X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuńczyk tylko w szkle i rzadko :) są szklane np w Lidlu

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Znalazłam jednak :) 2023 - nadal Włochy i Hiszpania za nami:

https://www.statista.com/statistics/612074/fertility-rates-in-european-countries/

Nie dziwi mnie ta tendencja spadkowa. Kupno mieszkania jest coraz trudniejsze, a wynajem mieszkania większego niż 3-pokojowe, z czego trzeci pokój to zazwyczaj klitka, jest praktycznie niemożliwy, bo takie mieszkania stanowią jakieś 5% rynku. Wiadomo, że część ludzi też z takich względów "lifestyle'owych" rezygnuje z posiadania dzieci, ale myślę, że w Polsce akurat sytuacja mieszkaniowa ma realny wpływ na to, że ktoś decyduje się tylko na 1 dziecko lub wcale.

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CelinaJan wrote:
    Ja wczoraj powiedziałam, po podpisaniu aneksu z podwyżką bo mamy przeglad wynagrodzeń akurat🤭🤭🤭
    Słuchaj, to możesz zrobić interes życia. Ja też tak miałam w poprzedniej ciąży.
    W kwietniu dostałam aneks z podwyżką, w maju poszłam na urlop wiec wzięłam dofinansowanie do gruszy i na L4 byłam od czerwca. Potem sie okazało, że na L4 dostawałam prawie dwie swoje pensje, a macierzyński troche wyższy niż moja pensja. Okazało się, że jak jest nowa umowa to średnia liczy się od miesiąca tej nowej umowy.

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Nie dziwi mnie ta tendencja spadkowa. Kupno mieszkania jest coraz trudniejsze, a wynajem mieszkania większego niż 3-pokojowe, z czego trzeci pokój to zazwyczaj klitka, jest praktycznie niemożliwy, bo takie mieszkania stanowią jakieś 5% rynku. Wiadomo, że część ludzi też z takich względów "lifestyle'owych" rezygnuje z posiadania dzieci, ale myślę, że w Polsce akurat sytuacja mieszkaniowa ma realny wpływ na to, że ktoś decyduje się tylko na 1 dziecko lub wcale.

No niestety... ja też nie kumam czemu nie chcą realnie zająć się leczeniem niepłodności, żeby pomóc tym, którzy chcą mieć dzieci.
    Przeszkolić tych lekarzy, finansować badania pod kątem niepłodności itd. Invitro to nie jedyny sposób na leczenie, a tylko o tym wszyscy mówią :/

Tanashi lubi tę wiadomość

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Dziewczyny, jakby co to nie ma opóźnień w nifty, tydzień temu miałam pobieraną krew i właśnie pani dzwoniła z rejestracji 🙈 przez to że robiłam przez gabinet to nie może mi wysłać na maila i muszę czekać do 15, aaaaaaaaaaaaaaaa to jeszcze tyle czasu no i tyle by było z mojej drzemki 🤣
    A którego miałaś pobieraną krew?

preg.png
  • Zanka88 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Dziewczyny, oszaleć idzie z tymi zabronionymi produktami:) czytam I czytam czy można jesc tuńczyka z puszki? Chcialam zrobić taką sałatkę warstwowa..różnie piszą. Nie zjem bd dużo tylko troszkę...mam taką ochotę. A już musiałam odmowic sobie bryndzy która uwielbiam, makreli wędzonej, jajka na miękko ( boję się jednak)...

Można tylko ograniczyć trzeba . Jak byłam w 9tc w szpitalu z krwawieniem to na kolację była pasta z tuńczyka więc chyba w szpitalu by ciężarnym nie dawali jak by było zabronione spożywanie 😅

11.2023 Angelius Dr.MP
    06.2024 Laparo
    08.2024 start invitro
    28.09.24r. Transfer 🤞🥹
    5dpt - 18,72
    7dpt- 77,22
    10dpt-244,08
    13dpt - 975,89
    18dpt- 7038

23dpt usg 🤞🥹🤍 mamy serduszko
    9tc krwawienie IP - mamy się dobrze 🥲🫣
    10tc+5 4,65cm ❤️
    12tc+4 75,9 mm prenatalne 09.12 usg - wyniki pappa🤞niskie ryzyka
    14tc+4 chłopiec , Tymon 🩵🥹

