Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka 'z rana'...
wlasnmie sie obudzilam serio... spalam normalnie, wstalismy z mezem, zrobilismy sniadamie, potem wzielam sie za ksiazke i padlAm.
Teraz siedze zamulona i probuje sie ogarnac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 14:44
justta lubi tę wiadomość
-
Dziewczynki, napiszcie szybko czy mozna zjeść ser camembert z President, bo robię i na grillu i nie wiem czy mogę spróbować. Skład: odtłuszczone mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorem wapnia, podpuszczać mikrobiologiczna, bakterie fermentacji markowej, penicilium candidum.?????
Z tego co czytałam na necie to niby mozna, bo mleko jest pasteryzowane -
Też mi się tak zdaje, że można wszystkie sery z mleka pasteryzowanego, odpadają te z niepasteryzowanego, bo chodzi o to że można się zarazić z nich bakterią listerii, Listeriozą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 16:17
LaRa lubi tę wiadomość
-
LaRa slyszslam opinie ze mozna jesc do woli nawet surowe tatary i sushi, bylebys tego nie robila dopochwowo
Jedyny warunek, myc rece po przygotowaniu i zjedzeniu potrawy zeby potem prxy podcieraniu nie zawlec bakterii z rak.
No bo niby jak z ukladu trawiernnego bakteria ma trafic do macicy? Kompletny bezsens!
ale mam wkurwa na meza. Pojechal na market jak spalam, mial kupic zwirek dla kota, porzadny, zbrylajacy, 2op po 5l. i co kupil? Kuzwa wzial najwiekszy badziew na sklepie i to niezbrylajacy! I do mnie z tekstem, ze to bylo jedyne co mieli po 5kg dlatego wzial to. Kurde no jest chyba jakas roznica miedzy 5l a 5kg!
To ja sprzatam te kuwete mimo ze mam cofki, a teraz musze kuzwa na tydzien nasypac smierdzacego niehigienicznego dziadostwa, ktore i tak zaraz bedzie trzeba wyrzucic. Co za pacan! -
Kolega z labu mikrobiologicznego mi mowil jeszczd, ze teraz listeria to rzadkosc i sie zdarza tylko u kobiet co pracuja w rolmictwie na fermach ze zwierzetami, na chlodniach i na ladach w marketach spozywczhych, przy przetwarzaniu ryb i mies albo przy utylizacji odpadow zwierzecych. I ze nie slyszal o przypadku, zeby zarazila sie kobieta ktora zjadla tatara...
-
Lara smacznego
Nieukowa to Cię załatwił z tym żwirkiem, ja używam dla moich sierściuchów Cats Besta Eco Plusa drewnianego zbrylającego, jest świetny super się zbryla, jedyny minus to że się roznosi, ale nie jakoś tragicznie, do ogarnięciaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 16:42
-
kroko, mnie tez meczy juz od tygodnia. nawet leki zaczelam znow brac
Cati, ale lekarz ogolna tak ci powiedziala? dziwne.....to moja trzecia ciaza w Norwegii i zawsze te podstawowe badania mialam na samym poczatku przy zalozeniu karty ciazy. usg jest dopiero kolo 18-20 tc
wczesnije to tylko prywatnie usg mozna zrobic. -
Któraś z Was pisała dzis o bólu w mostku.... Czy to jest zaraźliwe przez forum???
Moze nie tyle bol, jak dyskomfort no i moze lekki bol przy dotyku. Już sobie stanik poluzowalam... Wtf???? -
nick nieaktualny
-
Malenq, kazałam małzowi poczytac o tym bólu w mostku...
uffff nie ma co sie stresowac, to podobno normalne, bo:
-macica sie rozrasta
-rozrastając sie unosi przeponę
-ta unosi (uciska) żoładek
-a ten naciska na mostek...
wiec no stressssss
ja juz po rozgrzewającym prysznicu, z gorącą herbatką, wskakuje do łózka i bede nadrabiac laski na OVU
a o 20 na Polsacie Ryjek, na ktory chcialam jechac, ale niestety.... zostało TV i ogladanie najlepszego kabaretu KMP -
beszka - powiedziala 20 albo 12 nie jestem pewna ale mniej wiecej tak.
co do usg to fakt 18-20 , moj faselage wydaje sie byc ogarnieta kobeita.
Ale zaczynam sie zastanawiac nad położna... chyba wieksze doswiadczenie ma .
Kolejną wizyte mam za 2 tyg.
poki dala mi skierowanie na takie badania - >
http://images66.fotosik.pl/307/465faa97bb7fcb4bgen.jpg -
dla mnie zmiana czsu, to rowniez bezsens teraz rozjasnia sie u nas po 8...po zmianie czasu bedzie to po 9 a ciemno bedzie sie robilo juz przed 16...wiec w ciemnosciach bedziemy zyli...
Cati, wydaje mi sie ze chodzilo jej o 12 tc
mi w kazdej ciazy kazali sie zglosci w 8 tc na zalozenie karty ciazy i wykonanie badan. potem wizyty masz raz w miesiacu....pozniej co 2 tyg. a nastepnie co tydzien.
Ja w poprzednich ciazach polozna mialam od poczatku. w pierwszej ciazy chodzilam glownei do poloznej, ale na jakas beznadziejna trafilam nic nie wiedziala- serio. w drugiej ciazy bylam raz u poloznej i kilka razy u ogolnego. glownei gdy bad. krwi trzeba bylo zrobic. chodzilam prywatnie - w Bergen mieszkalam, wiec mialam taka mozliwosc.
teraz chodze tylko do fastlege, bo jest kompetentna i moze dac skier. na wszystkie badnaia - polozna jedynei bad. moczu zrobi. kolo 28 tc chce sie zapisac do poloznej i bede chodzila raz do poloznej raz do lekarza, by wlansie bad. robila.
-
PEwnie masz racje z tym 12tc
za 2 tyg mam przyjsc na kontrole wiec pewnie wtedy mi zalozy karte.
Ciezko mi jest sie dogadac po angl. bo pewne slowa niestety slysze pierwszy raz ;P nie chce zamawiac tłumacza bo czula bym sie nie swojo dopoki jakos sie z nia dogaduje to pol biedy !
BEszka a ty jezdzilas jeszcze na jakies dodatkowe badania ? np. do PL ?
Ja mieszkam w Trondheim , tu nawet klinika bezplodnosci pierwsza w europie jest.
Chcialam Bete zrobic , ale nie mam pojecia czy tu da rade zrobic chociaz prywatnie ?