CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola3xJ:D wrote:Ktoś już rozszerzał dietę? Nie pytam o podanie wody 😅
Nie ale my niedługo
Swoją drogą
Macie do polecenia sliniaczki silikonowe ale malutkie? Noe takie dla starszego dziecka. Takie mini. Kiedys miałam. I żeby nie były sztywne. Niektóre są grube i sztywne -
Nineq wrote:Tak🙈z ciekawości dałam mu marchewkę sloiczkową.
I jak wrażenia?
-
Gdyby mógł to by zjadł wszystko. Próbował łapać łyżkę jak ją przybliżałam. Początkowo memlał i skrzywił się, ale zaraz otwierał buzię po więcej 🤣Szarotka12 wrote:I jak wrażenia?

Kupa bardziej pomarańczowa, ogólnie nie zauważyliśmy, żeby był problem z brzuchem.
Tata trzymał na kolanach, a ja karmiłam. Planuję kupić słoiczki marchewkę i dynię i z nimi dalej próbować. Jak będzie chciał to sama zacznę resztę mu robić. Oczywiście nie chcę przesadzać, bo on raptem 5 miesięcy zaraz będzie miał i ma czas na więcej.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:00
-
Nineq czyli zainteresowanie jedzeniem jest i chęci do niego 😀
Karola to jest to czego ja się najbardziej bałam, żeby mały nie miał alergi na koty.
A to pływanie na brzuszku zbyt wcześnie nie jest oznaką wzmożonego napięcia?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:08
-
To super,że nie wypluwa.Nineq wrote:Gdyby mógł to by zjadł wszystko. Próbował łapać łyżkę jak ją przybliżałam. Początkowo memlał i skrzywił się, ale zaraz otwierał buzię po więcej 🤣
Kupa bardziej pomarańczowa, ogólnie nie zauważyliśmy, żeby był problem z brzuchem.
Tata trzymał na kolanach, a ja karmiłam. Planuję kupić słoiczki marchewkę i dynię i z nimi dalej próbować. Jak będzie chciał to sama zacznę resztę mu robić. Oczywiście nie chcę przesadzać, bo on raptem 5 miesięcy zaraz będzie miał i ma czas na więcej.
Mi się serio nie śpieszy do rd ale jak ona je ,choćby wcale ,to za chwilę się zaczną niedobory. Chyba spróbuję od 5 miesiąca jej dać rosół albo żur😆 -
Ja mam w planach rd ale jeszcze nie próbowałam. Moja wczoraj miała 5 miesięcy i tak myślę żeby powoli ją oswajać ze smakiem innych rzeczy po troszeczku ale nie spieszy mi się . Pediatra mówiła, żeby zacząć od zmiksowanych warzyw zielonych (brokuł, cukinia) później inne warzywa, następnie dodawać indyk, królik 1/8 jajka, aż do najłatwiejszych i najsmaczniejszych czyli kaszki, owoce.
-
Margareetka wrote:Nineq czyli zainteresowanie jedzeniem jest i chęci do niego 😀
Karola to jest to czego ja się najbardziej bałam, żeby mały nie miał alergi na koty.
A to pływanie na brzuszku zbyt wcześnie nie jest oznaką wzmożonego napięcia?
U nas ręce muszą się wzmocnić względem nóg, nogi są jakby silniejsze w leżeniu na brzuchu więc rączki muszą nadgodnić😅
Wzmozonego napięcia brak u nas, jesteśmy pod opieką fizjo23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Jako ciekawostka - ostatnio czytałam jakiś wpis że owoce i warzywa to nie jest coś co powinno się dawać dzieciom przy rd tylko mięso i tłuszcze
Trochę sekciarsko brzmial ten wpis ale ciekawi mnie Wasze zdanie 🙈
My nie jemy miesa ale no dziecku damy jakieś eko bo to chyba dość istotne. A ryb za dużo maluchom raczej średnio dawać.
Planujemy zacząć koło 5 miesiąca z hakiem, po tych trzecich szczepieniach.
Zainteresowana jak jemy jest od dłuższego czasu. Myślę, że by chętnie coś zjadła 😆 głowę pięknie trzyma, siadać też próbuje chętnie więc może będzie gotowa w grudniu na rd, zobaczymy.23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
To jak te dzieci mają poznać smaki? Jakoś ta osoba uzasadniła swoje teorie?🤔my jemy sporo warzyw i owoców więc mały też będzie.Cel95 wrote:Jako ciekawostka - ostatnio czytałam jakiś wpis że owoce i warzywa to nie jest coś co powinno się dawać dzieciom przy rd tylko mięso i tłuszcze
Trochę sekciarsko brzmial ten wpis ale ciekawi mnie Wasze zdanie🙈
Chyba by wtedy większość dzieci miała wzmozone napięcie 😄ale nie znam się.Margareetka wrote:A to pływanie na brzuszku zbyt wcześnie nie jest oznaką wzmożonego napięcia?
