Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 22:01
Magda - mbc, alex0806, tęczova, Niezapominajka2, sunshine03, Dośka, Wik89, Beti82, madziorek86, Szczęściara, Meggs, tere-fere, Nikodemka, Arashe, Biegającą-mama, Słoneczko123, przedszkolanka:), Cytrynowy sok, Domi_tur, Pestkaa, Malinowa91, Kijanka, Lami lubią tę wiadomość
-
Baksia, po pierwsze i najważniejsze, to leć do reumatologa, najlepiej gdyby położyli Cie do szpitala. Przy chorobach reumatologicznych (aktywnych klinicznie) - nie będę Cię oszukiwać - ciężko jest zajść w ciążę. Jeśli choroba jest nieaktywna klinicznie (jak u mnie) może być tak, że obejdzie się bez sterydu. Zwykle dostaje się encorton. Do tego pewnie wjedzie u Ciebie heparyna i acard min. 150.
Badania, które powinnaś wykonać (najlepiej w szpitalu), to:
- zespół antyfosfolipidowy (p-ciala p/beta 2 glikoproteinie igg i igm ; p-ciala p/kardiolipinie igg i igm ; p-ciala p/cytrulinowe ; p-ciala p/granulocytarne ANCA ; antykoagulant tocznia DRVVT
- badanie ogólne moczu (nie żartuje, ono może dużo powiedzieć reumatologowi)
- prześwietlenie płuc, najlepiej żeby była przebitka na kręgosłup
- aptt
- ck
- ldh
- białko c i s
- ggt
- ggtp!
- wit b12
- cała trójka tarczycowa
- czynnik reumatoidalny
- dopełniacz c3 i c4
- ASPAT
- ALAT
- kreatynina
- kwas foliowy
- Odczyn Waaler-Rosego
Sama widzisz jest tego b. dużo i to są już specjalistyczne badania. W szpitalu wyślą Cię jeszcze na pewno na konsultacje okulistyczną, ale mnie nie dali wyniku. Wiem, że gdybym musial brać jakiś tam lek, to okulistka wyraziła zgodę (on pogarsza wzrok, a ja noszę okulary).
To chyba na razie tyle. Szukaj dobrych lekarzy! Powodzenia ✊🏻
P.S. i wyniki ANA wszystkie, tzn. 1,2,3.
Ja mam zapalenie wielomięśniowe Jo-1.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2019, 12:15
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
O kurczaczki, Magda, jaką ty masz wiedzę.😲 A tak swoją drogą to była to moja najszybsza i najprzyjemniejsza konsultacja lekarska 😄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2019, 12:18
alex0806, blair., madziorek86, Beti82 lubią tę wiadomość
6.12.2022 💔 puste jajo
28.06.2024 💔 Zuzia 16 tc
07.2025 💔 cb -
blair. wrote:Jestem już w domu, wiem tylko że usunięto zrosty w szyjce macicy i polipa endometrium, reszta wszystko w porządku
widzimy się z moją gin dopiero 27 września, ale będą już wtedy też przynajmniej wyniki hist-pat, no i będziemy działać dalej. Ma jeszcze do mnie dzisiaj zadzwonić, to może dowiem się coś więcej
dziękuję za wszystkie kciuki!
blair. lubi tę wiadomość
-
rzepakowepole wrote:Beti, do końca października na bank.
-
A j
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 17:21
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
blair czyli skasowali Cie za zabiegową ?
Kurde no szkoda ,ze to jest w znieczuleniu ogolnym a nie glupim jasiu tak jak Nikodemka miala -
Magda-mbc - dziękuję Ci bardzo !!
Do reumatologa pobiegłam tego samego dnia jak zobaczyłam wynik. Zbadała mnie i powiedziała : że faktycznie wynik jest wysoki ale fizycznie nic mi nie jest. I wiecej powie jak zobaczy resztę wyników. Z tych badań które wypisałaś niektore już robiłam : zespół antyfosfolipidowy,antykoagulant tocznia, białko s i c - ok. kwas i wit b12 biore metyle i też są ok. Traczyca - ok tylko tsh miałam delikatnie powyz 3 ale juz mam ok 1 bo biiore eutyrox.
Myślisz, że może być tak,że choroba jest nieaktywna klinicznie przy takim wysokim wyniku jak u mnie ?
Szukałam 2 miesiące lekarza który mi wypisze heparyne..myślałam, że zwariuje bo NIKT nie chciał mi wypisać (hematolog,immunolog,ginekolodzy) A wczoraj byłam przypadkowo na wizycie u gin pierwszy raz i pogadałam z nią i powiedziała że wypisze mi recepte na heparyne !
23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
6.06.2019 - puste jajo płodowe
12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
Pomorskie -
baksia wrote:Magda-mbc - dziękuję Ci bardzo !!
Do reumatologa pobiegłam tego samego dnia jak zobaczyłam wynik. Zbadała mnie i powiedziała : że faktycznie wynik jest wysoki ale fizycznie nic mi nie jest. I wiecej powie jak zobaczy resztę wyników. Z tych badań które wypisałaś niektore już robiłam : zespół antyfosfolipidowy,antykoagulant tocznia, białko s i c - ok. kwas i wit b12 biore metyle i też są ok. Traczyca - ok tylko tsh miałam delikatnie powyz 3 ale juz mam ok 1 bo biiore eutyrox.
Myślisz, że może być tak,że choroba jest nieaktywna klinicznie przy takim wysokim wyniku jak u mnie ?
Szukałam 2 miesiące lekarza który mi wypisze heparyne..myślałam, że zwariuje bo NIKT nie chciał mi wypisać (hematolog,immunolog,ginekolodzy) A wczoraj byłam przypadkowo na wizycie u gin pierwszy raz i pogadałam z nią i powiedziała że wypisze mi recepte na heparyne !Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2019, 12:59
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Ja lekarzem nie jestem, natomiast masz tak wysoki wynik, ze ja bym sie zastanowila, czy nie zabiegac o encorton przez caly cykl, zeby wygasic zapalenie w organizmie. Ja wynik przecieciał mam śmiesznie niski, aktywność choroby wysoką. Klinicznie na ten moment NIC mi nie jest. Ja mam jeszcze V Leiden. Badalas sobie krzepilwosc? Albo inne sprawy po poronieniu i pjp? W kazdym razie ja zaszlam na acardzie przez caly cykl 150 i heparynie od owu 0.4, od poz. testu 0.6.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2019, 13:03
💙11.06.2019
💙 05.08.2021