CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKarola3xJ:D wrote:Wiesz co ,nauka jest wszędzie taka sama. Promienie rentgenowskie uszkadzają płód. Nikt się tego nie podejmie bo ta wiedza jest tak powszechna jak to ,że alkohol wpływa na płód. Jakiegoś większego grzebania w zębach też raczej nie robią oprócz tego co konieczne bo dziąsła nie są skore do współpracy. Robią się obrzęki,stany zapalne. Jak się coś podzieje to i antybiotyk trzeba dać a tego też chcą unikać.
Jak najbardziej rozumiem Twoje zdanie i szanuje, jednak praktyka i fakty tu gdzie mieszkam sa inne. Nie moge sie o to wyklocac, bo tak tutaj jest, ze rentgen jak najbardziej mozna wykonac. Byc moze odradzaja w pierwszym trymestrze, ale potem mozna jesli jest taka potrzeba. Nauka jest moze i wszedzie taka sama, ale jesli nawet wpisuje w google po niderlandzku czy rentgen w ciazy zeobow jest bezpieczny to pisze ze tak ;p doslownie na kazdej stronie. Wiadomo, decyzja wlasna, po omowieniu z lekarzem i moja polozna dopiero wtedy zadecyduje czy robic czy nie. Bo musze, jesli chce ten aparat zdjac i dostac retencyjny. -
Karola3xJ:D wrote:Wiesz co ,nauka jest wszędzie taka sama. Promienie rentgenowskie uszkadzają płód. Nikt się tego nie podejmie bo ta wiedza jest tak powszechna jak to ,że alkohol wpływa na płód. Jakiegoś większego grzebania w zębach też raczej nie robią oprócz tego co konieczne bo dziąsła nie są skore do współpracy. Robią się obrzęki,stany zapalne. Jak się coś podzieje to i antybiotyk trzeba dać a tego też chcą unikać.
Ogółem warto mieć fest zadbane zęby przed ciążą, to wpływa na masę spraw.👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Kozina wrote:Jak najbardziej rozumiem Twoje zdanie i szanuje, jednak praktyka i fakty tu gdzie mieszkam sa inne. Nie moge sie o to wyklocac, bo tak tutaj jest, ze rentgen jak najbardziej mozna wykonac. Byc moze odradzaja w pierwszym trymestrze, ale potem mozna jesli jest taka potrzeba. Nauka jest moze i wszedzie taka sama, ale jesli nawet wpisuje w google po niderlandzku czy rentgen w ciazy zeobow jest bezpieczny to pisze ze tak ;p doslownie na kazdej stronie. Wiadomo, decyzja wlasna, po omowieniu z lekarzem i moja polozna dopiero wtedy zadecyduje czy robic czy nie. Bo musze, jesli chce ten aparat zdjac i dostac retencyjny.
Nieco dłuższe ponoszenie aparatu Ci nie zaszkodzi a to kwestia pewnie 3msc różnicy👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Cel95 wrote:Nieco dłuższe ponoszenie aparatu Ci nie zaszkodzi a to kwestia pewnie 3msc różnicy
Generalnie zależy jak pilna to jest sprawa, aparaty rentgenowskie stomatologiczne mają bardziej „skupioną” wiązkę promieniowania i w teorii są przez to uznawanie za bezpieczniejsze niż takie standardowe, ogólnie te nowsze już tak nie rozrzucają tych promieni na całe pomieszczenie - ale wiadomo sucha teoria teorią, też bym poczekała, jeśli to nie jest sprawa niecierpiąca zwłoki 🤷🏽♀️Cel95, Kozina, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
https://www.bebiklub.pl/ciaza-i-porod/zdrowie-w-ciazy/uplawy-w-ciazy-jak-powinna-wygladac-prawidlowa-wydzielina-z-pochwy-w-ciazy
Dodałam to na głównej również, bo często pojawiają się pytania.
Quote:Gwałtownie wzrastające stężenie estrogenów i progesteronu nasila produkcję śluzu szyjkowego oraz stymuluje złuszczanie nabłonka pochwy, w konsekwencji czego kobiety zauważają wzmożoną ilość wydzieliny z dróg rodnych. Jest to zupełna fizjologia w każdym z trymestrów ciąży, już od pierwszych tygodni po poczęciu.przygodami66, Kkk77, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Kozina wrote:Jak najbardziej rozumiem Twoje zdanie i szanuje, jednak praktyka i fakty tu gdzie mieszkam sa inne. Nie moge sie o to wyklocac, bo tak tutaj jest, ze rentgen jak najbardziej mozna wykonac. Byc moze odradzaja w pierwszym trymestrze, ale potem mozna jesli jest taka potrzeba. Nauka jest moze i wszedzie taka sama, ale jesli nawet wpisuje w google po niderlandzku czy rentgen w ciazy zeobow jest bezpieczny to pisze ze tak ;p doslownie na kazdej stronie. Wiadomo, decyzja wlasna, po omowieniu z lekarzem i moja polozna dopiero wtedy zadecyduje czy robic czy nie. Bo musze, jesli chce ten aparat zdjac i dostac retencyjny.
