X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fuksiary stulecia :)
Odpowiedz

Fuksiary stulecia :)

Oceń ten wątek:
  • Kara93 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka, daj znać co lekarz powiedział.

Dziewczyny, możecie polecić mi jakiś inhalator dla Danielka?

♥ 28.10.2017 ♥
    n59yupjyj6h97u00.png
  • yvonneSW Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 11:37

Mój synek 💗
    zqh730k.png
    04.2019 Okruch 5tc 😔
    Moj drugi synek💜
    vgr00ts.png
  • mi_lejdi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam inhalator medel w fajnej promocji z 2 nebulizatorami, czyli tymi 2 'przejsciowkami', ktore rozbijaja aerozol do odpowiedniej wielkosci czasteczek w zaleznosci gdzie maja dotrzec. Pierwszy do gornych drog oddechowych/oskrzeli (potrzebny zdecydowanie najczesciej) drugi do oskrzlikow/pluc. Generalnie ten drugi zawsze mozna dokupic.
    Taki znalazlam gdzies w fajnej cenie w zestawie z drugim neb (jet plus) https://medel.pl/inhalator-family

Termometr musze jeszcze sama obczaic ;)

Kara93 lubi tę wiadomość

<3 14.04.2018 Théo <3
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yvonne. Ja mam termometr bezdotykowy Geratherm. Ma w sieci świetne opinie a ja podwójny wałek z pomiarem rtęciowego i się pokrywało.

Jeszcze odnośnie butelki to Hafija, doradczyni laktacyjna, pisze:
    "Trzeba unikać za wszelką cenę butelki i nie podawać w niej mleka. Niestety to się równa temu, że mamę trzeba nauczyć alternatywnych metod, a tego już nie potrafią wszyscy i nie wszystkim się chce".
    Ja w szpitalu podałam strzykawkę zamiast butelki, chociaż wszyscy pukali się w głowę.
    Jednemu dziecku wielorazowe podanie butelki nie wyrządzi krzywdy, a innemu jednorazowe zaszkodzi. Nigdy nie wiemy o jakim dziecku mówimy, więc radząc w ten sposób, ryzykujemy utratę KP.

Moniczko. Jak Ci idzie?

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) czy któraś chciałaby anatolke i liscie malin nowe opakowania, za darmo wysle bo mi szkoda wyrzucic.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój post pewnie zostanie usunięty za wprowadzanie atmosfery innej niż głaskanie się po głowie jak to już wielokrotnie widziałam na tym forum ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.

Annie, myślę że zdecydowana większość kobiet którym zależy na kp doskonale zna bloga hafiji. Jeśli nie zna każdego tematu - wie że takowy istnieje więc podpieranie sie nim przy każdym zagadnieniu jak prawdą objawioną niewiele wnosi.

Oczywiście że podanie butli jest wysoce niewskazane. Nieważne czy jest to smoczek Calma czy dr Brown - wg mojej położnej nawet lepszy od Calmy. Smoczka dobrze imitującego wypływ z piersi nie ma i każdy powinien sobie zdawać z tego sprawę. Natomiast dziecko jeść musi - każda historia kp jest inna i wbrew kaznodziejskiemu tonowi hafiji która naprawdę nie pisze na swoim blogu niczego odkrywczego nie zawsze jest tak że częste przystawianie, leżenie z dzieckiem przy piersi całą dobę, niepodawanie butelki smoczka osłonek na sutki (a niech będą zagryzione do krwi, co tam) wszystko załatwi.

Jest wiele powodów dla których kp czasem nie działa, każda historia jest inna. U mnie w szpitalu dzieci były dokarmiane kubeczkiem jednak z wyraźnym zakazem kontynuowania tego w domu samemu żeby dziecka nie zalać. Są kobiety u których laktacja zaczyna się i 9 dni po porodzie, dzieci nie łapią sutka itd itp - przez tych 9 dni mają więc nie jeść a tylko składać zamówienie na mleczko?

Blog hafiji jest wg mnie blogiem wylacznie teoretycznym, opieranie swojej wiedzy na temat kp na tym co pisze jest naprawdę niewystarczające. Moja położna czy CDL z jakimi miałam do czynienia odnosiły się do niego że sporym dystansem.

Najbardziej przykre jest kiedy kobiety w komentarzach opisują swoje realne problemy, niemieszczące się w gotowych schematach hafiji z prośbą o radę i wsparcie. Jedyna radę jaką dostawały było: proszę skontaktować się z CDL :-D :-D :-D super, same na pewno na to nie wpadły. To dla mnie kompletnie podważa wiarygodność tej osoby, z podstawowymi sprawami większość sobie poradzi bo w dzisiejszych czasach gotowe odpowiedzi jest łatwo znaleźć. Gorzej gdy pojawia się problem poza nie wykraczający.

