SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Gusia skusiłaś mnie tą opieką 😅😅 wyremontuje Ci te piwnice xd

Truskawka to też nieciekawą historie miałaś z tą pracą :(
    Masz duże doświadczenie i widać po tym co piszesz, że jesteś ciepłą osoba to nie chciałabyś założyć czegoś swojego? Pasowałoby mi do Ciebie takie malutkie domowe miejsce dla dzieciaczków 😊

Tanashi kciuki, żeby to jednak nie była jelitówka 🤞

Myślalam o tym,zeby stworzyć takie miejsce. Ale aktualnie jest to nie oplacalne w moim rejonie.
    Powstalo tu teraz bardzo duzo zlobkow/punktow opieki. Kolejne zlobki miejskie sie budują. Przescigają się i walczą o kazde dziecko,bo prawda jest taka że tych dzieci jest co raz mniej.
    Chcialam otworzyć taką małą salę zabaw sensoryczną,dla takich wlasnie mniejszych dzieci do lat 3 bo nie było czegoś takiego u mnie. Niestety ktoś mnie uprzedził i otworzył jakiś miesiąc temu.
    Z końcem macierzynskiego konczy mi sie ubezpieczenie a nie chce iść do pracy wczesniej niz na dwa latka Bubci. Z tego powodu mieliśmy brać ślub (bardzo romantycznie) ale mamy totalnie inną wizję tego dnia (mam ochote zapytać Was o zdanie w tym temacie,ale boje sie ze juz za dużo się tu żale 🙈) + zniecheca mnie chłop tym swoim zachowaniem.

Mam taką opcje jeszcze żeby samej opłacać sobie skladki i iść pracować jako niania do znajomych(chłopiec starszy starszy w miesiące) -wtedy bym musiala zabierać swoje dziecko do nich i być tam od 7 do 16.

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żal się Truskawka, bo mnie ciekawi co to za wizję ślubu macie 😄

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja zgłaszam się do tej firmy budowlanej 😃
    Mam doświadczenie,od 12 roku życia pomagałam ojcu na wykończeniówce,domy od stanu surowego pod klucz. Jak miałam te 12 lat nie potrafilam tabliczki mnozenia- ale beton sama kręciłam bez problemu 🤣

Margareetka, Elza1234, Kkk77, KarolaKinga, xSmerfetkax, Anabbit lubią tę wiadomość

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka dawaj, każda przecież wylewa tu swoje żale. No właśnie tak myślałam, że konkurencja już spora w tym biznesie :(

Widzę że tu niezła firmę byśmy mogły razem stworzyć xd

Szarotka na pewno warto morfologię, ferrytyna i jak jest podejrzenie alergi to ige całkowite możecie też zrobić. My robiliśmy ten panel alergiczny i mimo sporych objawów to nic kompletnie nie wyszło :(

age.png
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam pisać wcześniej ale ze względu na obecnego tu trolla nie chciałam dawać mu kolejnej pożywki swoim wpisem. Jednak czuję się wywołana do odpowiedzi. We wtorek mieliśmy tą konsultację z trenerem snu. Po wszystkim mój stary zapytał mnie „czy ona w ogóle ma dzieci?”. Tak więc same wiecie co chce napisać 🫣
    U nas to typowy regres czwartego miesiąca, który lekko się przeciąga w czasie. Wczoraj jednak pojawił się pierwszy ząbek, więc żyje nadzieją że to był i jest powód tych dziwnych akcji nocnych. Jednak czytając Wasze historie to u nas aż takiego dramatu chyba niema. Tzn jest ale nie codziennie.
    Mamy juz z Jerzyna ustalone stałe pory i rytuały wieczorne, więc nie mieliśmy problemów z zasypianiem. Zasypia codziennie 20 na butli i odłożony śpi w swoim łóżeczku. Więc wieczoru teoretycznie mamy dla siebie no bajka. Ale nocki to …. No wybudzenia były dość częste (co 5 minut, co 10 minut… chwilę). Trener snu zwróciła jednak uwagę i skupiła się na naszych drzemkach w ciągu dnia i na rytuały dzienne, mimo że nie zgłaszałam z tym większych problemów. W skrócie, ta Pani chciała mi dodatkowo utrudnić życie abym na drzemki dzienne usypiała Jerzyne w jego łóżeczku, bez cycka, bez mleka, bez smoczka tylko z przytulanka 😂🫣
    Dodatkowo, po konsultacji otrzymaliśmy dostęp do grupy na Facebooku oraz szczegółowy skrypt z zaleceniami, co jest chyba jedynym plusem.
    Moim zdaniem, jeśli ktoś ma możliwość i ochotę, to taka konsultacja może być pomocna, ale warto potraktować to z dystansem i działać według własnej intuicji. W sumie dzięki temu wiem że zrobiłam wszystko aby zapewnić dziecku lepszy sen :).