Cel95 to tak,najlepiej żeby zrobić przed ciążą. Ja np nie zrobiłam i mam dwa do roboty. Jestem głupia poprostu. Odkładałam to i odkładałam bo remont,bo brak czasu a pewnie dwie kanałówki mnie czekają. I teraz już jeden boli. Masakra jaka Ja glupiaCel95 lubi tę wiadomość
-
Luna30 wrote:Ja dzisiaj obudziłam się 3x. Nie wiem czemu. I od 5 też już nie spie
U mnie też sen dziś taki sobie, ale zamówiłam tę poduchę, ktoś z Was polecał tutaj
https://www.babyuniverse.pl/pl/p/Poduszka-ciazowa-rogal-do-spania-i-karmienia-Typ-U-kolory/451?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-aK8BhCDARIsAL_-H9mpxqNCzIr7GOqPhDKTR-5vs61A_iHVk6bIbKVgniAGVN4UYKRdTcsaAj6pEALw_wcB
Także czekam niecierpliwie..👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Karola3xJ:D wrote:Ja wierzę że w niektórych krajach to pacjentka decyduje. Ale kto świadomie zdecyduje żeby narazić swoje dziecko na takie niebezpieczeństwo. Chyba tylko ktoś kto pojęcia nie ma o życiu.
Cel95 to tak,najlepiej żeby zrobić przed ciążą. Ja np nie zrobiłam i mam dwa do roboty. Jestem głupia poprostu. Odkładałam to i odkładałam bo remont,bo brak czasu a pewnie dwie kanałówki mnie czekają. I teraz już jeden boli. Masakra jaka Ja glupia
W niektórych krajach mają też w pupie wczesne ciążę, czekają na 10 strat zanim zapisują leki, ogółem kompletna beznadzieja, Polska tu jest naprawdę TOP i mam porównanie z pierdyliarda różnych grup zagranicznych związanych z zespołem antyfosfolipidowym, sjogrena itp.
Tam muszą przejść naprawdę okropieństwa aby dostać leki które ja otrzymałam.
U nas naprawdę w tym zakresie jest luksus. Ciążę traktuje się poważnie a nie "oj oj coś się dzieje to natura". Aż mnie trzepie jak słyszę o takim podejściu w UK czy Holandii i masie innych krajów 😔
Tak samo ratowanie wczesniakow.
Stąd bym brała pod uwagę polskie standardy
Karola, przykro mi, kanałówka chyba ciężko obecnie. Nie da się jakoś uśpić czy uspokoić tego zęba do czasu porodu? Mam nadzieję że nie rozkręci się na dobre. W każdym razie jak już coś jest to i tak przynajmniej nie jest to 1 trymestrWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:07
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Ja noszę aparat już ponad 2 lata i dopiero jak powiedziałam o ciąży to moja orto zaczęła rozważać ściągnięcie.
Tak jak Cel95 mówi zadbane zęby przed ciążą to ważna sprawa, bo w ciąży niestety lubią się psuć. Na szczęście miałam zadbane, wizyty u dentysty co pół roku, robienie od razu nawet najmniejszej próchnicy, teraz dentysta kazał mi przychodzić co 3 miesiące na kontrole. Za taki przegląd kontrolny płacę całe 30zł, więc nie czuję się naciągana na częstsze wizyty -
Hmm ostatnio tygodniowo mi przybywa jakieś pół kilo. Nie wiem czy to normalne patrząc na wagę sprzed ciazy to mam -2kg, ale już od wagi z 12/13 tyg mam +2kg👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Współczuję problemów z zębami. Ja musiałam przed założeniem aparatu poprawiać dwa zęby źle zrobione kanałowo w dzieciństwie. Tanio nie było… a teraz przed staraniami o dziecko w wakacje byłam na przeglądzie, wszystko było ok, tylko babeczka mi jedną plombę wymieniła. Więc myślę, że jest ok i pójdę już raczej dopiero po porodzie na kontrolę czy nic się nie wydarzyło
-
Margareetka wrote:Ja noszę aparat już ponad 2 lata i dopiero jak powiedziałam o ciąży to moja orto zaczęła rozważać ściągnięcie.
Tak jak Cel95 mówi zadbane zęby przed ciążą to ważna sprawa, bo w ciąży niestety lubią się psuć. Na szczęście miałam zadbane, wizyty u dentysty co pół roku, robienie od razu nawet najmniejszej próchnicy, teraz dentysta kazał mi przychodzić co 3 miesiące na kontrole. Za taki przegląd kontrolny płacę całe 30zł, więc nie czuję się naciągana na częstsze wizyty
To na nfz?
