X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie myślcie, że w bloku wszystko prosto. Mieszkamy w takim z lat '70 jak dobrze pamiętam. Podłoga jest krzywo i pod nogami mebli w salonie mamy papier podłożony, żeby się nie bujały. Za telewizorem ściana ma wybrzuszenie 😆
    Żeby w kuchni zrobić miejsce na ścianie na magnesy i pomalować farbą magnetyczną, musieliśmy szorować i równać wszystko, bo góry i pagórki 😆

Nie lubię jak na rzutach mieszkań tak dużo miejsca, a w rzeczywistości mało :( oglądaliśmy to deweloperskie i jak dwie łazienki, garderoba i sypialnie super, tak kuchnia z salonem to chyba kuchnia z małą jadalnią.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza gratulacje pięknej nocki! Oby tak zostało na dłużej 🫢
    ja dzisiaj będę próbować przemycić małemu śniadanie które ostatnio mu nie podeszło, nawet buzi nie chciał otworzyć 👀 zobaczymy czy to był jego chwilowy kaprys czy serio coś mu nie smakuje

Elza1234 lubi tę wiadomość

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Nie myślcie, że w bloku wszystko prosto. Mieszkamy w takim z lat '70 jak dobrze pamiętam. Podłoga jest krzywo i pod nogami mebli w salonie mamy papier podłożony, żeby się nie bujały. Za telewizorem ściana ma wybrzuszenie 😆
    Żeby w kuchni zrobić miejsce na ścianie na magnesy i pomalować farbą magnetyczną, musieliśmy szorować i równać wszystko, bo góry i pagórki 😆

Nie lubię jak na rzutach mieszkań tak dużo miejsca, a w rzeczywistości mało :( oglądaliśmy to deweloperskie i jak dwie łazienki, garderoba i sypialnie super, tak kuchnia z salonem to chyba kuchnia z małą jadalnią.
    Oni jeszcze lubią „oszukiwac” i na tych rzutach robią meble w innej skali niż mieszkanie.. żeby wyglądało na większe

Anabbit lubi tę wiadomość

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Oni jeszcze lubią „oszukiwac” i na tych rzutach robią meble w innej skali niż mieszkanie.. żeby wyglądało na większe
    Nie lubię tego. Wiem o tym, a i tak jak się patrzy na rzut to człowiek czasem głupieje. Oczekiwania vs. rzeczywistość.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn u nas jak już jest w 95% zrobione to jest git, mieliśmy dom z 1 pokojem na piętrze, bo był skośny dach, który się tak krzywił, że wyglądał jakby z dnia na dzień miał się zawalić, wywaliliśmy go, zrobiliśmy piętro na tych starych ścianach - co właśnie było błędem, bo za wszystkie wzmocnienia, podciągi, żelastwo, które nam nakazał konstruktor, zapłaciliśmy tyle, że trzeba było to zrównać z ziemią xD a jeszcze te ściany krzywe oczywiście, tynkarze płakali jak tynkowali xD dobudowaliśmy do kompletu garaż i jak cholera żałuję, że nie zrobiliśmy go metr dłuższy, bo przeciskanie się z bobasem (a wcześnie z fotelikiem z bobasem 😵‍💫😵‍💫😵‍💫) to walka o życie 🙈 a mamy tam jeszcze kartony z przeprowadzki, nie wiem co w nich nawet jest, pakowaliśmy się na początku ciąży i przez to że się źle czułam to ładowałam do tych kartonów jak leci 🤣 teraz wychodzę z założenia, że jak przez 1,5roku nic z nich nie potrzebowałam to chyba mogę wywalić w ciemno, nie? 🤣

Btw dzisiaj robiłabym bez zastanowienia parterówkę. Ostatni miesiąc ciąży i po cc klnęłam na te schody bardzo, bo są strome, chodząc z dzieckiem klnę jeszcze bardziej, jak on zacznie po nich chodzić to będzie klnąć jak i my.

Młody dostał na noc pedicetamol na te bolące zęby i spał do 6:40 - spałby dłużej, ale obudził go budzik Starego, był wkurzony i zmierzły, więc od 9 ma już 1 drzemkę 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:48

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Margaretka a macie jakiś miernik wilgotności powietrza? U nas okazało się mega suche i to rozwiązało problem. Też myślałam; że mała ma gluty po pas, a okazało się, że mamy zdecydowanie za sucho. Kupiłam porządny nawilżacz powietrza i jest ekstra. Wcześniej mieliśmy taki mały dość słaby i chodziła ciągle zapchana. Dopiero koleżanka, która ma fisia na tym punkcie przyjechała właśnie z jakimś miernikiem i sprawdziła.

