X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • talku Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, właśnie dokładnie tak. Nie chcieli mnie za bardzo spowrotem a i ginekolog i lekarz medycyny pracy dziwnie na mnie patrzyli i niechętnie podpisali papiery do powrotu. Widzę, że teraz najchętniej by trzymali ciężarne w domu od razu po pozytywnym teście. Bardzo mnie to zdziwiło. Myślałam, że nie będzie problemu z powrotem jak ciąża przebiega prawidłowo.
    A wróciłam trochę ze względów finansowych, dostałam w czerwcu dużą podwyżkę, a w lipcu poszłam na zwolnienie więc do wynagrodzenia na zwolnieniu liczył mi się tylko jeden miesiąc tej podwyżki. Po drugie mieszkamy teraz w Lublinie gdzie nie mamy nikogo bliskiego z kim mogłabym się spotkać, pogadać, gdzieś wyjść. Siedziałam trzy miesiące przymusowo w domu i nie działało to dobrze na moją psychikę. M codziennie do pracy a ja się gapiła w ścianę.
    Chciałabym do końca grudnia popracować, ale to będzie 29-30 tydzień. Zobaczymy.

Sunshine, właśnie dla mnie kroi się podobny scenariusz. I chyba to nie jest zły układ bo ponoć w tym II trymestrze najlepsze samopoczucie i najwięcej energii.

Słoneczko, Ty też w handlu? Ja też w weekendy pracuje i też dzisiaj idę. Łącze się z Tobą 😘 mam nadzieję, że nie musisz nic dzwigać, łazić po drabinach itd?!

Biegającą-mama, Meggs lubią tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko ja jestem wielka fanka smoczka 😂 Mój ulubiony i najważniejszy sprzęt przy dziecku - gorzej ze Hanka nim gardzi i jak próbuje jej podmienić za cyca to udaje ze sie dławi 🤦‍♀️

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozliwe i mam nadzieje, ze tak jest. Nerwobol moim zdaniem odpada, oprocz nogi czuje tez macice, takie ciagle napiecie. Obstawialam problem z jelitami, przez te zaparcie, ale minelo, wiec to tez nie to... Wiedzialam, ze nie moze byc za pieknie.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️

Wysłany: 29 września 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku jeśli zdrowie pozwala to pracuj! Szybciej czas leci, jest motywacja wstać z rana, ładnie się ubrać i dla mnie najważniejszy kontakt z ludźmi ! Nasiedzimy się w domu z dzieckiem na macierzyńskim 😊

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Beti, u mnie też było dużo strachu na początku. Pomimo, że to moja pierwsza ciąża to długo wyczekana i nie wyobrażałam sobie myśli że coś może być nie tak.
    A jeszcze na pierwszą wizytę trafiłam na IP po wypadku samochodem na autostradzie gdzie na wypisie mam wpisane "puste jajo płodowe, brak zarodka, brak akcji serca"... To straszne, że można tak nastraszyć kobiety w ciąży. Potem się okazało, że Kropek jest i rośnie.
    Najważniejsze to być dobrej myśli i nie czytać za dużo wątków miesięcznych bo tam się różne rzeczy dzieją.
    A co do objawów to moje zanikały i się pojawiały a potem jak się rozkręciły mdłości to już nie miałam wątpliwość, że jestem w ciąży 😉
    Bądź dobrej myśli i się niczym nie denerwuj. Teraz dla Ciebie jest czas relaksu 😘
    Kiedy masz wizytę?
    Objawami sie naszczescie nie nakrecam.Wczesniej mialam i no wiadomo jak to sie skonczylo.Wizyte mam we wtorek to bedzie 5+2 ale wyliczone i zanizone przeze mnie.Normalnie bym juz miala 6+0 ale tego jej nie podam na bank.Ja mialam owu ok 20 dc wiec nie chce sluchac zadnego straszenia.Jak ma straszyc to niech straszy do wieku 5+2 a nie 6+0
    Tak sie zastanawiam czy nie zrobic jutro jeszcze bety ,zeby miec poglad na aktualną sytuacje ,wtedy ona moze tez bedzie miala jasniejsza sytuacje.Poprzednio powiedziala mi ,ze pecherzyka mozna szukac od bety 1000.
    Ale przeciez ja wiem ,ze u kazdego jest inaczej.
    Ponad 1000 to ja powinnam miec jutro
    Nie obiecuje ,ze pojde na bete :) Ale mysle o tym

