X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • beszka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilli fajna ta wanienka....a to do polski bedziesz ja za kazdym razem zabierala ze soba? nie latwiej miec tam druga?
    my przy pierwszej 2 mielismy wszystko podwojne ;) teraz pozostalo lozeczko i wanienka w PL reszte oddalam...no i chyba tyle wystrczy. wozek i fotelik beda latac z nami ;)

Nena, OMG imponujca lista. ja mialam tylko jakis kremik do pupy, kotry stosowalam jedynie gdy pupa byla czerwona, cos do kapieli i jeden balsam, kotry tez uzywalam tylko gdy skora byla sucha. ale ja uwazam, ze im mniej tego typu specifikow, tym lepiej.
    przy pierwszym dzieciu mialma jeszcze jakis krem na sutki, ale okazalo sie, ze nie jest mi potrzebny.
    nozyczki do obcinania panzokci, gaziki do przecierania kikuta od pepka (w No jedynei woda kaza przemywac), pieluchy - wiadomo, nawilzonye husteczki uzywalismy jedynie na wyjsca - w domku pod kran wystawialam pupe do mycia ;)

nam do kupienia zostaly:
    wozek (emma sie nadaje, ale ja chce nowy ;) )
    fotelik (w spadku od Meza siostry dostaniemy)
    posciel (po 2 nowa by sie przydala)
    laktator
    butelki
    ubranka
    nozyczki
    krem do pupy, do ciala i do kapieli bedzie stosowala to co matka ;)
    pieluchy
    waciki, patyczki do uszu
    przescieradla nieprzemakalne do kolyski
    i nic wiecej na razie nie przychodzi mi do glowy

sobie do spzitala nic nie kupuje, bo wszystko tam jest. dla dziecka biore tylko ubranka, aby w szpitalnych brzydkich nie byla. po wyjsciu bede potrzebowala podpaski...i chyba tyle..

dziewczyny wiecie co mozna na migrene w ciazy?

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Nenaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beszka, jak jakaś oliwka czy krem nie podpasuje Młodemu to nie ma strachu, sama z nich skorzystam ;) Poza tym wydaje mi się, że nie zamawiam jakichś niepotrzebnych rzeczy. Wszystko jakoś tak wydaje mi się potrzebne z tej listy ;) Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu, okaże się co zbędne, co nie. Tyś już doświadczona Mamusia a jam laik, zielony ogórek :D Nauczę się na błędach ( oby jak najmniej ich ;) )

Malenq lubi tę wiadomość

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzaryMary już dodałam do ulubionych ... fajne te termoforki.......jejku taka kaczusia żółta:)

Beszka w innych realiach żyjesz...ja do szpitala muszę mieć wszystko swoje, nawet kubek, łyżkę i papier toaletowy :-/

Krokodylica lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem Wam, że moja sis, 17lat temu kąpała małego w wodzie z dodatkiem oliwy i płatków owsianych, na pupuę nivea zwykły w granatowym opakowaniu i nigdy u młodego nie było problemów...a pupę często po prostu pod kran i siup wietrzyła się....:)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq od teściowej słyszałam jeszcze że wlewa się do kąpieli odrobinę krochmalu i też super działa, nie wyskakują potówki itd.
    Takie naturalne sposoby to chyba najlepsze. :)

Ja zaraz razem z nader aktywną Zuźką śmigam do lekarza.

Malenq, CzaryMary, LaRa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko a co masz mieć lepiej, niech Zuźka aktywna jak najbardziej będzie:)
    mam nadzieję, że przepisze Ci coś pomocnego....

a tak słyszałam o mące ziemniaczanej, zapas w domku musi być:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 13:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    powiem Wam, że moja sis, 17lat temu kąpała małego w wodzie z dodatkiem oliwy i płatków owsianych, na pupuę nivea zwykły w granatowym opakowaniu i nigdy u młodego nie było problemów...a pupę często po prostu pod kran i siup wietrzyła się....:)

Malenqa i takie podejście moim zdaniem jest najlepsze.

