CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój po marchewce zdecydowanie nie miał zaparc.Anabbit wrote:Ja też słyszałam, że lepiej od zielonych. Coś w stylu brokuł, cukinia, potem kalafior, ziemniak itp. No, ale ja mam pierwsze dziecko, więc totalnie eksperymentalnie polecę 😂
A jeszcze ktoś mi ostatnio wspominał, że marchewka może powodować zaparcia i żeby chwilę z nią poczekać? Ktoś coś wie na ten temat? -
Anabbit wrote:Anex IQ taką miał już, ale on ma nieco mniejszą gondolę niż standardowa. Nie mówią tego w salonach, ale ja porównywałam materace venici i Anexa i było kilka cm różnicy
Też oglądałam Anexa IQ, mi się nie podobało też to, że do złożenia gondoli potrzebuję dwóch rąk - więc nie zrobię tego trzymając dziecko jedną -
Margareetka wrote:U nas rozszerzanie diety przy alergi będzie według wytycznych naszej gastrolog. Ale fajnie, że się dzielicie jak to u Was wyglądało i w jakich kierunkach można iść

Cel Wy chodzicie do Bejbifizjo nadal, czy zmieniliście fizjo?
Do bejbi, chyba wszystkie tu 3 z Krk chodzimy?23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Ledwo człowiek odciągnął te gile po kąpieli to Maluszek już ubujany przez Tatę do snu znów zaczął się męczyć nimi. Za 1 razem jakos slabo poszlo. Oczywiście było płakanie bo w sumie jak mi Mąż przetłumaczył dorosły obudzony rurka koło nosa też by nie był radosny.
Płuca już czuję. Czy z Waszego doświadczenia efektywniejsza jest frida czy elektryczny odciągacz?
Daje z siebie wszystko i leci, ale nie jest łatwo. Więc nie wiem czy elektryczne są mocniejsze..ja z tych osób co dmuchają wielkie materace do pływania w 5 min więc siłę w płucach raczej mam23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
U nas wjechała już dynia i brokuł - przy brokule miał całkiem zabawną minę na początek, ale po chwili mu zasmakowało 🤣🤣🤣
Jak mistrz beznadziejnej organizacji dzisiaj nasz pies miał czyszczenie zębów i przy okazji stracił 4 w tym kła, który był tak wielki, że korzeń chyba sięgał do mózgu 🙈 dobrze, że chociaż bombelek po szczepieniu git, bo dwójka cierpiących w domu to byłaby masakra 🙈 -
Anabbit wrote:Nie masz przypadkiem jakiejś rozpiski zachowanej? Bo to brzmi jak coś, co sobie wydumałam, ale nie stworzyłam jeszcze harmonogramu 😅
Rozpiski nie ale pamiętam ogólne zalecenia
1 rozszerzamy rano żeby wyłapać ewentualne reakcje
2. Zaczynamy od warzyw. Marchewka i pomidor najczęściej uczulają. Aczkolwiek reakcje raczej po nich są łagodne
3. Staramy się podawać produkty pojedynczo przez 2-3dni tylko 1 produkt
4. Ryż uczula często i srednio jest zdrowy więc kaszki lepiej np jaglana
5. Bardzo ostrożnie z jajkiem. Tutaj noe pamiętam dokładnie ale osobno żółtko i białko. Zresztą koleżanka miała taką syt pół roku temu rd o jajko. I dziecko najpierw miało biegunkę. Noe była pewna czy to po tym jajku. I zostawiła babcie z nim i mówiła nie dawaj jajka a babcia dala omlet. Ledwo dziecko uratowali...jajko ponoć lubi dawać silny wstrząs za którymś razem więc jak są podejrzenia to bd ostrożnie.
Nabiał mieliśmy specjalne zalecenia to nie napisze bo to bez sensu raczej. Mlodemu najpierw pewnie dam jogurt czy czy np jakiś placek na mleku. Na pewno nie mleko w kubeczku od razu to nie.
Osobiście najbardziej planuję uważać z jajkiem i orzechami. Jeśli jest podejrzenie alergii na bkm to unikamy w 1szym rzucie wszystkiego co od krowy tj np wołowiny czy cielęciny.
