CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Alex_92 wrote:U nas we wtorek pneumokoki, o ile znowu nie przełożymy, bo mały zachrypnięty i skrzeczy 😥 2 tygodnie temu przełożyliśmy, bo był zakatarzony. Póki co siedzimy w domu i się inhalujemy. Boże tak czytam o tym rd co piszecie i jestem jak dziecko we mgle. / grudnia mały kończy pół roku więc chyba wypadałoby się tematem zainteresować 🫣
Czyli rozdzielasz ? Ja podaję 6w1 rotarix i prevenar20 razem
Bo i tak dużo tego
Co chwile.w grudniu 3 wizyty -
Blackapple wrote:Moje dziecię też nadal zasypia na cycku, ale przeczytam ostatnio, że to charakterystyczne dla wszystkich małych ssaków i się przestałam tym stresować.
My będziemy mieć od stycznia te szczepionki na meningo dopiero, więc się zastanawiam co z grypą. Bo na grypę po po 6 miesiącu i są dwie dawki, tak?
Nam dopiero 4 miesiąc stuknął dwa dni temu, więc do rd jeszcze daleko, ale też wstępnie planowałam zacząć od warzyw, bo mam trochę pomnożonych takich eko.
A czemu od stycznia dopiero ? Ja chce podać razem bexsero i nimenrix. Z tym że bexsero 2ga dawka. 1sza dawke rozdzielilam -
przygodami66 wrote:Pisałyście o zębach …jak mnie irytuje jak ktoś mówi mi „o zęby idą” i wtedy sobie myślę ….tak już z dwa miesiące 🤣
U nas także xd aż sliniaki pokupowalam
Idą 2msc też już.
Coraz bardziej idą xd
przygodami66 lubi tę wiadomość
-
Margareetka wrote:Czyli trafiłam w złą cześć macierzyńskiego instagrama na której mówią, że zasypianie przy cycku jest turbo złe i kup mój poradnik, żeby przesypiać noce 😅
Teraz tylko czekać aż ten regres snu sie skończy, albo prędzej ja się do niego przyzwyczaję 🫣
Moje dziecko zasnęło na spacerze (oczywiście po wielkim płaczu podczas ubierania i potem na początku spaceru) i teraz siedzę z nim w piwnicy, bo śpi nadal, a na polu pada.
Nie jest złe. Ale jak chcesz żeby samo zasypiało to fakt ponoć trzeba oduczyć. Córkę musiałam ale ona była na mm. Z tym że u nas nie było ryku wtedy a to pomoglo wiec czemu nie. Po prostu zaczynam karmienie wczesniej i karmie przy świetle. Tak teraz robię z młodym. W nocy zasypia przy cycku i okej. Chodzi o to że jak dziecko się uczy zasypiać z butla czy piersią to potem w nocy potrzebuje butli lub piersi żeby przejść z cyklu w cykl. Inaczej wstaje co chwile. U nas był duzy problem z butla U córki. Długo piła dla samego picia nie że była głodna. Więc problem z zębami, z rozszerzaniem diety itd. No i jak ja oduczyłam to była duża poprawa z pobudek 5-7 na 2-3. Więc staram się Młodego nie uczyć spania z cyckiem. A co wyjdzie to zobaczymy. W nocy sama przysypiam jak je Więc wtedy sobie tak śpimy:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2025, 14:29
-
Anabbit wrote:Rozumiem, że się martwisz, ale tak jak sama widzisz, ona nie wygląda na niedożywiona. Moja ma tą samą wagę przy 67cm i wygląda okrąglutko 😂
Wczoraj też mi mało zjadła, oczywiście przy kp nie wiem w ml, ale wiem że jak normalnie jadła 10-12 min na raz, tak wczoraj 4-5 min j ona zadowolona z życia.
Ja bym Ci radziła po prostu obserwować bobasa i kontrolować wagę raz w tygodniu, jeśli będzie normalnie przybierała to zluzuj, może taki etap
U nas też tyle samo kg przy ok 69 cm i daleko nam do niejadka. Więc przy 62cm nie ma szans że jest niedożywiona23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Hej Dziewczyny,
Mieliśmy echo serca u młodego z powodu tego szmeru nad sercem który lekarka słyszała...I w sumie szmeru nie ma, echo wyszło okej ale przez to że młody płakał nie udało się jednoznacznie stwierdzić czy PDA jest całkowicie zamknięte...mamy mieć kontrolę za 1-2 lata...Czyli załapie się na NFZ bo takie są terminy😆😆🤦♀️robiliśmy morfologię i ferrynę ale nie ma się do czego przyczepić. Ważymy ponad 7400 g czy jesteśmy w środku stawki😂😂 mierzy koło 67 cm- przypominam że w szpitalu przy porodzie zmierzyli mi go na 47😉😉
U nas spanie wieczorne to koszmar...pobudki co 1.5 godziny a nawet co 50 minut🙏🙄🙄
Chodzi spać koło 19.30-20 a pobudka jest o 5.30🤷♀️
Ja już próbowałam z podawaniem warzyw i póki co marchewka i brokuł był kosztowany, coś tam pomemlał ale bez szału...reakcji alergicznych i rewolucji nie było.
