X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mysle ze we wszystkim trzeba znaleźć równowagę popadanie w skrajności w każdej opcji jest niekoniecznie dobre ale ważne żeby być zgodnym ze sobą a nie żeby robić tak jak inni jak to mówią szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko :)

przedszkolanka:), coma, Nona lubią tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanko, no właśnie to chyba kwestia i wyborów i osobowości i wielu innych rzeczy. Z dokładnie tego samego powodu o którym mówisz (że dziecko prędzej czy później i tak wyfrunie z domu) nie chciałabym poświęcić swojej kariery opiece nad dzieckiem. Oczywiście będę się starała być najlepszą mamą jaką potrafię, dziecko będzie zawsze bardzo, bardzo ważne i będę chciała spędzać z nim maksymalnie dużo czasu, ale chyba szczęśliwszą osobą (a co za tym idzie lepszą mamą) będę jeśli będę też spełniona zawodowo i towarzysko. I pewnie część aktywności da się połączyć z opieką nad dzieckiem, ale no na pewno nie wszystkie w moim przypadku - takie już podjęłam w życiu wybory i do tej pory byłam z nich zadowolona :)

Magda - mbc, Nona lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest jasne, że jeśli ktoś nie zostawiał nigdy dziecka na noc np. u dziadków to może mieć z tym problem. Nam się zdarzyło raz jak młoda miała 10 miesięcy (pojechaliśmy na koncert Stonesów z noclegiem a Asia została z moją mama). No i teraz dwie noce pod rząd, ale wracaliśmy ok. 2 w nocy, więc tylko zasypiała bez nas. Dla mnie to na pewno byłby stres (ale może nie tyle tęsknota co troska, jak sobie radzą), dlatego wyjdę na żądanie jeśli to tylko będzie możliwe. Każdy szuka rozwiązania najlepszego dla siebie. Natomiast zasady powinny być jasne. Albo szpital zgadza się na odwiedziny dzieci, albo nie. Najbardziej nie rozumiem przemycania. Idę rodzić, oficjalnie nie ma odwiedzin dzieci, a potem mi przedszkolaczek wesoły wbija na salę. Jak wiem od początku, że dzieci mogą odwiedzać, to najwyżej nie decyduje się na poród w takim miejscu (jeśli nie mogę się nie zgodzić na te wizyty u kogoś). Rozwiązaniem jest też oczywiście pojedyncza sala, tam to niech już nawet "Cyganie czekają z muzyką" (żarty żartami, ale akurat we Wrocławiu w dwóch szpitalach to częsty widok).

Osobiście podziwiam osoby, które tak w 100% poświęcają się dziecku i czerpią z tego przyjemność jak Przedszkolanka. Z drugiej strony trochę zazdroszczę takiej Nonie. Ja z jednej strony dziękuję Bogu jak koleżanka weźmie moją córkę na 3 godziny do siebie, a z drugiej jakoś nie mam serca zawieźć jej np. na weekend do dziadków. Może dlatego, że dwa lata to jednak maleństwo. Teraz kolejne dwa nam zleca z młodszą i może w końcu się wyrwieky na jakiś weekend bez dzieci.

Magda - mbc, Nona lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo dokładnie. Zwłaszcza, że dużo aspektów teź tu jest ważnych: czy np.ma sie pomoc bliskich, sytuacja w pracy (bo nie każda mama moze sobie pozwolić na siedzenie z dzieckiem 3 lata ),sytuacja finansowa, własne potrzeby/priorytety. Dlatego ja nikogo staram sie nie oceniac czy krytykować,bo nie jestem w stanie być np.w sytuacji danej mamy. Ale czasem musze dodac swoje 5 groszy innego zdania 😀

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    przedszkolanko, no właśnie to chyba kwestia i wyborów i osobowości i wielu innych rzeczy. Z dokładnie tego samego powodu o którym mówisz (że dziecko prędzej czy później i tak wyfrunie z domu) nie chciałabym poświęcić swojej kariery opiece nad dzieckiem. Oczywiście będę się starała być najlepszą mamą jaką potrafię, dziecko będzie zawsze bardzo, bardzo ważne i będę chciała spędzać z nim maksymalnie dużo czasu, ale chyba szczęśliwszą osobą (a co za tym idzie lepszą mamą) będę jeśli będę też spełniona zawodowo i towarzysko. I pewnie część aktywności da się połączyć z opieką nad dzieckiem, ale no na pewno nie wszystkie w moim przypadku - takie już podjęłam w życiu wybory i do tej pory byłam z nich zadowolona :)
    Kochana bedziesz się starala i co więcej-jestem pewna,że dla swojego dziecka bedziesz najlepsza mamą pod słońcem i to jest w tym "zawodzie" najpiękniejsze ;) dlatego jak napisalam wyzej,czasem lubię dodac swoje 5 gr innego zdania bo jedno zdanie"dziecko wyfrunie" a patrz jakie dwa zupelnie rozne poglady . I to jest chyba ta kropka nad "i".

