CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Blackapple wrote:Mój pakiet zdrowotny kosztuje mnie zawrotne 1 zł, resztę płaci pracodawca, więc żal by było nie korzystać 😅
U mnie tak samo. Za męża płacę z 200 zł chyba a ten dziad do lekarza nie chodzi 🙄 tylko luxmed w wawie jest moim zdaniem słaby. Wcześniej miałam medicover i dużo fajniej mi się z niego korzystało -
Mm zapcha szybciej. Nie słyszałaś nigdy legendarnego "Twoje mleko to woda,daj mm-bedzie lepiej spać"?Truuskaawka wrote:U mnie to A ma z pracy i wziął też dla mnie. Mam podobnie jak Nineq pakiet zdrowotny komfort plus + życiowe. Miesięcznie za naszą dwójkę wychodzi jakies 420zł. Ale duzo badań,dużo lekarzy i krótkie terminy.
Czy mm szybciej nasyca? Bubcia nigdy nie jadla dużych porcji mleka,ale podawalam jej w nocy i zjadała tylko po 90ml... Gdzie mojego zjadała 120/130.
I dziś była pierwsza noc bez ściagania mleka- czuje sie luksusowo 😅 -
U mnie z tego co pamiętam to jest koszt około 300zl miesięcznie i mam całą naszą czwórkę w tym pakiecie.
Płaci pracodawca no ale to sie liczy do przychodu także mnie to obciąża tyle co podatek, czyli tam 12% w pierwszym i 32% w drugim progu.
Biorąc pod uwagę że właśnie praktycznie wszystkie badania robimy w luxmed lub korzystamy ze swobody leczenia to się opłaca.
Ja nawet przy drugim porodzie korzystałam z prywatnej położnej bo sie okazało że jest w pakiecie a nie chciałam sama rodzic bo wiedziałam że Maz bedzie musial zostac ze starszą. -
A to ja zapisywałam młoda na NFZ do stomatologa i mamy w październiku wizytę, więc akurat będzie z czym jechaćTanashi wrote:Ja Wam powiem hit, bo zapisuję dzieciaki zaraz po urodzeniu do regionalnego centrum stomatologii na NFZ i młody ma wizytę w 2034 😆 akurat na podstawówkę 😆 ale córkę zapisałam po urodzeniu i ma już za dwa lata 🤣

Żebyś tylko nie zapomniała o tych wizytach 😅 -
Truuskaawka wrote:Nie no Waszym dzieciom będą zęby wypadać a mojej dopiero wyjdą 🙈
Mam nadzieje że nie będą jej szły wszystkie zęby na raz 😵
Jedziemy wciąż na jednym wózku hahaha
Odebrałam czapki.
Czapka i chusta spoko, ale turban to jakieś nieporozumienie. Wygląda dosłownie jak czepek xD mała wygląda w nim jak babcia klozetowa. Napisałam do niej czy mogę to zwrócić albo wymienić, bo serio tragicznie to wygląda, coś jest nie tak z uszyciem -
Anabbit wrote:Jedziemy wciąż na jednym wózku hahaha
Odebrałam czapki.
