SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Bardzo polecam się przejść do peek & cloppenburg jak masz okazję, ja tak kupiłam super sukienkę na ślub na którym byłam świadkowa, zwykle są wieczorowe na przecenach i to fajnych

Online może tam też coś się znajdzie, ale chyba stacjonarnie było taniej

O ja kiedyś tam też kupiłam przepiękną suknie, totalnie unikatowa i nawet na stronie jej nie mieli. Później udało mi się sprzedać na vinted prawie za pełną cenę. Babka ze Szwecji kupiła 😅

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Nie wiem jakich sukienek szukasz, ja kupowałam na kulunove. Musiałam ją skrócić ale ogólnie byłam z niej bardzo zadowolona

O tam też są śliczne sukienki 😍 zapomniałam o tym sklepie.

Elza1234 lubi tę wiadomość

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ukulele wrote:
    Truskawka, dzięki za podzielenie się wiedzą. Najlepiej z pierwszej ręki :) ja jestem ciekawa jak w żłobku w ogóle ciocie ogarniają takie maluchy roczne. Wyobrażam sobie 10 dzieci biegających we wszystkie strony i dwie osoby 🙈 Jak to działa? Jak upilnować żeby czegoś nie zjadły i się nie poobijał za bardzo? Może pytania wydają się głupie ale serio nie mam pojęcia jak to wygląda.

Bywały sytuacje że sama jedna byłam na sali z 13 dzieci od 1 do 3 lat 😅
    Ale nie potrafię Ci tego wytłumaczyć 😅 W tej pracy odkrywasz w sobie nadzwyczajne możliwości,mega szybkość,twoje zmysly sie wyostrzają. Stajesz się takim Edwardem ze Zmierzchu 🤣

Jeszcze mi się przypomniało- dziecko w żlobku/przedszkolu wybiera sobie swoją ulubioną ciocię. Co nie oznacza że inne gorzej je traktują 😉 Po prostu,moze jest podobna do mamy,może ma przyjemniejszy dla tego malego ucha ton glosu...
    Same zauwazycie ktora to bedzie ciocia. I gorąca prośba ode mnie- mimo to,tak samo traktujcie wszystkie ciocie. Nie wyróżniajcie nikogo,bo wszystkie tam samo się starają 🥰

Oczywiscie ze są przypadki jakichs toksycznych osob ktore nie powinny pracowac z dziecmi. Sama sie spotkalam z takimi. Nie bojcie się tego zglaszac jesli bedziecie swiadkami jakiejs sytuacji.

age.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Cel ale ja wielu rzeczy nie ogarniam dlatego to takie śmieszne co pisze ta laska. Teraz zamiast składać pranie po pracy leżę na kanapie z bobasem na drzemce bo mi się nie chce wstać 😅
    Chyba nie takie śmieszne, bo widać, że dotknęło to wiele dziewczyn, te Twoje wypociny.

1;20716;93
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Nie wiem jakich sukienek szukasz, ja kupowałam na kulunove. Musiałam ją skrócić ale ogólnie byłam z niej bardzo zadowolona

Ja miałam od nich zapasową ślubną i była serio mega dobrze wykonana.
    Jeśli chodzi o rozmiary to chyba typowo. Ja wtedy miałam 56 kg przy 171 i rozmiar 34 był idealny

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Chyba nie takie śmieszne, bo widać, że dotknęło to wiele dziewczyn, te Twoje wypociny.

Ktoś chyba tu nie czai ironi xD i umiejętności śmiania się z siebie skoro uważasz, że to dotknęło wiele dziewczyn 🤣🤣🤣

Anabbit, Kkk77, Lauraa lubią tę wiadomość

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka dzięki za ogrom wiedzy

Wstępnie rezerwuje 2 tyg na adaptację ale wiem że tam jest cały wrzesień więc może zacznę jednak wcześniej

Czyli 1 dzień dobrze byłoby pokazać miejsce i potem iść razem na godzinę, następnie jak? Razem godzina sama godzina? Jakiś wstępny plan chce wymyślić xd

Tam jest właśnie ok 10 dzieci ale wiadomo miejsca nie jest dużo więc na pewno będzie sporo bodzcow z innymi rodzicami itp

