Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy ktoras miala anemie?
Dzisiaj robilam morfologie i widze ,ze mi poleciala
Nie wiem czy to juz anemia ale hemoglobine mam 11,7 ( norma od 11,2 ) a zawsze mialam cos pow 13
Hematokryt 32 tez polecial ( norma od 34 )
W czwartek mam lekarza
Jeszcze jakies parametry sie patrzy przy anemii?
Co dziwne jak zaczelam sama soki robic z jarmużu to mi sie wyniki pogorszyly hah -
nick nieaktualny
-
Nona wrote:Jesz mięso Beti cyz tylko z warzyw czerpiesz?
-
nick nieaktualny
-
Beti - tak, ja Jem wiecej warzyw, bo mieso nadal mi nie wchodzi (glownie szpinak i burak jak napisala Nona) i oprocz tego gin przepisal Sorfiber 2x1. Meczylam sie po nim niemilosiernie z zaparaciami, ale pomoglo, hemoglobina w normie.
-
Nikodemka wrote:Beti - tak, ja Jem wiecej warzyw, bo mieso nadal mi nie wchodzi (glownie szpinak i burak jak napisala Nona) i oprocz tego gin przepisal Sorfiber 2x1. Meczylam sie po nim niemilosiernie z zaparaciami, ale pomoglo, hemoglobina w normie.
Bo mam taka ładną qupe i uj po qupie bedzie
Nikodemko a to caly czas musisz brac?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2020, 10:48
blue_eyed_girl, Niezapominajka2 lubią tę wiadomość
-
Beti to jeszcze norma, też mi tak spadło mimo że jadłam szpinak, buraka kiszonego. Spróbuj z czerwonym mięsem. Ale tak juz w ciąży jest, moze lekarz ci zaleci zelazo w tabletkach jak bedzie nisko. Ja nie brałam. A teraz już jest 14 hemoglobina, wyrównało się
Beti82 lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Beti, ja też miałam anemię. Nie brałam żelaza pomimo że lekarz kazał. Zmieniłam dietę.
Wbrew pozorom szpinak nie ma dużo żelaza. Fasola, ciecierzyca, soczewica, burak (najlepiej sok), natka pietruszki (rób sobie koktajle), brokuł no i czerwone mięso. W necie pewnie znajdziesz coś jeszcze.
Jak z ręką na sercu jadłam dużo tych produktów to z 11,2 wskoczyło mi na 12,0 w około dwa tygodnie, potem się długo trzymało i znowu zaczęło rosnąć do 12,5.
Teraz niestety po szpitalu mam znowu 11,7 ale już włączam wszytskie produkty bo ja mam okropne zaparcia po żelazie i zrobię wszystko żeby uniknąć brania tabletek.
Tylko gdybyś nie brała żelaza i chciała tylko dietą podnieść poziom to koniecznie kontrola za dwa tygodnie, żebyś nie zaliczyła całkowitego spadku. Każdy organizm inaczej przyswaja więc musisz mieć to pod kontroląmadziorek86 lubi tę wiadomość
-
Meggs wrote:Beti na mnie żelazo działa odwrotnie - przeczyszczająco 😁 brałam tardyferon 2x1
Nona lubi tę wiadomość
-
talku wrote:Beti, ja też miałam anemię. Nie brałam żelaza pomimo że lekarz kazał. Zmieniłam dietę.
Wbrew pozorom szpinak nie ma dużo żelaza. Fasola, ciecierzyca, soczewica, burak (najlepiej sok), natka pietruszki (rób sobie koktajle), brokuł no i czerwone mięso. W necie pewnie znajdziesz coś jeszcze.
Jak z ręką na sercu jadłam dużo tych produktów to z 11,2 wskoczyło mi na 12,0 w około dwa tygodnie, potem się długo trzymało i znowu zaczęło rosnąć do 12,5.
Teraz niestety po szpitalu mam znowu 11,7 ale już włączam wszytskie produkty bo ja mam okropne zaparcia po żelazie i zrobię wszystko żeby uniknąć brania tabletek.
Tylko gdybyś nie brała żelaza i chciała tylko dietą podnieść poziom to koniecznie kontrola za dwa tygodnie, żebyś nie zaliczyła całkowitego spadku. Każdy organizm inaczej przyswaja więc musisz mieć to pod kontrolą
Tez bym nie chciala sie męczyc po tych tabletkach bo nie mam zaparc i jestem z tego powodu mega szczesliwa -
Beti82 wrote:Dzieki Talku no tak wlasnie myslalam,ze sobie ogarne najpierw diete i zobaczymy.Za jakies 2 tygodnie i tak ide na krzywa to zrobie przy okazji morfologie
Tez bym nie chciala sie męczyc po tych tabletkach bo nie mam zaparc i jestem z tego powodu mega szczesliwa
Jak ogarniesz porządnie dietę to powinnaś podnieść poziom. Ale dobrze, że za dwa tygodnie idziesz na morfologię to zobaczysz jak się zmieniło.
Trzymam kciuki ☺️
Beti82 lubi tę wiadomość
-
Beti czemu tak późno krzywa? Ja planowałam w tym tygodniu pójść, chyba będzie ok??
Doska przykro mi z powodu poronienia w rodzinie, to naprawdę okropne doświadczenie...
Kurcze dziewczyny, ta pogoda jest beznadziejna 😭 u Was też tak leje?Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
nick nieaktualny
-
Nona wrote:leje na maxa, fujjj
Taaa masakra.
A ja właśnie odbyłam emocjonującą podróż autobusem przez pół Krakowa.
Czułam się jak w I trymestrze.
Kierowca jechał jak z kartoflami, gorąco, ludzie śmierdzą, mnie w połowie zaczęło mdlić i myślałam tylko o tym żeby dojechać do inaczej się spóźnię.
A teraz siedzę pod poradnią urologiczna od od godziny i czekam nie wiadomo na co bo ludzie którzy przyszli po mnie to już weszli