Kurde no właśnie mamy nawilżacz i niekiedy nawet po nocy potrafi być woda skroplona na oknie. Niby pokazuje na nim wilgotność ok 45% więc chyba ok? Czy jednak za mało i bardziej go rozkręcić?

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże ja to już tracę nadzieję, że kiedyś się wyśpię i że to dziecko prześpi ciągiem więcej jak 2,5h 🤦 wydaje mi się, że u każdego chociażby okresowo na dzień czy dwa się poprawia ten sen, a u nas jest chujowo i stabilnie... 😭😭

Z tymi rzutami to tak samo jest jak się ogląda projekty domów, niejednokrotnie np w sypialni okazuje się że łóżko na projekcie było 140 xD dobrze że my z mężem inżyniery to szybko wrysowalismy sobie układ pomieszczeń i realne wymiary mebli i ostatecznie powiekszalismy o 50cm wymiar salonu, żeby dało się przejść między kanapą, a stołem. Dzięki temu kuchnie też mam większą 😅 i nie wiem czy zostawić to w kuchni, czy sobie spiżarnie powiększyć.

age.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka, zalecają wilgotność 40-60%, mi się lepiej żyje jak jest powyżej 50. Może masz za ciepło w mieszkaniu i stąd skroplona woda na oknie?

U nas śniadanie pełne wrażeń, uczuliła nas pasta z orzechów włoskich mimo że tak z 3 razy już była wcześniej jedzona. Cała szyja i policzki czerwone, w bąblach, oczy zatarte i coś zaczął się w gardle drapać, nie powiem, trochę się posrałam

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka my też powiększaliśmy dom o metr :) dzięki temu mam większy salon, kuchnię, jeden pokój dziecięcy i garderobę i to był super pomysł. Teraz ta strefa dzienna ma około 46m2 + jeszcze spiżarnia i dla nas jest idealnie.

Szarotka współczuję, ja też się bałam wprowadzenia orzechów, ale już testowałam wszystkie u siebie po kolei i nie miał objawów alergii, u niego ostatecznie tylko to kakao uczulalo.

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, że na moment zmienię temat z budowlanego.
    Kupiłam młodej tran Lysi. Nie chce go pic. To chyba będzie dziecko nielubiące gumy balonowej xD a takie mia dobre opinie 🙄 także przychodzę z poważnym pytaniem, czy znacie tran o smaku ogórków? Obawiam się, że tylko to przejdzie 😂

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka nam się woda skrapla na oknach, bo mamy uszczelki do wymiany (albo całe okna 😅 ale liczę, że wystarczy uszczelki). Stawialiśmy termometr przy oknie i na środku pokoju i były różnice o 2-4 stopnie, stąd ta woda.

No i też, mnie jest zdecydowanie lepiej jak mam z 55 wilgotności, bo poniżej 50 to od razu mnie oczy pieką.

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sobie narzekamy na budownictwo, to my mieszkamy w bloku z 2020 i pewnie ktoś pomyśli „super, nowe budownictwo”. No ogólnie osiedle jest faktycznie super, nie będę ściemniać ALE na całej szerokości salonu mamy jebitnie pękniętą ścianę. Dosłownie wygląda jak po trzęsieniu ziemi. Zaczęło się to robić z 2-3 lata temu, czekaliśmy aż budynek „osiądzie”. Myśleliśmy żeby zgłosić rękojmię, ale oni nie zgodzili się na to żebyśmy my sami naprawili a oni zwrócą hajs. Chcą swoich specjalistów dać, a owi specjaliści już raz to naprawiali xd
    Także musimy w końcu zamówić materiały, ja się muszę wynieść na kilka dni z małą i mąż będzie ogarniał ten salon, bo naprawdę wygląda to tragicznie

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ustawie nawilżacz na większą moc i mam nadzieję że to pomoże 🤞 w nocy w sypialni mamy ok. 19 stopni, więc raczej niższa niż wyższa temperatura. Teraz bobas śpi i kamerka pokazuje dokładnie 18,9 stopnia 😅

Tanashi u nas wyjdzie ta strefa dzienna salon+kuchnia 44m więc też nie najgorzej. Ogólnie cały dom ma mieć 132m i już przebieram nogami na rozpoczęcie budowy 😅

Anabbit mój ten tran akceptuje tylko wymieszany w kaszkę do śniadania, jak mu podaje na łyżce to kończy się odruchem wymiotnym. Co mnie nie dziwi, bo może i ładnie pachnie gumą balonowa, ale w smaku to nadal tran i nawet mnie otrzepało jak spróbowałam xD