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    No niestety... ja też nie kumam czemu nie chcą realnie zająć się leczeniem niepłodności, żeby pomóc tym, którzy chcą mieć dzieci.
    Przeszkolić tych lekarzy, finansować badania pod kątem niepłodności itd. Invitro to nie jedyny sposób na leczenie, a tylko o tym wszyscy mówią :/

Bo to by wymagało już takiego holistycznego podejścia i połączenia np. współpracy ginekologa i dietetyka czy szerszego dostępu do specjalistów od niepłodności, a dla NFZ-u, który aktualnie nie wypłaca szpitalom za świadczenia od 2 kwartałów, to taka sama mrzonka jak lot na Marsa,niestety 😓

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży nie można makreli? 😭 a taaaaaak od rana za mną chodzi xD mało jej zjem bo zawsze jemy w proporcji 1 do 3 z moim ale teraz sama nie wiem. Wraca mi apetyt i chce mi się płakać ze szczęścia - małe rzeczy, a cieszą

Jajko na miękko jadałam ale ja jem takie bardziej ścięte niż nie, na granicy gotowanego więc chyba tragedii nie ma🤷🏼‍♀️

preg.png

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanasi Twoja córka dużo się nie myli. W końcu będzie miała w domu coś co będzie się ślinići,chodzić na czterech i gryźć buty.

Ja mam jakieś takie poglądy nie porpate statystykami, że najbardziej to się jednak rozmnażają imigranci. Wystarczy jechać do UK ,Francji czy innej Irlandii

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 14:44

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    W ciąży nie można makreli? 😭 a taaaaaak od rana za mną chodzi xD mało jej zjem bo zawsze jemy w proporcji 1 do 3 z moim ale teraz sama nie wiem. Wraca mi apetyt i chce mi się płakać ze szczęścia - małe rzeczy, a cieszą

Jajko na miękko jadałam ale ja jem takie bardziej ścięte niż nie, na granicy gotowanego więc chyba tragedii nie ma🤷🏼‍♀️

Z makrelą raczej ta sama zasada co z tuńczykiem. Bardzo rzadko i najlepiej wybierać mniejsze ryby, bo im większa, tym więcej metali ciężkich ma w sobie :)

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Bo to by wymagało już takiego holistycznego podejścia i połączenia np. współpracy ginekologa i dietetyka czy szerszego dostępu do specjalistów od niepłodności, a dla NFZ-u, który aktualnie nie wypłaca szpitalom za świadczenia od 2 kwartałów, to taka sama mrzonka jak lot na Marsa,niestety 😓

no ale wiesz, teraz wywalili ten przepis z prenatalnymi dla wszystkich jakby to miało coś załatwić, a to przecież tez jest kupe kasy.

karola, tak, bo w krajach mniej rozwiniętych dzietność jest największa, a zwykle stamtąd są migranci. potem ci migranci pracują, płacą podatki na emerytury jak inni obywatele :) ale akurat we Francji rodziny 2+3 to jest standard, także wśród "rodowitych" francuzów, tylko na nich nikt nie zwraca uwagi, bo wyglądają tak samo jak wszyscy ;)

preg.png
  • Malinaaa2024 Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, która tu miała przeboje z CMV? Ja IgG mam ujemne, a IgM 7,5 mimo że wynik dodatni niby powyżej 18 z interpretacji diagnostyki, co o tym sądzicie?

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:

Oj tak 4 koła za wynajem większych 2 pokoi w Krakowie, Warszawie nie dziwi a gdzie Ty mówisz o więcej niż 3 to już w ogóle ciężko tyle pieniędzy dawać w wynajem :o

Za to kupić teraz coś też ciężko, my chyba w ostatnim w miarę normalnym roku się zainteresowaliśmy.

