Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
kark zakamuflowany na maksa wrote:Wy macie problemy, bo pytają kiedy i czemu jeszcze nie ma, a my z mężem na odwrót.
Nokt nie rozumie, że jesteśmy młodzi i chcemy mieć dzieci, że mamy ich dużo. Jakby rodzenie dzieci było zarezerwowane dla kobiet 30+. W kółko tylko wytykanie, teksty, że niby wszystkie dzieci to wpadki, że nienormalne, że życie i młodość aobie zmarnowaliśmy.
To też nie jest miłe.
Ale u nas np. gadki, że jedno to krzywda dla dziecka też mnie wkurwiają, bo nikt nie pomyśli o mnie, że ja nie chcę już rodzić i koniec. Dlatego ja zawsze mówię, że każdy miał czas na swoje decyzje i do moich się proszę nie wtrącać.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
No wlasnie, czyli wychodzi na to, ze w temacie dzieci do wszystkiego sie mozna przyczepic. Wcale zle, duzo zle, jedno tez zle... Rada jest jedna, trzeba to olewac i zyc na swoich zasadach. Tylko nigdy nie zrozumiem jak mozna swiadomie robic komus przykrosc.
Magda - faktycznie, takiego argumentu bys nie zbila, tym bardziej, ze mamy sa zawsze „madrzejsze” od nas. Mi jest przykro przez podejscie mojej mamy, ze wzgledu na to, ze z nia mieskzamy i chcac nie chcac jest swiadkiem moich wzlotow i upadkow.
A co do mieszkania, to tak sie ciesze, ze we wrzesniu oddaja nam nasze, wlasne... Lada moment wkrece sie w urzadzanie i zapomne o wszystkim, moze to bedzie sposob na wyluzowanieTylko ten pokoj dzieciecy bedzie mnie troche meczyl.
Wik89, Pestkaa lubią tę wiadomość
-
Magda - mbc wrote:No domyślam się... ale Kark, wy z mężem wiecie co dla Was najlepsze.
Ale u nas np. gadki, że jedno to krzywda dla dziecka też mnie wkurwiają, bo nikt nie pomyśli o mnie, że ja nie chcę już rodzić i koniec. Dlatego ja zawsze mówię, że każdy miał czas na swoje decyzje i do moich się proszę nie wtrącać. -
rzepakowepole wrote:Chcesz mi powiedzieć, że jeszcze jednego nie urodziłaś, a ktoś pyta o drugie?
Ale to dalsza rodzina mojego męża taka mądra plus jego dziadkowie, a ja jestem z tych co nawet jego dziadkom odpowiedzą tak, ze im mowę odbiera wiec mam ubaw
A znowu moja mama, jak się dowiedziała, że jestem w ciąży, to było: „ja nie wiem czy z Twoimi chorobami, to był dobry pomysł”Generalnie babcia się mega cieszy, ale bardzo się o mnie martwi.. także dobrze, że już finiszuje.
Więc u mnie skrajnie. Jedna rodzina już mi drugie wpycha, a druga się martwi, że mi się jednak zachce tego drugiego i znowu stresy. No dom wariatówWik89 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Lami nie wiem, czy konieczne cukier musi wzrosnąć po posiłku/glukozie (w sensie po godzinie, czyli przy drugim pomiarze). Hipoglikemia to stan gdy cukier spada poniżej 70 po posiłku. Trochę o tym czytałam, bo przed ciążą mialam krzywą po glukozie 98-77-66... zamiast do diabetologa poszłam nie wiem czemu do endokrynologa i powiedziała, że to nie są złe wyniki... ale zaczęłam czytać i jednak podejrzenie hipoglikemii, ale do tego powinny pojawić się objawy, poczytaj jakie, są dość charakterystyczne. Przy tych Twoich cukrach raczej nie ma mowy o hipoglikemii, ale jakby co to tak, coś sie z tym robi ☺ jest to równie niebezpieczne w ciąży co cukrzyca a dieta wygląda bardzo podobnie, niskie IG i regularne posiłki co max 3-4 godziny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 11:35
-
nick nieaktualnyrzepakowepole wrote:Lami aż sprawdziłam swoje wyniki. 82, 93, 91. Nikt mi nie powiedział, a widziało te wyniki chyba 3 lekarzy i dwie położne, że cokolwiek jedynie w porządku. A to jest krzywapo glukozie,więc co, skok powinien być jeszcze większy?
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do dzieci w Polsce to, żeby wszyscy nad Tobą ohali i achali trzeba mieć: syn w wieku 29 lat, córka w wieku 31 lat. Wiek na pierwsze dziecko idealny, rodzina 2+2 - idealna, syn pierworodny - idealnie, a do tego różnica wieku 2 lata - idealnie 😅
Niezapominajka2, Magda - mbc, Meggs lubią tę wiadomość
-
kark zakamuflowany na maksa wrote:Co do dzieci w Polsce to, żeby wszyscy nad Tobą ohali i achali trzeba mieć: syn w wieku 29 lat, córka w wieku 31 lat. Wiek na pierwsze dziecko idealny, rodzina 2+2 - idealna, syn pierworodny - idealnie, a do tego różnica wieku 2 lata - idealnie 😅
Ciężko jest ludziom pozwolić żyć innym tak jak chcą ☺ niektórzy nawet nie zadają sobie trudu by uczyć się tolerancji i przyjąć, że nasza opinia nie musi być powszechną opinią.Magda - mbc, kark zakamuflowany na maksa, madziorek86, blair. lubią tę wiadomość
-
kark zakamuflowany na maksa wrote:Co do dzieci w Polsce to, żeby wszyscy nad Tobą ohali i achali trzeba mieć: syn w wieku 29 lat, córka w wieku 31 lat. Wiek na pierwsze dziecko idealny, rodzina 2+2 - idealna, syn pierworodny - idealnie, a do tego różnica wieku 2 lata - idealnie 😅
mujborze, jak mnie takie rzeczy wkurwiaja.