Anabbit, Margareetka lubią tę wiadomość
-
No ja kojarzę takie zalecenia jak Luna pisze. I raczej takich się trzymam. Ale są teraz te nowoczesne mamy,które dają wszytko bo od razu dania muszą być fancy i dzieci żyją i mają się dobrze.
Marchew raczej nie powoduje zaparć.
Swoją drogą marchewka jest świetna na biegunkę. Ernst Moro (ten od odruchu Moro) uratował tak wiele dzieci. Takze jak już będziemy rozszerzać dietę a któreś będzie miało biegunkę to marchwianka to złoto. Jest jeszcze taki preparat ORS 200. Koniec kąciku "Czy wiesz,że..."😅
kasssia, Anabbit, Alex_92, Luna30, Werzol lubią tę wiadomość
-
Zmień nastawienie. Wstaje jak wstaje. Obudz sie i popatrz na usmiech dziecka,zrób sobie kawę,zacznij dzień. Do roboty też wstawałaś rano.Elza1234 wrote:Czy wy wiecie jak wyłączyć ten budzik o 5:30?
Już mnie zaczyna głowa boleć od rana przez to niewyspanie. Przestało działac dosypianie na mnie i już serio jak otwieram oczy to mam takie „ja pierd*le”
Werzol lubi tę wiadomość
-
Ja mówię o czymś takimAnabbit wrote:Anex IQ taką miał już, ale on ma nieco mniejszą gondolę niż standardowa. Nie mówią tego w salonach, ale ja porównywałam materace venici i Anexa i było kilka cm różnicy
https://dawidam.pl/carrello-magia
https://centrumfotelikow.pl/easywalker-rockey-s-wozek-dzieciecy-2w1--bright-taupe?channable=42096e696400353335354c&gad_source=1&gad_campaignid=23084120144&gbraid=0AAAAADR4W9vNM-ma_kQ6WlvivxWawm37B&gclid=Cj0KCQjw9obIBhCAARIsAGHm1mRRVLrHuemijUDoWVt602StfULoZynZv7fsTuAm1cKVzljeIlpohOsaAq7xEALw_wcB
Anabbit lubi tę wiadomość
-
Dokładnie tak 😊 u nas po zmianie czasu też pobudka o 5 (dzisiaj nawet chwila przed), ale biorę małego i idziemy razem robić kawkę. Bardzo go to interesuje tak swoją drogą jak ekspres robi kawę 😊 potem idziemy do salonu, włączam cicho jakaś chillowa muzykę i zaczynamy dzień. Dodatkowo super sprawa-żarówki sterowane. Kupiliśmy ostatnio taki bajer chyba w jakimś Auchanie czy coś i ustawiłam sobie automatyczne włączanie w lampce stojącej na trybie pobudka. Światło się fajnie zmienia wraz ze wschodem słońca, nie jest takie oczojebne od razu tylko stopniowo. A poza tym przepiękne wschody słońca i wszystkie nasze 😊Karola3xJ:D wrote:Zmień nastawienie. Wstaje jak wstaje. Obudz sie i popatrz na usmiech dziecka,zrób sobie kawę,zacznij dzień. Do roboty też wstawałaś rano.
Margareetka, Werzol lubią tę wiadomość
-
U nas dziś wjechało dosypianie do 8, ale szczerze bardziej wyspana byłam jak się obudziliśmy po 6.
Czy da się jakoś oduczyć dziecko zasypiania przy cycku? Dziś w nocy mąż go trochę miał ogarniać ale nie był w stanie go ululać do dalszego spania, bo ciągle płacz i ostatecznie ja i tak musiałam wstawać -
Co do rozszerzania diety- chciałam zacząć w styczniu. Ale jak tak dalej pójdzie,to zaraz pobiegnę po jakis słoiczek...
Uwaga-kolejny mój wysryw o nieJedzeniu przez moje dziecko. Kto ma dość niech pomija 😅
Mała ma 62cm waży 7.1kg
Wszyscy mi mówili,żebym odpuściła i nie wstawała na budziki w nocy żeby ją dokarmiać. Że ona bedzie głodna to się upomni,swoje zje. Pediatra to nawet stwierdził że refluks u niej jest z dobrobytu,przekarmiona. Wtedy zjadała mi +/- 850ml mleka dobowo.
