Fittness w ciazy
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak tam dziewcyny na wiosne, ruszamy sie.
Rozmawialam z moja nauczycielka jogi i wiem jakich cwiczen nie powinno sie wykonywac w ciazy. W sumie nadal moge wykonywac praktycznie wszystkie cwiczenia, opwocz glebokich skretow tulowia.
Zaczelam tez troche plywac, chociaz woda w basenie jeszcze troche zimna.
Staram sie jak najwiecej chodzic.
-
Od 13 tyg uczęszczam 2-3 razy w tygodniu na zajęcia Aktywne 9 miesięcy i naprawdę polecam każdej przyszłej mamusi, jeśli nie ma przeciwskazań. Na początku obawiałam się czy ćwiczenia nie będą zbyt ciężkie, bo po pierwszych 3 zajęciach miałam straszne zakwasy, ale mineły. Cwiczenia są bezpieczne i dostosowane do każdego trymestru ciąży, zawierają elementy pilates, jogi, body ball ( z piłką to moje ulubione, bo mam spory problem z kręgosłupem). Trening ma za zadanie wzmocnić organizm i przygotować go do porodu oraz przyspieszyć powrót do kondycji zaraz po porodzie. Jeśli w Waszych miastach są certyfikowane kluby to gorąco polecam. Od 13 tyg uczęszczam 2-3 razy w tygodniu na zajęcia Aktywne 9 miesięcy i naprawdę polecam każdej przyszłej mamusi, jeśli nie ma przeciwskazań. Na początku obawiałam się czy ćwiczenia nie będą zbyt ciężkie, bo po pierwszych 3 zajęciach miałam straszne zakwasy, ale mineły. Cwiczenia są bezpieczne i dostosowane do każdego trymestru ciąży, zawierają elementy pilates, jogi, body ball ( z piłką to moje ulubione, bo mam spory problem z kręgosłupem). Trening ma za zadanie wzmocnić organizm i przygotować go do porodu oraz przyspieszyć powrót do kondycji zaraz po porodzie. Jeśli w Waszych miastach są certyfikowane kluby to gorąco polecam.
-
no tez mialam problemy rano z ta stronka.kurcze ja zawsze lubialam jazde na rowerku,lazenie po gorach i plywanko.teraz rowerek odpadl..z basenu na razie nie korzystam bo boje sie zalapac infekcje a te moje gory na razie zamienilam na codzienny spacerek ..w miare mozliwosci oczywiscie i samopoczucia
ale na prawde podziwiam dziewczyny aktywne przez ten okres ciazy.super -
Kochane jeazda na rowerze nie szkodzi w ciąży, spytajcie swojego ginekologa, jeżeli nie ma żadnych przeciwskazać to smiało możecie na króciótkie wyprawy na wygodnym siodełku sie wybierać Jesli tak jak w moim mieście i w waszym nie ma zajęć dla kobiet w ciąży a chcecie sobie poćwiczyć to odkrylam super stronę internetową :)dziewczyna prowadząca jest w ciąży co jest zdecydowanie plusem http://www.youtube.com/user/KobietaAktywnaPL/videos
naprawde gorąco Wam polecampasia27 lubi tę wiadomość
Moje Szczescia
[img][/img] -
no wlasnie mnie lekarz powiedzial zeby na razie zrezygnowac z rowerka ale wlasnie pamietam jak chodzilam na fitnesa wczesniej to byla tez instruktorka w ciazy i cwiczyla rooooowno z nami z tym ze zamiast cwiczen zwiazanych a brzuchem robila ramiona.wejde sobie i obczaje te cwiczonka
-
mi lekarz mowil ze moge jezdzic na stacjonarnym rowerku.troche pedaluje ale dziewczyny pisaly ze moze sie skracac szyjka macicy wiec zobacze te cwiczonka i przerzuce sie na spacery )https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
pasia27 wrote:fajne te cwiczonka ale bez sloneczka nie ma motywacji nawet na spacerki..
pasia trafilas w sedno
U mnie za oknem jesien a nie wiosna ;(
No ale mam nadzieje ze juz niedlugo slonczne dni przyjda i bedzie ochota na sportWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2013, 15:58
pasia27 lubi tę wiadomość
-
Dorjana wrote:no proszę mój ulubiony temat
szkoda że zapomniany
Ja nadal cwicze, chodze na silownie, joge i plywam. Wszystko w granicach rozsadku i sporo modifikacji, ale dzieki temu czuje sie dobrze, nie mam bolow plecow, spie tez ok. -
Dorjana wrote:...i też w pierwszym trymestrze ??
bo ja właśnie tez ćwiczyłam - ale lekarz zalecił poleżeć 2 tygodnie
i tak się zastanawiam czy to przez moje ćwiczenia ??
może nadwyrężyłam swój organizm ??
Też ćwiczę jogę i gimnastykę przeznaczoną dla ciężarnych...
a także jeżdżę na rowerku - orbitreku - tak po 2h dziennie
Ja mam ciaze bez komplikacji I moj lekarz powiedzial mi, ze moge chodzic na joge i silownie.
Powiedzialam instruktorom i wprowadzalismy modifikacje.