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka u nas też się skrapla woda, podobno przez nieszczelne okna. Rozkręć nawilżacz na maksa. U nas małej pasuje jak jest bliżej 60%. Mi z resztą też. Mąż się czuje optymalnie przy 50.
    Anabbit nie znam tranu o smaku ogórka, ale moja córka dziś dołączyła do tego samego teamu co twoja i non stop spożywa ogórki. W ogóle mieliśmy spotkanie z logopedą, ale te nocki mnie przeorały i wam nie napisałam. Oczywiście w dniu wizyty nastąpiła niesamowita poprawa i moje dziecko nagle zaczęło jeść jak należy. Ale babeczka zauważyła o co mi chodzi i uznała, że mała jest narwana więc potrzebuje faktycznie dostawać mniejsze kawałki i stopniowo je zwiększać i przy okazji pokazała mi, że ona w 90% przypadków robi pokazówkę z dławieniem się, a nie faktyczne dławienie. Na razie stopniowo dajemy jej coraz większe grudki i coraz lepiej sobie radzi. Poradziła nam też właśnie układanie jej jedzenia w buzi tak jakby na bokach wewnątrz policzków i mamy kontrolę za miesiąc albo wcześniej jeśli znowu coś mnie zaniepokoi. Ciekawe co z tego windzie, ogólnie jestem zadowolona, że coś się ruszyło.
    Co do leków i suplementów to ja jestem trochę terrorystka w tej kwestii. Od początku nie zwracam uwagi na to czy małej to pasuje, czy nie tylko daje. Mówię jej coś w stylu: „mmm pyszny oseltamiwir” i podaję stopniowo w strzykawce XD Początkowo pluła i rzygała parę razy, ale teraz już jest nauczona, że strzykawka = połknięcie leku. Ja mam jakiś tran z Olini. Nie wiem czy jej pasuje, czy nie, ale pediatra nam poleciła więc dostaje i dzielnie spożywa.

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka jak się skończyło? Pojechaliście do szpitala? Jak się czujecie? Współczuję wrażeń od rana.

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka jeszcze na chwilę wkraczając na ten temat budowlany to mega wam zazdroszczę wykształcenia, które wam pomaga w tej kwestii. My się gówno znamy i w naszej okolicy wzięcie speca wychodzi nam tyle, że łatwiej i podobnie cenowo jest kupić już stan deweloperski i wejść praktycznie na gotowe. Mega pozytywnie zazdroszcze. A co do spania to współczuję, ale i podzielam twoją frustrację. Jak czytam, że niektóre dzieci tutaj spia do 7/8 to czasem łzy napływają do oczu 🥲 Niektóre dzieci po prostu nie lubią spać. Na przykład nasze. U nas też od nowa się zesralo, ale pociesza mnie myśl, że to nie będzie trwało wiecznie. A u was też jest taki duży problem z zasypianiem czy tylko ze snem samym w sobie? Bo to, że jesteś uwiązana do młodego całą noc to już pamiętam.

• Szarotka12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Szarotka jak się skończyło? Pojechaliście do szpitala? Jak się czujecie? Współczuję wrażeń od rana.

Umyłam go szybko, oczywiście napchane i do oczu i do ucha, dałam Fenistil i zaczęło schodzić. Po drzemce dalej ma powieki podrażnione i w ogóle jakiś zapuchnięty więc pojedziemy się zobaczyć do lekarza, najpierw do przychodni

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie czyli z tym wkładaniem w poliki kazała wam jak ta moja
    I u nas to mega zdało rezultat
    Szarotka współczuję stresu :(

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka dawaj znać jak tam po wizycie. Tego typu reakcje to coś czego mega się boję :( także współczuję stresu...
    Może dostaniecie receptę na epipena tak żeby jednak mieć na wszelki wypadek.

Blondi nie dodałam, że inżynierzy mechanicy, nie budowlańcy 🙈 ale szwagier jest po budownictwie i pracuje w zawodzie, teść ma fach w ręku, mój brat pracuje w wykończeniówce, więc myślę że nie będzie źle i "sami" dużo zrobimy.
    I nam logopeda to samo powiedział o dławieniu się, że w 90% to tylko jedzenie na podniebieniu i lenistwo z przesunięciem go sobie na boki 😅

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah ja jeszcze nie podałam orzechów 🙈 chyba jedyne co zostało

age.png
‹‹ 2734 2735 2736 2737 2738
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