Zyj i daj zyc innym.
Ja w ogóle nie rozumiem tego parcia na idealne dzieci, porody i karmienia. Ja sobie zrobie po mojemu i cześć jak czapka
fiorella82, kark zakamuflowany na maksa lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Kark kurde czyli idealnie zaczęłam 😂
Mój teść już mi przeliczyl metraż mieszkania, ile zmieści nam się dzieci, kiedy będziemy musieli budować dom, zaplanował też kiedy mamy robić kolejne dziecko żeby nie było za dużej różnicy wiekowej 😂 co tydzień słyszę ten plan i przysięgam, że usłyszę go jeszcze raz a mu przypier***e 🙄🙄kark zakamuflowany na maksa, Wik89, blair. lubią tę wiadomość
-
kark zakamuflowany na maksa wrote:Ja jak rzepakowe - w ciąży Zmz Kajtusiem miałam krzywą cukrową 72-89-70. Wszyscy mówili, że super wynik i mogę więcej słodkiego jeść jak chcę. Tyle 😉
kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Ja na szczęście nie mam jeszcze tego problemu, bo mieszkamy daleko od wujków srujków! Ale jak tam pojedziemy to pewnie usłyszę 😅 póki co babcia mi zaplanowała, że teraz dziewczynka, za dwa lata chłopiec i za następne dwa dziewczynka. Także ja juz wiem jak będzie moje życie wyglądało za 5 lat, a Wy? 😂
Kark moja mama byłaby Tobą zachycona, ona jak widzi rodziny 2+3 i więcej to mówi zawsze "bardzo ładnie". Bo to bardzo ładnie jest mieć dużo dzieci, ale sama ma jedno 😂kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość
-
Niezapominajko - idealnie ujelas to, co mnie najbardziej wku*wia w ludziach.
Pamietacie jak pisalam Wam o narzeczonej brata mojego meza, ktora obrazila sie na swoje dziecko, bo za dlugo plakalo?
Ostatnio powiedziala do mojej tesciowej, ze niepotrzebnie wydajemy pieniadze na starania, bo przyczyna lezy w mojej glowie i nigdy nie zajde w ciaze, milo. -
Niezapominajko- po pierwsze jeśli chodzi o codzienne spanie to kwestia inwestycji w porządny materac (w tych turystycznych często dają byle jakie). Dwa- ja mimo chęci na dostawkę raczej nie pójdę w kierunku tych miękkich łóżek (typu chicco next2me itp.), bo wszystko, co miękkie zwiększa ryzyko SIDS.
I jeszcze jedno - nie wiem, czy rozważasz monitor oddechu, ale jeśli tak to większość monitorów odpada z dostawką, bo potrafią wyłapywać Twój oddech i nie zadziałają, gdyby dziecko się zatrzymało.
By nie wywoływać burzy, zaznaczam, że to JA i moje przekonania. Wiem, że część dziewczyn na to nie zwraca uwagi, ryzyko SIDS to też niby 0,03%, więc dla wielu abstrakcja (w końcu my/ inne dzieci itp. spały z otulaczami w łóżeczkach, z kocykiem, misiem itp.), ale jeśli JA mogę zminimalizować nawet te 0.03% to zamierzam to robić.
Tu wytyczne Amerykańskiego Stowarzyszenia Pediatrów, jeśli czytacie po angielsku: https://pediatrics.aappublications.org/content/138/5/e20162938
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 12:27
Niezapominajka2, Magda - mbc, Pestkaa lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyNiezapominka2 wrote:Kark moja mama byłaby Tobą zachycona, ona jak widzi rodziny 2+3 i więcej to mówi zawsze "bardzo ładnie". Bo to bardzo ładnie jest mieć dużo dzieci, ale sama ma jedno 😂
Dziewczyny ten dzień jest super!
1) mam skierowanie do diabo od internisty bez łachy żadnej
2) zamówiłam suszarkę
👍👍👍😀Niezapominajka2, Magda - mbc, Wik89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kark zakamuflowany na maksa wrote:Reset, Rzepakowe i Magda - lubię czytać wasze wypowiedzi, nawet jeśli mnie nie dotyczą, bo mimo 4tego dziecka w drodze, zawsze się z nich dowiem czegoś ciekawego i mądrego 😊😀
A ja trochę miałam obawy, by przed chwilą napisać, bo są tu doświadczone matki, a ja to głównie teoretyk (więcej wiem o wychowaniu dziecka +3, bo jestem też macochą). Ale uważam, że warto przedstawiać różne punkty widzenia, by każdy wybrał to, co go przekonujeMagda - mbc lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
ja się zgadzam z reset i taką też przyjęłam strategie, łożeczko jest puste.
Mam turystyczne, samolotowe, ale nie jako główne miejsce. Nie mam też kokonu. Mam matę do leżenia na podłodze od pierwszych dni.
Ale nie przeszkadza mi, ze ktos ma kokony i ochraniacze i misie i poduszki do spania i posciel dla noworodka.
Ja po prostu jestem team puste lozeczkoWiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 12:34
💙11.06.2019
💙 05.08.2021