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • talku Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegającą-mama wrote:
    Talku jeśli zdrowie pozwala to pracuj! Szybciej czas leci, jest motywacja wstać z rana, ładnie się ubrać i dla mnie najważniejszy kontakt z ludźmi ! Nasiedzimy się w domu z dzieckiem na macierzyńskim 😊

Właśnie taki mam plan. Martwię się trochę, żeby się nie przeforsować. W domu to się kładę kiedy chce a w pracy jednak na pełnych obrotach. Ale pewnie organizm da mi sygnał, że dość i muszę zwolnić :):)
    Najgorsze te wizyty co 4 tygodnie. Jakbym mogła Kropka podglądać co tydzień to miałbym spokojną głowę :)

Biegającą-mama lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Lami Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, myślę, że ból szczególnie kręgosłup i noga to typowy ucisk na jakiś nerw malucha. Pamiętasz jak 4 tygodnie kuśtykałam i miałam tak bolący prawy poślad, że ani wstać, ani obrócić się na bok, masakra to była. Fizjo nie pomógł, dopiero jak położna pomieszała brzuchem to się bobas posunął i za 2 dni bólu nie byli w ogóle. Meggs też chyba miała taki ucisk.
    Trzymam kciuki żeby to było takie coś, bo mimo gigant bólu przez prawie miesiąc, nie miało to nic wspólnego z bezpieczeństwem malucha. Ściskam mocno 🤗🤗🤗

Talku, wszystko zależy od rodzaju pracy i tego jak się po prostu czujesz - czy masz możliwość zrobić sobie przerwę i położyć nogi wysoko, czy sama możesz regulować godziny pracy i zadzwonić do szefa, że zamiast o 8 przyjdziesz na 10, albo że dzisiaj w ogóle, bo czujesz się fatalnie. Ja poszłam na zwolnienie od 11 tygodnia. U mnie w pracy częste przebywanie pośród przeziebionych dzieciaków, na miejscu każdą godzinę na pełnych obrotach i muszę być dyspozycyjna, komputer włączony po 6 h dziennie, dodatkowo praca zabierana do domu. Ja nie widziałam sensu i to była najlepsza decyzja.

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko czekamy na dobre wieści!

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti, ja też miałam późno owu w tym cyklu więc zawsze wszystko było opóźnione. Wyliczali mi ciążę nawet tydzień młodszą. Gdyby tak było u Ciebie to luuuuz i bez stresu ☺️☺️
    Ja miałam betę 3000, byłam w 5+4 tc i był nadal pusty pęcherzyk, bez ciałka żółtkowego nie mówiąc o zarodku. Także ja bym bety nie robiła bo to na nic i nie ma co porównywać i liczyć że przy takiej becie to już powinno być coś widać. Niby powinno ale jak widać nie zawsze widać. A potem się stresujemy i denerwujemy.
    Teraz z perspektywy czasu wolałabym tej bety tak uparcie nie robić tylko spokojnie czekać aż z każdym kolejnym tygodniem będzie widać coraz więcej.

