X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Mi lekarz mówił że jak coś by się takiego działo, to można brać nospe, to może spróbuj tą nospe? Ponoć jeśli to tylko przygotowujące takie to nospa złagodzi, a jeśli nie pomoże to wtedy się martwić :P

Dzięki poszukam czy jeszcze mam bo całą ciąże nie brałam. Najgorsze, że były takie falowe, jeden za drugim a potem dłuższa przerwa i znowu to samo:/ jeśli są podobne do porodowych to serio nic przyjemnego...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Kwiatakacji - i jak Zus odpowiedział co z zasiłkiem? Ja dziś też złożyłam podanie o wcześniejszy zasiłek i zastanawiam się czy do porodu będę już wiedziała co dalej. Teoretycznie mają miesiąc na odpowiedź. W sumie mogłam zrobić tak jak ty i złożyć podanie wcześniej ale nie pomyślałam. Oprócz podania, z-3b i zaświadczenia o dacie porodu coś jeszcze składałaś?

Ciągle cisza. Z tego co pisały dziewczyny na innym wątku to pieniądze i tak dostaje się dopiero po dostarczeniu aktu urodzenia. Ja składałam dodatkowo wniosek o przejście na wcześniejszy macierzyński napisany przez moją księgową.

Ja też mam ciągle twardnienia brzucha, ale uznaję to już za normalne. Zobaczymy co powie lekarz na środowej wizycie.

• ania14 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2015, 00:23

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica połóż się na lewym boku i włóż poduszke między nogami, ja po weselu szwagierki miałam takie że łapały i nie chciały puscic jakby wszystko w środku się zacisnęło i tak się trzymało, az sam stres we mnie rósł, i wziełam wtedy dwie tabletki nospy naraz, pomogło, ale przez kolejne dwa dni starałam się jak najwięcej oszczedzac i leżeć właśnie na lewym boku i odpoczywac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 21:35

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Niestety no-spy nie mam :* musiałam wyrzucić przy porządkach w apteczce bo pewnie się przeterminowała. Poproszę męża żeby kupił jak będzie do domu wracał. W tej chwili spokój ale nie wiem czy za chwilę nie chwyci :/

Kwiatakacji- kurcze to trochę lipa. Liczyłam, że może uda się dostać kaskę jeszcze przed porodem:/ o ile Zus się nie przyczepi bo potrafi przecież:P ale wniosek składałaś oprócz własnoręcznie pisanego podania czy zamiast? Bo mi księgowa tez wniosek jakiś wysłała ale ja wolałam napisać podanie bo podobno też można zamiast.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Dziewczyny mam do Was takie pytanie - czy któraś z Was odczuwa/odczuwała kłucia w pochwie? Dziś mnie dopadły i już zaczynam panikować. Mam skróconą szyjkę i zastanawiam się czy ma to z tym jakiś związek.
    Ostatnio jakoś zaczynam panikować i nie mogę się doczekać 36 tygodnia :(

Często miewam takie kłucia i też sie obawiałam, że coś nie tak. Ale gin mnie uspokoiła, że wszystko ok. Szyjka długa, twarda i zamknięta i na pewno najbliższym czasie rodzić nie będę. Więc to raczej normalne, na tym etapie ciąży.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielica spokojnie, jakby to były skurcze porodowej to by już nie przeszły ;)
    Bierz magnez i no spe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 21:42

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielica - zamiast podania składałam - myślę, że to jedno i to samo. Dała mi Pani z ZUSu też taką ich karteczkę do uzupełnienia z dokładnymi datami, bo nie mogła zrozumieć, że 6 tyg przed porodem i 20 po porodzie to ciągle ten sam macierzyński :) No moja księgowa powiedziała, że jak zna ZUS to pierwszą kasę zobaczę dopiero w styczniu. Jest koniec roku, pieniądze się kończą i będą przeciągać jak się da. Oby nie miała racji.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też liczę, że to nie porodowe ale były dość bolesne i po czymś takim można się wystraszyć... Stresująca ta końcówka ciąży. Błagam niech mała siedzi jeszcze 3 tygodnie przynajmniej !!!

Kwiat akacji ja na podaniu pisałam tylko tygodniami 20, 6 i 26. Nie podawałam dat bo doszłam do wniosku, że gdzieś się pomylę i już będą się czepiać. Podanie składał mąż ale babka była dość miła. Podobno mówiła, że "teraz wszystkie ciężarne co rodzą na koniec listopada lub początek grudnia podania o wcześniejszy zasiłek składają" a na to mąż : "a dziwi się Pani?" na to babka "No nie, sama bym tak zrobiła gdybym mogła". Ehh niestety to prawda, że ZUS może przeciągnąć ale oby nie. Gdzie mogą oszczędności szukają ehh:/ w końcu już się im kasa z ofe skończyła:/

• Acikk Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale spokój dziś widać że piateczek :) u mnie niestety wieczór jak codzien mezus poszedł na noc do pracy i sama siedze :( i marzę o winku :P ehhh :P

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też podałam tygodnie we wniosku ale babka się uparła na daty. Wklepała w jakiś program datę od której chce przejść na macierzyński i pozostałe jej się pokazały i kazała je przepisać. Sprawdziłam to jeszcze sama i myślę, że jest ok ale oczywiście przyczepić się mogą do wszystkiego. Jeżeli nie dostanę żadnego pisma w następnym tygodniu to pod koniec tygodnia będę do nich dzwonić - w piątek będzie 30 dni i powinnam coś już wiedzieć.