A raczej Mąż niż my bo ja miałam 23 lata jak kupował. Gdyby czekać na moją umowę o pracę i podwyżkę to mieszkania już sobie zdążyły w tym czasie zdrożeć o ogromne kwoty.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    no ale wiesz, teraz wywalili ten przepis z prenatalnymi dla wszystkich jakby to miało coś załatwić, a to przecież tez jest kupe kasy.

karola, tak, bo w krajach mniej rozwiniętych dzietność jest największa, a zwykle stamtąd są migranci. potem ci migranci pracują, płacą podatki na emerytury jak inni obywatele :) ale akurat we Francji rodziny 2+3 to jest standard, także wśród "rodowitych" francuzów, tylko na nich nikt nie zwraca uwagi, bo wyglądają tak samo jak wszyscy ;)

Tu dodali, ale rehabilitacje domowe osobom z niepełnosprawnościami zabierają, więc hajs podejrzewam i tak im się zgadza... Ale co my tu mówimy o jakimś szerszym wsparciu, jak na razie koncentrują się na zamykaniu porodówek xD

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Tu dodali, ale rehabilitacje domowe osobom z niepełnosprawnościami zabierają, więc hajs podejrzewam i tak im się zgadza... Ale co my tu mówimy o jakimś szerszym wsparciu, jak na razie koncentrują się na zamykaniu porodówek xD

ja słyszałam, że nie płacą placówkom za te badania, więc może im się jednak nie zgadza 🤣

Tanashi lubi tę wiadomość

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Oj tak 4 koła za wynajem większych 2 pokoi w Krakowie, Warszawie nie dziwi a gdzie Ty mówisz o więcej niż 3 to już w ogóle ciężko tyle pieniędzy dawać w wynajem :o

Za to kupić teraz coś też ciężko, my chyba w ostatnim w miarę normalnym roku się zainteresowaliśmy.

A raczej Mąż niż my bo ja miałam 23 lata jak kupował. Gdyby czekać na moją umowę o pracę i podwyżkę to mieszkania już sobie zdążyły w tym czasie zdrożeć o ogromne kwoty.

No u nas rodzina 2+3 żyje w wynajmowanym mieszkaniu i tak naprawdę osiągnęli swój max, mimo, że chcieli mieć więcej dzieci, ale mają problem żeby znaleźć 4-pokojowe mieszkanie w dobrej cenie, a nie jakby to był apartament ze szczerego złota... A z trójką dzieci w pokoju 8-10 m2 robi się już naprawdę bardzo ciasno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 14:57

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    No u nas rodzina 2+3 żyje w wynajmowanym mieszkaniu i tak naprawdę osiągnęli swój max, mimo, że chcieli mieć więcej dzieci, ale mają problem żeby znaleźć 4-pokojowe mieszkanie w dobrej cenie, a nie jakby to był apartament ze szczerego złota... A z trójką dzieci w pokoju 8-10 m2 robi się już naprawdę bardzo ciasno.

Ja się zdziwiłam jak małe są te 3cie pokoje jak oglądałam jeszcze na budowie nasze osiedle więc sobie wyobrażam że mega ciasno w 3ke w takim

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinaaa2024 wrote:
    Dziewczyny, która tu miała przeboje z CMV? Ja IgG mam ujemne, a IgM 7,5 mimo że wynik dodatni niby powyżej 18 z interpretacji diagnostyki, co o tym sądzicie?
    Revolutionary, poczytaj jej posty

Malinaaa2024 lubi tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Kkk77 Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia 2024, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    A którego miałaś pobieraną krew?

28.11 w czwartek i teraz w czwartek dzwoniła.

Wszystkie ryzyka niskie, nic tam nie znaleźli i potwierdzili wczorajsze podejrzenia o chłopaka 🤣

Ale kurde spodziewałam się, że będzie tego tam więcej niż 2 kartki A4 🙈

Gusia_, kasssia, Lauraa, amoze, przygodami66, Herbaciana, Cinia95 lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 5 grudnia 2024, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    28.11 w czwartek i teraz w czwartek dzwoniła.

Wszystkie ryzyka niskie, nic tam nie znaleźli i potwierdzili wczorajsze podejrzenia o chłopaka 🤣

Ale kurde spodziewałam się, że będzie tego tam więcej niż 2 kartki A4 🙈
    Ja 29.11 i jak dzisiaj rano dzwoniłam to będą nie wcześniej jak 16.12.

preg.png
‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