Czapka i chusta spoko, ale turban to jakieś nieporozumienie. Wygląda dosłownie jak czepek xD mała wygląda w nim jak babcia klozetowa. Napisałam do niej czy mogę to zwrócić albo wymienić, bo serio tragicznie to wygląda, coś jest nie tak z uszyciem
O kurczaki 🙈 Wstawisz fotke na fb? Bo tez zamowilam turban 🙈 Daj znać co odpisze -
Dzieci ja NFZ maja spore możliwości, dlatego stwierdziłam że skoro dopiero się przebiły ledwo dwa zęby to będzie z czym iśćBlackapple wrote:Dobrze, że mówicie o tym dentyście dla dziecka na NFZ, zainteresuje się sprawą w przyszłym tygodniu. Dentysty w pakiecie akurat nie mam a na NFZ pewnie się trochę poczeka

a mam babeczkę z polecenia
Blackapple lubi tę wiadomość
-
Ja na nfz raz juz majac 20 lat poszłam i babka była bardzo zadowolona z moich zębów, chwaliła mnie bardzo
Nawet zrobiłam u niej zdj zęba to mówi, że okej I pewnie mam nadwrażliwe dziąsło
Z tym samym zdjęciem poszłam prywatnie bo ciągle bolało i okazało się, że kanałówka tam jest konieczna.... Więc chyba będzie trzeba chodzić prywatnie bo mam już średnie zaufanie do nfz😅 ale zawsze warto się w razie czego zapisać w sumie, gdyby odpukać jakiś ortodonta był konieczny. Choć za moich czasów to do etapu wyjmowanego aparatu był ortodonta na nfz i rzeczywiście było to okej, ale te aparaty stsle mieli takie se i i tak rodzice mi musieli prywatnie prowadzić ortodontycznie, nie wiem jak jest teraz?23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Jutro mamy fizjo bo martwił mnie brak czworakow i to pelzanie na rannego żołnierza nadal
Zgadnijcie kto właśnie wszedł w czworaki 😆
Cieszy mnie to bo z nas nikt tego nie robił i mamy jakieś tam skoliozy i inne takie, a czytałam, że to może mieć związekWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 12:11
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Polecacie jakiś duży kojec z dobrym dnem, który nadaje się też do ogrodu?23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Ja to nie będę nawet mówić ile wydajemy na lekarzy. Dostać się na NFZ graniczy z cudem, mąż nie ma żadnego pakietu z pracy, a jak wykupiliśmy raz Luxmed, a raz PZU to się okazało, że nigdy nie było terminów dla abonamentowych. Poza tym za stomatologię i tak płacimy osobno, za jakieś tam wideodermatoskopie i USG też więc wolę już dać za te prywatne wizyty niż dokładać ciągle za jakieś badanie, a koszt pakietu leci dodatkowo 🥲
Co do zębów to u nas na razie cztery i póki co spokój.
Truskawka wreszcie sobie odpoczniesz bez tych laktatorów i nocnych sesji. -
Cel z tymi zębami na NFZ to miałam podobnie. Ilekroć poszłam na wizytę to maksymalnie dwa drobne ubytki do zrobienia. Zawsze zęby czyste, moje obawy o to, że są jakieś dziwne o takie jakby brudne mimo pielęgnacji i higienizacji były zbywane. Ból zęba też zrzucony na ósemki. Poszłam prywatnie i okazało się, że w tym bolącym zębie jest taki krater, że trzeba zrobić kanałowe, ubytki faktycznie były tylko dwa poza tym dużym, a moje poczucie brzydkich zębów to demineralizacja szkliwa, jak się okazuje, na skutek ciąży - podobno, bo nie znam się na zębach. Wolę zapłacić i mieć dobrze zrobione. Wreszcie mnie nie boli, a jak chodziłam na NFZ to tylko się naczekałam, a efekt żaden. Nie mówiąc już o tych głupich zasadach zapisów w stylu: proszę dzwonić w nieparzysty piątek każdego miesiąca pomiędzy 6:59 a 7:00… Ja już nawet pediatry nie mam w Warszawie, bo zawsze trafiałam na jakieś dziwne problemy z zapisami, a ja nie mam czasu ślęczeć na linii albo stać w kolejce po trzy godziny żeby zapisać dziecko na szczepienie.
-
Z dentystą na NFZ to miałam podobnie. Poszłam na zdjęcie kamienia w ciąży i stomatolog uznał, że tam nie ma czego wciągać bo takie czyste zęby mam. Szkoda, że moja ortodontka była innego zdania xd
Co do pediatry to po mojej stronie Wisły spoko funkcjonuje luxmed na NFZ (mimo tego, że marudzę na luxmed prywatny). Mam cztery placówki i normalnie korzystam z apki. Jutro idziemy na bilans 9 miesięczniaka.
-
To u nas niestety nic fajnego w okolicy nie funkcjonuje. Za to mamy świetnego lekarza POZ na NFZ w enelmedzie niemalże pod domem, ale przyjmuje tylko dorosłych. Póki co nie mają tam w ogóle części dziecięcej. Jak patrzyłam na sensownych pediatrów blisko nas to bardziej opłaca mi się jechać pod Warszawę niż na drugą stronę Wisły 😆 Inna sprawa, że w ogóle myślimy o przeprowadzce w tamte okolice i że jest tam świetny pediatra, któremu bardzo ufam więc nie jest mi aż tak przykro jeździć. Natomiast opieka zdrowotna leży i kwiczy. W Warszawie na NFZ to załatwiłam cokolwiek tylko w ciąży i też niewiele 🥲 Za to znajomi z mniejszych miast mówią, że nie ma aż takiego problemu więc spoko. Dobrze wiedzieć, że gdzieś to działa.