Beti- to jest tak... Wynik nie zachwyca, ale też nie przekreśla szans (z wątków miesięczych to chyba i Malgonia, i Iza miały problemy z fDNA i HBA). Do zapłodnienia i utrzymania ciąży potrzeba jednego, zdrowego plemnika, więc Twoje biochemy mogły być skutkiem wady plemników (naprawdę - dwie, a de facto trzy ciąże od grudnia do września to obiektywnie super wynik... nawet jak Tobie się cykle dłużą to znam masę dziewczyn, które przez kilka lat nawet biochemu nie miały - vide ja).
U Najmłodszej chyba zresztą też fDNA szwankuje, stąd pewne problemy z ilością zapłodnionych zarodków. Nie jest jednak powiedziane, że nie trafi się akurat TEN zdrowy plemnik.
Natomiast co do poprawy fDNA i HBA - wedle mojej wiedzy i według opinii lekarzy są to parametry cholernie trudne do poprawy (dużo trudniejsze niż morfologia czy ruch). Ale wiem, że część osób bierze suplementy i stosuje dietę i podobno działa. Piszę podobno, bo nie wgłębiałam się w temat - u nas fDNA jest ok, HBA lekko obniżone, ale przy 250 mln plemników lekarz wyśmiał moje pytanie, co z tym robić. Odpowiedział; cieszyć się!
Reasumując, ciąża zdrowa naturalnie jest - moim zdaniem - możliwa nawet przy obniżonym DNA. Ale ryzyko biochemów itp. jest większe i z tym się trzeba liczyć. Natomiast dobrze znać te wyniki, bo gdybyście mieli podejść do wspomagania rozrodu, a głównie do IVF to rozsądny lekarz zaproponuje Wam metodę zapłodnienia, która obchodzi problem fDNA (np. pICSI).
I na koniec apel do wszystkich, by właśnie badać M. dokładnie. Bo o ile u Beti wynik nie jest przekreślający szansę, o tyle są osoby, u których tych wyników się nie poprawi na tyle, by liczyć na naturalną ciążę. I wtedy szkoda czasu, nerwów, stresów, zdrowia, pieniędzy i trucia się hormonami, gdy wiadomo, że czynnik męski dopuszcza tylko ivf.
Magda - mbc lubi tę wiadomość
*
28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
Magda - mbc lubi tę wiadomość
*
28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.