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak jak wczoraj wspominałam zjechała się do mnie rodzinka... W sumie może nie do końca do mnie, bo poszłam z mamą na pewien kompromis. Ona zabrała ich do siebie, a ja moją siostrę. Poświęciła się dla mnie, bo wiedziała, że bym ich pozabijała :D. Oczywiście słyszałam przemiłe komentarze, że "pulchniutka się zrobiłam", "urosłam wszerz" i "ciąża mi nie służy". Ohh.

kwiatakacji lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ale spokój dziś widać że piateczek :) u mnie niestety wieczór jak codzien mezus poszedł na noc do pracy i sama siedze :( i marzę o winku :P ehhh :P

Mój poszedł na piwko z ludźmi z pracy, a ja leżę, obżeram się piernikami w czekoladzie i oglądam jakieś pierdoły na internecie.
    Strasznie mu zazdrościłam jak się cieszył, że dzisiaj piątek, piąteczek, piątunio i idzie na piwko. Normalnie poszlibyśmy razem , ale teraz to już nie mam siły .

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ja mam to samo, mój też na nocce. Na szczęście ostatnia. ;) Byłam dziś u rodziców i robili "parapetówkę", tyle było alkoholu (drinki, winka, szampanik), że aż żal było powiedzieć "nie".:/

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    No ja też podałam tygodnie we wniosku ale babka się uparła na daty. Wklepała w jakiś program datę od której chce przejść na macierzyński i pozostałe jej się pokazały i kazała je przepisać. Sprawdziłam to jeszcze sama i myślę, że jest ok ale oczywiście przyczepić się mogą do wszystkiego. Jeżeli nie dostanę żadnego pisma w następnym tygodniu to pod koniec tygodnia będę do nich dzwonić - w piątek będzie 30 dni i powinnam coś już wiedzieć.

Koniecznie daj znać co powiedzą. W PUE sprawdzałaś? Może już coś widać? Teraz sporo kontroli robią, ale mnie to tam w cycki za przeproszeniem szczypie. Chociaż wolałabym by obyło się bez. Mi się kiedyś obiło o uszy, że mają 30 dni od dnia przejścia na zasiłek, ale nie wiem czy to prawda. Najlepiej zasięgnąć informacji u nich bezpośrednio.

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Piątek, piąteczek, piątunio"- jakbym słyszała stały tekst mojego :D. Nawet dziś przed wyjściem do pracy się cieszył, że wreszcie "piątek, piąteczek, piątunio":D

kwiatakacji lubi tę wiadomość

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Dokładnie u mnie to samo, mój w pracy na nocce i też marzy mi się winko :P Aktualnie zadowalam się tylko świeczkami zapachowymi :D może jakaś maseczke sobie trzasne dla relaksu :P

Dżulia lubi tę wiadomość

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Koniecznie daj znać co powiedzą. W PUE sprawdzałaś? Może już coś widać? Teraz sporo kontroli robią, ale mnie to tam w cycki za przeproszeniem szczypie. Chociaż wolałabym by obyło się bez. Mi się kiedyś obiło o uszy, że mają 30 dni od dnia przejścia na zasiłek, ale nie wiem czy to prawda. Najlepiej zasięgnąć informacji u nich bezpośrednio.

Pewnie, że dam znać. Ja tych wersji od kiedy liczy się to 30 dni słyszałam kilka różnych, pewnie robią jak im pasuje.
    W PUE nie mam nic :/ Sprawdzam codziennie.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżulia wrote:
    Ja mam to samo, mój też na nocce. Na szczęście ostatnia. ;) Byłam dziś u rodziców i robili "parapetówkę", tyle było alkoholu (drinki, winka, szampanik), że aż żal było powiedzieć "nie".:/
    Ha a ktoś Ci wogole proponował :D?

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ha a ktoś Ci wogole proponował :D?
    Tak, rodzinka żarty sobie ze mnie robiła, bo stwierdzili, że oficjalnie nic nie wiedzą, że jestem w ciąży. A rodzice chcieli mi dać winka, tak żeby zmoczyć sobie usta:D ale po co sobie ochoty robić...:(

‹‹ 1315 1316 1317 1318 1319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