Ostatnio byłam świadkiem rozmowy w aptece. Kobieta załamana bo na szkole rodzenia polecali dla maluszka kosmetyki tylko jednej firmy ( nie napisze nazwy żebyście się nie zrazaly) oczywiście szkoła miala za takie rekomendacje na pewno jakieś gifty od przedstawiciela.... No i niestety młoda, niedoswiadczona matka zakupiła wszystkie produkty tejże firmy, i 'przepakowala' dzidziusia jakimś skaldnikiem. Teraz musi się wspomagać produktami na rp. żeby skora maluszka doszła do jaiegos sensownego stanu.

Malenq lubi tę wiadomość

• Nenaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej teściowej kazali do kąpieli dzieci dolewać mleka z cycoszków...i ponoć lepszego kosmetyku nie trzeba było...
    Do kosmetykowego maniaka mi daleko ale coś tam trza mieć, jakieś minimum, takie czasy ;)...no inne zupełnie...tak samo jak inna jest woda z kranu, powietrze, itp.

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzaryMary och "cudowne są takie młode mamy"...są jak balsam na duszę dla firm nabijających kieszenie super kasą....

Nenaa oczywiście, ale Ty wiesz, ja wiem, że UMIAR i zdrowy rozsądek, a to co kiedyś było, to nie było złe i czasem też warto o tym pamiętać...
    oczywiście ja też mam trochę "współczesnych" kosmetyków, ale najpierw zacznę od starych , domowych sposobów, a jak to się okaże za mało, to sięgnę po to co zakupiłam w aptece, rossmanie czy innej drogerii :)

beszka, CzaryMary, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Nenaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie domowe sposoby zawsze na pierwszym miejscu ;) Choćby przy przeziębieniu i innych dolegliwościach...ciężko mi zażyć jakiegoś procha...a antybiotyków to już się bardzo boję. Za dużo tego teraz...Jakoś fartem do tej pory udało mi się uniknąć tabletek w ciąży...ani okruszka nospy, paracetamolu i innych tego typu...odpukać.

Dziewczęta, warto coś kupić w Ikei? Mam na myśli rzeczy dla dziecka, wanienka, przewijak...może łóżeczko? Kto ma, kto!?

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenaa, na pewno pojade do Ikei zobaczyc te łóżeczka i przewijaki, a jak zobacze to wtedy poejme decyzje, czy przepłącac np. w Smyku, kupic na allegro czy w Ikei.

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenuś nie wiem, wiele styczniówek ma całe pokoje z IKEI, ja mam za daleko, dlatego u mnie tylko internetowo....

• beszka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenaaa wrote:
    Dziewczęta, warto coś kupić w Ikei? Mam na myśli rzeczy dla dziecka, wanienka, przewijak...może łóżeczko? Kto ma, kto!?

przewijak jak pisalam - moim zdaniem tani i ok :) w Norwegii testuja wszystko ;) i ten ikeowski wygral w testach ;)

my mama jeszcze lozeczko z ikea w PL - to najtansze. jest ok, ale nie ma wyciaganych szczebli co dla mnie jest minusem.

my mama lozeczko po chlopcach, ale gdybym mogla kupic teraz nowe, to kupilabym z mozliwoscia regulacji jednej strony lozeczka - czyli takie by mozna bylo podniesc wyzej jedna str. podczas przeziebienia (gile lepiej splywaja i dziec lepiej spi). ja podkladlam najpierwkoce pod paterac, ale dziecko krzywo spi. potem podszuki pod nigi a na koniec kupilam takie specjalne coos pod te nogi lozeczka...tylko ze jak dziec juz stoi w lozeczku sam to latwo je przewrocic :/ my nasze w obawie o wypadek ustawilalismy w rogu, by sciany byly po bokach.
    meza siostra miala za to z regulacja i baaaardzo zadowlona byla