P.s Truskawka my mieliśmy w skarpetce owleta jeden alarm, prawdziwy alarm. Aplikacja swieci się na czerwono w telefonie, alarm jest mega głośny i stacja też ma kolor czerwony wtedy. Uratowało nam do dupe i byłam później mega przeczulona na alarmy. Też mieliśmy później awarię prądu i jakoś podświadomie wiedziałam jak alarm znowu zawył że z dzieckiem jest ok… ale było to mega wkurzające bo mieliśmy przerwy w dostawie prądu co 4 minuty i co ogarnęłam owleta to znowu wył 🫣 cud że dzieciak miał to gdzieś.

Blackapple, Grzegrzula lubią tę wiadomość

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔
    01.07.2025 - Krzyś „Jerzyna” [39+0] 😍😍😍😍😍😍

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka, dawaj 😆my wizję na szczęście mamy taką samą.

Ej, ja z zawodu to tłumaczem jestem to Wam mogę pol-ang i w drugą stronę robić w tej firmie 😂

Poszliśmy na spacer, dupa mi tak zmarzła, że masakra🥶

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    Miałam pisać wcześniej ale ze względu na obecnego tu trolla nie chciałam dawać mu kolejnej pożywki swoim wpisem. Jednak czuję się wywołana do odpowiedzi. We wtorek mieliśmy tą konsultację z trenerem snu. Po wszystkim mój stary zapytał mnie „czy ona w ogóle ma dzieci?”. Tak więc same wiecie co chce napisać 🫣
    U nas to typowy regres czwartego miesiąca, który lekko się przeciąga w czasie. Wczoraj jednak pojawił się pierwszy ząbek, więc żyje nadzieją że to był i jest powód tych dziwnych akcji nocnych. Jednak czytając Wasze historie to u nas aż takiego dramatu chyba niema. Tzn jest ale nie codziennie.
    Mamy juz z Jerzyna ustalone stałe pory i rytuały wieczorne, więc nie mieliśmy problemów z zasypianiem. Zasypia codziennie 20 na butli i odłożony śpi w swoim łóżeczku. Więc wieczoru teoretycznie mamy dla siebie no bajka. Ale nocki to …. No wybudzenia były dość częste (co 5 minut, co 10 minut… chwilę). Trener snu zwróciła jednak uwagę i skupiła się na naszych drzemkach w ciągu dnia i na rytuały dzienne, mimo że nie zgłaszałam z tym większych problemów. W skrócie, ta Pani chciała mi dodatkowo utrudnić życie abym na drzemki dzienne usypiała Jerzyne w jego łóżeczku, bez cycka, bez mleka, bez smoczka tylko z przytulanka 😂🫣
    Dodatkowo, po konsultacji otrzymaliśmy dostęp do grupy na Facebooku oraz szczegółowy skrypt z zaleceniami, co jest chyba jedynym plusem.
    Moim zdaniem, jeśli ktoś ma możliwość i ochotę, to taka konsultacja może być pomocna, ale warto potraktować to z dystansem i działać według własnej intuicji. W sumie dzięki temu wiem że zrobiłam wszystko aby zapewnić dziecku lepszy sen :).

P.s Truskawka my mieliśmy w skarpetce owleta jeden alarm, prawdziwy alarm. Aplikacja swieci się na czerwono w telefonie, alarm jest mega głośny i stacja też ma kolor czerwony wtedy. Uratowało nam do dupe i byłam później mega przeczulona na alarmy. Też mieliśmy później awarię prądu i jakoś podświadomie wiedziałam jak alarm znowu zawył że z dzieckiem jest ok… ale było to mega wkurzające bo mieliśmy przerwy w dostawie prądu co 4 minuty i co ogarnęłam owleta to znowu wył 🫣 cud że dzieciak miał to gdzieś.

Lajknęłam za wyczerpujący opis, nie z powodu tego, że trenerka nie pomogła.

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra. To rzygam swoim żalem 😅
    W jednym się tylko zgadzamy- nie chcemy robić weselicha. Zawsze mieiśmy plan na szybki slub cywilny (juz slysze placz tesciowej o brak koscielnego 😆)+ male przyjecie/potupajka dla najblizszych i bliskich przyjaciol.
    Moja wizja jest taka,żeby po ślubie zrobić po prostu małe przyjęcie,posiedziec razem,puscic sobie jakaś muzyke,potanczyc jak ktos chce. Ale impreza bez alkoholu,moze do obiadu wino.
    I tu oburzenie mojego nie męża- no on sobie nie wyobraża żeby nie postawić butelki na stół.
    Zapytałam go,w jaki sposób on to sobie wyobraża? Przy stole z nami będzie siedziała nasza roczna córka. On bedzie sie bawił i pił % z innymi,a ja całe przyjęcie mam opiekować się dzieckiem i o 20 uciekać bo trzeba ją położyc spać?
    Nie ma opcji żeby ktoś z rodziny się nią wtedy zajął,bo jak skoro wszyscy bliscy będą z nami na imprezie. Mam prosić żeby ktoś zrezygnował z zabawy żeby zajął się naszą córką? No nie,to my jesteśmy za nią odpowiedzialni i to nasza rola.Niani nie chcemy brać na jedną noc. Do tego w trakcie przyjęcia na pewno inni będą chcieli się bawić z Bubcią to mam im pozwolić na to jak będą pod wpływem czy izolować ją od wszystkich?
    Ale wedlug niego to normalne i on bywał na weselach i tak to wygląda,że jeden rodzic pije a drugi jest trzezwy i pilnuje i to calkiem normalne.
    Uwazam ze taką impreze mozna bylo robic przed dzieckiem albo jak jest starsze a nie ledwo roczek. Ewentualnie oboje rodzice nie piją,a nie tylko mama.
    No i teraz pytanie. Czy ja faktycznie przesadzam z tym że nie chce alkoholu czy jednak mam trochę racji w tym wypadku.

