X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Angie 83 Debiutantka

Wysłany: 25 września 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Pisałam z Wami na początku ale złe samopoczucie, praca wyrzuciły mnie z obiegu. Od tygodnia jestem na l4 więc chciałabym znów z Wami pisać.
    Mam do Was pytanie. Byłam wczoraj na wizycie i podczas USG lekarz stwierdził, że dziecko waży 1752gram. Czy to możliwe w 28tyg?
    teraz się zastanawiam czy gin się pomylił, przejęzyczył czy możliwym jest żebym nosiła takiego giganta. Przytyłam sporo bo już 13kg ale to chyba nie ma wpływu.

Pytanie też czy będziecie robić trzecie badanie prenatalne?? Dotąd myślałam,że sobie daruję bo ciąża ogólnie bezproblemowa, poprzednie badania w porządku i sądziłam, że to trzecie badanie to tylko żeby sobie fajne zdjęcia zrobić ale teraz po tej wadze zastanawiam się czy nie iść i się przekonać.

f2w3lbethk2pk2q3.png
  • Chichibi Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    no właśnie tak przeglądam po metkach ale chyba póki co suszarkę będę używać tylko do pościeli, ręczników itp a ubrania sobie odpuszczę
    nie chciałabym zaraz na początku poniszczyć rzeczy malutkiej :D

dziewczyny macie już kupione buteleczki? możecie coś polecić? :)

Ja mam Chicco natural feeling 0+ :) 150ml .. na razie kupiłam jedną, najwyzej później dokupie jak będzie potrzeba. Smoczek jest rewelacyjny <3 ogólnie lubie firmę chicco.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1892a4932fab.jpg

Nadulka, Ola_45 lubią tę wiadomość

1usamg7yobts6kpo.png

7v8r3e3kbjif8sqj.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek, Ja slyszałam że za leżenie w szpitalu jak dziecko zatrzymują dłużej i matkę przy okazji to musisz brać jakieś leki, żeby było udokumentowane że też się "leczysz" teoretycznie mogą być też witaminy :) gdzie jesteś ubezpieczona? My mamy grupowe w avivie i za urodzenie dostane 950 zł o cesarke muszę się zorientować :)

Angie witam :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 08:55

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też mam w avivie i urodzenie dziecka mam 1000 zł. w przyszłym tygodniu zadzwonię do agentki to się dokładnie wypytam najwyżej powiedzą , że u mnie takiej opcji w ubezpieczeniu nie ma :)

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ubezpieczalnia bierze pod uwagę pobyt w szpitalu pow. 5 dni (wiem bo po drugim pobycie w szpitalu mogłam starać się o kasę). Zapłacą niewiele za urodzenie. Tylko nie wiem jak z małżem to będzie, od roku mu też opłacam u siebie w pracy. Raczej tak bo to ja i on też zostanie rodzicem, mam rację kobitki?
    Małż u siebie w pracy też ma jakieś ubezp. O cesarce to nic nie wiem, ale jest to operacja to pewnie też coś się dostaje. Ogólnie to dużo tego nie będzie. Planowałam ciążę, ale na chama nie chciałam się jeszcze dodatkowo ubezpieczać prywatnie. Wolałam nie zapeszać itd.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka co do suszarki to znajomą kupiła co prawda osobno suszarke ale tak : ubrania i tak nie są suche tylko delikatnie wilgotne więc trzeba je i tak wieszac a po drugie są tak wymiete że nie sposób ich już doprasowac więc raczej bym uważała.

