Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ponoć należy zaznajomić dziecko z tym sprzętem, żeby w razie jakiego wypadku, nie było problemu z karmieniem dziecka. Dodatkowo, w pewnym momencie nastąpi czas odstawienia piersi. Ekstra, jeżeli laktacja utrzyma się przez 2 lata i dziecko samo z piersi zrezygnuje. Ale jeśli nie... Tylko należy pamiętać,że ja piszę o zaznajomieniu dziecka ze smoczkiem, nie namawiam nikogo do używania butli zamiast cycusia!
Jeżeli mama wróci do pracy, będzie odciągać mleczko to babcia/opiekunka bez problemu dziecko nakarmi.
Hanusia nie chce ssać smoka, bo trzeba to robić zupełnie inaczej niż do tej pory robiła. Jeżeli choć trochę ssie, to w przypadku kryzysowym sobie na pewno poradzi
A wiesz... tak sobie myślę, że Hanusia może płacze bo jest nie dojedzona? Traktuje CIę jak smoczek i może nie zdąży wyssać odpowiedniej ilości mleka bo szybko sie relaksuje i zasypia? Ciągnie tylko wodę i mleko pierwsze (cienki). To konkretne/odżywcze do niej nie trafia bo nie zdaży. U nas tak było. Pomimo iż przybierała książkowo - była głodna. Ja karmię Kingę piersią tylko nocą, na śpiocha. W dzień odciągam i podaję butelką. Kinga nie ma czasu w dzień na pierś. Przystawia się i pije, ale nie dojada. Gdy miałam ją wyłącznie na piersi też dużo płakała i spała w dzień po 10 min, a przy piersi zasypiała
Medela wyprodukowała smoczek idealny do przejścia z butli na cycusia i na odwrót. Moja Kinga nauczyła się chwytać pierś dopiero jak miała 2 mce. Moja doradczyni laktacyjna (międzynarodowa konsultantka do staprw karmienia piersią) już staciła nadzieję, a ona unuczy nawet mężczynę karmić piersiąWalczyłam jak lwica. Ona nie wierzyła że ja pokarm tak długo mam. I udało się
Calma medeli imituje ssanie z piersi. Może to sie przyda? Nam się udało. Poczytaj o calmie w necie, są też filmiki w ytWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 22:04
-
Acha, jak się dowiedzieliśmy że Kinga wa tak dużą wadę wzroku? przypadkiem i tylko przez to że wyżebrałam skierowanie do okulisty od neurologa z rehabilitacji Kingi. Kinga jest wczesniakiem, ale że nie przechodziła tlenoterapii to nie kierowano jej na badanie wzroku. Ja się uparłam. Spodziewałam się jakiejś wady wzroku kiedyś w przyszłości bo jest obciążona genetycznie od strony ojca. Ale +8-9 i +9-10 mnie powaliło! Myślałam, że nic gorszego spotkać nas jej już nie mogło. Oczywiście, w pierwszej chwili. Okazuje się że nadwzroczność ma 80% dzieci. Jest to związane z budową oka. Ich oczy są bardziej okrągłe i ta krzywizna powoduje nadwzroczność. Jeżeli jest to nadwzr. mała (do +2,5d) sama się skoryguje wraz z wiekiem do zera i nie wymaga żadnej dodatkowej korekty. Średnia (do +6) Do zera sama nie zejdzie. Duża jak u Kingi (powyżej +osiem) Musi kategorycznie być korygowana bo nerwy wzrokowe obumrą niestymulowane do pracy. I cały dowcip polega na tym że im wczesniej tym lepiej a bilans przewiduje badanie wzroku w wieku 2 lat tymczasem do 3 r życia mozna te nerwy pobudzić. I to im później tym ciężej lub wcale. Jak było u mojego męża. Jedno jego oko nie rowinęło nerwu i praktycznie na nie nie widzi. Za późno zdiagnozowali. Mąż twierdzi że ją często bolała głowa z tego powodu,w co wierzę pamiętając jak płakała
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 22:50
-
U nas calma sie nie sprawdzila, maly sie nia krztusil
jak cos to sprzedam a 30zl kompletna, uzyta ze 2x dla testu...