Malinowa, wyślij tutaj swoją pozytywną energię do Beti 😘😘

Lami, dokładnie mam taką pracę, że mam luz i mogę sama trochę decydować ile zadań biorę na siebie którego dnia. Jak się źle poczuje będę mogła pracować z domu a jak będę bardzo zmęczona to wyjdę wcześniej.
    Stąd decyzja że wracam :)
    Tylko że ja jestem ten typ że dam z siebie wszystko, będę tam na 200% i skoro wróciłam to na pełnych obrotach. Martwię się żebym sama siebie nie zajechała. Bo przełożony to na pewno mnie nie wykończy 😝

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2019, 09:06

Beti82 lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz mnie przekonuje, zebysmy jednak nie jechali na ip tylko jutro rano do lekarza prywatnie... Tu maja bardzo slaby sprzet, poloza mnie na 4 dni i beda dawac nospe. Chyba jeszcze poczekam. Bede lezala caly dzien, pojade jak bede czula, ze sytuacja jest powazna.
    Brzuch nie jest twardy, serduszko bije, sprawdzalismy.
    To nie jest bol jak przed miesiaczka, tylko takie mocne napiecie w podbrzuszu... Bardziej chyba jak przy zapaleniu pecherza, choc nigdy go nie mialam.

alex0806, Biegającą-mama lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku podziwiam że jesteś w stanie pracować. Ja od początku ciąży w sumie miałam przeboje. Na samym początku plamienia to leżałam w domu, pracowałam zdalnie 5 tygodni później, a w 12-13 tc poszłam już na zwolnienie. Byłam zmęczona wiecznie, mdłości giganty, kręgosłup bolał jak siedziałam za długo. No i w delegacje nie mogłam jeździć A u mnie tego dużo i na 3 województwa.
    Nikodemko też myślę że to może być od kręgosłupa. Mi ręka mrowiła i drętwiała, spać nie mogłam przez to. Po porodzie jak ręką odjął. Byłam u neurologa w ciąży to stwierdziła że od ucisku na jakiś nerw. I serio przeszło. Bądź dobrej myśli;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • reset Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku- ja pracowałam do 31 tc, a teraz - jeśli po wizycie kontrolnej na patologii ciąży będzie ok (kilka dni byłam w szpitalu)- też jeszcze wrócę na kilka dni (mam ostatnią rozprawę w ważnej dla mnie sprawie plus kilka innych wyzwań). I wychodzę z założenia, że skoro mogę chodzić po sklepach to do sądu też mogę podejść...
    ZUS i tak zdążył już się przyczepić do mojego L4, więc nie nastawiam się na szybkie wypłaty zasiłku. Kwestionują mi np. premię, że dostałam już w ciąży- a zgodnie z umową mam tak, że dostaję po zakończonej sprawie. Nie moja wina, że np. dana sprawa w sądzie toczyła się 3 lata i premia wypadła w ciązy...

Biegającą-mama, Kijanka lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • talku Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Maz mnie przekonuje, zebysmy jednak nie jechali na ip tylko jutro rano do lekarza prywatnie... Tu maja bardzo slaby sprzet, poloza mnie na 4 dni i beda dawac nospe. Chyba jeszcze poczekam. Bede lezala caly dzien, pojade jak bede czula, ze sytuacja jest powazna.
    Brzuch nie jest twardy, serduszko bije, sprawdzalismy.
    To nie jest bol jak przed miesiaczka, tylko takie mocne napiecie w podbrzuszu... Bardziej chyba jak przy zapaleniu pecherza, choc nigdy go nie mialam.

A że tak zapytam wprost... a jak tam tematy z wypróżnieniem u Ciebie?
    Mnie tak boli posbrzusze jak mam dłuższy problem z qpką

relgi09kukfprg92.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, czy mam siłę i jestem w stanie pracować to się okaże dopiero 😂😂 na razie byłam dwa dni, dzisisj idę trzeci dzień i to na razie takie krótkie dni 5-6h pracy, ale jestem dobrej myśli a to już połowa sukcesu.

Reset, to Ty masz bardzo odpowiedzialną pracę. Nie kosztuje Cię to za dużo nerwów?
    Współczuję przebojów z ZUSem... Mi wypłacali świadczenie bez problemu i w terminie i oby tak pozostało bo jak można kobietę w ciąży pozostawiać bez środków do życia jak się pytam ?!

relgi09kukfprg92.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - mam jakis problem od wczoraj. Najpierw nie moglam wcale, teraz mam niby takie lekkie rozwolnienie, ale czuje, ze nie jestem do konca wyprozniona, mowiac wprost. Moze to tez sie przyczynia...