Niee, nie wypluwa. Tyle co jak gadał z pełną buzią to opluł sobie czoło.Karola3xJ:D wrote:To super,że nie wypluwa.
Mi się serio nie śpieszy do rd ale jak ona je ,choćby wcale ,to za chwilę się zaczną niedobory. Chyba spróbuję od 5 miesiąca jej dać rosół albo żur😆
-
Nam pediatra zalecił, zebym zaczęła rd po skończonym 5 miesiacu, przez to że jest na mm
Już się pogubiłam trochę czy przez mm powinno się zacząć wczesniej czy nie - bo co lekarz to opinia
Ale no zacznę po 25.11 dawać jej te zielone warzywa, zobaczymy czy jest gotowa.
W ogóle mi do tego nie spieszno także hip hip hurej
Poszłam z nią dziś na spacer, oczywiście był wrzask, uśpiłam ją na rękach to dopiero się dała odłożyć, ale obudziła się i tak z płaczem. Także mąż pojechał z nią na fizjo a ja idę sama ze sobą na siłownię bo muszę się trochę oczyścić -
Cel pewnie to te konta w stylu odbrzuszka gdzie gluten jest nie, nabiał nie, a z owoców akceptowalne tylko te jagodowe 😅Ja zaczynam od warzyw, ale szybko wprowadzam inne produkty, bo warzywa mają mało kalorii i żelaza, a po 6 m.z zapotrzebowanie na żelazo rośnie.
Z córką to wyglądało mniej więcej tak:
Dzień 1: marchewka
Dzień 2: marchewka + oliwa z oliwek dla dzieci
Dzień 3: dynia
Dzień 4: dynia + oliwa z oliwek
Dzień 5: kaszka jaglana
Dzień 6: kaszka z marchewką
Dzień 7: pietruszka
Dzień 8: rosół
Dzień 9: rosół z kaszką
I tak stopniowo rozszerzalam potem jak już były różne warzywa o rosół, zmiksowane zupki warzywne z mięsem itd. I tak po niecałym miesiącu wprowadzam już dwa stałe posiłki.
Margareetka lubi tę wiadomość
-
Pierwszy dzień marchewka a po tygodniu wjeżdża rosół😅 Szybka akcja. Po 14 dniach do zupy bułka😆Tanashi wrote:Cel pewnie to te konta w stylu odbrzuszka gdzie gluten jest nie, nabiał nie, a z owoców akceptowalne tylko te jagodowe 😅Ja zaczynam od warzyw, ale szybko wprowadzam inne produkty, bo warzywa mają mało kalorii i żelaza, a po 6 m.z zapotrzebowanie na żelazo rośnie.
Z córką to wyglądało mniej więcej tak:
Dzień 1: marchewka
Dzień 2: marchewka + oliwa z oliwek dla dzieci
Dzień 3: dynia
Dzień 4: dynia + oliwa z oliwek
Dzień 5: kaszka jaglana
Dzień 6: kaszka z marchewką
Dzień 7: pietruszka
Dzień 8: rosół
Dzień 9: rosół z kaszką
I tak stopniowo rozszerzalam potem jak już były różne warzywa o rosół, zmiksowane zupki warzywne z mięsem itd. I tak po niecałym miesiącu wprowadzam już dwa stałe posiłki.
Ja zaczynam od warzyw i to tych mniej słodkich.. Jakiś brokuł,awokado,ziemniak. Mam wrażenie, że jak zaczynałam od słodszych to później tych mniej słodkich nie chcieli. W sumie od czego by nie zacząć to zawsze będzie gotowa zjadać pety z piaskownicy i kamienie -
Anabbit wrote:Cel twoja mała już siadać próbuje? 🤯
Chyba źle to ujęłam 🤣🤣🤣
chodzi mi o takie trzymanie głowy i jakby usadowienie się jak ja mamy u siebie na kolanach i się bawimy lub robimy ćwiczenia od fizjo - wizualnie trochę tak wygląda wtedy
nie żeby jakoś sama próbowała z leżenia coś dzialac poza obrotami, my to dalej jesteśmy lekko do tyłu z tym lezenjem na brzuszku i wzmacniamy barki
Anabbit lubi tę wiadomość
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