SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • beszka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chyba tez zaczn elykac wieksza ilosc witamin niedlugo :/ moja lekarka zrobila mi badania na wapn, magnez, zelazo, wit b itp. tydzien temu moja hemoglobina byla na poziomie 11,4 a w pon. 10,4 wiec spada, a ja czuje sie okropnie. przed ciaza mialam niewielki niedobor wapnia, pomimo spozywania jak dzika serow oraz twarogow. od poczatku ciazy nie zadnych przetworow mlecznych, bo na sama mysl mam ochote przywitac sie z klozetowym, wiec lekarka obawia sie o znacnzy niedobor :/

wiecie co...ciezko mi bardzo po smierci cioci :( chyba pojde na kilka sesji do psychologa by sie wygdac...

w pon. prawdopodobnie moja mama przyleci do nas. mam nadz.ze szafa malej dotrze w przyszlym tyg. - mamcia nie moze sie doczekac ukladania ubranek mlodej ;)

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana, takie domowe testy na płeć możesz zrobić, np. z sodą oczyszczoną.. jak się pieni - chłopak, jak nie - dziewczynka

test z obrączką..na nitce wieszasz i ustawiasz nad brzuch..jak się waha - chłopak, jak kółka się robią - dziewczynka.. podobno też ph moczu na wpływ, dlatego możesz zrobić test z kapusty czerwonej, tzn swoim moczem zalewasz wywar i patrzysz czy się odbarwi..ale nie pamiętam który kolor, to akurat na dziewczynkę tudzież chłopca.. chyba jest jakaś zależność odnośnie ph ..

ja po chirurgu.. myślałam, że zniose jajo na fotelu, jak zdejmował.. ale bolało.. do tego nie wiadomo skad ten stan zapalny, więc jutro znowu wizyta.. ech..mam dość..

do tego Tymek kaszle i już jakiś katar się pojawia.. słabo to widzę

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe gdyby to bylo takie proste to nikt by sie nie pocil nad testami genetycznymi ;). Skutecznosc metod domowych =50%, bez wzgledu na metode ;)

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małż zasnął i już pół godziny nie był w kibelku jest szansa że tylko się czymś struł

Nieukowa lubi tę wiadomość

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari, maz bierze cos na biegunke? wegiel, smecte, stoperan?

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak wziął stoperan i nifuroksazyd na zatrucie pokarmowe, więc mam nadzieję że go zatka ;)

ewebii4.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie ze nie da sie kw foliowego przedawkowac. Podobno 600 jest obecnie traktowane jako 100% dla ciezarnej przez who, wiec te dodatkowe 133 nie jest szkodliwe. Pod warunkiem ze tylko w ciazy tak sie lyka a nie cale zycie ;)

LaRa lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • MANIEK Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Ari masakra, niech jeszcze sole mineralne wypije żeby się nie odwodnil...

Misia ja jestem w 14 tc i tez nic nie mam ani jeszcze o tym tak nie myślę,w ogole nie znam się na tych bajerach wózkach ito
    Czytam co piszecie i linkujecie i będę zgapiac ;) także luzik na zakupy będzie czas na wiosnę :)

Misi@, Krokodylica lubią tę wiadomość

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• beszka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari, u nas jak ostatnio cala rodizna chorowala na grype zoladkowa, to j ratowalam sie cola ;) mimo wszystko chwycilo mnie 3 tyg. od pierwszego rzyganka u nas wdomu :/ mysle ze cola opoznila u mnie objawy ;)

wiecie co od pon. od tych mocnych skurczy, mam biegunke wieczorami oraz skurcze przepowiadajace, ale sa bolace. krotkie, wic to nie to, ale martiwe sie :/ mam 50% zwolnienia wiec mam nadz.,ze jak posiedzie w domku i odstresuje sie plus pare spotkan z psychologiem an wygadanie sie i mi przejdzie...

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znaczy miałyście jelitówkę i nic Wam nie jest, uf... bo ja wyczytałam w necie ze w ciąży zatrucie pokarmowe jest niebezpieczne... potem przeczytałam że jelitówka jest nieszkodliwa i już zbaraniałam .... póki co nic mi nie jest więc jakoś się uspokoiłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 21:01

ewebii4.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari, nie czytaj internetow i dr Google ;( to szkodzi ;(

Arienna, Krokodylica lubią tę wiadomość

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Yasmin Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem :)
    Hematolog bardzo zadowolony z mojej morfologii. Wszystko pięknie. A miałam anemię i wiele niedoborów.

Lara - żelazo się bardzo źle wchłania. Tzn. prawie wszystko co spożywamy upośledza jego wchłanianie. Z magnezem jest jeszcze gorzej, bo wchłania się dopiero w jelicie. Tak więc możemy łykać tego tony, ale jeśli w "złym towarzystwie" to nic się nie przyswoi. Mój hematolog dziś bardzo pochwalił moje wyniki, więc chyba moja operacja - suplementacja działa. Poczytałam o tym co z czym się wchłania i wymyśliłam tak:
    - żelazo: po śniadaniu odczekuję 2h nic nie jedząc (NIC) żeby sie strawiło co pochłonęłam, piję jedynie wodę. Po tych 2h biorę tabletkę z żelazem i popijam ciepłą wodą z sokiez z cytryny (żelazo wchłania sie w towarzystwie wit C). i znów przez 2h nic nie jem. Nie powiem... męcząca metoda i czasem gdy nie mam wolnego dnia to opuszczam to, ale jak widać działa.
    - magnez - przed samym spaniem, nie podjadając jakąś godzinę przed, ani po bo idę spać.