Na szczescie Radkowi wisi z czego je, za to smoczek jest tez wrogiem, moze nie az tak hak u Hani ale jednak maly pluje nim po 5minutach... -
Hehehe bo Radzio ciągnie tak mocno jakby to robił od wieków
Teraz już Kinga też się krztusi.
Z calmy leci tylko wtedy gdy dziecko ssie. Nie po przechylaniu butelki jak z normalnych smoczkówWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 22:26
-
Kurcze Yas to mialas intuicje bo by sie okazalo po fakcie ze cos jest nie tak
U nas pewnie skonczy sie zezem, tylko modle sie zeby byl jak najmniejszy i korygowalny bez chirurgii... Zobaczymy, po 6 miesiacach tez sie wybiore z malym do okulisty...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 22:43
-
Tak. Sądzę, że warto. Nawet gdy nie ma obciążenia genetycznego. To nie kosztuje wiele, a chodzi o wzrok...
Mam nadzieję, że Twoje obawy o zeza się nie potwierdzą. Choć geny sa potężne to jednak nie zawsze muszą być dziedziczone. A dopóki nie ma zeza stałego będzie ćwiczył i wzmacniał mięśnie za zezowanie odpowiedzialne
Odmeldowuję sie pod prysznic. Maaarzę o nim. DobranocWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 22:48
-
Yas miło Cię znowu poczytać
Kinga ślicznie wyglada w tych okularkach mój bratanek tez nosi interakcje uwielbia bo wszystko pięknie widzi. Swoją droga podsunelas mi pomysł - moja Jagoda ciagle jest głodna, zdarza się dość często ze przystawianej ja co pół godz i ona je ok 5-8 do 10 min staram się ja pobudzać żeby jadła dłużej ale żądło się udaje i tez przybiera książkowo ... Więc może tez zjada tylko mleko początkowe
choć ja mam wrażenie ze opróżnia pierś do zera bo w pewnej chwili zaczyna machać rekami i się denerwować i muszę ja do drugiej piersi przystawiać.
Dla odmiany moja lubi smoka, bo by mi chyba sutki wyssała .
Beszko biedna jesteś z tym stresem, niestety mam mała wiedzę jak można Ci pomoc:( wszędzie słyszę żeby dziecko przystawiać na zadanie np ale u Ciebie to widać ze Hania chce pociskać a nie jeść. A próbowałaś dać smoka i włączyć szumisia albo np dźwięk deszczu żeby odwrocić jej uwagę i zrelaksować?
Nieukowa Radzio cudny na tym zdjęciu z tata ... I gaktycznie jak kropla wody podobnyYasmin lubi tę wiadomość
Maniek
-
A ja dzis wieczoram pojechalam na truskawki bo przyjaciolka zadzwonila czy jedziemy. Jak sie teraz mala nie ruszy to znaczy, ze wyjdzie kiedy ona bedzie chciala
krzyz mi peka ale jaka dumna jestem, ze tyle uzbieralismy z mezem
jutro szypulkowanie I przetwory
Donranocbeszka, Nieukowa, Blondik, Yasmin lubią tę wiadomość
-
Pobudka
Moja wstała jak zwykle w dobrym humorze
Yas: obejrzałam ten fil IK na jutubie z first glasses, urocze.
Twoja Kinia slicznie wyglada i jaką poważnadobrze, że tak szybko zareagowalas..
Wczoraj plaknelam bo w TV był krótki reportaż o tej rodzi ie co zmaga się z choroba syna Maksa, wcześniej leczonego marihuana..
Pati: przetwory będą w sam raz na zimę mniam mniam..
Ja też mam jabłka z tamtego roku to może i mała niedługo chrupnie
Miłego dnianie wiem czemu mam wrażenie, że jest piątek
Pati Belgia, Yasmin lubią tę wiadomość
-
Cześć kochane,
Nena, najlepszego dla Diega
Yas, pięknie wygląda Kinga 8 okularach, mój Tymek założył w 8m-cu życia i wszyscy się dziwili, że po co tak wcześnie, a on mial wadę mniejsza, tzn. 3.5 i zez.. Teraz juz jest nieźle, ale będzie chodził do 8 roku życia, aby nerwy się nie rozleniwily. Jako pierwsze tez mieliśmy Fisher price. Fajne były, obecnie inne, już dorosłe dla dzieci ale tandeta, mimo że droższe były, bo odpadł zausznik.
