Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDomi ja bym się jedynie martwiła na miejscu Twojej koleżanki, że niektóre ciuszki się zniszczą/zaplamią tak, że już się dla Ciebie nie będą nadawać, więc może to nią kieruje, że odmówiła
Przynajmniej dla mnie, co innego dostać po kimś worek ciuchów i co chcesz to bierz i korzystaj, bo nam niepotrzebne, a co innego, jak wiesz, że za 3 miesiące je oddasz dalej w obieg i o wszystkie ciuszki trzeba super zadbać -
nick nieaktualny
-
Tęczova uczepiłam się coś Ciebie 🙈🙈
Nie no złożyło się znowu że razem sikamy. W tym cyklu miałam nie testować ale chyba się skuszę na test. Próbowałam wybawic @ ale coś nie chce przyjść🤣🤣tęczova lubi tę wiadomość
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 ) -
Powiedzcie mi, bo ja sie kompletnie na tym nie znam... jezeli zrobie ANA to jaki ma byc poprawny wynik? Co jesli wyjda jakies przeciwciala? Jaka jest profilkaktyka leczenia? Jaki to ma wplyw na zajscie w ciaze? Jaki wplyw ma bialko S?58cs szczęśliwy ❤
Córcia👨👩👧
32 lata👫
03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
04.2019- start I procedura - 4❄
04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
06.2019- FET (N) 2BB 👎
09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 👍
21.09 - 6dpt - II kreski❤
8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤
11.2022 start II procedura 👎
04.2023 start III procedura - 6❄
05.2023 start IV procedura - 11❄
Badanie genetyczne PGT-M pod kątem choroby jednogenowej.
12 zdrowych Słoneczek🌞
09.2023 - FET (S) 5.1.1
22.10.2023 - 8tc 👼👼
12.2023 - FET (S) 5.2.2 👎
01.2024 - FET (S) 6.2.3 👎
04.2024 - FET (S) 6.2.2 👍
“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”. -
Dziewczyny, jutro obydwie wysikacie dwie krechy
zrobicie mi piekny prezent na imieniny!
tęczova, Szczęściara, Wik89, Arashe lubią tę wiadomość
-
Malinowa91 wrote:Powiedzcie mi, bo ja sie kompletnie na tym nie znam... jezeli zrobie ANA to jaki ma byc poprawny wynik? Co jesli wyjda jakies przeciwciala? Jaka jest profilkaktyka leczenia? Jaki to ma wplyw na zajscie w ciaze? Jaki wplyw ma bialko S?
Wynik graniczny ANA2 to 1:500. ANA diagnozuje chorobę reumatologiczną inaczej układowa choroba tkanki łącznej, chyba kiedyś też funkcjonowało określenie kolagenoza. Kolejnym krokiem w tym przypadku jest wykluczenie zespołu antyfosfolipodowego. Ja go miałam wykluczanego już w szpitalu i byłam wtedy w 8tc.
W skład badań na wykluczenie zespołu wchodzą:
p/ciała beta2 glikoproteinie igg i igm
p/ciała p/ kardiolipinie igg i igm (ACA)
p/ciała p/cytrulinowe
p/ciała p/granulocytarne (ANCA)
antykoagulant tocznia
Jeśli chodzi o trombofilię, to tutaj trzeba zrobić kilka badań, bo ona ma wiele postaci (jedni mają V Leiden jak ja, inny białko C lub S poniżej normy i to też jest trombofilia).
Badania, które potwierdzą/wykluczą zakrzepice inaczej trombofilię i trzeba je zrobić raczej wszystkie (ja robiłam wszystkie)
pakiet trombofilia z testdna.pl
czynnik krzepnięcia VIII
antytrombina III
białko C i S
APTT, PT, TT
fibrynogen
GGT,GGTP
Także jest tego trochę jak widzisz.
Jeśli wyjdą Ci ANA i w obserwacji klinicznej stwierdzą Ci chorobę, to dostaniesz leki, tak jak reset pisała najpewniej encorton, bo to jest najpopularniejszy steryd na to, może też inne, nie wiem, bo ja nie brałam nic. U mnie mimo dużej aktywności w badaniu- w obserwacji klinicznej chorobę mam nieaktywną. Choroba ta powoduje poronienia nawykowe do 12tc chyba że jest wyciszona.
Jej często towarzyszy ten zespół antyfosfolipodowy, taka inna postać trombofilii, bierze się na to heparyne i znowu powoduje poronienia nawykowe do 12tc. U mnie zespół został wykluczony.
Trombofilia jw. poronienia nawykowe do 12tc, heparyna.
