SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Bo to własnie miała być głownie impreza na roczek. A potem doszedl pomysł zeby od razu wziac ślub skoro i tak zapraszamy ten sam komplet osob.

Gusia proponowalam tak,żeby po prostu podac wino do obiadu. Nie. Skoro jest slub to ma byc wodka. Nie zgadzam sie? To stwierdzil ze wezmiemy slub za 5 lat jak juz dziecko nie bedzie male.. To mu powiedzialam ze w takim razie w ogole nie bedziemy sie hajtac 🤷🏼‍♀️

Wódka jako element roczku średnio pasuje, zresztą jakby mój Mąż chciał się napić na roczku mając córkę na rękach to chyba jego Mama by go walnęła w łeb, nawet bym nie musiała wstać w tym celu;) słaby pomysł. Macie dziecko to nie ma picia i tyle.

Albo ktoś się opiekuje w domu dzieckiem w czasie jak balujecie.

Może mógłby się napić na kawalerskim po prostu, lub niech zarobi na wesele i opiekunkę za te x lat i wtedy samo wesele..

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Karola dawaj znać jak dalej sytuacja z małą. Mam nadzieję, że coś wam pomogą. Jesteś bardzo silna, przytulam ❤️
    Truskawka zgadzam się z większością dziewczyn. O ile gdyby to było faktycznie stricte wesele i mielibyście opiekunkę do małej to może postawiłabym jakiś alkohol (choć sama nie piję i jestem przeciwna), ale jeśli łączycie to z roczkiem to absolutnie nie. U nas na chrzciny polowa osób odwołała na ostatnią chwilę właśnie ze względu na to, że nie będzie alkoholu, a skoro „mają jechać tyle kilometrów w taką pogodę i nawet się nie napić z rodziną to mogą nie jechać w ogóle, a życzenia złożyć przez telefon”. Jak powiedzieliśmy, że w taką samą pogodę jechali do nas na ślub (akurat chrzest wypadł w rocznicę) to uznali, że na weselu mieliśmy chociaż alkohol na rozgrzanie xd

To chyba tacy jak wychodzą z domu to z Małpka pod pachą...

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Dzięki Gusia ❤️ I każdej z Was ❤️
    Na swoją obronę tylko dodam,że on nie był taki... Zaczęło mu tak odwalać od czasów ciąży... Kiedyś chciał tylko iść do urzędu,bez zadnego obiadu nawet. Teraz on nie wyobraża sobie butelki na stół nie postawić. Podjełam teraz probe ponownej rozmowy z nim o tym- nic z tego.

Truskawka nie musisz się tłumaczyć czy bronić, Ty wszystko robisz dobrze

Pożyłby ten Twój niemąż ze mną tydzień to by chyba musiał w ośrodku rehabilitacji turnus sobie wykupić, poznałby co to życie z babą. Powinniśmy się zgłosić do programu zmiana żon 😎

Cały czas mam nadzieję, że się ogarnie ten Twój chłop. Przecież ma taką fajną rodzinę. Żeby zdążył to docenić..

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Mamamilka Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim. Czytam Was od dawna i widzę ogrom wiedzy więc wpadam właściwie z jednym pytaniem, a mianowicie mój bobas z 10.07 karmiony tylko piersią ciągle ma nitki krwi w kupie, diagnoza ciągle trwa i właściwie nie wiadomo co jest powodem, podejrzenie bmk więc nie jem nabiału ( mimo to i tak pojawiają się kropki krwi co jakiś czas), w kale wyszły aktualnie rotawirusy, adenowirusy i jeszcze jakieś wirusy co też może być powodem choć krew była juz wcześniej. Objawów tej infekcji nie ma , wiem o niej tylko ze względu na badanie, ale to co najbardziej mnie martwi to anemia!! Czy spotkał sie ktoś tutaj z anemia u 6 msc dziecka? Ponoc to bardzo częste przy dzieciach kp i szybko rosnących. Mały urodził się ważac niecałe 3 kg, aktualnie waży 9500 😬 HB 8,7, ferrytyna 7 więc zapasy totalnie wyczerpane. Przyjmujemy żelazo tardysol baby, Ale spędza mi to sen z powiek. Czekamy na wyniki testow alergologicznych. Gdyby nie profilaktyczne badanie krwi w życiu nie wiedziałabym o takiej anemi.. okaz zdrowia, żywy pełzający różowy ( nie blady) bobas ! 🤨 przepraszam, ze tak wbijam i tyle info, ale ja tutaj jednorazowo. Bardzo bardzo będę Wdzięczna jak ktoś podzieli się doświadczeniem jeśli ma w tym temacie

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna z moich córek miała do roczku ciągle anemię mimo brania żelaza wyniki bardzo wolno się poprawiały. Powodzenia!

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Grzegrzula Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka też miała anemie, wyszło nam to na bilansie półrocznym. Straszna udręka z tym żelazem no ale u nas suplementacja pomogła dosyć szybko.
    A na testach alergologicznych wyszlo nam głównie uczulenie na soje, a ja sie oczywiście katowałam dietą bez bmk profilaktycznie.
    Okazuję się, że dużo mieszanek zawiera soje, dlatego każda próba podania mm kończyła sie krwią w kupie.
    Mamamilka trzymam kciuki, żebyscie szybko wyszli na prostą!

• Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Truskawka dawaj, każda przecież wylewa tu swoje żale. No właśnie tak myślałam, że konkurencja już spora w tym biznesie :(
    (

Konkurencja jest ogromna. Dostać pracę w tym zawodzie też nie jest łatwo,najchetniej zatrudniaja studentki i mlodziutkie dziewczyny bez dzieci.
    Obawiam się ze już nie wrocę do zawodu.
    Dlatego myśle o zmianie branży- żeby zostać fotografem takim rodzinnym.Z czasem moze i na imprezach.
    Obmyslam plan,czy jak Bubcia skonczy roczek kupić sprzęt i porobić jakieś kursy/szkolenia w tym kierunku.

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Popieram!

My mieliśmy alko ale my sami niezbyt piliśmy
    Mieliśmy jednak typowe wesele, chciałam wege, ale Mąż użył argumentów Karoli😅

Truskawka moim zdaniem wino do obiadu, a dla Was 2 bezalkoholowe skoro to ma być też roczek Dziecka. Myślę, że część rodziców też wersję bezalko weźmie

Panieński dla Ciebie typu weekend w spa/domku z balią uważam za jego psi obowiązek dopilnować razem ze świadkową,po tym wszystkim co robisz należy Ci się. Ja miałam taki i każdy był wypoczęty i szczęśliwy. Sama raz też taki organizowałam i więcej niż 250 zł osoba nie wyszło (2024), choć przyznam łatwo nie było w tym budżecie zrobić szał - ale zrobiłam. Tak mi przyszło do głowy, że to musi być element tego ślubu..

Obawiam się,że na panieński zabrałabym ze sobą córkę 😅 Mam obsesje,nie wyobrażam sobie jej zostawić komukolwiek. Ale to może też wynik tego że od urodzenia caly czas jest tylko ze mną.

age.png
  • Mamamilka Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Grzegrzula może wyniki testów coś podpowiedzą bo ja również katuje się dieta bmk już drugi raz, bo robiłam już prowokacje i powrót do nabiału… dołujące jest to, ze tak ciężko znaleźć przyczynę, a ja już wyglądam jak cień cienia. Mam nadzieję, ze u nas również suplementacja da szybki efekt. Cieszę się, że wykonaliśmy tą morfologię mimo, iż mówiono, ze nie trzeba bo wyszły takie akcje 😩 jeśli ktoś jeszcze się tutaj podzieli info to będę czytać i dziękuję. Nie zaśmiecam już. Wszystkiego dobrego dla Was i Waszych dzieci 😘

• Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie ostatni alkohol piłam właśnie na weselu u mojej kumpeli rok temu w sierpniu xD parę dni później miałam histeroskopie i usuwane polipy, no a później byłam już w ciąży 😅 co do menu wege / niewege itd to tam było fajnie rozwiązane, bo było kilka opcji i przed weselem każdy się określał co „potrzebuje”, ja np miałam menu bez laktozy 🙈 alko był, było to dosc mocno międzynarodowe wesele i były różne od wina / prosecco po wódkę i różne nalewki, ale była nawet kulturka, no wiadomo im później tym ciężej niektórzy mieli 😅 dzieci o którejś godzinie i tak się zwijały z rodzicami 🤷🏽‍♀️
    Jednak jak to połączone z roczkiem to słabo by to wyglądało, może faktycznie na razie weźcie ślub a wesele takie jakie by chciał też Twój partner z alko itd zróbcie po prostu za jakiś czas?
    Truskawka, tak ogólnie w Waszej sytuacji pomyślałabym o jakiejś terapii, żeby jakoś ugryźć te problemy. Nie może przecież tak być, że jesteś ze wszystkim sama, a on jak jakiś wielki pan, no nie na tym polega związek i wspólne wychowywanie dziecka. Jeśli wcześniej było inaczej to tym bardziej łapałabym się czegoś, żeby ten związek ratować, bo nie rokuje to zbyt dobrze na przyszłość, nawet jak weźmiecie ślub to to magicznie nie odmieni jego zachowania. Problemy lepiej rozwiązywać wcześniej niż jak się spiętrzą. Wymądrzam się, bo jestem z tym samym chłopem prawie 17 lat, a dalej ślubu nie wzięliśmy xD ale no też przeszliśmy przez dużo różnych sytuacji, też na przestrzeni lat się mocno zmienialiśmy, bo po prostu z dzieciaków małolatów dorośliśmy i jednak staraliśmy się razem stawiać czoła tym coraz to nowym sytuacjom. Trzymam za Was kciuki, ale pamiętaj też, że o związek muszą dbać obie strony, bo taka jednostronna walka nie ma sensu, a wtedy lepiej otrząsnąć się wcześniej niż później.

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza z tą torbielą. Albo się wchłania albo nie było jej, a tamten lekarz źle zmierzył, bo ma tylko 22x28 mm🙄 za to jest zmiana, która wygląda jak jakieś zwapnienie po porodzie lub polip. Mam przyjść na kontrolę w kwietniu i jak nadal będzie to histerektopia.
    Czyli nie umieram. Hurrra🤓
    Chociaż jeszcze czekam na cytologię i tam mogę umrzeć 😂

Cel95 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
‹‹ 2540 2541 2542 2543 2544
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