Ja chodzę prywatnie i 250zl place za sama kontrole bez zdj ale miejsce jest naprawdę ekstra. Byl tam kiedys lekarz co teraz juz siedzi w szwajcarii i on uratowal mi mase zebow. No i jak byłam w 10 tyg to kazali na następną wizytę przyjść w czerwcu dopiero 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:18
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Cel95 wrote:Mega się to dłuży... kupiłabym wizytę z braku laku pomiędzy ale staram się myśleć racjonalnie w sensie nic mi nie jest kompletnie, czuje się dobrze, jedynie gorzej się spi no ale typowe w ciazy.
Ruchy jak już 100 razy pisałam u mnie mogą być dopiero koło 24 tyg
No dłuży się dłuży
Ja miałam wizytę 20.12 i teraz 20.01- dłuży mi się jak diabli. Ale tak jak piszesz, nie umawiałam nic po drodze bo czuję się dobrze więc staram się być racjonalnaCel95, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Cel95 wrote:U mnie też sen dziś taki sobie, ale zamówiłam tę poduchę, ktoś z Was polecał tutaj
https://www.babyuniverse.pl/pl/p/Poduszka-ciazowa-rogal-do-spania-i-karmienia-Typ-U-kolory/451?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-aK8BhCDARIsAL_-H9mpxqNCzIr7GOqPhDKTR-5vs61A_iHVk6bIbKVgniAGVN4UYKRdTcsaAj6pEALw_wcB
Także czekam niecierpliwie..
Kocham ją nad życie!Cel95 lubi tę wiadomość
-
Jejku ja też się obudziłam o 3 i nie mogłam spać. Na dodatek mój mąż obudził mnie o 5 jak już zasnęłam, bo nie umiał kluczy znaleźć 🫣 mam ogarniętego chłopa ale z tymi rzeczami gdzie co jest, to jak w tych memach "a mam przyjść" i wszystko się magicznie znajduje.
-
Cel95 wrote:Hmm ostatnio tygodniowo mi przybywa jakieś pół kilo. Nie wiem czy to normalne patrząc na wagę sprzed ciazy to mam -2kg, ale już od wagi z 12/13 tyg mam +2kg
Cel95 lubi tę wiadomość
🙍♀️ 31 --> celiakia, endometrioza, AMH 1,89
🙍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
Beta hCG:
07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
20.12. CRL 8,07 cm
15.01. 220g 💙
🧬 10.02.2025
🩺 19.02.2025
-
Elza1234 wrote:To ja! To ja!
Kocham ją nad życie!
Tak coś mi się kojarzyło że Ty no to ja mam nadzieję, że będę dzielić z Tobą obiekt westchnień bo juz się wkurzyłam na obracanie się jak kurczak, zawijanie całej kołdry i kupiłam
Mój mąż spi pod takim grubszym kocem.. wziął go sobie do łóżka bo całą kołdrę mu zawijałam. Także może odzyska nieco kołdry biedny dzięki tej poduszce xD👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Cel95 wrote:To na nfz?
Ja chodzę prywatnie i 250zl place za sama kontrole bez zdj ale miejsce jest naprawdę ekstra. Byl tam kiedys lekarz co teraz juz siedzi w szwajcarii i on uratowal mi mase zebow. No i jak byłam w 10 tyg to kazali na następną wizytę przyjść w czerwcu dopiero 😄
Prywatnie tylko 30km od Krakowa, stąd pewnie taka cena. Za plomby liczy koło 200zł w zależności od wielkości ubytku.Cel95 lubi tę wiadomość
-
Szarotka12 wrote:Tak, w II trymestrze typowy przyrost wagi to 0,5 kg tygodniowo
Ja też poza spacerkiem 30 min za dużo się nie ruszam ostatnio, w weekendy robię długie spacery po kilka godzin.
Może zapisze się na jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciazy na multisporta bo przed ciaza byłam aktywna dość konkretnie 😁
Smakuje jedzenie to waga leci w górę haha. Lazania z wczoraj była wybitna, aż poczułam z siebie dumę. Napdawde wow. Ktoś chce to wrzucę przepis.👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
przygodami66 wrote:Jejku ja też się obudziłam o 3 i nie mogłam spać. Na dodatek mój mąż obudził mnie o 5 jak już zasnęłam, bo nie umiał kluczy znaleźć 🫣 mam ogarniętego chłopa ale z tymi rzeczami gdzie co jest, to jak w tych memach "a mam przyjść" i wszystko się magicznie znajduje.
Oooo mam to samo. Mój mąż jest mega ogarnięty, dba o dom, itp itd ale jak czegoś nie może znaleźć to trwa to sporo. Ja przychodze i jest. W sumie już od dziecka tak mam. Mamie zawsze znajdowałam masę rzeczy jak przed wyjściem gubiła i szukała w stresie np kluczy, torebki itp po domu👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