U nas chyba zęby idą bo ślina jest wszędzie, rączki po nadgarski wpycha, rozdrażniony i płaczliwy jest...u góry ma zaczerwienione dziąsła gdzie są 2🤔🤔🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2025, 14:48
-
Jak tak słucham o Waszych szczepieniach to chyba sprawdzę czy babeczka czegoś nie pokręciła, mówiąc, że u nas na razie dłuższa przerwa w szczepieniach 🙈 ale no nawet meningokoków mamy już 2 dawki, więc może faktycznie? Jezu nie ogarniam tego kalendarza
-
U nas przerwa do grudnia. Ale ja robię 5w1 więc wtedy dodatkowo mamy HBV, które już w tej 6w1. Potem dopiero po 1 roku. Więc bardzo prawdopodobne, że macie teraz przerwę dłuższą.Kkk77 wrote:Jak tak słucham o Waszych szczepieniach to chyba sprawdzę czy babeczka czegoś nie pokręciła, mówiąc, że u nas na razie dłuższa przerwa w szczepieniach 🙈 ale no nawet meningokoków mamy już 2 dawki, więc może faktycznie? Jezu nie ogarniam tego kalendarza
Kkk77 lubi tę wiadomość
-
Luna30 wrote:A czemu od stycznia dopiero ? Ja chce podać razem bexsero i nimenrix. Z tym że bexsero 2ga dawka. 1sza dawke rozdzielilam
Bo w przychodni doradzali, że jak bobas nie wiem ma kontaktu z dziećmi uczęszczającymi do placówek (a nasz nie ma w ogóle, nawet z takimi nie uczęszczającymi nigdzie) to można zrobić dopiero po pół roczku, żeby nie miał maratonu szczepień. -
Też 3 drzemki. Jedna rano krótsza, kolejna dłuższa, a popołudniu zależy jak bardzo zmęczony jest.
W tym tygodniu w dzień odsypia zeszły tydzień, gdzie drzemki łącznie trwały 1.5h, a dziś 4h🙈
To ja chyba wszystkie po kolei szczepienia robię, meningokoki tez juz wszystkie póki co. Zastanawiam się teraz nad szczepionką na grypę dla niego. Bo to 2x trzeba szczepić, nie? -
Ja nie wiem ile mamy drzemek, codziennie to inna historia 🙈
Truskawka zainstaluj sobie wreszcie tą apke do wagi, będziesz wiedziała czy masz spadek więcej niż 2 kanały czy nie ma się o co martwić. Moja waży 6800g mierzy 64cm.
Anabbit, gratulacje dla córki 🥳
Karola, ja z córka robiłam tak, ze znalazłam w Enel medzie prywatnie fajna neurolog, która dawała skierowania na wszytko co się dało a potem szłam do mojej pediatry na nfz, która jest bardzo fajna i mówiłam jej „pani neurolog kazała wystawić skierowanie do genetyka” i ona naszczęście tego nie kwestionowała jak usłyszała, że neurolog. Dzięki temu miałam kupę badań i wszystkie możliwe zaświadczenia łącznie z niepełnosprawnością.
Anabbit lubi tę wiadomość
-
Też 3 drzemki, 2 krótsze takie 20-40 minut, jedna dłuższa pośrodku dnia taka 1-2 godziny. Próbuje mu od tego tygodnia robić w tych samych porach, ale dzisiaj coś nie chciał na tą dłuższą zasnać o 14.00, więc poszliśmy na spacer (z nadzieją, że na spacerze usnie) i też się nie udało, finalnie dopiero o 15.40 zasnął, więc ostatniej drzemki pewnie nie będzie, bo ona wypada mniej więcej o tej porze co teraz a on jeszcze nie wstał z poprzedniej 😅
Tylko, że on też w nocy przesypia 11-12 godzin (z jedną lub dwoma przerwami po 10 min na karmienie), czyli chyba nawet dość długo? -
Kassia moja eodoatra też daje skierowania ale co z tego ja terminy długie. Mamy specjalistów na nfz umówionych w czerwcu na koniec 2026 i 2027 roku😅
Moja chyba ma rutynę w drzemkach. Pierwsza o 7 rano. Ok 20 minut. Druga o 12, 30 minut. Trzecia od 16 ok 1,5h. Poznien idzie spać o 20.30 -
Karola3xJ:D wrote:Kassia moja eodoatra też daje skierowania ale co z tego ja terminy długie. Mamy specjalistów na nfz umówionych w czerwcu na koniec 2026 i 2027 roku😅
Moja chyba ma rutynę w drzemkach. Pierwsza o 7 rano. Ok 20 minut. Druga o 12, 30 minut. Trzecia od 16 ok 1,5h. Poznien idzie spać o 20.30
Jak twoja idzie na drzemkę, moja zazwyczaj jeszcze śpi po nocy 😂 o której ona Ci wstaje?
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH