Fuksiary stulecia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
MiLejdi. Cudny brzuszek!
Yvonne. Dla mnie najwygodniej ubierać malucha w body, a na to pajac.
Moniczko. Ja też ryczałam razem z Emilką na pierwszym szczepieniu
Mi położna mówiła, żeby po szczepieniu myć dokładnie ręce po zmianie pieluchy z kupą, bo można się zarazić.
Margolciak. Gratuluję obrony Fajnie, że masz to już z głowy.
Życzę zdrówka dla córeczki.
Byłyśmy dziś na grupie multikulturowej dla mam z dziećmi.
Dużo polskich mam, chociaż Emilka była najmłodsza. Był jeszcze chłopczyk, który miał 7msc a reszta to już kilkulatki.
Dziś tematem przewodnim było Arts and Crafts. Można było np. skleić domek dla lalek z pudełek, pogadać z mamami. Na koniec śpiewaliśmy piosenki dziecięce. Były też przekąski dla dzieci, owoce, bułeczki. Dla rodziców kawa i herbata, sconsy i jogurty.
Emilka była bardzo grzeczna. Chwilę poleżała na macie, więcej oczywiście na rękach
Jestem bardzo zadowolona, bo w końcu wyszłam do ludzi a Emilka miała kontakt z innymi dziećmi Postaramy się chodzić co tydzień
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Mi lejdi jaki juz duzy i piękny brzusio, rany jak ten czas leci u Ciebie juz 32 tydz ! Szok
Margolciak super ze juz po wszystkim, tez nie lubię tego napięcia przed egzaminem, tak samo bylam spięta przed porodem.
Yvonne ja ubieram Leosia w body i polspioszki lub spodenki albo pajaca i kaftanik, a na wyjście ze szpitala byl ubrany w pajacyka, kombinezon z rekawiczkami czapke oraz gruby kocyk na fotelik, pamiętaj jednak ze rodzilam w grudniu ale na dworze było 6 stopni jak urodziłam.
Moniczko trzese portami na mysl o szczepieniu ale poki co katar nas odsuwa od szczepień. W piątek idziemy do lekarza bo cos dlugo to trwa. Poltorej tygodnia.
Annie super ze wychodzisz do ludzi, to mega pozytywnie nastraja. My juz drugi raz wczoraj biegalismy cała trójką. Kondycja zero ale fajnie sie tak dotlenic i nie musieć wybierać między czasem a dla siebie a czasem z mężem
Kurczę za chwilę Leoncio bedzie miał 2msc kiedy to zlecialo, wazy juz 6 kg , ike dokładnie to pewnie sie dowiemy w piątekWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 13:08
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Mi_lejdi- sliczny brzuszek. U mnie w domu kolejna tura chorob ( urok dzieci wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym). Paskudna " jelitówka" nie oszczedzila nikogo, sądzilam ze ja, mąz oraz starsze dzieci sie nie zarazimy poniewaz juz przechodzilismy przez rota - lecz juz doczytałam ze sa takze inne rodzaje wirusów ( norawirusy) ktore takze dają ostro popalic. Takze niestety szczepionka na rotawirusa nie uchroni przed pozostalymi. Annie - grupa dzieci to takze siedlisko zarazków - u mnie przed przedszkolem był spokój. Gratuluję udanej obrony! Sledzę wpisy na bierząco, podziwiam Wasze maluszki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 20:19
-
Szybko ten czas leci niesamowicie. Wasze maluszki rosną, ciezarne juz coraz blizej rozwiazania, a moj synek w piątek skonczy 2 latka. Jest juz taki madry, tak duzo mowi Szykuję się do wyprawienia urodzin i poki co nie chce mi sie myslec o staraniach. Jakos nie mam weny w rym miesiacu. W zeszlym czekalam na koniec @, liczyłam kiedy dni plodne, testy, temperatura, pozniej szukanie objawow, a i tak nic nie wyszlo. Jakos sie nie nastawiam na ten cykl.
Wczoraj bylam na kontrolnym usg piersi. W tej, w ktorej mialam biopsje jest ok - wlokniak jest nadal, bo go nie wycieli, ale nie rośnie. To, ze mnie pobolewa ta piers to ponoc normalne, bo biopsja jest jednak ingerencja, a ja mialam wycinany kawalek do badania. W drugiej piersi liczne drobne torbiele... wczesniej byly dwie male, a teraz liczne, do tegotego lekko powiekszony wezel, ale cos mnie.meczy ostatnio kaszel wiec moze jakas infekcja. Skad to dziadostwo sie bierze? Zdenerwowalam sie, bo ciagle cos. Ja nie moge pojsc do zadnego lekarza i uslyszec, ze wszystko ok. Lekarz powiedzial, ze mam mocno gruczolowa budowe piersi, ze w takich czesciej tworzą sie torbiele. Nie wiem czy one moga sie same wchlonac, czytalam, ze mozna stosowac wiesiolka albo niepokalanka na nie.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Agulineczka napiszę szybko, bo ja mam liczne torbielki w piersiach i podobnie jak Ty bardzo gruczołową budowę piersi, prawie zero tłuszczu. Były wykryte pod koniec moich studiów, dr skierowała mnie wtedy do kliniki i miałam 2 pobyty w 1 i 2 fazie cyklu z pobraniem wszystkich mozliwych hormonow jakie tylko moje ciało jest w stanie wyprodukowac w dzien w nocy, po stymulacji i bez wszystko wyszło idealnie, jamam teorię, że te torbiele pjawiły się u mnie podczas bardzo silnego stresu -> przejściowy wzrost prolaktyny, bo wtedybardzo bolały mnie te piersi.
W kazdym razie raz do roku kontroluje sie u najlepszego cycologa w stolycy i on to w ogole mowi, ze torbiele nie stanowia zadnego zwiekszonego ryzyka nowotworu, to zmiany dysplastyczne, nie wiemy do konca skąd. Z moimi nic się nie dzieje, trochę się tylko zmniejszyły. Dr mowi,ze moze wchlona sie w ciąży, zobaczymy.
Takze kontroluj, sprawdz prolaktyne, ale to wszystko zmiany lagodne, moze stres z ciążą przyczynił się do ich powstania.
Trzymam kciuki za Ciebie nieustannie!
Dziękuję dziewczyny za komplementy!
Margolciak gratuluję obrony!
Miłego dnia! :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 14:55
14.04.2018 Théo -
Moniczko w ulotce jest napisane żeby Sab Simplex podawać w dawce 15 kropli.
Margolciak gratuluję obrony
Agulineczka wszystkiego najlepszego dla synka
Evve współczuje wirusa. Byłam przekonana, ze rota można wielokrotnie przechodzić?
-
Byłyśmy dziś na Breastfeeding Support Group. Tematem przewodnim była joga dla dzieci. Robiłyśmy rowerki, klaskanie nóżkami i inne ćwiczenia. Emilka była zachwycona, na pewno będziemy powtarzać to w domu 
Fajnie było pobyć wśród mam karmiących i porozmawiać z nimi 
Można było też zważyć dziecko i mamy już 6900g, przyrost tygodniowy około 100gyvonneSW, Anulka0407 lubią tę wiadomość
Annie, moja Hania przez 13dni przytyła tylko 330g. Boję się, bo to tendencja spadkowa, wcześniej w tydzień miała prawie tyle. I cały czas ma problem z dobrym chwytaniem piersi, strasznie cmoka przy jedzeniu. Jestem już na skraju załamania. Wiem, że nie powinnam się tak denerwować, no ona to czuję, ale tak chciałam kp, a mam wrażenie, że bardzo nam to nie idzie...
Fajnie, że macie tego typu zajęcia zawsze miło jest wyjść do innych mam i dzieci, podzielić się doświadczeniami. Dla Emilki też to duży plus.
Agulineczka, wszystkiego najlepszego dla Wojtusia w kwesti piersi już nie doradzenie, bo sie nie znam, ale mi lejdi mądrze napisała i myślę, że nie powinnaś się stresować
Margolciak, gratuluję obrony!
Evve, jak ja nie cierpię tych jelitowek czy rota. Zaszczepiłam Hanie, bo ja to przechodzę kilka razy do roku i mam nadzieję, że jak już by to złapała to przejdzie łagodniej. Dużo zdrówka dla Was!Annie1981, evve_2.0 lubią tę wiadomość
-
Moniczko. Jak to tendencja spadkowa? 330g w 2 tygodnie to 165g w tydzień, to mało? Dzieciaczki z wiekiem zwalniają przyrost, nie mogą tak dużo przybierać w nieskończoność. Zobacz jak spadają wskaźniki dobowe z wiekiem. Ważne, że mieści się w normie.
Zobacz jakie są:
Możesz sobie też wyliczyć dzienny przyrost wg wzoru:
"Przyrosty masy ciała w pierwszych tygodniach po porodzie oblicza się uwzględniając najniższą masę ciała dziecka. Np.: masa urodzeniowa 3700g, masa najniższa w 3 dobie 3460g, masa ciała w dniu badania w 12 dobie 3820g. Średnie dobowe przyrosty masy ciała wynoszą więc:
(3820 – 3460) : (12 – 3) = 360 : 9 = 40 (g/dobę)
Normy:
26–31 g/dobę w okresie 0–3 mies.