Co do ubezpieczeń to rzeczywiscie wszystko zależy od warunków każda firma ma indywidualne. Jeśli chodzi o pobyt w szpitalu to raczej nie chodzi o to że nie wypłacaja za poród SN tylko przeważnie wypłacaja za pobyt powyżej 4 dni a przy porodzie SN raczej nie jesteśmy tyle w szpitalu :)

Nadulka lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Moja ubezpieczalnia bierze pod uwagę pobyt w szpitalu pow. 5 dni (wiem bo po drugim pobycie w szpitalu mogłam starać się o kasę). Zapłacą niewiele za urodzenie. Tylko nie wiem jak z małżem to będzie, od roku mu też opłacam u siebie w pracy. Raczej tak bo to ja i on też zostanie rodzicem, mam rację kobitki?
    Małż u siebie w pracy też ma jakieś ubezp. O cesarce to nic nie wiem, ale jest to operacja to pewnie też coś się dostaje. Ogólnie to dużo tego nie będzie. Planowałam ciążę, ale na chama nie chciałam się jeszcze dodatkowo ubezpieczać prywatnie. Wolałam nie zapeszać itd.

Mąż też dostanie za urodzenie że swojego ubezpieczenia :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie_83 nie miałyśmy okazji się poznać bo później tu przybyłam. Witam :-D
    Z tą wagą to wszystko możliwe, ale ogólnie to baaardzo dużo. Nie masz jakieś rozpiski? Ja mam wymiary razem ze zdjęciami i poza tym gin pisze na kompie, a potem drukuje.
    Dziewczyny też się zastanawiały nad trzecim prenatalnym, ale z tego co wiem, to raczej w końcu robiły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka my kupiliśmy z canpolu :
    http://bebito.pl/product-pol-25492-Canpol-babies-Butelka-antykolkowa-HABERMAN-260-ml-NOWOSC.html.
    Dostaliśmy jeszcze z timmy toppie i lovi.

Co do ubezpieczeń to z mężem mamy wykupione osobno w warcie i za urodzenie sie dziecka jest akurat mamy po 1800 zł dla kazdego. Za pobyt w szpitalu płacą od 3 doby. Za cesarkę też płacą jako za operację.
    Co do porodu sn ostatnio kolezanka mi powiedziała ze w PzU jej za to tez wyplacili tylko lekarz na zaswiadczeniu cos ram ladnie napisal. Porod byl w terminie i bez zadnych powiklan. I Rozmawialam z przedstawiciel od warty i po dluzszej rozmowie przyznal ze i u tutaj wyplacaja tylko trzeba miec dobrze zas ze szpitala opisane. Nie czytalam dokladnie regulaminu. Ale tak jak Acikk napisala wszystko zalezy od warunkow umowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 10:28

• Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wczoraj pytać moja lekarkę o te trzecie prenatalne ale zapomniałam bo myślałam ze ona będzie o tym mówić. Bo o pierwszym i drugim mówiła. Także ją rezygnuje zwłaszcza że sprawdzała wczoraj te wszystkie przepływy serduszko itp.

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Angie 83 Debiutantka

Wysłany: 25 września 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka dziękuję,że mi odpisałaś. No właśnie nie mam żadnej rozpiski. Trzy tyg temu miałam wizytę i mówił, że mały waży ok 1000gram i to wydawało mi się ok. A teraz prawie 1,8kg? Na wizycie mnie to nie zastanowiło tylko zaskoczyło i ucieszyłam się w sumie. a teraz tak myślę, że to przeciez bardzo dużo. Chodzę do gina na NFZ więc może to jego sprzęt się pomylił. Kurcze, a następną wizytę mam dopiero 21.10

f2w3lbethk2pk2q3.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do butelek to ją mam jedną z aventu antykolkowa i któras dziewczyna tutaj polecala lovi medical + i taka też kupie :) a potem to już zobaczymy.

