CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Z innej beczki.. nie zanosi się u nas na noce bez kp
Co z zębami w tej sytuacji tak sobie myślę.. ktoś z Was karmił już też w nocy i było ok? W sensie jak macie więcej niż 1 boboWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 20:25
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Chodzi ci o zęby i jedzenie?Cel95 wrote:Z innej beczki.. nie zanosi się u nas na noce bez kp
Co z zębami w tej sytuacji tak sobie myślę.. ktoś z Was karmił już też w nocy i było ok? W sensie jak macie więcej niż 1 bobo
Mleko matki jest bezpieczne
A mm gorzej
Oczywiście niech ktoś mnie potwierdzi albo zaprzeczy, ale ja czytałam że mleko matki nie szkodzi na szkliwo -
Ja chyba też nie rozumiem pytania xD karmie normalnie, starsza też karmiłam w nocy x razy.
Ja to pieluchy zmieniam na siedzeniu w samolocie, no chyba, że kupa.
Co do pomocy innych i drugiego dziecka.. wiecie dziewczyny ja nawet nie brałam tego czynnika pod uwagę, a też mam zerową pomoc, jedynie moja rodzina w mega awaryjnych sytuacjach, bo w innym mieście mieszkają. I nadal myślę, że tak do 3 dzieci to się da ogarnąć samemu 🤣 pisze to, choć sama czasami siedzę załamana jak mi dwójka płacze na naraz 😅 uszy do góry laski, chcieć to móc 😆
Zazdroszczę majówek w plenerze. Ja dzisiaj wyszłam do rossmana 🤪 -
Cel95 wrote:Z innej beczki.. nie zanosi się u nas na noce bez kp
Co z zębami w tej sytuacji tak sobie myślę.. ktoś z Was karmił już też w nocy i było ok? W sensie jak macie więcej niż 1 bobo
Mleko matki nie szkodzi, bo dziecko pije inaczej niż z butli, leci prosto do gardła. Karmiłam córkę 2 lata i 4 miesiące (w nocy też) i wszystkie zęby zdrowe, żadnej dziurki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 21:16
KarolaKinga, Margareetka lubią tę wiadomość
-
Ja powiem Wam że jak jestem sama z dwójką to mamy najmniej dram 😅 pierwsze dwa miesiące były trudne, ale potem już spoko. Za to jak tatuś wraca do domu to młoda odpala czasem wszystkie możliwe humory, bo po narodzinach brata tata jest teraz numerem 1 i przejmuje dzielnie wszystkie dramy, ale radzi sobie z nimi lepiej niż ja, więc nie narzekam xdd
-
Kurczę też miałam pisać. Ja za to jak jestem sama to szybciej wieczorem wszystko szykuję i wcześniej kładę je spać 🤣 jak jesteśmy we dwójkę to jakoś się rozluźniam chyba i wolniej idzie.
W ogóle nam majówka upływa pod hasłem starsza idzie spać o 20, piękny czas 😅 -
Cel ja nie kumam o co pytasz.
Blackapple super wypad mieliście.
Annabit no ja to tak bez butów! Nie wolno drażnić babci! Jest tylko 25 stopni!
My mieliśmy grilla u nas. Dzieciaki jakieś dramy odwalały,moj syn odpalił . Nerwowo było ,ale to przez dzieci. Tak to było super.
Blackapple lubi tę wiadomość
-
Dajcie spokój ja o tych butach juz słuchać nie mogę 🙄 i też ostatnio jak jestem sama przyjemność wieczornym "obrządku" to jakoś sprawniej nam idzie i maly szybciej zasypia, chyba dlatego ze tata zawsze go bardziej rozbawi niz wyciszy 🫠
To ciekawe co piszecie ze mleko matki nie szkodzi na ząbki w ogole, nie zdawałam sobie sprawy a u nas tez KP nocne. Ogólnie to zawsze zakładałam ze 12 miesiecy to będzie moj maks KP, potem koniec ale teraz to sobie tego nie wyobrażam, cyc lekarstwem na wszystko i usypianiem bez względu na okoliczności 😅 -
Ja już zeszłam do 3 karmień na dobę, ale wszystkie to wieczór / noc. W dzień już daje radę tylko na stałych
Tylko moja się totalnie oduczyła zasypiania na cycu niestety, więc zasypianie wieczorem trwa wieki, bo najpierw je, a potem wstępuje w nią diabeł i się wala po łóżku godzinę zanim zaśnie 🙃🙃🙃🙃
-
Tanashi wrote:Mleko matki nie szkodzi, bo dziecko pije inaczej niż z butli, leci prosto do gardła. Karmiłam córkę 2 lata i 4 miesiące (w nocy też) i wszystkie zęby zdrowe, żadnej dziurki.
No i super, właśnie ciekawiło mnie jak w praktyce to u Was wyglądało bo raz czytam to co tu napisałaś, a raz starsza, że większe ryzyko ubytków
U nas to jest aktualnie sporo tego tulenia w nocy
Buty dla Dziecka, które nie chodzi to dla mnie abstrakcja, my mamy parę czy dwie pod zdjęcia czy na wyjście, które I tak lądują zaraz bum na ziemi😁 myślę, że w domu to jej nie mam zamiaru butów ubierać bo i po co
Anabbit, stety niestety, chyba, że nadal musisz siedzieć obok cały wieczór mimo innego usypiania?
