CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak sie karmi to wiecznie na infekcję nachodzi cycek mam wrażenie.Tanashi wrote:U nas niewesoło, córką z gorączką, ja z gorączką, młody póki co bez objawów. Mnie się jeszcze zbiera na zapalenie piersi, bo jedna pierś tak napuchła, że już nie chce z niej pić 😬 muszę wysłać męża po lecytynę, może laktatorem zejdzie
Ja chyba juz jestem zdesperowana ,żeby małą wsadzić w kolejny fotelik. Ja juz tego darcia sie nie jestem w stanie znieść. woże ją w body i rajstopach,bez czapki nawet ,bo jak sie drze 40 minut to jest aż mokra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 09:17
-
Tanashi, współczuję, zdrówka dla Was.
Mój młody jakieś podrażnione pachwiny ma - albo obcierają go pantsy albo za dużo się rusza i dlatego albo nie wiem. Płacze jak się go dotknie😒nie wiem czy nie wrócić do pieluch i zobaczyć czy pomogło.
Tak a propos tej ulgi. 92,69 zł za miesiąc, w ktorym sprawowało się opiekę - u większości wyjdzie 7x92,69.
Przy jednym jest limit: 112 000 zł rocznego dochodu dla osób w małżeństwie, 112 000 zł rocznego dochodu dla samotnie wychowujących, 56 000 zł rocznego dochodu dla osób bez małżeństwa. A na drugie i kolejne limitów brak.
-
Odpuściłam sobie forum w weekend, bo nie byłam w stanie przebrnąć przez tę reklamy, które tu wyskakują.
Karola - zawsze możesz spróbować czy to kwestia fotelika czy ta jazda tyłem ja tak denerwuje.
Tanashi, współczuję.. dobijaj się do przychodni, to wam dadzą leki i szybciej ta gorączka minie
Nineq - szkoda że to jest 112 tys na całe małżeństwo. Także jak zawsze guzik dostanę… -
Tanashi współczuję, mam nadzieję, że młodego nie weźmie.
Nie chce zapeszać, ale czy to możliwe, że nam się już kończy ten regres snu 8-miesiąca? Zakładam, że ten 8 miesiąc to chyba umowny a bardziej się to wiąże z umiejętnością siadania?
Od kilku dni jest bardzo luksusowo w nocy, 2 pobudki z czego pierwsza jeszcze zanim ja się położę, więc w sumie tylko raz się budzę na karmienie, do tego wczoraj i dzisiaj bardzo łatwo idzie na drzemki.
Ale żeby nie było aż tak kolorowo to jak tylko go zapisałam na ten basen to coś zaczął marudzić na kąpiele 😅
W niedziele idziemy pierwszy raz i ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na Kraula na Żabińcu, był większy wybór terminów. Ktoś tu chyba pisał o tym basenie? -
Nineq wrote:Tanashi, współczuję, zdrówka dla Was.
Mój młody jakieś podrażnione pachwiny ma - albo obcierają go pantsy albo za dużo się rusza i dlatego albo nie wiem. Płacze jak się go dotknie😒nie wiem czy nie wrócić do pieluch i zobaczyć czy pomogło.
Tak a propos tej ulgi. 92,69 zł za miesiąc, w ktorym sprawowało się opiekę - u większości wyjdzie 7x92,69.
Przy jednym jest limit: 112 000 zł rocznego dochodu dla osób w małżeństwie, 112 000 zł rocznego dochodu dla samotnie wychowujących, 56 000 zł rocznego dochodu dla osób bez małżeństwa. A na drugie i kolejne limitów brak.
Tak. To juz doczytałam.
Tylko pytanie czy jesli mamy firme na ryczalcie to dochody z niej nie wliczaja sie w limit roczny? -
Mając firmę na ryczałcie nie możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej. Chyba że posiadasz inne źródło dochodu, które rozliczasz pit-37 lub pit-36. Jeśli np. Twój mąż prowadzi firmę na ryczałcie, a Ty nie to Ty rozliczasz.Maj.a wrote:Tak. To juz doczytałam.
Tylko pytanie czy jesli mamy firme na ryczalcie to dochody z niej nie wliczaja sie w limit roczny?