Generalnie chodzi o to, że przy wgryzaniu i rozwoju zarodka bez heparyny/sterydów robi się zakrzep i zarodek nie jest w stanie poprawnie się rozwijać, mimo że on sam jest zdrowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 19:53
Malinowa91, fiorella82, blair. lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Malinowa, a robiłaś dzisiaj betę? Ja myślę, że reset powiedziała mądrze - zapytaj się lekarza czy da ci w ciemno heparynę i ew na szybko w poniedziałek zrób to ANA, ale pewnie się trochę czeka. Jeśli nie będzie chciał ci dać heparyny to leć z tym testem dna, który wyniesie Cię najmniej pieniędzy i czasu na ten moment. Jeśli coś wyjdzie to idź w zaparte, że chcesz i koniec. Jak nie da, to prędko do lekarza Meggs w Warszawie, który dał jej od razu. Bo myślę, że coś z tych mutacji pewnie wyjdzie. Zastanów się, czy w rodzinie miałaś przypadki żylaków, udarów, zawałów, naczynkowej cery itd.
Heparyna nie zaszkodzi, a tylko pomoże. Nie wiem jak z tym sterydem, bo ja mam mieć badania rozszerzane dopiero po ciąży, więc teraz nic nie robię.
Pamiętaj, że po biochemicznej, jeśli Cię faktycznie spotkała teraz, najlepiej zachodzi się kolejny raz - przynajmniej iej na forum wiele takich przypadków. Szkoda czasu na robienie szeregu badań, których tak naprawdę choć część lekarze powinni zalecić przed pierwszą próbą. A powtórzę jeszcze raz za reset - jedyne leki, jakie dostaniesz po bardzo długiej i obszernej diagnostyce to heparyna i ewentualnie encorton.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 17:04
Malinowa91 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Lami wrote:A powtórzę jeszcze raz za reset - jedyne leki, jakie dostaniesz po bardzo długiej i obszernej diagnostyce to heparyna i ewentualnie encorton.
Nie do końca... gdyby wyszło dużo brudów w immunologii to jeszcze są autoszczepionki, wlewy z accofilu (np. w dniu transferu) i potem kroplówki itp. Nie mniej jednak te, co wyżej to taki standard i przy problemach mniejszego kalibru się je daje i pomagają.
I tak jak pisałam - białka C i S (a szczególnie S) - zbadałabym jutro. Ono bez ciąży może być w normie (jak u mnie), a już robione w 4+1 leciało na łeb, na szyję.Malinowa91 lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Ło matko z córka Reset jakie to.wszystko.porypane a jeszcze znajdz lekarza co ogarnie...
A powiedz mi kochana jak nie biore narazie acardu bo mam chwile przerwy w staraniach to moze zrobie jakies badania jeszcze?
Ja mam mutacje zrobione i PAI-1
Oraz Aptt przy dolnej granicy.Heparyna w ciazy (biore po owu).A czy jest sens cos na wlasna reke poszukac? Ginka nic nie kazala
A i jedyna ciaza to biochemiczna
Wtedy heparyna dosc pozno włączonaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 18:00
-
Beti, ja ogarnęłam sama, a dopiero z wynikami wymuszalam jakieś działania ze strony lekarzy (albo brałam receptę od mocno zaprzyjaźnionych lekarzy i np.sama się stymulowalam tylko w oparciu o wyniku lh i e2- szaleństwo, ale skuteczne!).
Skoro masz już heparyne to można rozważyć ANA z takich bardziej podstawowych badań.Malinowa91, Beti82 lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Bete powtarzam jutro, bo dzis labo niestety zamkniete. Reset, ale czy jest sens zrobic teraz bialko S skoro beta moze byc juz zerowa?
Magda dziekuje za obszerne objasnienie chorob i skrotow.58cs szczęśliwy ❤
Córcia👨👩👧
32 lata👫
03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
04.2019- start I procedura - 4❄
04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
06.2019- FET (N) 2BB 👎
09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 👍
21.09 - 6dpt - II kreski❤
8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤
11.2022 start II procedura 👎
04.2023 start III procedura - 6❄
05.2023 start IV procedura - 11❄
Badanie genetyczne PGT-M pod kątem choroby jednogenowej.
12 zdrowych Słoneczek🌞
09.2023 - FET (S) 5.1.1
22.10.2023 - 8tc 👼👼
12.2023 - FET (S) 5.2.2 👎
01.2024 - FET (S) 6.2.3 👎
04.2024 - FET (S) 6.2.2 👍
“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”. -
Malinowa, moim zdaniem sens jest.
Dziewczyny mam dylemat czy wypić sobie piwko czy nie..od kilku dni nic nie piłam 😂 😂 😂 ah te dylematy..
Jakby malpiszon przyszedł w czasie to bym się nie zastanawiała..Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 19:09
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 )