X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LARA - super zrobilas :). Odwazna jestes ale to super, bede cie nasladowac jak bedzie taka potrzeba :)

Zasnal o 19tej. Teraz bylo karmienie i spi dalej. Myslicie ze da rade pospac do rana (z przerwami na karmienie) czy od tej 19tej to za duzo snu? W takich sytuacjach mam zawsze dylemat co zrobic. Czy na przyklad nie obudzic o 21szej i troche nie zmeczyc zeby potem spal dluzej?

skonczylam ksiazke czytac "W glebi kontinuum" - ksiazka o wychowywaniu dzieci tak jak indianie w Amazonii. Napisala ja psycholog ktora spedzila tam pare lat i wg niej dziecko powinno sie trzymac jak najblizej dziala 24h na dobe. Duzo ma racji w swojej ksiazce np to ze napewno nie wplywa na nas i na nasze dzieci dobrze odizolowanie, ze ludzie powini zyc i rozwijac sie w grupach (wielopokoleniowe rodziny). ale na przyklad teorie o tym ze dziecku nalezy zaufac i nie ostrzegac ciagle i nei chronic jest dosc ekstremalna i ciezka do zrealizowania.

A teraz zaczne cos lzejszego "Kwiat pustyni".

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniek - nie wiem jak można mówić, żeby maleństwu nie dawać całego mleka z piersi??? Jakaś herezja! To czym poić? Wodą? Dla mnie coś nie halo z tą położną ;/ Pierwsze mleko to "zupa", w sensie dużo wody żeby nawodnić. Cukier jest przez cały czas, od początku karmienia do końca, zmienia się zawartość tłuszczu...

Laktator chcę przystawiać dopiero jeśli będzie nawał, a wcześniej ręcznie ściągać w razie wu, a tak to zobaczymy jak mały sobie poradzi :)

Radek się z kotem dobrali. Dzień tak upalny że leżeli cicho, a teraz brykają- jeden w brzuchu, drugi na tarasie ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 22:11

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka: raczej nie da rady so rana, chyba, ze jest bardzo zmęczony oo ciężkim dniu..

Lara: ;) za karmienie..

Ja walczyła właśnie na allegro z jedna taką, co atakuje te same aukcje co ja częściowo wygralam, czyli remis..

Uff jak gorąco..

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne Psotka, piękna idea- tyle że do zrealizowania w dżungli, a nie w naszej "cywilizacyi"...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgredka wrote:
    Kotka: raczej nie da rady so rana, chyba, ze jest bardzo zmęczony oo ciężkim dniu..

Ehhh czyli co bys zrobila w takiej sytuacji?

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit: MANIEK już wiem skąd ta teoria.
    Po angielsku taki artykuł znalazłam:
    http://www.health-e-learning.com/articles/Lactose.pdf

Generalnie dużo teorii na temat tego, że kolki mogą być od nadmiaru cukrów w stosunku do tłuszczy i jak rozwiazać ten problem.
    Zalecają:
    -poprawę sposobu i techniki karmienia
    -dietę podobną do cukrzycowej dla mam (ograniczenie wszelakich prostych cukrów)
    -karmienie z 1 piersi aż do jej całkowitego opróżnienia
    -w ostateczności odlewanie tego pierwszego mleka jeśli noworodek dalej odstawia się od cyca za wcześnie...
    -każde MM, nawet te specjalne ubogolaktozowe są gorsze niż mleko matki

MANIEK lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • MANIEK Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa to pediatra no właśnie chodziło jej o to żeby to pierwsze mleko nie podać tylko to z drugiej i trzeciej fazy i poobserwować dziecko, a potem będzie wiadomo. Nie wiem jak to w życiu będzie ale pewnie bede próbować wszystkiego:)
    Co do postu Psotki ta moja pediatra z sr też mówiła że jak dzieć ciągle chce cyca i się drze a pokarmu mało to najlepiej zrobić sobie taki jeden-dwa dni z dzieckiem na łóżku ale cały czas taak by miał dostęp do cyca kiedy tylko chce - ponoć pomaga w laktacji i dzieć i mama się uspokaja bo jest bliskość i może się naprzytulać ile wlezie a mama odpocznie fizycznie i psychicznie...

dzielę się tylko tym co mówią a jak będzie to sama każda z nas zweryfikuje:)

Edit:
    aaa no widzisz to jednak coś w tym jest:)bo już się bałam że mi wodę z mózgu robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 22:29

Nieukowa lubi tę wiadomość

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka Kwiat pustyni - lżejszy? No nieźle :)
    Nie wiem jak z tym zaufaniem do maluszków ale jeśli chodzi o trzymanie jak najbliżej to jestem ZA :)

MANIEK lubi tę wiadomość

• MANIEK Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo tu jest link do tego poradnika laktacyjnego:
    https://szpitalmadalinskiego.pl/oferta/poradnie/poradnialaktacyjna

dobra nagadałam się dziś o tej laktacji i nasłuchałam pewnie będzie mi się śniło.

aaaa Lara gratulacje odwagi i dobrze zrobiłas bo dziecko najważniejsze!!