Mam nadzieję, że mając te 15-16msc skonczone będzie chodzić, to chyba sporo dziecku ulatwia

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Wstępnie rezerwuje 2 tyg na adaptację ale wiem że tam jest cały wrzesień więc może zacznę jednak wcześniej

Czyli 1 dzień dobrze byłoby pokazać miejsce i potem iść razem na godzinę, następnie jak? Razem godzina sama godzina? Jakiś wstępny plan chce wymyślić xd

Tam jest właśnie ok 10 dzieci ale wiadomo miejsca nie jest dużo więc na pewno będzie sporo bodzcow z innymi rodzicami itp

Mam nadzieję, że mając te 15-16msc skonczone będzie chodzić, to chyba sporo dziecku ulatwia

A możesz są a decydować o adaptacji? U nas w żłobku jest narzucony plan

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jest trochę luźniej u mnie z tym z tego co pamiętam

No ale to jest opieka dzienna i malutkie miejsce

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaM. wrote:
    Jakie żale, jak coś jest napisane nie po Waszej mysli to sie rzucacie jak wesz po grzebieniu seriooo wrzućcie na luz
    Nie jestem sfrustrowana ale bawi mnie to idealne życie Gusi które nie jest realne bo serio NIE DA sie mieć wszystko tak super zorganizowane jak ona to opisuje
    Ściemę wali na kilometr a Wy to łykacie jak pelikany

Wiesz dlaczego wydaje ci się że „łykamy”?
    Po pierwsze mamy swoje życie i nie poświęcam aż tyle czasu namyślenie jak wygląda życie Gusi z forum.
    Po drugie nie wyciągamy pochopnych wniosków. To że ktoś nie lubi zbytniego narzekania i nie łapie stanów depresyjnych to nie znaczy, że ma idealne życie. To jest tylko twój wniosek.

age.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Jak rozmiary wypadają? Widziałam, że mają ślubne w spoko cenach, a ja nie chce kupować w salonie albo szyć.
    A tak standardowo
    W sensie ja noszę M to wzięłam M i było git
    Te ślubne mają piękne, naprawdę

Nineq lubi tę wiadomość

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka, dzięki za wiedzę 🙏 zgodzę sie bardzo z tymi pożegnaniami, że im dłużej tym gorzej.

Ja też idę na wesele we wrześniu i to brat mojego niemęża więc poważna sprawa.

W ogóle nie pożaliłam się, dzisiaj byłam na pobraniu krwi ze starsza córka i niestety nie udało się, nie leciała krew w ogóle :( a tyle piła…😞

age.png

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Dużo żłobków ma narzuconą swoją adaptacje. Ale zawsze warto podpytać,czy możecie inaczej.

Jezeli jest taka możliwość,poproś o spotkanie
    po zamknięciu albo godzine przed zamknieciem. Tak żeby było jak najmniej dzieci które już tam chodzą od jakiegoś czasu i są po adaptacji.
    Jeżeli cała grupa od nowa jest tworzona,to możliwe że po prostu zrobią spotkanie dla wszystkich w jednym czasie.
    I tylko ten jeden raz wejdź z dzieckiem na salę,pokaz wlasnie wszystkie kąty,zabawki.
    Fajnie jak uda Wam się np przebrać pampersa na ich przewijaku.
    Następnego dnia przyprowadz do złobka- ale w takich godzinach żeby dzieci już były po śniadaniu. I na godzinke zostaw,idz na spacer/kawe gdzieś obok. Odbierz dziecko z uśmiechem na buzi,nie płaczem ❤️
    Pewnie dwa/trzy dni po godzinie bedzie zostawać,ciocie jak będą widziały że dziecko co raz lepiej sobie radzi to same powiedzą kiedy ten czas wydluzyc i na ile 😊

Miałam w grupie jedną dziewczynkę,przyszła do nas na roczek,jak grupa już była pełna i zaadaptowana. Mama nie chciala nawet na chwile z nią wejść na salę,od razu przyprowadziła rano do zabawy. Pierwszego dnia była godzine- a ona nawet na chwilkę nie zapłakała. Drugiego dnia została na dwie,trzeciego dnia już u nas spała a czwartego była na cały dzień. Więc zdażają sie i takie dzieci 😉

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vissavi mi jeszcze przyszło na myśl z sukienkami.