I naprawdę, czytając tę rewelacje myślę że niedługo dowiemy się że sukces kp zależy od tego w jakim wieku zaczęłyśmy nosić stanik O_o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 10:51

pawojoszka, Anulka0407, mi_lejdi lubią tę wiadomość

• Kara93 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi_lejdi wrote:
    Ja kupilam inhalator medel w fajnej promocji z 2 nebulizatorami, czyli tymi 2 'przejsciowkami', ktore rozbijaja aerozol do odpowiedniej wielkosci czasteczek w zaleznosci gdzie maja dotrzec. Pierwszy do gornych drog oddechowych/oskrzeli (potrzebny zdecydowanie najczesciej) drugi do oskrzlikow/pluc. Generalnie ten drugi zawsze mozna dokupic.
    Taki znalazlam gdzies w fajnej cenie w zestawie z drugim neb (jet plus) https://medel.pl/inhalator-family

Zawierzam Twojej opinii i zamawiam :D Dziękuję!

♥ 28.10.2017 ♥
    n59yupjyj6h97u00.png
  • mi_lejdi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kara93 wrote:
    Zawierzam Twojej opinii i zamawiam :D Dziękuję!

Niech służy, a zarazem niech służy jak najrzadziej ;)

<3 14.04.2018 Théo <3
  • mi_lejdi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś kontaktowałam się z położną, zrobiła na mnie b.pozytywne wrażenie. Cieszę się, że jednak zdecydowaliśmy się na prywatną położną, będziemy mieć swoją salę, opiekę przed i po... no i babeczka cos tam gada po angielsku, wiec moj mąż moze bedzie trochę mniej zagubiony ;)

Yvonne a powiedz mi, jak u Ciebie wyglądają ruchy. Niby przecież wiem, że dzieciątko ćwiczy już sobie rózne odruchy, ale tracę obiektywizm jak chodzi o moje wlasne :P czy u Ciebie tez te ruchy bywaja takie gwałtowne, zrywne?

<3 14.04.2018 Théo <3
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie, idzie nam lepiej, ale mimo wszystko dziś przyjeżdża do nas CDL, która jest jednocześnie lekarzem neonatologiem. Zobaczymy. Na ten moment uczymy się siebie od wczoraj w domu. Niestety ten szpital bardzo mnie dobił, ale już jest lepiej.

AiCha4811 lubi tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • Kara93 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczko, czy możemy liczyć na jakieś zdjęcie Hanusi? <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 16:46

♥ 28.10.2017 ♥
    n59yupjyj6h97u00.png
  • yvonneSW Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 11:37

mi_lejdi lubi tę wiadomość

Mój synek 💗
    zqh730k.png
    04.2019 Okruch 5tc 😔
    Moj drugi synek💜
    vgr00ts.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie podpieram się jedynie na blogu Hafiji, ale też innych doradczyń laktacyjnych. Niestety świadomość kobiet w kwestii KP jest niewielka. Sporo myśli, że to tak naturalne, że samo przyjdzie. Nie zdają sobie sprawy jakim zagrożeniem dla laktacji są wynalazki dzisiejszych czasów. Dlatego Hafija robi dobrą robotę w uświadamianiu a ja tą wiedzę propaguję. W moim otoczeniu mało kto KP. Każdej coś nie wyszło. Wydaje im się, że takie geny albo ich uroda, tymczasem gdyby miały wiedzę, karmiłyby z powodzeniem.
    Dlatego nie uważam, że każdy zna blog Hafiji. Ja mieszkam w UK i jak opowiadam znajomym i rodzinie o CDL, to oni mówią, że w Polsce czegoś takiego nie ma, więc taka jest świadomość. I dodam jeszcze tylko, że to chodzi o matki z dużego miasta w PL i w UK, nie o wioskę.
    Może tu na forach rzeczywiście jest wyższa, ale mimo wszystko jest powtarzanych wiele mitów.
    A to, że Hafija odsyła do CDL to właśnie dobrze o niej świadczy. Sama nie pozjadała wszystkich rozumów i wie, że każdy przypadek może być inny w związku z czym wymaga konsultacji na żywo a nie online.

Moniczko. Cieszę się, że jest troszkę lepiej. Trzymam kciuki, żeby CDL Wam pomogła, daj znać co powiedziała. Dla mnie szpital to też był horror, wiele lepiej, tam wypłakałam z powodu braku porządnego wsparcia przy KP, ale w domu przeważnie jest lepiej :)

delilah11, mi_lejdi, kaka470, AiCha4811 lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh a ja mam z kolei wrażenie że w moim otoczeniu wszyscy kp a ja jestem jedną z nielicznych ktorym kp nie wyszło wcale, a kpi tylko w jakiejś części.