Magda - mbc lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowe fajnie to napisalaś ;) w sumie tak jak chciałam to ujac.
    Ja przez bite 3 lata bylam na maxa poswięcona Poli-zwyczajnie,naturalnie i z wlasnej nieprzymuszonej woli(mimo ze szycie czy forme ogarnęlam własnie jak ona sie urodzila). Aleee -ja mam pomoc mamy i to tez jest inna sytuacja. Bo bywa tak jak piszesz - czasem mam dośc i chce pobyc sama z dzieckiem,wyglupiać sie,pouczyc a nie w towarzystwie a czasem po prostu ciesze się,ze Pola moze sie pól dnia bawic z babcią a ja w tym czasie mogę poszyc/ugotowac czy pocwiczyc.oczywiście nadal jestem cała dla niej,ale sytuacja jest inna juz-przygotowanie na drugie dziecko. I tak jak napisalaś,nie mam serca a moze inaczej-nie mam i nie czuje potrzeby jej wywozic gdzies ,bo mi tutaj zupelnie "nie przeszkadza" w codziennym życiu.;) i jako optymistka uważam,że z dwójką sobie swietnie poradze mimo że bedzie cholernie ciezko,ale juz się nie moge doczekac ;) i to pewnie ta kwestia charakteru o której pisala Coma 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2019, 23:11

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez poswiecam sie w 100% dziecku i dla mnie to najcudowniejsze na swiecie. Nie jestem zmeczona macierzynstwem mimo ze start byl mega ciężki. Nie chcialam pomocy nikogo i tez jej nie mialam zbytnio ale mi to nie przeszkadzalo bo ja typ zosi- samosi , lubie sama wszystko zrobic i jestem z tego dumna.. Kolki, auto , wozek beee , 8 mies w domu bo nawet do sklepu nie moglam wyjsc bo sie tak darla wszedzie, typ dziecka nieodkladalnego..
    Dla mnie ten caly czas jest i byl piekby i juz nie wroci..
    Ale ja to typ tez takiek matki - kwoki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2019, 23:11

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 15:25

❤💙❤💙
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 15:26

❤💙❤💙

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark a nie macie doradcy laktacyjnego? W szpitalu powinny być..

Co do odwiedzin to badz wyrozumiala-przeciez jak przyjedzie w odwiedziny teściowa do pierworodki to myslisz,ze w 3h zdazy jej wszystkie swoje madrosci przekazac odnosnie kp,kapania,przewijania,podnoszenia,wietrzenia krocza czy jak podpaske ma czesto zmieniac??😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2019, 23:21

XxMoniaXx, Magda - mbc lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde u mnie laktator byl rzecza swieta i wybawieniem . ale elektryczny.

Wspolczuje kark.. I jak planujesz sobie poradzic jak laktator nie daje rady ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko w samo sedno 😂😂😂😂😂😂

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

❤💙❤💙
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

❤💙❤💙
  • Cytrynowy sok Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 11:20

tere-fere, tęczova, Wik89 lubią tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, wrzesień! Czy to oznacza że mogę rodzić? Bo dzisiejsze skurcze przechodzą same siebie... A na dodatek pojawił się właśnie różowy śluz. I chyba zaczynam panikowac że to już? ;p czy czop mi będzie odchodził? Nie są te skurcze takie że odpływam czy coś. Ale mocne. Same krzyżowe, aż mi się na koniec ciepło w tyłek robi. I dosyć długie...

tere-fere, Ani0nka, tęczova, Pestkaa, sunshine03, Magda - mbc, przedszkolanka:), Dośka, Niezapominajka2, Cytrynowy sok, Wik89, Kijanka, Szczęściara, Nikodemka, Beti82, blair., madziorek86, Arashe lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 05:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex przepraszam ale wcielam się w kolejkę 😱 Miałam napisać, Apropo tematu , ze zostawiliśmy właśnie na nockę synka u mamy, poszliśmy do kina na nowy film Tarantino, potem spacer po rynku, frytki i do domu, żeby było ciekawiej nawet BYŁO. Po 23 spac a o północy się budzę i czuje, ze mam mokro w piżamie, myślałam, ze pozostałości ale nie. Tak wiec u mnie powtórka z pierwszego porodu, wody odeszły, wyniki gbs dopiero jutro wiec dostałam antybiotyk , skurcze niby ładne ale nie bolące aż tak wiec czekam grzecznie, nie wiem jakie rozwarcie ale pewnie bez szału jeszcze.
    Proszę bardzo wszystkie ciocie za trzymanie kciuków! Mam nadzieje, ze Hanka jest duża i będziemy od razu razem na sali

tere-fere, Ani0nka, tęczova, Pestkaa, sunshine03, przedszkolanka:), Dośka, Niezapominajka2, Cytrynowy sok, Wik89, Kijanka, Szczęściara, Nikodemka, Beti82, blair., madziorek86, Arashe lubią tę wiadomość

• Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 05:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex właśnie doczytałam twoja wiadomość , może jednak będziesz pierwsza 😂 U mnie tez śluz różowy wiec jak najbardziej objaw zbliżającego się porodu

Wik89 lubi tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skurcze nieregularne ale co 2-3 minuty. Jakoś od wtedy co napisałam takie częstsze. Boli jak na okres sam krzyż ale tak może z 3 razy mocniej. Ogoliłam się właśnie i nie wiem co robić;p ani nie miałam oczyszczenia organizmu ani nic.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Lami Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, biegająca mama!!! Aaa! Dzieje się! Kciuki dziewczyny! 😘😘😘 Kurczę, a jeszcze w lipcu pisałam, że ciekawe do kiedy kolejka rodzenia się uchowa. Kark zaczęła z Julkiem kombinować, no i dzieciaki pozostałe już się pchają 😂

Ja już jestem dzisiaj w bardzo dobrej formie, jeszcze robimy drzemkę do 7 i odbiecuję Was nadrabiać z kawką w ręku 😘😘😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2019, 05:55

tere-fere, Ani0nka, Pestkaa, Magda - mbc, przedszkolanka:), Dośka, Cytrynowy sok, blair., madziorek86, Arashe lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
‹‹ 1603 1604 1605 1606 1607 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