Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Madzia, poleciła mi Jana Korzeniowskiego z klinik na Chałubińskiego, na zasadzie, że to dobry lekarz i dodatkowo znajomy, więc na pewno jak zobaczy wypis od niej, to będzie też inaczej patrzył na sprawę. Akurat jak kliniki się otworzą, to będę 37+5. Więc jeśli pójdę do niego w tym tygodniu prywatnie i później po tygodniu/półtora, to będę spokojna, zobaczymy co zdecyduje.
Dzisiaj słuchajcie pokazałam tej hematolozce cały panel krzepnięcia, to w zasadzie rzuciła tylko okiem i powiedziała, że niepotrzebnie robiłam przy heparynie, że inr się bada tylko przy tych doustnych, ale nie acardzie (to jest chyba jakiś rodzaj heparyny, której nie można w trakcie ciąży, bo przenika do płodu i mleka, stąd są zastrzyki), na fibrynogen powiedziała, że też niewiarygodne, bo podobnie jak didimery może rosnąć w ciąży (u mnie było powyżej normy tydzień przed zakrzepicą, teraz internistka znowu dała mi sama z siebie cały panel krzepnięcia, może zrobię w piątek to dam znać jak się zmieniły wyniki. Ewentualnie APTT i PT, ale z nimi i przed ciążą nie było problemu u mnie.Wik89 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Hahaha, Nikodemko, to teraz poślij męża po swieżo umytej podłodze niech pochodzi w te i spowrotem 😂
tęczova, madziorek86, Cytrynowy sok, przedszkolanka:), Słoneczko123, Beti82 lubią tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Matko ile tu się działo 🙆🙆🙆😮 szok!
Cieszę się że u Lami i Niezapominajki pożary ugaszone, Kark docztalam do samego końca, super że znalazłaś czas! Nikodemko przeżyłam grozę po pierwszym poście, dobrze że jesteś pod opieką, wszystko będzie dobrze 👍 Magda trzymam kciuki 🤞 Meggs piękny brzuszek 😍 Moeyu może jeszcze za wcześnie na test? A jak warsztaty Staraczek? Które zamknięte a które jeszcze działają? 😄
Starałam się czytać po trochu ale już nie nadązalam pisać, albo net mi rwalo albo trzeba było się gdzieś przemieszczać, generalnie dużo się działo więc teraz muszę odpocząć po tym urlopie 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 02:11
Wik89 lubi tę wiadomość
-
Wiki super że smakowało 😊 ja zawszę wrzucam mąke na oko i jak za rzadkie to dosypuję. Ale najwazniejszy jest smak 😋
Ej a z tymi ddimerami jak sie poczyta to ja już nic nie wiem. Wiadomo że w ciązy rosna, ale na grupach fb o mutacjach wszyscy badaja je masowo i na tej podstawie wielu lekarzy zwieksza dawke heparyny, druga czesc natomiast twierdzi ze na to sie w ogole nie patrzy i heparyna dziala mimo wysokich ddmierow. I badz tu mądry. Mi gin po samym anty xa dawki nie zwiekszy, a ja oczywiscie złapałam schiz że dawke mam za mała.Wik89, Julia93 lubią tę wiadomość
-
Nikodemko padłam 😂 Ale ludzie tacy są, miałam podobną sytuacje jak zaczęłam pracę. Generalnie pracuje w firmie mojej siostry i szwagra, sprowadzamy i sprzedajemy wina m.in do restauracji. To były moje początki i zadzwonił do biura klient chcący zamówić pojedyńcze butelki, gdzie przy bardzo małych, nieopłacalnych przesyłkach doliczamy koszt dostawy. On wiedząc, że jestem nowa darł się na mnie przez telefon wmawiając, że gadam bzdury i był mega chamski. Na drugi dzień oddzwoniła do niego moja siora, wyjaśnić sytuacje, zaczynając rozmowę, że siostra przekazała jej co miało miejsce. Gościu zdurniał i od razu zmienił śpiewkę i teraz zawsze jest dla mnie milutki.
Dobra, a ja zmieniam taktykę. Muszę wcześniej wstawać (dzisiaj budzik 6:30, na czczo 75) i wcześniej jeść 1 śniadanie, żeby nie zjechały za bardzo te cukry.