Duzo czytalam na ten temat i sprawdzalam co mozna a czego nie mozna robic.
Wszystko zalezy od tego ja sie czujesz. -
Ella wrote:Ja mam ciaze bez komplikacji I moj lekarz powiedzial mi, ze moge chodzic na joge i silownie.
Powiedzialam instruktorom i wprowadzalismy modifikacje.
Duzo czytalam na ten temat i sprawdzalam co mozna a czego nie mozna robic.
Wszystko zalezy od tego ja sie czujesz.
Ja kiedyś cwiczyłam joge, teraz przez czas ciązy chodzę na basen ale przez przeziębienie stopuje i momentalnie niestety to czuję - bolą mnie biodra - niesamowite - kilka dni bezruchu i gotowe. Więc wiem że ruszać się MUSZĘ i teraz
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Michaelo ja mogę Ci polecić ćwiczenia z filmikiem
ja z nich póki co korzystam, są bardzo przyjemne i pouczające
myślę że świetne na dobry początek dla każego...
- a w drugim trymestrze raczej zapiszę się na ćwiczenia grupowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2013, 10:05
michaela, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Dorjana wrote:HELLOO FIFI
i jak było na aqua-areobiku??
bo ja właśnie się wybieram )
zupełnie przypadkowo natknęłam się na ogłoszenie - muszę przyznać że to jest masakra - jak szukałam na stronie basenu to nic nie było, żadnych informacji a tu zupełnie przez przypadek się dowiedziałam )
tylko czytałam że na aqua-areobik to dopiero po 12 tygodniu mogę się zapisać
Było fajnie - będę się starała chodzić 2x/tydz.
Poruszałam wszystkimi mięśniami, po aerobiku prowadząca wysłała mnie jeszcze żebym sobie kręgosłup pod natryskami wymasowała
-
Hej dziewczyny, ja sie zapisalam na fitnes dla ciążowych. Będę chodzic od 1 października zaraz po prenatalnych 30.09 jeśli lekarz powie , ze jest ok. In pogoda gorsza tym trudniej mi sie zmobilizować na basen a suszenie wlosow to dramat.
myslalam tez o ćwiczeniu w domu na pilce. Bola mnie plecy i noze to by pomoglo. Widzialam na youtube, ze jest sporo fimikow z instruktarzem, ale,poszukam tez w empiku moze będzie jakieś cale dvd. A Wy macie z pilka jakieś doświadczenia? -
Dziewczyny jeśli Wasza ciąża tak jak moja dzięki Bogu przebiega bez żadnych komplikacji smiało możęcie ćwiczyć w granicach zdrowego rozsądku. Ja na samym początku troszkę na siebie uważałam,żeby zarodek sie dobrze zagnieździł ale potem wróciłam do swoich ulubionych zajęć. Co prawda nie na siłowni ale w domku:) Używałam tą środkową płytę z postu Dorjana i byłam mega zadowolona, do tego znalazłam kanał na youtubie - aktywna mama czy cos takiego, na którym znajdują się 15 min bloki dla kobiet ciężarnych. Polecam basen - możecie przeczytac wiele negatywnych opinii ale mimo to jest warto - odciąża stawy. Pamiętajcie tylko,żęby po wyjściu z basenu użyć invag ( czy coś w tym stylu) pozdrawiam i trzyjacie za mnie kciuki bo przede mną jak to mówią maraton termin porodu 1.10Moje Szczescia
[img][/img] -
Natalia wrote:Hej dziewczyny, ja sie zapisalam na fitnes dla ciążowych. Będę chodzic od 1 października zaraz po prenatalnych 30.09 jeśli lekarz powie , ze jest ok. In pogoda gorsza tym trudniej mi sie zmobilizować na basen a suszenie wlosow to dramat.
myslalam tez o ćwiczeniu w domu na pilce. Bola mnie plecy i noze to by pomoglo. Widzialam na youtube, ze jest sporo fimikow z instruktarzem, ale,poszukam tez w empiku moze będzie jakieś cale dvd. A Wy macie z pilka jakieś doświadczenia?
Tak ja ćwiczę na piłce również
i to jest świetna sprawa !!! POLECAM !!!1
oglądasz tv a przy okazji sobie ćwiczysz i czujesz efekty - jest mnóstwo ćwiczeń rozciągających i wzmacniających
BARDZO WSZYSTKIM POLECAM !!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2013, 06:35
Natalia, Natalia lubią tę wiadomość
-
dołączę się w pierwszej ciąży ćwiczyłam jeszcze na 3 tygodnie przed porodem, nie skakałam i w miarę powiększania się brzucha ograniczałam brzuszki, bo mi zwyczajnie przeszkadzał, ale bez ruchu chyba bym umarła Zgodnie z zaleceniem pani dr odstawiłam rower. Bardzo się cieszyłam, bo brzuch zaczęło być widać bardzo późno, choć ostatecznie i tak urósł więcej niż powinien, bo urodziłam po terminie Ważne, żeby nie zmieniać swojego stylu życia - jeśli ktoś wcześniej nie robił brzuszków, a nagle w ciąży zacznie to faktycznie może to być niebezpieczne.
Modelka lubi tę wiadomość