Nie mam żadnego wykształcenia w tym temacie. Poczytałam co się jak wchłania i tak sobie wymyśliłam. U mnie działa, może się komuś przyda

Biedrona śliczne te makiety zimowe :) pewno temat "ferie" :) powodzenia na konkursie

Kroko dajesz z tymi bucikami :) ja sukienkę zaprojektowałam i wykonałam testowy prototyp. Jak Kinia sie urodzi i będę znała jej wymiary, dostosuję całość. Wersja testowa jest za długa

Misia ja bardzo późno rozpoczęłam zakupy. Po 30 tyg. Tylko wózek bardzo szybko ale dlatego że maga okazja się trafiła. I tak miałam mieszana uczucia że tak szybko to zrobiłam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 21:09

LaRa, Krokodylica, Nieukowa lubią tę wiadomość

8599csqvfcj5emu4.png
    w5wqsg188oym87yb.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Anastazja, Z moczu tez moge sprobowac. Da sie podobno tym samym testem co ze krwi robie, ale musze poczytac jak tem mocz sie obrabia :) poczytam czy mozna go analizowac wysylkowo i ci jutro odpisze...

A podlinkuj jesli masz jakis lab, ktory robi taki test z moczu...
    To nie labolatorium na allegro są dostępne takie testy i zastanawiam się czy warto czy to tylko pić na wode

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie żelazo mam zajebiste :) zero suplementacji a poziom mega, lekarz i położna nie mogli uwierzyć. :)
    Ale magnez mimo suplementacji miałam nieco poniżej normy.
    Jutro prawdopodobnie wybiorę się na badania, bo mam zrobić przed następną wizytą, to sobie powtórzę.

Yasmin tak się ostatnio do d*py czuję że nie mam natchnienia na szydełko. Ale jak się będę nudzić to spróbuję.

• Arienna Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ide spać papa kochane :*

ewebii4.png
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, a ja magnezu nigdy nie badałam

a Kroko właśnie: śniłas mi się dziś
    stałam z gołym brzuchem i nagle dwie stopy się tam pojawiły ;)

Yasmin, Krokodylica lubią tę wiadomość

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Yasmin Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Yasmin tak się ostatnio do d*py czuję że nie mam natchnienia na szydełko. Ale jak się będę nudzić to spróbuję.
    :( n tak...
    zgredka wrote:
    stałam z gołym brzuchem i nagle dwie stopy się tam pojawiły ;)
    w takim wypadku należy niezwłocznie owe stopy pogłaskać. Po to one się tam pojawiają :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

8599csqvfcj5emu4.png
    w5wqsg188oym87yb.png
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie chodzilo mi o to ze Kroko stala, nie ja i to byly stopki Zuzy..

Krokodylica lubi tę wiadomość

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana sciema jak nic z ttmi testami :)

Ale jestem wkurzona od rana. Zrobil mi sie ropien w pachwinie zaraz przy kasce :/ Nie zauwazylam malego otarcia od gatek, a dzis jest mega opuchlizna, czerwona i twarda na 2cm. Ubralam gacie z nogawka co by nie urazac, ale nie wiem czy juz teraz z ty ganiac do lekarza... Za 2 dni jade na tydzien na urlop, jesli mi to teraz rozkroja to mam z zyciorysy caly wypoczynek :/ moze mi samo zniknie za kilka dni?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 06:43

Anastazjaaa lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja dziś nie spałam.. Tymek chory, gorączka, dreszcze, majaczyl, łzy same mi się cisly.. Do tego silny ból miesiączkowy i bol w szyjce przy wstaniu każdorazowym.. Teraz już na poważnie zaczęłam się martwić, bo nic nie mam naszykowane, poprane.. Mąż tylko swoje mądrości wygłasza, że zamiast pisać leżeć powinnam, ale jak zapytalam czy on to zrobi, to zapytał po co i uznał ze przecież nie trzeba.. Zostałam wiec sama..

Nieukowa na takie rzeczy dobry jest aloes.. Raczej do lekarza bym nie szła bo dopóki nie jest na wierzchu to raczej nic z tym nie zrobią.. Musisz to smarować a samo zejdzie.. Lama poleca jeszcze avilan, wejdź na 30-stki, tam opisała, co prawda na mój c stan zapalny ale z opisu wynika ze i Tobie może pomóc.

Dronka piękna makieta, Zuza zdolna

Ja zdjęłam szwy, b. Bolało, lekarz nie wie skąd stan zapalny.. Aby tam się dostać zdjał mi jedna warstwę skóry.. Dziś znowu do chirurga :( no i czekam co mi mój gin odpisze..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 07:13

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

‹‹ 438 439 440 441 442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