No i dzisiaj pakujemy się i lecimy na urlop! 🙂Ani0nka, Meggs, przedszkolanka:), tęczova, Nikodemka, Pestkaa, Biegającą-mama, Cytrynowy sok, blair., madziorek86 lubią tę wiadomość
-
Lami wrote:Madzia, poleciła mi Jana Korzeniowskiego z klinik na Chałubińskiego, na zasadzie, że to dobry lekarz i dodatkowo znajomy, więc na pewno jak zobaczy wypis od niej, to będzie też inaczej patrzył na sprawę. Akurat jak kliniki się otworzą, to będę 37+5. Więc jeśli pójdę do niego w tym tygodniu prywatnie i później po tygodniu/półtora, to będę spokojna, zobaczymy co zdecyduje.
Dzisiaj słuchajcie pokazałam tej hematolozce cały panel krzepnięcia, to w zasadzie rzuciła tylko okiem i powiedziała, że niepotrzebnie robiłam przy heparynie, że inr się bada tylko przy tych doustnych, ale nie acardzie (to jest chyba jakiś rodzaj heparyny, której nie można w trakcie ciąży, bo przenika do płodu i mleka, stąd są zastrzyki), na fibrynogen powiedziała, że też niewiarygodne, bo podobnie jak didimery może rosnąć w ciąży (u mnie było powyżej normy tydzień przed zakrzepicą, teraz internistka znowu dała mi sama z siebie cały panel krzepnięcia, może zrobię w piątek to dam znać jak się zmieniły wyniki. Ewentualnie APTT i PT, ale z nimi i przed ciążą nie było problemu u mnie.
Korzeniewski robił mi cc mówią o nim mistrz cięcia
tak, fibrynogen w ciąży też rośnie.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Meggs wrote:Wiki super że smakowało 😊 ja zawszę wrzucam mąke na oko i jak za rzadkie to dosypuję. Ale najwazniejszy jest smak 😋
Ej a z tymi ddimerami jak sie poczyta to ja już nic nie wiem. Wiadomo że w ciązy rosna, ale na grupach fb o mutacjach wszyscy badaja je masowo i na tej podstawie wielu lekarzy zwieksza dawke heparyny, druga czesc natomiast twierdzi ze na to sie w ogole nie patrzy i heparyna dziala mimo wysokich ddmierow. I badz tu mądry. Mi gin po samym anty xa dawki nie zwiekszy, a ja oczywiscie złapałam schiz że dawke mam za mała.
Meggs, możd Ci lekarze za bardzo nie kumali sytuacji i dlatego tak robili?! Kiedy masz hematologa?💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Meggs wrote:Dopiero 20 sierpnia.
ja ddimerów bym nie robiła.
Ich zadaniem jest wskazać czy w organizmie jest zator (wtedy rosną)
Ale rosną jeszcze w dwóch innych przypadkach:
-ciąża
-nowotwór
Mój tata dostaje po zabiegach normalnie dawkę 0.4, mimo że ddimery ma bardzo wysokie. Zwykle bada mu je lekarz, który nie bardzo kuma czaczę. Bo inni badają panel, ale ddimerów nie. Jak się domyślacie w ciąży nie jest
Tyle z mojego doświadczeniaMeggs lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Udanego urlopu Doska dla mnie urlopem byłoby zajęcie się przez kogoś moja córka znowu muszę ją zabrać na ktg.
Niedługo pewnie się zbiorę, ale mi się nic nie chce...
Nikodemko wyniki pewnie zobaczysz dopiero na wypisie dokładnie, wszystko co zbadali. Ale wypis to można dostać nawet 2 tyg po opuszczeniu tego zacnego hotelu... Ja jak chciałam dokładnie wiedzieć jakie np mam płytki jak byłam na obserwacji to sama pytałam (zwykle na porannym obchodzie, bo wtedy więcej osób w składzie i ordynator często)
Co do plackow z cukinii spróbujcie sobie podobny przepis do Meggs, ale z cebulką z cukinia, do tego jajko i mąka. Z przypraw to sól, pieprz i papryka ostra. Najlepiej jeść od razu po smażeniu takie chrupiąceDośka, Wik89 lubią tę wiadomość
-
Doska - odpoczywaj :*
Arashe - dawaj mi tu swoja corke, zajme sie nia, bo ledwo sie dzien zaczal, a ja juz umieram z nudow.
