X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę na necie,że zaczyna się produkcją wózków składanych z gondolą, szkoda że tego nie było parę miesięcy temu

event.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Widzę na necie,że zaczyna się produkcją wózków składanych z gondolą, szkoda że tego nie było parę miesięcy temu

Anex IQ taką miał już, ale on ma nieco mniejszą gondolę niż standardowa. Nie mówią tego w salonach, ale ja porównywałam materace venici i Anexa i było kilka cm różnicy

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Pierwszy dzień marchewka a po tygodniu wjeżdża rosół😅 Szybka akcja. Po 14 dniach do zupy bułka😆

Ja zaczynam od warzyw i to tych mniej słodkich.. Jakiś brokuł,awokado,ziemniak. Mam wrażenie, że jak zaczynałam od słodszych to później tych mniej słodkich nie chcieli. W sumie od czego by nie zacząć to zawsze będzie gotowa zjadać pety z piaskownicy i kamienie

Ja też słyszałam, że lepiej od zielonych. Coś w stylu brokuł, cukinia, potem kalafior, ziemniak itp. No, ale ja mam pierwsze dziecko, więc totalnie eksperymentalnie polecę 😂
    A jeszcze ktoś mi ostatnio wspominał, że marchewka może powodować zaparcia i żeby chwilę z nią poczekać? Ktoś coś wie na ten temat?

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ta teoria ze slodszym nie przekonuje, bo przecież mleko samo w sobie jest słodkie :D więc i tak są już przyzwyczajone do słodkiego smaku. Ja w sumie jestem zadowolona z tego jak przebiegło RD u córki, ona je totalnie wszystko, nie ma wydziwiania i chętnie próbuje nowych rzeczy. Jedynie konsekwentnie nie je żurku, a tak to lubi wszystko, łącznie z zakwasem z buraka xD

Anabbit, kasssia lubią tę wiadomość

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Cel pewnie to te konta w stylu odbrzuszka gdzie gluten jest nie, nabiał nie, a z owoców akceptowalne tylko te jagodowe 😅Ja zaczynam od warzyw, ale szybko wprowadzam inne produkty, bo warzywa mają mało kalorii i żelaza, a po 6 m.z zapotrzebowanie na żelazo rośnie.
    Z córką to wyglądało mniej więcej tak:
    Dzień 1: marchewka
    Dzień 2: marchewka + oliwa z oliwek dla dzieci
    Dzień 3: dynia
    Dzień 4: dynia + oliwa z oliwek
    Dzień 5: kaszka jaglana
    Dzień 6: kaszka z marchewką
    Dzień 7: pietruszka
    Dzień 8: rosół
    Dzień 9: rosół z kaszką
    I tak stopniowo rozszerzalam potem jak już były różne warzywa o rosół, zmiksowane zupki warzywne z mięsem itd. I tak po niecałym miesiącu wprowadzam już dwa stałe posiłki.

My troszkę inaczej. 2 tyg dawałam same warzywa
    Potem mięso kasze itd. Ale myśmy mieli zalecenia takie od alergologa. Z mies najpierw daje pierwszy msc same skoiczki. Bo po 1 nie ugotuje 1 łyżeczki kurczaka a po 2 jednak są przebadane tak liczę. Miesa były takie malutkie sloiczki indyk i kurczak. Potem już dania typu zupka itd. Marchewka najczęściej uczula z warzyw wiec najpierw była dynia pietruszka brokuł cukinia itd

• Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    My troszkę inaczej. 2 tyg dawałam same warzywa
    Potem mięso kasze itd. Ale myśmy mieli zalecenia takie od alergologa. Z mies najpierw daje pierwszy msc same skoiczki. Bo po 1 nie ugotuje 1 łyżeczki kurczaka a po 2 jednak są przebadane tak liczę. Miesa były takie malutkie sloiczki indyk i kurczak. Potem już dania typu zupka itd. Marchewka najczęściej uczula z warzyw wiec najpierw była dynia pietruszka brokuł cukinia itd

Nie masz przypadkiem jakiejś rozpiski zachowanej? Bo to brzmi jak coś, co sobie wydumałam, ale nie stworzyłam jeszcze harmonogramu 😅

Luna30 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Ja też słyszałam, że lepiej od zielonych. Coś w stylu brokuł, cukinia, potem kalafior, ziemniak itp. No, ale ja mam pierwsze dziecko, więc totalnie eksperymentalnie polecę 😂
    A jeszcze ktoś mi ostatnio wspominał, że marchewka może powodować zaparcia i żeby chwilę z nią poczekać? Ktoś coś wie na ten temat?
    Mój po marchewce zdecydowanie nie miał zaparc.