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Zaczynamy 37 tydzień ciąży! Za tydzień będę donoszona 😁😁😁

Biegającą-mama, Beti82, Meggs, Lami, Dośka, alex0806, Słoneczko123, przedszkolanka:), madziorek86, talku, Kijanka, Wik89, Niezapominajka2, tere-fere, Arashe lubią tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne

Wysłany: 29 września 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami to ty tez miałaś ból poslada 😱? No to co opisujesz ja mam teraz, tylko ze mi już przekręcenie dziecka nie pomoże 🙈 Już tracę cierpliwość , nie wiem co z tym zrobic , po cichu liczę ze przejdzie do następnego poniedziałku ...

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Beti, ja też miałam późno owu w tym cyklu więc zawsze wszystko było opóźnione. Wyliczali mi ciążę nawet tydzień młodszą. Gdyby tak było u Ciebie to luuuuz i bez stresu ☺️☺️
    Ja miałam betę 3000, byłam w 5+4 tc i był nadal pusty pęcherzyk, bez ciałka żółtkowego nie mówiąc o zarodku. Także ja bym bety nie robiła bo to na nic i nie ma co porównywać i liczyć że przy takiej becie to już powinno być coś widać. Niby powinno ale jak widać nie zawsze widać. A potem się stresujemy i denerwujemy.
    Teraz z perspektywy czasu wolałabym tej bety tak uparcie nie robić tylko spokojnie czekać aż z każdym kolejnym tygodniem będzie widać coraz więcej.

Malinowa, wyślij tutaj swoją pozytywną energię do Beti 😘😘

Lami, dokładnie mam taką pracę, że mam luz i mogę sama trochę decydować ile zadań biorę na siebie którego dnia. Jak się źle poczuje będę mogła pracować z domu a jak będę bardzo zmęczona to wyjdę wcześniej.
    Stąd decyzja że wracam :)
    Tylko że ja jestem ten typ że dam z siebie wszystko, będę tam na 200% i skoro wróciłam to na pełnych obrotach. Martwię się żebym sama siebie nie zajechała. Bo przełożony to na pewno mnie nie wykończy 😝
    Dzieki Talku no wlasnie dlatego mowie ,ze nie wiem czy pojde hah
    teoretycznie ja WIEM ,ze nie ma prawa nic oprocz pecherzyk byc widac ale z drugiej strony jak sie boje pustego jaja to i pecherzyk mnie nie pocieszy.
    Na wizyte musze isc bo ostatniego dupka biore we wtorek rano a zreszta znam postepowanie mojej ginki i wiem,ze ona kaze przyjsc nawet na sam pecherzyk.Jest zwolennikiem ,zeby sprawdzic umiejscowienie ciąży
    Wiec nie bede sie wymądrzac i pojde tak jak mam termin.
    No wlasnie Malinka daj troche swojego optymizmu hah

talku lubi tę wiadomość

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko tak jak czytam co opisujesz to przypominasz mi w objawach mojego męża, ktory miał operację na rwę kulszową na kręgosłup. Jemu też ból kręgosłupa zawsze promienował do jednej nogi. Może macica u Ciebie się rozrasta i coś naciska na jakiś nerw i stąd te bóle.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti, ja się po Tobie spodziewałam, że co 2 dni będzie beta aż do serduszka :D Zaskakujesz spokojem!

reset, dla mnie to przedziwne, że ZUS się czepia takich rzeczy. Ja zajmuję się M&A w korpo, na początku marca wróciłam po rocznej przerwie do mojego pierwszego pracodawcy i dostałam bardzo dużą podwyżkę, umowę na czas nieokreślony od początku i po pierwszym miesiącu dostałam premię wyższą niż moja pensja i NIKT się nie zainteresował moim L4.

Beti82, Kijanka lubią tę wiadomość

uIHap1.png
‹‹ 1813 1814 1815 1816 1817 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