-
Dokładnie tak. Mąż ma firme a ja mam pity z zusu w tym roku i ze swojej pracy wiec sie oddzielnie rozliczamy.Nineq wrote:Mając firmę na ryczałcie nie możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej. Chyba że posiadasz inne źródło dochodu, które rozliczasz pit-37 lub pit-36. Jeśli np. Twój mąż prowadzi firmę na ryczałcie, a Ty nie to Ty rozliczasz.
-
Nie. Będąc na ryczałcie i mając uop możesz tylko odliczyć z upo. A będąc tylko na ryczałcie nie możesz. Chyba, że masz firmę, która zajmuje się wynajmem itd., to mozna, ale nie wglebialam się w temat.Anabbit wrote:Ręki sobie nie dam uciąć, ale wydaje mi się, że nawet rozliczając się oddzielnie, dochody małżeństwa się sumują żeby sprawdzić czy można skorzystać z ulgi. Także twój dochód + jego przychód z działalności.
Maja moze sama sie rozliczyć z ulgą jak jej przysługuje, a mąż osobno. Nie ma znaczenia fakt, że w małżeństwie dochody sie sumują. Jakby obydwoje mieli uop to tak, a jeśli są dwie formy opodatkowania to nie.
Wiem, że ryczałtowcy pisali nawet do MF o nieprawidłowości, ale nic nie zadziałało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 16:01
-
Nineq wrote:Nie. Będąc na ryczałcie i mając uop możesz tylko odliczyć z upo. A będąc tylko na ryczałcie nie możesz. Chyba, że masz firmę, która zajmuje się wynajmem itd., to mozna, ale nie wglebialam się w temat.
Maja moze sama sie rozliczyć z ulgą jak jej przysługuje, a mąż osobno. Nie ma znaczenia fakt, że w małżeństwie dochody sie sumują. Jakby obydwoje mieli uop to tak, a jeśli są dwie formy opodatkowania to nie.
Wiem, że ryczałtowcy pisali nawet do MF o nieprawidłowości, ale nic nie zadziałało.
O, to ciekawe. Piękne państwo z dykty xD wystarczy żonę zatrudnić gdzies na UOP i mając w chuj hajsu z racji prowadzenia firmy odliczać sobie ulgę, a wystarczy że dwie osoby pracują na UOP i zarabiają lekko ponad najniższą krajowa i już im się nic nie należy. Wspaniale -
Ta, znam to od siebie z pracy. Miliony na kontach, żony na uop. A zwykły człowiek czasem kombinuje co odliczyć, żeby podatek płacić niższy.Anabbit wrote:O, to ciekawe. Piękne państwo z dykty xD wystarczy żonę zatrudnić gdzies na UOP i mając w chuj hajsu z racji prowadzenia firmy odliczać sobie ulgę, a wystarczy że dwie osoby pracują na UOP i zarabiają lekko ponad najniższą krajowa i już im się nic nie należy. Wspaniale
-
Nineq wrote:Ta, znam to od siebie z pracy. Miliony na kontach, żony na uop. A zwykły człowiek czasem kombinuje co odliczyć, żeby podatek płacić niższy.
No ja akurat jestem w tej grupie, gdzie mąż na ryczałcie a ja UOP, więc gdybym zarabiała mniej to bym mogła skorzystać z ulgi, gdy sumarycznie mamy zdecydowanie większy dochód niż te 112k. Nawet bym na to nie wpadła. Serio no cyrk.
I weź tu pracuj uczciwie i się nie czuj poszkodowanym, gdy zakładam że jest masa małżeństw która lekko przekracza ten próg i już im się żadna ulga nie należy, a pan przedsiębiorca 20k+ miesięcznie i żona z ulgi korzysta 😅 -
No właśnie. Ty nawet mając męża na ryczałcie, pracujesz normalnie. A ile jest fikcyjnych stanowisk.Anabbit wrote:No ja akurat jestem w tej grupie, gdzie mąż na ryczałcie a ja UOP, więc gdybym zarabiała mniej to bym mogła skorzystać z ulgi, gdy sumarycznie mamy zdecydowanie większy dochód niż te 112k. Nawet bym na to nie wpadła. Serio no cyrk.
I weź tu pracuj uczciwie i się nie czuj poszkodowanym, gdy zakładam że jest masa małżeństw która lekko przekracza ten próg i już im się żadna ulga nie należy, a pan przedsiębiorca 20k+ miesięcznie i żona z ulgi korzysta 😅

ma 37.7, biedny się przelewa przez ręce, co chwilę zasypia i woła tak żałośnie mama