17–18 g/dobę w okresie 3–6 mies.
12–13 g/dobę w okresie 6–9 mies.
9 g/dobę w okresie 9–12 mies."
Dlaczego uważasz, że nie idzie Wam KP? Hania pięknie rośnie na Twoim mleku, więc mysle, że wszystko jest w porządku. Bolą Cię sutki? Czy martwisz się tym, że ona cmoka?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 11:37
moniczko. lubi tę wiadomość
Dziękuję Ci Annie już sobie zapisałam grafikę i wzór i będę na tej podstawie sprawdzała przyrosty. Chodzi mi głównie o to cmokanie, Hania łyka bardzo dużo powietrza, potem odrywa się nerwowo od piersi, po karmieniu bardzo często płacze, stąd moje wnioski: nie najada się, słabo przybiera itp. Tak sobie wkręcam.
-
Moniczko. Nic sobie nie wkręcaj
Jak była u mnie doradczyni laktacyjna to tłumaczyła, że nie wszystko musi być jak w książkach. Jej trzecie dziecko też mlaskało przy KP. Próbowała zmian pozycji i cudowała, ale nic nie pomogło. W końcu to zostawiła, bo dziecko ładnie przybierało, było zdrowe, ona tak samo.
Hania ładnie przybiera, więc to jest najważniejsze. Wiele kobiet panikuje, że dziecko się nie najada, podaje MM a to prowadzi do zaniku laktacji lub odstawienia się dziecka.
Uwierz w siebie. Jak to piszą doradczyni - uwierz w swoje cycki
Moniczko u nas jest to samo a Leon przybiera, juz wazy 6200 gram. Uwierz w swoje cycolki hehe tak jak Annie pisze.
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Ja już po urodzinkach synka Impreza udana
Przez to zapomniałam, ze zaczęły mi się płodne
Nie wiem czy pamiętacie Arię40? Była tu, niestety dołaczyła tak jak ja do aniołkowych mamus. Długo jej nie było, ale ostatnio na jednym z wątków pochwaliła się dwiema kreseczkami. Mam nadzieję, że nie będzie mi miala za złe, że chwalę się za nią. Kazda taka wiadomość cieszy. Oby tym razem wszystko było dobrze. ARIA kciuki!!!AiCha4811, Anulka0407 lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Agulineczka. Cieszę się, że imprezka się udała Pokaż nam jakieś fotki
Jasne, że pamiętam Arię i jej aniołka. Bardzo się cieszę, że się udało. Mocno zaciskam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie Przekaz jej proszę, bo nie wiem na jakim ona jest wątku.
My rozszerzamy dietę metoda BLW już za jakieś 3 tygodnie. Z tej okazji wczoraj upiekłam pierwszy chleb na drożdżach i nawet wyszedł Dziś wstawiłam własny zakwas i w weekend pieczenia ciąg dalszy. Dzięki Emilce pewnie sami przejdziemy na zdrowszą dietę
Kciuki dla Arii. Agulineczka super ze imprezka sie udała, to musi byc cudowne odprawiac urodziny wlasnego dziecka. Myślicie że zorganizowanie pól roczku będzie wydziwiackie? Nie mogę sie doczekać imprezy mojego synka a i choć raz miałby przyjęcie latem a nie tylko zimą mogłabym zrobić z moimi urodzinami
Annie zdawaj relacje jak wam to idzie. Ja musze zacząć się rozglądać za jakimiś prostymi przepisami dla takiego maluszka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2018, 19:04
-
Polecam książkę "U Malucha na talerzu". U nas na szczescie rozszerzanie diety poszlo gladko. Mina dziecka probujacego pierwszy raz innego smaku niz mleczko jest bezbledna nagrajcie koniecznie!
AiCha4811 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
AiCha. Przecież dopiero robiłaś chrzciny i już nie możesz doczekać się kolejnej imprezy?
Dla mnie roczek to trudny temat, bo chciałabym zrobić w Polsce, wśród rodziny, ale chyba nie wyjdzie, więc wolę o tym w ogóle nie myśleć.
Ty będziesz rozszerzać papkami czy BLW? Dla BLW mogę polecić stronę z przepisami.
Agulineczka. Na pewno nagram pierwszy kontakt małej z pokarmami stałymi, też się tego nie mogę doczekać
Podaj autorów tej książki, to wrzucę ją na pierwszą stronę.
AiCha4811 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