Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
A propo tego, co pisze Niezapominajka - ja te wszystkie badania polecam nie tylko w celu znalezienia przyczyny niepłodności/ trudności w zagnieżdżaniu, ale też po to, by potem pierwsze tygodnie mieć względnie spokojne. Mimo braku oczywistych wskazań (brak ciąż biochemicznych, brak poronień) badałam np. aps czy mutacje. Teraz wiem, co brać, co badać zaraz po dwóch kreskach - teraz np. czekam na wyniki ANA, bo jak coś to dorzucimy sterydy. Za kilka tygodni zbadam jeszcze białko S i C, by ewentualnie do acardu dorzucić heparynę. Ta wiedza minimalnie mnie uspokaja, choć wiadomo, że są sytuacje, których się nie przewidzi (wady genetyczne, krwiaki itp.)
Beti82 lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Niezapominajko, to pewnie studnia bez dna. Wiadomo, że lepiej byłoby wszystkiemu zapobiec, ale nie zawsze jesteśmy w stanie wszystko znaleźć. I na pewno nie na raz. A też wydaje mi się, że jak się szuka, to się znajduje, a być może w ogóle nie miałoby to wpływu negatywnego.
Pewnie po prostu za kilka-kilkanaście dobrych lat wprowadza profilaktykę w ciąży branie metforminy, heparyny i duphastonu.
Na razie Niezapominajko odgoń czarne myśli, ciesz się ciążąIm więcej wiemy, tym bardziej się przejmujemy, nawet jeśli nie dotyczy to nas. Trudne to 9 miesięcy
Ale wiele dziewczyn tutaj decyduje się na kolejne i kolejne dziecko, więc ten lęk już pewnie jest wpisany w nasze jestestwo
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Kiedyś ściągnęłam w pdf coś takiego, może któraś będzie chciała poczytać:
"Wrodzone trombofilii w okresie ciąży. Wytyczne postępowania klinicznego dle lekarzy położników i ginekologów.
Nie wiem na ile świeżą wiedzą, bo chyba artykuł z 2009.Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Lami wrote:Reset, a Ana i białka nie wychodzą niewiarygodne w czasie ciąży?
Z tego, co mi wiadomo to nie. Zresztą oba kazał mi zrobić mój immunolog porównawczo do wyników sprzed ciąży, więc mu ufam.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Niezapominajko zgadza się. Czasy aptt i pt miałam idealnie po środku. Dlatego wtedy wzglednie mnie to uspokoiło bo stwierdziłam że jak coś to wyszłyby jakieś odchylenia. A tu nie. Pytałam o to dzisiaj lekarke i stwierdziła ze moja zakrzepica jest po prostu bezobjawowa i pewnie jeszcze długo taka bedzie - jestem młoda, szczupła, dużo sie ruszam. Problem pojawi sie dopiero w ciązy albo w pozniejszym wieku, ew jakiś zabieg/operacja , unieruchomienie. Takze szczerze to loteria. Zbadać wszystkiego nie jesteśmy w stanie i nigdy nie będziemy. Musisz być dobrej myśli kochana.
-
Meggs wrote:A powiedzcie mi jeszcze czy ktos sie orientuje w zespole antyfosfolipidowym? Bo jeszcze on mi chodzi szczerze po głowie.
Meggs lubi tę wiadomość
-
Meggs wrote:A powiedzcie mi jeszcze czy ktos sie orientuje w zespole antyfosfolipidowym? Bo jeszcze on mi chodzi szczerze po głowie.
A co chcesz wiedzieć?
Julia93 wrote:Beti - ja każdą ciążę chodziłam do innego lekarza na nfz i wszyscy mi wystawiali skierowania normalnie bezpłatne na wszystkie badania do karty ciąży i nie tylko. Więc chyba trzeba mieć pecha żeby kazali płatne robić
Monia - jakbyś się wybierała do tego Lidla to przypomnij mi że są te rzeczy hahaBo ja mam skleroze a chętnie się zaopatrzę. Już kupiłam tam ostatnio jedne jeansy ciążowe z pasem za 40zł i sa zarąbiste
Zgadzam się, ja w poprzedniej ciąży miałam wszystko na nfz, nic nie płaciłam, a miałam wszystko co trzeba.
Teraz też za badania nie płacę. Jedno usg robiłam prywatnie i zrobię AFP ale to z 16 zł u mnie kosztuje.
Miałam dziś wizytę i słuchałam serduszka, cieszę się że dzidzia żyje. Połówkowe mam za miesiąc.
Przeszkolanka jesteś niska, bo potrzebujesz małych raczek do szyciakark, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
-
reset wrote:A co chcesz wiedzieć?
-
Meggs wrote:Czy moze on wystapic rownoczesnie z trombolifia ? Czy jakos sie objawia czy moze przebiegac zupelnie bezobjawowo? Czy w ewentualnej ciazy poza heparyna konieczny jest steryd? Co zbadac?
Może występować trombofilia i APS, bo jeśli ta pierwsza jest nabyta to może wynikać z obecności APS. I tak, APS może być bezobjawowy, ale też np. jego objawem może być cb.
Badania do zrobienia to:
przeciwciała antykardiolipinowe (stwierdzane klasie IgM lub IgG),
przeciwciała przeciwko β2- glikoproteinie (również wykrywane w klasie swoistości IgM lub IgG),
antykoagulant toczniowy (LA)
*jeśli chociaż 1 parametr wyjdzie dodatni, badanie należy powtórzyć po 12 tygodniach
Polecam też abstrakt tego artykułu co do leczenia (z tego, co ja wiem, to głównie heparyna, sterydu są tu rzadkością):http://pamw.pl/sites/default/files/pamw_suppl_skrzypczak.pdf
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 20:30
reset wrote:Może występować trombofilia i APS, bo jeśli ta pierwsza jest nabyta to może wynikać z obecności APS. I tak, APS może być bezobjawowy, ale też np. jego objawem może być cb.
Badania do zrobienia to:
przeciwciała antykardiolipinowe (stwierdzane klasie IgM lub IgG),
przeciwciała przeciwko β2- glikoproteinie (również wykrywane w klasie swoistości IgM lub IgG),
antykoagulant toczniowy (LA)
*jeśli chociaż 1 parametr wyjdzie dodatni, badanie należy powtórzyć po 12 tygodniach
Polecam też abstrakt tego artykułu co do leczenia (z tego, co ja wiem, to głównie heparyna, sterydu są tu rzadkością):http://pamw.pl/sites/default/files/pamw_suppl_skrzypczak.pdf -
Meggs wrote:Beti dzięki, a powiedz mi jaka dawke heparyny masz?
O widze ,ze Reset Ci bardzo dobrze wytłumaczyła