Dlatego zazdroszczę wszystkim którym się udało i trzymam kciuki za determinację w walce :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:14

• mi_lejdi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczko przykro czytac, ze w szpitalu bylo tak zle :/ dobrze, ze juz CDL wkroczyla do akcji, trzymam kciuki!

yvonne ok, czyli podobnie z tymi ruchami. Ja juz poznaje kiedy jest glowkowo, a kiedy miednicowo. Dobrze czuje, gdzie mi przebiera kolega nozkami ;)
    Zamowilismy dzis wozek z fotelikiem, przyszedl rozek, kocyk, komoda jest juz w drodze. Wyposazamy sie :)
    A tu bonus, ruszajacy sie dzidzius w MRI: https://www.facebook.com/ExploreScienceFR/videos/1581672181870168/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:09

yvonneSW, AiCha4811 lubią tę wiadomość

<3 14.04.2018 Théo <3
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniczko teraz będzie tylko lepiej, zobaczysz :* mnie tez szpital dobil, lezalam tam 6 dob po porodzie naturalnym. Nauczysz sie kp, jesli tylko bardzo bedziesz chciala :* trzymaj sie Kochana :*

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • yvonneSW Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 11:38

mi_lejdi lubi tę wiadomość

Mój synek 💗
    zqh730k.png
    04.2019 Okruch 5tc 😔
    Moj drugi synek💜
    vgr00ts.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anie1981 bo widzisz ty się opierasz na blogach i doradczyniach a my na życiu i z tad różnice ja wykarmilam piątkę dzieci i szuste też mam zamiar karmić piersią. Kp kojarzę z bliskością i radością macierzyństwa może dlatego że na początku drogi trafiłam na położna która nie wywierała na mnie presji że muszę ,że mam przystawiać mimo braku pokarmu tylko doradziła żeby najpierw karmić małego z obu piersi a jak będzie nadal głodny podać butelkę i czekać cierpliwie jak pokarm ruszy . Robiłam tak przez dwa dni w szpitalu . Moje dziecko było spokojne i najedzone i spało kilka godzin ciurkiem ,ja byłam spokojna że moje dziecko jest szczęśliwe . Po powrocie do domu dostałam takiego nawału pokarmu że dosłownie lało się że mnie cały czas . Namrozilam sobie zapasów na wyrazie w a ile tego poszło do wyłania to szok . Położna na pierwszej wizycie jak zobaczyła moje piersi kazała założyć ciasny stanik żeby ta laktację ukrucic trochę bo mogę mieć problem z jakimś zapaleniem . Mój mały przez pół roku nie tknął butelki ani smoczka przy wysokich temp. latem musiałam go dopajac łyżeczką bo nie było mowy żeby napił się z butelki . Jak widzisz więc chodzenie na skróty nie zaszkodziło ani mojej laktacji ani dziecku za to dało komfort i radość zamiast stresu ,nerwów i nieprzespanych nocy . Pozatym chyba każdy wie że że stresu można nawet pokarm stracić zupełnie. Kuzynka mojego męża natomiast po CC nie miała pokarmu i jej kazali przystawiać na siłę do tego stopnia że jak sama mówi karmiła dziecko krwią nie mlekiem bo sutki były zmasakrowane a laktacja i tak nie przyszła dla niej kp to chorror i udręka . Tak że blogi blogami a życie sobie i tak jak każde dziecko jest inne tak każde kp.jest inne ale pamiętajmy że nie jesteśmy z żelaza i nie możemy od siebie wymagać że będziemy nasza psychika i nasz komfort też wpływają na powodzenie w walce.
    Moniczko bardzo się cieszę że już u was lepiej ciesz się maleństwem . Początki są zawsze najtrudniejsze teraz będzie już tylko lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 13:29

evve_2.0 lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • mi_lejdi Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem administartorem tego forum, ale wydaje mi się, że każdy ma swoje zdanie na temat kp, wypowiedział je, więc ja proponuję zakończyć temat.

My wczoraj zamówiliśmy furkę dla małego, a dziś odebraliśmy drugą nieco większą ;) Mój mąż widzę, że dumny już czuje się głową rodziny ;)

Moniczko czekamy na fotki :) Tymczasem wrzucam z braku laku swoj brzuszek przed zimowym spacerem ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3e2ec8d30a3.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 21:18

yvonneSW, AiCha4811, Annie1981, Anulka0407, kaka470, Kara93, roslinka, evve_2.0 lubią tę wiadomość

<3 14.04.2018 Théo <3
  • AiCha4811 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lejdi piękny zimowy brzusio :-) :-) :-)
    Dzięki za ten filmik z MR ! dlugo go szukałam w sieci :-)
    Leoś jutro kończy 3 tygodnie i w tym czasie przybrał caly 1 kilogram od masy urodzinowej oraz 6 cm wysokości, obecnie wazy 4,5 kg i mierzy 61 cm :-) :-) :-)
    Ja tez zle znioslam te 3 noce w szpitalu i byłam gotowa podać mm lub butelkę i choć nie spalam prawie wcale i byłam trochę udręczona to nikt nie zaproponował podania butli a ja sama na to nie wpadłam i w ten o to sposób przystawialam małego co godzinę lub pół, a w czwartym dniu mialam nawal , teraz poki co jest po prostu okej, maly je co dwie godziny z zegarkiem w ręku, w nocy czasem rzadziej a czasem częściej, dyspozycja dnia.

Annie1981, mi_lejdi, yvonneSW, Kara93, evve_2.0 lubią tę wiadomość

"Niech mi się stanie według słowa Twego"
    wz4YlYU.jpgwz4Yp1.png
    Udało sie w 12 cs 'na powaznie' <3
    3560 gram szczęścia <3 55cm
    Po 6 miesiącach kolejnych starań jest drugi cud <3 4146 gram
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