Nenaaa, konwalianka lubią tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja Tymka myłam w mydle szary jeleń, krochmal dobry ale jak właśnie pojawiają się potówki, inaczej, wysusza skórę.. pupę najlepiej talkiem, albo wmieszany talk z mąką ziemniaczaną - u nas najlepiej się sprawdzał.. po johnsonie dużo dzieci ma alergie, więc warto sprawdzić co danemu bąblowi pasuje.. warto mieć miękką szczoteczkę do włosków, coby np ciemieniuchę wyczesywac

ja z ikei mam tylko krzesełko, ale takie drewniane już, wyższe do dużego stołu, i stoliczek z krzesełkami.. słyszałam jednak, że fajne są te proste krzesełka do karmienia, ale to na później

Malenq faktycznie fajne te termoforki, zastanawiam sie czy nie podesłać linka komuś z rodzinki, coby wiedzieli co małemu kupić, jakby chcieli coś przynieś :)

a wlaśnie beszka mi przypomniała.. ja też nie mam takiego łóżeczka z podnoszoną górą, ale zakupiłam poduszkę w kształcie klina i sprawdza się nawet teraz, gdy tymek ma katar - wkładam pod materac i jest wyżej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 15:00

Nenaaa lubi tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• Nenaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja do Ikei uderzę niedługo w takim razie :) Nie mam tu allegro i niczego podobnego, więc zostają mi stacjonarne sklepy na te większe, poważniejsze rzeczy. Z Pl nie będę tego ściągać, za dużo zachodu. Ale z tym czekam już na ten pokój dziecia, który jeszcze w Honolulu...nie zaczęty, nie liźnięty.

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zamiar byc matka minimum ;) sama prawie nie uzywam kosmetykow i bede bazowac na oliwce i zasypce ;)

widzialyscie film Bobasy? tam jest scena jak afrykanka podciera malego kolba kukurdzy i wlasmym kolanem, myje jezykiem liżac, za to mongolka twarz maluchowi przemywa mlekiem wprost z sutka ;)
    na nasze warunki prymitywne ale jak widac wiele nie potrzeba jak dziecie zdrowe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 15:09

konwalianka, zgredka lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • helenkq Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenaaa wrote:
    Kobietki, które ogarnęły już wyprawkę higieniczno - kosmetyczną dla siebie i dziecka,baaaaaardzo proszę o pomoc. Czego brakuje, czego dobrać więcej, itp.
    Składam dzisiaj zamówienie i chcę raz a porządnie ;) Tak na start te rzeczy :)

Zamówienie:

OILATUM Baby, emulsja do kąpieli, 500ml
    Bepanthen Baby maść ochronna, 30g
    LINOMAG BOBO Krem A+E, 50ml
    LINOMAG, maść, 30g
    LINOMAG SUN Krem, 50ml
    HIPP Oliwka do ciała pielęgnacyjna, 200ml
    HIPP Żel do mycia ciała i włosów, 400 ml
    FRIDA Aspirator do nosa
    FRIDA Filtry higieniczne 10 sztuk
    Natrium Chloratum, Gilbert 0,9%, 100 ampułek po 5ml, sól fizjol.
    BABY ONO bezpieczne cążki z uchwytem do paznokci
    BABY ONO szczoteczka z miękkim włosiem + grzebyk
    BABY ONO, płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
    CANPOL patyczki higieniczne 100 sztuk
    Kompresy MEDICOMP, jałowe 5x5cm, 50 sztuk - gaziki
    WEBER, pieluchy tetrowe, białe, 60x80cm, 10 sztuk
    WEBER, pieluchy flanelowe, kolorowe, Mini 38x40cm, 5 sztuk
    AbakusBaby, termometr elektroniczny, model DT-111G
    BABY ONO termometr kąpielowy
    Maść majerankowa, 10g, na katarek
    Paracetamol Hasco, zawiesina doustna, dla dzieci i niemowląt od urodzenia, 120mg/5ml, 150g, na gorączkę
    Czopki glicerolowe 1g 10 sztuk na zaparcia
    LOVI, dynamiczny smoczek uspokajający Trendy, 0-3 miesiąca, 2 sztuki
    LOVI, tasiemka do smoczka
    CANPOL szczotka do butelek i smoczków z przyssawką
    BABY ONO podkłady poporodowe 10 sztuk
    Podkłady higieniczne BELLA MAMMA 10 sztuksztuk
    Podkłady higieniczne SENI SOFT 90cmx60cm 5 sztuk ( na łóżko )
    BABY ONO majtki wielorazowe siateczkowe rozmiar L 2 sztuki
    BABY ONO majtki wielorazowe siateczkowe rozmiar XL 2 sztuki
    Tantum Rosa, 10 saszetek
    LANSINOH, wkładki laktacyjne jednorazowego użytku, 60 sztuk