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka u nas odkąd są dzieci nie ma na imprezach alkoholu więc ja Ciebie rozumiem :) na szczęście mój mąż pomarudził przy pierwszym ale potem przemyślał i się pokumal ze głupie. Wg mnie nie wymyślasz. Zresztą to twoja impreza 🫣

Ja mogę w firmie budowlanej zrobić jakąś stronę , grafiki, fejsa 🫣

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przesadzasz Truskawka i masz rację.

To prawda, że tak to czasem wygląda, że jeden rodzic piję a drugi jest trzeźwy, ale ja jestem przeciwna.

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka ja Ci mogę powiedzieć jak było u nas na "weselu" z dzieckiem. Mieliśmy w ogrodzie alkohol dla gości, dla nas były bezalkoholowe drinki. Młoda spala na piętrze, biegaliśmy do niej na zmianę. Nie wyobrażam sobie że ja całą imprezę biegam a mąż się zalewa % 😅

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Truskawka ja ci się nie dziwię
    Mój mąż od momentu jak jestem w ciąży nie piję w sumie w ogóle. Oby dwoje wychodzimy z założenia że nie chcemy być przy niej nietrzeźwi.
    On trochę z góry zakłada że się może urżnąć, a Ty się wszystkim zajmiesz
    Ale jak tak o nim opowiadasz no to w sumie nie zdziwiło mnie to
    Z tym spaniem to wiesz, mała będzie miała rok to może wam te jeden dzień dłużej wytrzyma niż 20 :) ale tak czy siak rozumiem Twoje zdanie

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My akurat będziemy mieć na ten czas opiekę dla młodego, ale ja rozumiem całkowicie Twój punkt 👏

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki ❤️ czyli nie jestem wariatką 😅
    A zapomnialam dodać,że chcielismy polączyć ślub z roczkiem Kornelii,przyoszczedzić bo po co robic dwie imprezy w jednym miesiacu z tymi samymi goścmi.
    To juz w ogole nie widze alkoholu na takiej imprezie.

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej ale zwróćcie uwagę że to zawsze chłopy mają coś takiego że Ojezu bez alkoholu? Bez mięsa? Krocej? Ciszej?
    Jak jakieś małe dzieci

Blackapple, Margareetka lubią tę wiadomość

age.png
  • MagdaM. Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie wesele bez alkoholu. Moze tatuś niech tez nie pije i problem z glowy, wy będziecie trzeźwi i wystarczy ale raczej smutno bedzie bez alko na weselu
    Dlatego lepiej mieć najpierw wesele a potem dziecko, nie trzeba sie zastanawiać co robić hmmmm 🤔 a opiekunka czemu nie??

• Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple zapomniałam odpisać, mój mąż pracuje cały dzień z teściem w jednym biurze, więc niestety jak miał się zarazić to już się zaraził. Więc albo będziemy mieli jelitowke idealnie na chrzciny albo nie 🤡

age.png
  • Grzegrzula Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Dzięki ❤️ czyli nie jestem wariatką 😅
    A zapomnialam dodać,że chcielismy polączyć ślub z roczkiem Kornelii,przyoszczedzić bo po co robic dwie imprezy w jednym miesiacu z tymi samymi goścmi.
    To juz w ogole nie widze alkoholu na takiej imprezie.

Myślę, że masz dużo racji w tym że alkohol nie jest potrzebny na takiej imprezie tym bardziej jak sie ma małe dziecko pod opieką. Mam nadzieję, że w obecnych czasach ogólnie panuje świadomość że wesele może sie obejsc bez zarzyganego stołu i mordobicia, no ale też żyjemy w kraju w którym chleba w środku nocy nie kupisz ale wodke na każdym rogu dostaniesz.

• MagdaM. Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez przesady można postawić alkohol na stół i wcale nie oznacza to ze sie każdy upije do nieprzytomności, popadacie ze skrajności w skrajność albo w ogóle albo jak juz to wizja zarzyganego stołu i mordobicia 😳

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Btw zgłaszam już każdy post tego trolla, bo żenujące się to robi
    Może ovu coś zdziała

Margareetka lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 2538 2539 2540 2541 2542
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