Ja się czaje ogólnie na sukienkę z Naree, ale to mała Marka i jest tylko w jednej galerii w Krakowie i akurat takiej w której są dzikie tłumy i korki do wjazdu, więc się nie mogę zebrać. W razie co to na necie też mają ofertę.

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i jeszcze bardzo ważna sprawa- dowiedzcie się wczesniej o ktorej jest drzemka w zlobku.
    Postarajcie się tak z miesiac przed adaptacją w domu kłaść o tej samej porze + od uczyć zasypiania przy cycu/butli.
    Ale broń Boże nie łączcie adaptacji z np odsmoczkowaniem czy odstawieniem od cyca/butli. Zróbcie to wczesniej albo pozniej.

Elza1234, Blackapple, kasssia, Margareetka, Anabbit lubią tę wiadomość

age.png
  • Karuzela Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mogę polecić kulunove, miałam od nich suknie ślubną za 500 zł :) moim zdaniem wyglądała jak z salonu, rozmiar standardowy zamawiałam

Nineq, Elza1234, Anabbit lubią tę wiadomość

• KarolaKinga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeeeezu ale sie dzis trolle Gusi przyczepiły, co tu sie odpier*🤣
    Truskawka ale super ze sie dzielisz takim ogromem wiedzy i porad z tej drugiej strony! Mega przydatne dla takiej świeżej mamy jak ja.

age.png
  • Paty Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawy dzień dzisiaj 🫣 po co to tracić swoją energię na czepianie się innych.. ciekawe czy w domu też rozmawiają w takim tonie, ale nieważne, dobrze któraś pisała, że nie ma co karmić troli.
    Ja uspalam właśnie bobasa, odpukać, aby nie było miliona pobudek 🙃
    Przed południem miał ładna drzemkę, ponad 2h a po południu jakieś 20 min. My już jesteśmy od paru dni na 2 drzemkach i w końcu to nabiera u nas jakiegoś kształtu, do tej pory to płynęłam z prądem, 3-4 drzemki ale krótkie, zdecydowanie wole jak ma dwie dłuższe 😀 rytuał usypiania praktycznie od początku mamy ok 19 , ale jak coś wypadnie to nie trzymam się kurczowo tej godziny. Z tym, że u nas usypianie potrafi trwać dosyć długo…

👦2017 synek
    👶2025 synek
  • Blondi29 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też polecam Kulunove :) Kasia, a tobie polecam pojechać do Factory Annopol. Oni tam mają taki wielki sklep z sukienkami. Jak uda mi się wyjść od małej to zerknę jak się dokładnie nazywa. Ja tam kupuje sukienki na większość okazji tylko trzeba się wstrzelić w te klasyczne modele, bo oni mają też piórka, tiule, cekiny i wszystko od czego mnie mdli.
    Truskawka super opisałaś ten cały proces adaptacji. Ja też zapisuję, choć raczej u nas będzie to opieka babci/ewentualnie opiekunka. A czy któraś z was ma może doświadczenie z przyzwyczajaniem dziecka do tego, że przychodzi do niego ktoś inny? Ktoś z rodziny albo opiekunka? U nas babcia przychodzi codziennie praktycznie od urodzenia, bo to jest taka nasza osoba do opieki, gdy potrzebujemy coś załatwić i zależało nam na tym żeby mała się jej nie bała. Czasem je zostawiam razem na godzinę, czasem na dłużej i nigdy nie było płaczu, ale nie wiem jak to będzie przy dziewięciu godzinach dziennie.

• MagdaM. Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Was jak komentarze nie po Waszej mysli to trolle, frustratki itp
    Można mieć odmienne zdanie o kimś, po to jest forum aby sie wypowiadać czy się to Wam podoba czy nie
    No ale tak trzeba atencjuszke bronić, zaraz cała armia prawników za Gusią

Pewnie to ze sie tu zleciało tyle nowych zza krzaków tez Wam nie pasuje ale akurat w tym temacie siedzicie cicho bo Wam tyłki liżą 🙃

‹‹ 2525 2526 2527 2528 2529
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