Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnycytrynówka wrote:Acikk to jeszcze ja skorzystam z twojej pomocy
umowa o pracę skończy mi się w dniu porodu. Będę miała wtedy prawo do zasiłku macierzyńskiego. Czy z racji bycia bezrobotną dodatkowo otrzymam ten 1000zł/mc czy to jest tylko dla osób bez prawa do zasiłku, studentów etc?
Trochę zaczynam się niepokoić, bo mój syn coś mało mnie ostatnio bombarduje kopniakami. W sumie to ani razu nie odczułam jego ruchów jako bolesnych. Wiem, że może to przez łożysko na przedniej ścianie, ale mógłby się chłopak rozruszać... Wizytę kontrolną mam za 10 dni dopiero. -
Pchelkaa wrote:Ja tez nym wlasnie chciala bikini i nogi, a nie wiedzialam ze w ciazy nie mozna, nie zaglebialam sie w temat. Dzieki dziewczyny za uswiadomienie
Taki zabieg na bikini kosztuje jednorazowo chyba 300-400 zł a takich zabiegów potrzeba napewno kilka pewnie ponad 5.
Zreszta po porodzie i karmieniu muszę się wziąć tez za twarz bo już mam strasznie zanieczyszczona cerę, wiadomo ze teraz nie mozna ani leków ani kwasów. Coraz gorzej wyglądam i marze juz zeby zacząc kurację.
-
nick nieaktualnyiNso87 wrote:Dziewczyny wlasnie wpisywałam się na nasza grudniowa tabele i zauwazylam wpis Czekajki
"Maleństwo już jest w niebie! ;(" czy ja cos minelam na forum? Czekajka co się stało?
przykre...
-
MeGi2986 wrote:Inso gdzie te twoje wielkie udziska!!?? Ja tu widze piekny ciazowy brzuszek i zgrabna figure:)
Mi nie zalezy na warunkach pobytu po porodzie. Najwazniejszy jest sam porod. Nie chce przezyc traumy bo licze na jeszcze jedno dziecię conajmniej
A jak Laura radzi sobie w szkole? Jak sie mieszka w nowym miejscu?)
Tzn ja miałam ciezki porod z Laura ale z każdym rokiem już go mniej pamiętam także to nie regulanie bierz do glowy,bo wlasnie następny może okazac się szybki
Teraz już jest ok w szkole,nie przenosiłam Ja,narazue się nie skarzyla uff. A jeśli chodzi o nauke to Ona sprytnamam nadzieje,ze dobrze będzie się uczyc
a co do mieszkania to mieszka się super) w końcu u siebie, na swoim to jest to po prostu
Aha:( ja nie wiedziałam,ze tak wcześnie stracila,tzn jakiś czas temu..moj refleks.. przykre ehWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 08:52
-
nick nieaktualnyKurcze a mnienawetzdjecia nie wyszczyplaja
No to fajnie że dziewczyna sie zaklimatyzowała i nie poddała presji otoczenia
My od 3 lat mieszkamy na swoim, sami i choc lubie podrozowac to i tak szybko tesknie za domem i wracam do niego z wielka przyjemnoscia:)iNso87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMatleena wrote:A w ogóle to trzymajcie za mnie kciuki jutro, żeby było to 4.0, bo syn już mi się buntuje. Brzuch zaczyna pobolewać wieczorami, młody chyba chce, żeby mama wróciła do odpoczynku w czasie dnia a nie przy biurku od rana do wieczora.
-
nick nieaktualnyAcikk- dziękuję za odpowiedź, tylko że ja teraz dostaję troszkę więcej niż mam na prawdę podstawy, podobno jakieś składki odchodzą i dlatego?
Megi- współczuję Ci, dobrze że jest jednak wszystko w porządku!
Naox- A dowiedziałaś się gdzie przewożą w razie czego? I czy będą mieli porody w ramach nfz? jeśli nie to jakie koszta?MeGi2986 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPchelkaa wrote:Ja tez nym wlasnie chciala bikini i nogi, a nie wiedzialam ze w ciazy nie mozna, nie zaglebialam sie w temat. Dzieki dziewczyny za uswiadomienie
Jak nie od nas, to dowiedziałabyś się od kosmetyczki. To jej obowiązek uświadomić
Inso87 bardzo ładnie wyglądaszCo Ty wypisujesz, że na zdjęciach lepiej
Nie jesteś obiektywna
iNso87 lubi tę wiadomość
-
Acikk nasza forumowa kadrowo ja mam do ciebie dwa pytanka
1. Księgowa mówi mi coś, że razem z pierwszym zwolnieniem mam jej przynieść zaświadczeni od ginekologa, że w ciąży jestem żeby miała podstawę do naliczenia mi 100% pensji? a nie kojarzę żebym musiała jakieś zaświadczenie przynosić w pierwszej ciąży.