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Anex IQ taką miał już, ale on ma nieco mniejszą gondolę niż standardowa. Nie mówią tego w salonach, ale ja porównywałam materace venici i Anexa i było kilka cm różnicy

Też oglądałam Anexa IQ, mi się nie podobało też to, że do złożenia gondoli potrzebuję dwóch rąk - więc nie zrobię tego trzymając dziecko jedną

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rozszerzanie diety przy alergi będzie według wytycznych naszej gastrolog. Ale fajnie, że się dzielicie jak to u Was wyglądało i w jakich kierunkach można iść :)

Cel Wy chodzicie do Bejbifizjo nadal, czy zmieniliście fizjo?

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    U nas rozszerzanie diety przy alergi będzie według wytycznych naszej gastrolog. Ale fajnie, że się dzielicie jak to u Was wyglądało i w jakich kierunkach można iść :)

Cel Wy chodzicie do Bejbifizjo nadal, czy zmieniliście fizjo?

Do bejbi, chyba wszystkie tu 3 z Krk chodzimy?

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ledwo człowiek odciągnął te gile po kąpieli to Maluszek już ubujany przez Tatę do snu znów zaczął się męczyć nimi. Za 1 razem jakos slabo poszlo. Oczywiście było płakanie bo w sumie jak mi Mąż przetłumaczył dorosły obudzony rurka koło nosa też by nie był radosny.

Płuca już czuję. Czy z Waszego doświadczenia efektywniejsza jest frida czy elektryczny odciągacz?

Daje z siebie wszystko i leci, ale nie jest łatwo. Więc nie wiem czy elektryczne są mocniejsze..ja z tych osób co dmuchają wielkie materace do pływania w 5 min więc siłę w płucach raczej mam

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wjechała już dynia i brokuł - przy brokule miał całkiem zabawną minę na początek, ale po chwili mu zasmakowało 🤣🤣🤣

Jak mistrz beznadziejnej organizacji dzisiaj nasz pies miał czyszczenie zębów i przy okazji stracił 4 w tym kła, który był tak wielki, że korzeń chyba sięgał do mózgu 🙈 dobrze, że chociaż bombelek po szczepieniu git, bo dwójka cierpiących w domu to byłaby masakra 🙈

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Nie masz przypadkiem jakiejś rozpiski zachowanej? Bo to brzmi jak coś, co sobie wydumałam, ale nie stworzyłam jeszcze harmonogramu 😅

Rozpiski nie ale pamiętam ogólne zalecenia

1 rozszerzamy rano żeby wyłapać ewentualne reakcje
    2. Zaczynamy od warzyw. Marchewka i pomidor najczęściej uczulają. Aczkolwiek reakcje raczej po nich są łagodne
    3. Staramy się podawać produkty pojedynczo przez 2-3dni tylko 1 produkt
    4. Ryż uczula często i srednio jest zdrowy więc kaszki lepiej np jaglana
    5. Bardzo ostrożnie z jajkiem. Tutaj noe pamiętam dokładnie ale osobno żółtko i białko. Zresztą koleżanka miała taką syt pół roku temu rd o jajko. I dziecko najpierw miało biegunkę. Noe była pewna czy to po tym jajku. I zostawiła babcie z nim i mówiła nie dawaj jajka a babcia dala omlet. Ledwo dziecko uratowali...jajko ponoć lubi dawać silny wstrząs za którymś razem więc jak są podejrzenia to bd ostrożnie.
    Nabiał mieliśmy specjalne zalecenia to nie napisze bo to bez sensu raczej. Mlodemu najpierw pewnie dam jogurt czy czy np jakiś placek na mleku. Na pewno nie mleko w kubeczku od razu to nie.

Osobiście najbardziej planuję uważać z jajkiem i orzechami. Jeśli jest podejrzenie alergii na bkm to unikamy w 1szym rzucie wszystkiego co od krowy tj np wołowiny czy cielęciny.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba umrę na zawał na czas obserwacji. Niby nic jej teraz nie jest, a pije nadal moje mleko, bo nadal odciągam. Ale no i tak pewnie stres będzie :/

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja kojarzę takie zalecenia jak Luna pisze. I raczej takich się trzymam. Ale są teraz te nowoczesne mamy,które dają wszytko bo od razu dania muszą być fancy i dzieci żyją i mają się dobrze.

Marchew raczej nie powoduje zaparć.
    Swoją drogą marchewka jest świetna na biegunkę. Ernst Moro (ten od odruchu Moro) uratował tak wiele dzieci. Takze jak już będziemy rozszerzać dietę a któreś będzie miało biegunkę to marchwianka to złoto. Jest jeszcze taki preparat ORS 200. Koniec kąciku "Czy wiesz,że..."😅

kasssia lubi tę wiadomość

event.png
‹‹ 2330 2331 2332 2333 2334
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