Więc odpuściłam jak kazali. I co? I ilośc spadła do 650ml. Gdzie ona w wieku 2 miesiecy jadła 800ml lekką ręką.
Wiem,że nie wygląda jakby głodowała. Ale mimo wszystko te liczby mnie dobijają. -
Moze po prostu jest taki malym niejadkiem? Może przy rozszerzaniu diety będzie chętna? Moj K. jak był maly tak nie jadł. Jego mama mówiła, ze próbowała wielu rzeczy. Zaczął jeść jak miał ok. 2 lat. Tak jadł, że w podstawówce dzieci się z niego śmiały.Truuskaawka wrote:Co do rozszerzania diety- chciałam zacząć w styczniu. Ale jak tak dalej pójdzie,to zaraz pobiegnę po jakis słoiczek...
Uwaga-kolejny mój wysryw o nieJedzeniu przez moje dziecko. Kto ma dość niech pomija 😅
Mała ma 62cm waży 7.1kg
Wszyscy mi mówili,żebym odpuściła i nie wstawała na budziki w nocy żeby ją dokarmiać. Że ona bedzie głodna to się upomni,swoje zje. Pediatra to nawet stwierdził że refluks u niej jest z dobrobytu,przekarmiona. Wtedy zjadała mi +/- 850ml mleka dobowo.
Więc odpuściłam jak kazali. I co? I ilośc spadła do 650ml. Gdzie ona w wieku 2 miesiecy jadła 800ml lekką ręką.
Wiem,że nie wygląda jakby głodowała. Ale mimo wszystko te liczby mnie dobijają.
Pomiędzy Twoim a moim dzieckiem jest ok. 3 tygodni różnicy. Ważą tyle samo co wydawać by się mogło, że mój powinien więcej. Myślę, że gdyby Twoja mała była głodna to by dawała znać. Wiem, ze to jako matki Cię martwi, ale może skoro wszystko sprawdzone, to trzeba przyjąć to do wiadomości?
A ja rozumiem Twoja frustrację. A czy ona się budzi wyspana, głodna, z zimna czy cos? Nam od weekendu zajęło ogarnięcie czemu młody budzi się co chwilę. Ale tez obydwoje się wkurzaliamy, bo było w nocy ok. 5-6 pobudek, a wstawał o godzinie 5.30.Elza1234 wrote:Czy wy wiecie jak wyłączyć ten budzik o 5:30?
Już mnie zaczyna głowa boleć od rana przez to niewyspanie. Przestało działac dosypianie na mnie i już serio jak otwieram oczy to mam takie „ja pierd*le”Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2025, 08:57
-
Elza1234 wrote:Czy wy wiecie jak wyłączyć ten budzik o 5:30?
Już mnie zaczyna głowa boleć od rana przez to niewyspanie. Przestało działac dosypianie na mnie i już serio jak otwieram oczy to mam takie „ja pierd*le”
Współczuję i życzę dużo siły.
Wiem jak to jest, mi cały tydzień głowa leciała jak tylko zamknęłam na chwile powieki.
Ja się poddałam dwie noce temu i śpi całą noc z nami w łóżku. Nie wiem czy to kwestia tego, że mnie czuje czy po prostu minął ten najgorszy czas ale już drugą noc nie obudziła się na 2h tylko wstaje często, ale na krótko. Coś w stylu 5 pobudek na 10 min każda.
A o której chodzi spać? I jak śpi w nocy? -
Truuskaawka wrote:Co do rozszerzania diety- chciałam zacząć w styczniu. Ale jak tak dalej pójdzie,to zaraz pobiegnę po jakis słoiczek...
Mała ma 62cm waży 7.1kg
Wiem,że nie wygląda jakby głodowała. Ale mimo wszystko te liczby mnie dobijają.
Rozumiem, że się martwisz, ale tak jak sama widzisz, ona nie wygląda na niedożywiona. Moja ma tą samą wagę przy 67cm i wygląda okrąglutko 😂
Wczoraj też mi mało zjadła, oczywiście przy kp nie wiem w ml, ale wiem że jak normalnie jadła 10-12 min na raz, tak wczoraj 4-5 min j ona zadowolona z życia.
Ja bym Ci radziła po prostu obserwować bobasa i kontrolować wagę raz w tygodniu, jeśli będzie normalnie przybierała to zluzuj, może taki etap