2. powiedz mi kochana bo rozmawiałam dzisiaj z szefem i w grudniu chce mi dać premię świąteczną (jako nagrodę roczną) czy może zrobić coś takiego jak będę już na macierzyńskim? bo niby niedawno jakieś przepisy się zmieniły i teraz jak już kobieta na macierzyńskim jest to można a na zwolnieniu nie? -
Zbieram pomysły na prezent z okazji 1 urodzin dla chłopczyka. To synek brata mojego męża, ale mieszkają w Norwegii, a przez moją "domową ciążę" nie mieliśmy okazji ich odwiedzić praktycznie od ponad pół roku. Chciałabym coś z pomysłem, ale niespodziankę i żeby nie było zbytnio drogo.
Z góry dziękuję za pomysły:) -
Hehe
To tak:
Najpierw cytrynowka - jak masz prawo do zasiłku macoerzynskiego to do tego 1000 zł już nie masz mimo że już nie masz umowy.
Zieloneoliwki - no niby odchodzą składki bo nie ma od macoerzynskiego społecznych i zdrowotnych ale do wyliczenia podstawy też się brutto pomniejsza o składki społeczne więc mniej więcej wychodzi na to samo ale rzeczywiście przeważnie pare zł na plus ale to też zależy od miesiąca bo za wrzesień dostaniemy mniej niż za lipiec i sierpień bo wypłaca się za dni kalendarzowe
Madziasek - powinnas dostarczyć takie zasw i to już dawno, obowiązek jest po 3 miesiącu trzeba przynieść zaświadczenie o ciąży
Premie jak najbardziej możesz dostać nic nie stoi na przeszkodzie
Mam nadzieję że nikogo nie pominelam jak coś to krzyczećWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 11:26
-
nick nieaktualnyAcikk podaj nr konta
Czekaj na przelew, a potem dawaj odp.
Ile byś sobie już dorobiła
Chyba jestem w takiej samej sytuacji jak Madzisek. Nie przypominam sobie żebym przesłała razem z L4 ten papierek. A moja szefowa jest taka zakręcona, że nawet jeśli w jej biurze księgowości coś mówili, to pewnie zapomniała. Ale podawałam do ZUS nr konta, to może jest ok?
Acikk, to podaj ten nr kontabo mam pytanie: czy z następnym zwolnieniem dać ten papierek, czy już za późno? Bo kasę dostaję już od ZUS-u.
-
Acikk wrote:Hehe
To tak:
Najpierw cytrynowka - jak masz prawo do zasiłku macoerzynskiego to do tego 1000 zł już nie masz mimo że już nie masz umowy.
Buuu, czyli trzeba być długotrwałym bezrobotnym, a nie tylko wydymanym przez szefa... -
nick nieaktualnygosia mmr wrote:Zbieram pomysły na prezent z okazji 1 urodzin dla chłopczyka. To synek brata mojego męża, ale mieszkają w Norwegii, a przez moją "domową ciążę" nie mieliśmy okazji ich odwiedzić praktycznie od ponad pół roku. Chciałabym coś z pomysłem, ale niespodziankę i żeby nie było zbytnio drogo.
Z góry dziękuję za pomysły:)
Ja nie mam polotu w tych sprawach. To może przyda się Tobie:
https://matkawariatka.pl/prezent-na-roczek-garsc-podpowiedzi/
http://oczekujac.pl/2013/09/prezenty-urodzinowe-na-roczek.htmlgosia mmr lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnycytrynówka wrote:Buuu, czyli trzeba być długotrwałym bezrobotnym, a nie tylko wydymanym przez szefa...
Ale jeśli Twój macierzyński będzie wynosił mniej niż tysiak, to mają niby wyrównać do tej kwoty.
A propos tego tysiąca, jakie rzeczy ludzie wypisywali na forach na ten temat. Niektórzy wkurzeni na maxa, że bezrobotna dostanie... -
Jeśli chodzi o to zasw to ono jest raczej do informacji pracodawcy a nie stanowi podstawy do 100 % L4 bo od tego jest kod B na L4
ale gdyby nie było zasw i nie było kodu B na L4 to wtedy by nie mogli płacić 100%
Mama Julka jak pracodawca nie chce to olejja akurat pracuje w dużej firmie gdzie ją wyplacalam zasiłki więc skoro ZUS Ci płaci to spox
-
Mama-julka wrote:Ale jeśli Twój macierzyński będzie wynosił mniej niż tysiak, to mają niby wyrównać do tej kwoty.
A propos tego tysiąca, jakie rzeczy ludzie wypisywali na forach na ten temat. Niektórzy wkurzeni na maxa, że bezrobotna dostanie...
Chyba nie ma możliwości by wynosił mniej niż tysiak jak minimalna jest 1750 :PP
Co do numeru konta to nie będę zWas zdzierac - macie teraz inne wydatkiWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 12:18
Mama-julka lubi tę wiadomość