śpijcie dobrze ciężarne i mamy a przede wszystkim maluszki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 22:36

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze naczytalam sie o tej szczepionce przeciw ksztuscowi I raczej nie bede sie szczepila... w Belgii nie ma epidemii krzrusca...
    Nieukowa co Ty o tym sadzisz?

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuuuuu w domu mam tak gorąco ze wyrobić nie mozna (str południowa wiec cały dzien słońce), Ania w samym pampku zasypia i sie budzi do (.) wiec czuje ze noc bedzie ciężka :(
    Okien na oścież otworzyć nie moge bo juz coś wpadło i ugryzło A w nóżkę (dobrze ze kupiłam żel przeciw swiadowy) moskitiery czas założyć bo sie ugotujemy ;(

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez gorąco, po kąpieli mała karmię ale jestem sama przed nocnym prysznicem i lepie się okrutnie ;(

Psotka: poddalabym się dziecku, poszła spać i karmiła jak się obudzi. Niestety nie mam innej rady

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Biedronka no jak mogłabym Cię nie poprzeć... Niedługo też Kroko będzie nam przytakiwać w kwestii Zuzi :)

Ależ ja już Was popieram. Uparte to, prawie jak matka. :P

Anuśka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2015, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati ale "ruskich" dużo w Belgii i z Afryki, a tam na krztusiec nie szczepów, 2iec każdy większy kaszel u takiego obcokrjawoca może być potencjalnie groźny....
    Ja to właśnie krzuśca się obawiałam....ale u Was 5w1 a tam juz krztusiec jest...

Dzień dobry i życzę miłego dnia....my wyruszamy do rodzinki....papap

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 07:12

Pati Belgia lubi tę wiadomość

• LaRa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejjjjjj :)

Miłego dnia (u mnie na razie pochmurno) ;(

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane :-)

Malenq no właśnie dlatego, ze w tych szczepieniach 5w1 jest juz na krztusić to po co ja mam sie szczepić... Wcześniej tego nie było. A teraz trochę wymyślają... Tym bardziej, ze czytałam ze to szczepienie, ktore ja mam dostac przeciw krztuscowi jest skojarzone z tezcem a ja 4 lata temu byłam szczepionka na tęcza bo nogę rozwalilas dość paskudnie i lekarz zadecydował o szczepionkę... Kurczę... Sama nie wiem... Poczekam az Nieukowa sie odezwie...

l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie bym się teraz nie szczepiła...

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati jakby była dostępna w PL wersja dla dorosłych za darmo to bym się szczepiła. Ja w zasadzie jestem anty tylko do grypy- bo mało skuteczna. Ale mam ją za darmo w pracy co roku więc szczepię się na zasadzie "skoro dają"... W ciąży na grypę też się zaszczepiłam, jakoś niedługo po zajściu bo to dawali w październiku bodajże...

Mogę ci doradzić, żebyś poczytała o krztuścu tutaj i sama podjęła decyzję:
    http://www.mp.pl/szczepienia/artykuly/przegladowe/show.html?id=81017

Ja sobie myślę, że mogłam nawet mieć krztusiec jakiś czas temu już w ciąży. Miałam taką dziwną infekcję, co była w zasadzie bardzo łagodna a potem ze 3 miesiące zanosiłam się napadowym kaszlem... U ciebie to mogłoby być groźne nie tyle dla maluszka, ale i dla Sebastiana, gdybyś się zaraziła, bo to strasznie trudno odróżnić od zwykłego łagodnego przeziębienia i można zbagatelizować taką infekcję...

W każdym razie dla zdrowego dorosłego przechorowanie jest poza upierdliwością kaszlu raczej niegroźne - idea jest taka, żeby poprzez szczepienie dorosłych jak najbardziej ograniczyć możliwość rozprzestrzenienia choroby na grupy ryzyka a nie po to, by samych dorosłych ochronić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 07:53

Pati Belgia, Malenq lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa a przeczytalam jedna wypowiedz jakiegos lekarza, ze te szczepionki nie byly testowan na kobietach w ciazy. Poprostu boje sie o mala czy aby jej nie zaszkodzi I czy jak bylam szxzepiona 4 lata temu na tezec to czy to nie przeszkadza bo w tej szczepiace tez jest tezec?

l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane :)
    Miłego dzionka życzę :) U nas słoneczko świeci i rosołek już dochodzi :) Niebawem zjemy i śmigamy nad wodę relaksować się :)
    Pati Belgia wrote:
    ja 4 lata temu byłam szczepionka na tęcza .

Pati znowu mi nastrój poprawiłaś na cały dzień :) Teraz żadna tęcza Ci nie straszna :D

Pati Belgia, MANIEK, Nieukowa lubią tę wiadomość

‹‹ 890 891 892 893 894 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