Co do Tesciow, moi chyba dawno już ogarnęli, że ja wszystko robię po swojemu, mam nadzieję, że na wakacjach też będzie spoko w tym temacie. A nie działa jak mówisz, że fizjo tego nie zaleca? W naszych czasach niemowlęctwa nie było takich usług to i ludzie robili jak inni, niekoniecznie poprawnie. U mnie zwykle ten argument starcza w różnych kwestiach
Teraz w ogóle jest to złoty argument, skoro po tych wszystkich ćwiczeniach mamy piękne raczkowanie
Może wiesz cykają się, że w hotelu jest mniej bezpiecznie niż w domu i może coś złapać chodząc bosą stopą? W sumie w domu chodzę boso, wiadomo, ale w hotelu nigdyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 23:59
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
U mnie to w sumie każdy sie dziwi,ze mała ma.buty. Moja mam wczoraj jak je zobaczyła to się pytała czy mała już chodzi, ze ma buty😅 Raczej to ja musz tłumaczyć czemu ma buty (ja u siebie na ogrodzie mam piach zmieszany z tłuczką szklaną i pełno starych gwoździ ,co ciągle spod tej ziemi wychodzi). Na plac zabaw jak idę to też jej zakładam buty żeby w coś nie weszła.
Co do kp i zębów to podobno jednak sprzyja próchnicy. Podobno z pierwszymi zębami, warto po karmieniu w nocy,przetrzeć te zęby gazikiem no ale znajdźcie odważnego....
Werzol lubi tę wiadomość
-
Ja podejrzewam że jednak jeśli chodzi o higienę i dietę to ten temat bardziej stanowi problem w naszym społeczeństwie niż kp 😅 chrupeczki, musiki, herbatniczki all day, w przedszkolach i żłobkach słabe jadłospisy, do tego rodzice często przestają myć zęby bo "trzylatek już sam umie" i potem jest jak jest
kasssia lubi tę wiadomość
-
Wysłałam zapro. Jaki rozmiar paczki średni?Nineq wrote:Kitikat jeśli chcesz nadal to w poniedziałek mogę wysłać słuchawki.
Mój się obsikał i mnie na wylocie w autobusie na lotnisku. W trakcie lotów zmieniałam pieluchę przynajmniej raz, bo dużo pił i sikał. Miałam jednorazowe maty więc jak się obawiałam, że przecieknie to siedział na nich. -
Tanashi wrote:Ja podejrzewam że jednak jeśli chodzi o higienę i dietę to ten temat bardziej stanowi problem w naszym społeczeństwie niż kp 😅 chrupeczki, musiki, herbatniczki all day, w przedszkolach i żłobkach słabe jadłospisy, do tego rodzice często przestają myć zęby bo "trzylatek już sam umie" i potem jest jak jest
Myślę, że też my tu trochę jesteśmy w bańce szczoteczek pingwinków i past bez fluoru a spory % spoleczeństwa w ogóle nie myje maluchom zębów twierdząc, że to przecież mleczaki. -
Blackapple wrote:Myślę, że też my tu trochę jesteśmy w bańce szczoteczek pingwinków i past bez fluoru a spory % spoleczeństwa w ogóle nie myje maluchom zębów twierdząc, że to przecież mleczaki.
Tak, ja za każdym razem wychodzę z banki jak jadę do dalszej rodziny 😅 i potem ciotka się zachwyca pół dnia ile moja córka zjadła obiadu, a w tym samym momencie jej wnuk zjada 2 musy i 4 kinderki 10 min przed obiadem i potem się dziwią że nie tknął obiadu 🫣🫠 -
Omg ja tak samo, czasami to mi sie wydaje ze maly jej non stop podpięty pod cyca 🤣Margareetka wrote:Anabbit jakim cudem karmisz tylko 3 razy 😲 ja to czasem w nocy muszę dać cyca 3 razy w ciągu godziny 🙈
U nas dzis istne lato, popołudniu jedziemy na grilla urodzinowego do szwagra, gdzie od mojej szwagierki zawsze słyszę jakies super porady dotyczące żywienia, wychowania i opieki nad dzieckiem tak ze proszę o modlitwę w intencji mojej cierpliwości 😅 -
A jak Wasze maluchy reagują przy myciu zębów? U nas przez pewien czas to był najlepszy moment dnia i czysta radość. Teraz nie mam pojęcia jak mu myć zęby, bo nie chce otwierać buzi i wpada w histerię. Z dnia na dzień obraził się na szczotkę i pastę. Nie wiem czy to kwestia niekończącego się ząbkowania, czy po prostu taki etap.
-
Zaakceptowałam. Tak, myślę że na luzie.Katikat wrote:Wysłałam zapro. Jaki rozmiar paczki średni?
Tragicznie. Krzyczy, płacze, wyrywa się i sama rzadko daję radę. Niestety trochę musimy mu trzymać buzię, żeby umyć chociaż chwilowo.Marsol wrote:A jak Wasze maluchy reagują przy myciu zębów? U nas przez pewien czas to był najlepszy moment dnia i czysta radość. Teraz nie mam pojęcia jak mu myć zęby, bo nie chce otwierać buzi i wpada w histerię. Z dnia na dzień obraził się na szczotkę i pastę. Nie wiem czy to kwestia niekończącego się ząbkowania, czy po prostu taki etap.