W domu mam już:

3 butelki Avent, 125 ml, do nich smoczki na wymianę
    Espumisan i niemiecki Sab Simplex na kolki
    Sudocrem
    Laktator Medela ręczny
    Octenisept

Co jeszcze na start?
    Dzięki Kochane.

boshe od rana tyle napisac szok ;)
    co do listy to moim zdaniem strasznie duzo tych kosmetyków ;)

ja osobiscie na poczatek kupiłabym parafine, linomag i moze sudocrem
    na obołałe sutki nie stosowałam zadnych masci tylko własne mleko nie wiem czy pomaga ale nie moglam sie czym smarowac wiedzac ze moja mała bedzie to z tej piersi jesc
    poza tym szczoteczke do włosow tez kupilabym po porodzie jesli bedzie potrzebna bo moze nie byc jesli urodzą sie łysolki ;)
    płatki kosmetyczne i patyczki tez nie były mi potrzebne
    i termometru do kapieli tez nie mialam bo sprawdzałam łokciem temperaturę wody ;)

poza tym wiekszosc rzeczy spokojnie mozecie kupic po porodzie nawet na allegro i przyjedzie do domu ;) laktator moze byc niepotrzebny tez ;) nie kazda z nas go potrzebuje ;)

a i wszystko pieknie tyko pieluszek jednorazowych nie widze ;) a to chyba procz ciuszkó najwazniejsze

kurde de gotowac ;) jak skoncze moze uda mi sie nadrobic reszte ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 15:24

Nenaaa, Nieukowa lubią tę wiadomość

dqpri09kenjjhndh.png
    ***************Gang 18+****************
  • Nenaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja pierdzielę, nic nie zamawiam, potnę zaraz swoje stare majtki na małe kwadraciki i już będę mieć gaziki dla Małego. Owinę watę w jakąś szmatę i już podkłady poporodowe są. Kto powiedział, ze dziecko ma mieć swój obcinacz do paznokci, szczotkę i termometr? A moimi się nie może zadowolić? Sąsiad co ma mięsny ma dojarkę do krów, podskoczę tam do niego wydoić się od czasu do czasu...po co laktator :D Jakieś pomysły na ułatwienie życia matki jeszcze?
    1317311ko307o7kvp.gif

Malenq, Nieukowa, Lili83, CzaryMary, Krokodylica, justta, Tamka, zgredka lubią tę wiadomość

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • Nenaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helcia, dzięki za opinię :)

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenaaa wrote:
    To ja pierdzielę, nic nie zamawiam, potnę zaraz swoje stare majtki na małe kwadraciki i już będę mieć gaziki dla Małego. Owinę watę w jakąś szmatę i już podkłady poporodowe są. Kto powiedział, ze dziecko ma mieć swój obcinacz do paznokci, szczotkę i termometr? A moimi się nie może zadowolić? Sąsiad co ma mięsny ma dojarkę do krów, podskoczę tam do niego wydoić się od czasu do czasu...po co laktator :D Jakieś pomysły na ułatwienie życia matki jeszcze?
    1317311ko307o7kvp.gif
    heheheheeh będę osobiście krowę doić u sąsiadów, coby mleko było ekologiczne :P

Nenaaa lubi tę wiadomość

‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