To na pewno była wzruszająca chwila..
Fajnie, że już wyszliscie na prostą, nie fajnie, że toczen tak Cię męczy..
Pati, złotko juz niedługo.
Radzio sama słodycz, podobny do taty.
Ja właśnie doszłam do tego dlaczego Patryk nie chce jeść z butli, to chodzi o mleko. Wcześniej sciagalam i mąż dawał, zjadł bez problemu. Później jak mi się nie udało ściągnąć to dawał mm. Na początku było ok i jadl a teraz zje max 40ml i tyle. W pon. znowu ściągnęłam tylko 80ml i mąż mu dał, to zjadł wszystko.. Czyli mleko.. Za tydzień idziemy na wesele.. Będę musiała cały tydzień ściągać, aby mały miał mleko, gdy nas nie będzie..
Nice dayWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 07:42
Yasmin, Nenaaa lubią tę wiadomość
-
słodkie te Wasze pociechy!
ja tez zamierzam od razu iśc do okulisty prywatnie, sama mam duża wadę wzroku (na jednym oku 0, na drugim +7,5), wiec myślę, że są podstawy. ja zaczełam nosic okulary dopiero w wieku 4 -5 lat, jak się przyznałam rodzicóm, ze mnie boli głowa i widzę latające kropeczki jak zaśniezony obraz wtv jak zamknę zdrowe oko... no,ale przy mojej wadzie to dłuższa historia -
Dzień dobry
Witam się w 21tcJejku jak ten czas leci
Dziewczyny ale macie słodkie pociechy
A Radzio - czysty tatuś
Wstałam pojadłam, zobaczyłam że na termometrze mam już 31stopni i chyba pójdę spaćYasmin, Blondik, Pati Belgia, Nieukowa, zgredka, Smoczyca1, justta lubią tę wiadomość
-
Witam sie z piszczałka (Ania)
Leży na macie i wydaje z siebie pisk za piskiemi gryzie sobie rączki
Chodzicie gryzaki? Czy to za wcześnie jeszcze? Co chwile raczka i paluszki sa w buzi
Miłego
Anuska-gratulacje! Polowe masz za sobąWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 08:03
Anuśka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Witam. Dziękuję za miłe słowa. Jakoś się już pogodzilam okularkami i wierzę że to się przynajmniej o połowę zmniejszy.
MANIUS to co opisujesz to klasyka. U mnie było tak samo. Ale Twoja Jagódka jest bardzo malutka. Nie dalabym jej jeszcze butelki bo piers moze odrzucić z wygody. Skoro przybiera to jest ok. Może trzeba by skorygowac metodę przystawiania? Moze zaproponowac jej inną pozycje? Ale smok jeszcze nie. Bo wszystko się popsuje. Jak masz wątpliwości to skonsultuj sie z doradcą najlepiej.
PATI juz niebawem. Wytrwałości kochana.
KONWUŚ u na zaś było odwrotnie. Jak Kinga nauczyła sie cycusia to juz z butli moje mleka nie chciała. Mm tak ale mojego nie. i to karmić musiał mąż lub babciamoje dobre bylo tylko z piersi. Ale jej przeszlo hehe.
ZGREDZIU a dlaczego tak skrzętnie spisujesz dni? Umknęło mi PrzepraszamWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 08:53
Pati Belgia lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry, Yas nie chce jej dawać butli (chociaż dopajam ją wodą tzn maz bo ode mnie nie chce) i korzystam butelki i smoczka medeli ale dla niej cyc jest narazie priorytetem
Boje się tylko czy to normalne że opróżnia dwie piersi do zera za jednym podejściem...zapytam dziś pediatry jak będe.
Pati mniam uwielbiam truskawki też robiłam dzemy i czekam az będe mogła z córką pałaszowac:) Roxi uparciuch teraz siedzi.
Anuśka gratuluję - połowa już za Tobą
Yasmin, Anuśka, Pati Belgia lubią tę wiadomość
Maniek