Dziewczyny w jakiej temp. Pierzecie tetrowe pieluchy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 10:32

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    he to już wszystko wiem. niestety jeżeli chodzi o Avive to oni mają opcję dodatkową "porody" i tylko wtedy dostaje się kasę za poród naturalny, czy cesarkę, w tym przypadku jeżeli chodzi o operacje wypłacają tylko jeżeli jest to operacja związana z chorobą a ciąża chorobą nie jest. Pieniążki za pobyt w szpitalu też się nie należą (mimo, że ja mam pobyt w szpitalu od pierwszego dnia) bo pobyt w szpitalu musi być również związany z chorobą a nie z porodem. Ale posprawdzajcie sobie dziewczyny swoje warunki ubezpieczenia :) a nóż któraś ma opcję, że jej za cesarkę zapłacą a o tym nie wie :)

1usap07w9hybl9h9.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 83 wrote:
    Mama-julka dziękuję,że mi odpisałaś. No właśnie nie mam żadnej rozpiski. Trzy tyg temu miałam wizytę i mówił, że mały waży ok 1000gram i to wydawało mi się ok. A teraz prawie 1,8kg? Na wizycie mnie to nie zastanowiło tylko zaskoczyło i ucieszyłam się w sumie. a teraz tak myślę, że to przeciez bardzo dużo. Chodzę do gina na NFZ więc może to jego sprzęt się pomylił. Kurcze, a następną wizytę mam dopiero 21.10

Angie USG podaje tylko przybliżone wartości więc równie dobrze może być mniej :) skoro lekarz nie miał zastrzeżeń to ok. Mój wczoraj ważył 1400 i lekarka zaznaczyla że tera każda dzidzia rośnie w swoim tempie. A 4 tyg temu mój miał 700 g więc się podwoił :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziasek ją mam nadzieję nie mieć cesarski heheh :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie belly dziś pisze że jestem w 8 miesiącu ????

AAA ale jak to przecież dopiero byłam w 8 tygodniu :P

MeGi2986, Nadulka, moniek90, justyna14, Matleena lubią tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ja miałam wczoraj pytać moja lekarkę o te trzecie prenatalne ale zapomniałam bo myślałam ze ona będzie o tym mówić. Bo o pierwszym i drugim mówiła. Także ją rezygnuje zwłaszcza że sprawdzała wczoraj te wszystkie przepływy serduszko itp.

Może to wczorajsze badanie było właśnie trzecim prenatalnym tylko lekarka tego nie nazwała? Mój nic nie mówił i nie mówi co będzie i jak badanie się nazywa, ale co drugie - trzecie badanie jest takie porządniejsze. Sprawdza czy serce ma cztery komory, czy nerki mają odpowiednią wielkość i czy te narządy prawidłowo pracują. Widzę wtedy na ekranie czerwony i niebieski kolor i mam wrażenie że to właśnie to. Za każdym razem robi pomiary czy wszystko rośnie równomiernie.
    Sądzę, że wczoraj miałaś zrobione to badanie, a p. doktor nie powiedziała wprost że robi prenatalne. I Twój tydzień ciąży na to wskazuje.

• rewelka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    he to już wszystko wiem. niestety jeżeli chodzi o Avive to oni mają opcję dodatkową "porody" i tylko wtedy dostaje się kasę za poród naturalny, czy cesarkę, w tym przypadku jeżeli chodzi o operacje wypłacają tylko jeżeli jest to operacja związana z chorobą a ciąża chorobą nie jest. Pieniążki za pobyt w szpitalu też się nie należą (mimo, że ja mam pobyt w szpitalu od pierwszego dnia) bo pobyt w szpitalu musi być również związany z chorobą a nie z porodem. Ale posprawdzajcie sobie dziewczyny swoje warunki ubezpieczenia :) a nóż któraś ma opcję, że jej za cesarkę zapłacą a o tym nie wie :)

Właśnie ten pobyt da się obejść, jeżeli będziesz brała jakiekolwiek leki, moje znajome tak robiły i się udało :) tylko właśnie dopiero wtedy jak wizyta w szpitalu się przedłuża :\ miejmy nadzieję że nie będzie potrzebne :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 83 wrote:

Hm, co Ci tu napisać :-\
    Możliwie, że się pomylił i zawsze każdy się może pomylić. Wielkość i wagę oblicza sam sprzęt z pomiarów które pobierze na ekranie lekarz. Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak czekać do następnej wizyty ;-)

‹‹ 1042 1043 1044 1045 1046 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