Sprobuje podpytac ordynatora na obchodzie.
Dziewczyny stosujace luteine dopochwowa. Czy Wy tez macie po niej takie wodniste uplawy? Co i raz leci ze mnie doslownie woda i wpadam w panike, ze znowu plamie. Chyba mimo to normalnie sie wchlania, prawda?Dośka, Arashe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAni0nka wrote:A możecie mi powiedzieć od którego tygodnia chodzi się na ktg:)? I co ile?
Przy cukrzycy ciążowej będziesz mieć zlecone ktg wcześniej, ale nie mam pojęcia kiedy.Ani0nka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNikodemka wrote:Doska - odpoczywaj :*
Arashe - dawaj mi tu swoja corke, zajme sie nia, bo ledwo sie dzien zaczal, a ja juz umieram z nudow.
Sprobuje podpytac ordynatora na obchodzie.
Dziewczyny stosujace luteine dopochwowa. Czy Wy tez macie po niej takie wodniste uplawy? Co i raz leci ze mnie doslownie woda i wpadam w panike, ze znowu plamie. Chyba mimo to normalnie sie wchlania, prawda? -
Nikodemko mi leci cały czas ta luteina. Chodzę z wkładką. Najgorzej rano jak po nocy wypływa. A biorę tylko 1 wieczorem.
Witam się z rana. Dzisiaj ostatni dzień pilnowania babki i spania u teściów bo szanowni Państwo wracają dzisiaj z "wakacji". Najgorsze że u mnie tato jeszcze remontu nie skończył ale choćby skały srały nie będę tu spać jak teściowa będzie. Pójdę do rodziców i będę spała sama u siostry w pokoju na pojedynczym łóżku. A mąż niech się z wariatką męczy... A jutro chyba wracamy do domu serio jestem zmęczona urlopem. Jakbym tu dłużej została to urodzę.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Dz,
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 14:26
-
Anionka, tak jak mòwi Arashe, w zdrowej ciąży raczej się nie robi przed terminem. W szpitalu to standardowe badanie w 3 trymestrze i raczej robi się codziennie. Jak sa wskazania to nawet kilka razy dziennie. U nas w opolskim jest taki program unijny i z niego mozna bezplatnie isc do swojej poloznej czy przychodni na ktg. Normalnie kosztuje ok 50zl, przynajmniej tuu u nas, ale to tak kolo 35 tygodnia jest sens robic jak sie nic nie dzieje.
Przedszko nie pisałam po obchodzie bo nie dowiedziałam się za wiele. Podobno nie wyszły tak zle te zapisy, a ogarnęła mnie panika i postawiłam przypadkiem pòł szpitala na nogi. To te hormony, coś mi odbiło i zaczęłam beczeć xd ubzdurałam sobie że oni stwierdzili że nie jest zle, a napewno cos sie dzieje, ze wypuszcza mnie do domu a wroce z martwym dzieckiem. Wszystkie położne się zlecialy, zaczely mnie pocieszac i wypytywały co mnie uspokoi. Juz mi chcialy ktg na cała noc podłączyc. Calkiem wieczorem jeszcze mi lekarza zawolaly i mnie troche uspokoilWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 09:14
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Hej wszystkim. Anioka cukrzyca ciążowa nie jest przeciwskazaniem do szybkiego ktg. Bedziesz je miała po terminie albo jak coś się dzieje. Wcześniej nie chcą robić.. Chyba że trafisz na położoną anioła.. Ja miałam w 35tyg ale ja miałam ze względu na podejrzenie hipotrofii i z zalecenia lekarza.. Jak przyjęli mnie do szpitala to miałam codziennie 2 razy.. Najważniejsze są u Ciebie usg pomiary synka i sprawdzenie łożyska i przepływów.
Ani0nka lubi tę wiadomość
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 )