X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Mi lekarz mówił że jak coś by się takiego działo, to można brać nospe, to może spróbuj tą nospe? Ponoć jeśli to tylko przygotowujące takie to nospa złagodzi, a jeśli nie pomoże to wtedy się martwić :P

Dzięki poszukam czy jeszcze mam bo całą ciąże nie brałam. Najgorsze, że były takie falowe, jeden za drugim a potem dłuższa przerwa i znowu to samo:/ jeśli są podobne do porodowych to serio nic przyjemnego...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Kwiatakacji - i jak Zus odpowiedział co z zasiłkiem? Ja dziś też złożyłam podanie o wcześniejszy zasiłek i zastanawiam się czy do porodu będę już wiedziała co dalej. Teoretycznie mają miesiąc na odpowiedź. W sumie mogłam zrobić tak jak ty i złożyć podanie wcześniej ale nie pomyślałam. Oprócz podania, z-3b i zaświadczenia o dacie porodu coś jeszcze składałaś?

Ciągle cisza. Z tego co pisały dziewczyny na innym wątku to pieniądze i tak dostaje się dopiero po dostarczeniu aktu urodzenia. Ja składałam dodatkowo wniosek o przejście na wcześniejszy macierzyński napisany przez moją księgową.

Ja też mam ciągle twardnienia brzucha, ale uznaję to już za normalne. Zobaczymy co powie lekarz na środowej wizycie.

• ania14 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2015, 00:23

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica połóż się na lewym boku i włóż poduszke między nogami, ja po weselu szwagierki miałam takie że łapały i nie chciały puscic jakby wszystko w środku się zacisnęło i tak się trzymało, az sam stres we mnie rósł, i wziełam wtedy dwie tabletki nospy naraz, pomogło, ale przez kolejne dwa dni starałam się jak najwięcej oszczedzac i leżeć właśnie na lewym boku i odpoczywac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 21:35

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Niestety no-spy nie mam :* musiałam wyrzucić przy porządkach w apteczce bo pewnie się przeterminowała. Poproszę męża żeby kupił jak będzie do domu wracał. W tej chwili spokój ale nie wiem czy za chwilę nie chwyci :/

Kwiatakacji- kurcze to trochę lipa. Liczyłam, że może uda się dostać kaskę jeszcze przed porodem:/ o ile Zus się nie przyczepi bo potrafi przecież:P ale wniosek składałaś oprócz własnoręcznie pisanego podania czy zamiast? Bo mi księgowa tez wniosek jakiś wysłała ale ja wolałam napisać podanie bo podobno też można zamiast.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Dziewczyny mam do Was takie pytanie - czy któraś z Was odczuwa/odczuwała kłucia w pochwie? Dziś mnie dopadły i już zaczynam panikować. Mam skróconą szyjkę i zastanawiam się czy ma to z tym jakiś związek.
    Ostatnio jakoś zaczynam panikować i nie mogę się doczekać 36 tygodnia :(

Często miewam takie kłucia i też sie obawiałam, że coś nie tak. Ale gin mnie uspokoiła, że wszystko ok. Szyjka długa, twarda i zamknięta i na pewno najbliższym czasie rodzić nie będę. Więc to raczej normalne, na tym etapie ciąży.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielica spokojnie, jakby to były skurcze porodowej to by już nie przeszły ;)
    Bierz magnez i no spe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 21:42

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielica - zamiast podania składałam - myślę, że to jedno i to samo. Dała mi Pani z ZUSu też taką ich karteczkę do uzupełnienia z dokładnymi datami, bo nie mogła zrozumieć, że 6 tyg przed porodem i 20 po porodzie to ciągle ten sam macierzyński :) No moja księgowa powiedziała, że jak zna ZUS to pierwszą kasę zobaczę dopiero w styczniu. Jest koniec roku, pieniądze się kończą i będą przeciągać jak się da. Oby nie miała racji.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też liczę, że to nie porodowe ale były dość bolesne i po czymś takim można się wystraszyć... Stresująca ta końcówka ciąży. Błagam niech mała siedzi jeszcze 3 tygodnie przynajmniej !!!

Kwiat akacji ja na podaniu pisałam tylko tygodniami 20, 6 i 26. Nie podawałam dat bo doszłam do wniosku, że gdzieś się pomylę i już będą się czepiać. Podanie składał mąż ale babka była dość miła. Podobno mówiła, że "teraz wszystkie ciężarne co rodzą na koniec listopada lub początek grudnia podania o wcześniejszy zasiłek składają" a na to mąż : "a dziwi się Pani?" na to babka "No nie, sama bym tak zrobiła gdybym mogła". Ehh niestety to prawda, że ZUS może przeciągnąć ale oby nie. Gdzie mogą oszczędności szukają ehh:/ w końcu już się im kasa z ofe skończyła:/

• Acikk Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale spokój dziś widać że piateczek :) u mnie niestety wieczór jak codzien mezus poszedł na noc do pracy i sama siedze :( i marzę o winku :P ehhh :P

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też podałam tygodnie we wniosku ale babka się uparła na daty. Wklepała w jakiś program datę od której chce przejść na macierzyński i pozostałe jej się pokazały i kazała je przepisać. Sprawdziłam to jeszcze sama i myślę, że jest ok ale oczywiście przyczepić się mogą do wszystkiego. Jeżeli nie dostanę żadnego pisma w następnym tygodniu to pod koniec tygodnia będę do nich dzwonić - w piątek będzie 30 dni i powinnam coś już wiedzieć.

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak jak wczoraj wspominałam zjechała się do mnie rodzinka... W sumie może nie do końca do mnie, bo poszłam z mamą na pewien kompromis. Ona zabrała ich do siebie, a ja moją siostrę. Poświęciła się dla mnie, bo wiedziała, że bym ich pozabijała :D. Oczywiście słyszałam przemiłe komentarze, że "pulchniutka się zrobiłam", "urosłam wszerz" i "ciąża mi nie służy". Ohh.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ale spokój dziś widać że piateczek :) u mnie niestety wieczór jak codzien mezus poszedł na noc do pracy i sama siedze :( i marzę o winku :P ehhh :P

Mój poszedł na piwko z ludźmi z pracy, a ja leżę, obżeram się piernikami w czekoladzie i oglądam jakieś pierdoły na internecie.
    Strasznie mu zazdrościłam jak się cieszył, że dzisiaj piątek, piąteczek, piątunio i idzie na piwko. Normalnie poszlibyśmy razem , ale teraz to już nie mam siły .

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ja mam to samo, mój też na nocce. Na szczęście ostatnia. ;) Byłam dziś u rodziców i robili "parapetówkę", tyle było alkoholu (drinki, winka, szampanik), że aż żal było powiedzieć "nie".:/

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    No ja też podałam tygodnie we wniosku ale babka się uparła na daty. Wklepała w jakiś program datę od której chce przejść na macierzyński i pozostałe jej się pokazały i kazała je przepisać. Sprawdziłam to jeszcze sama i myślę, że jest ok ale oczywiście przyczepić się mogą do wszystkiego. Jeżeli nie dostanę żadnego pisma w następnym tygodniu to pod koniec tygodnia będę do nich dzwonić - w piątek będzie 30 dni i powinnam coś już wiedzieć.

Koniecznie daj znać co powiedzą. W PUE sprawdzałaś? Może już coś widać? Teraz sporo kontroli robią, ale mnie to tam w cycki za przeproszeniem szczypie. Chociaż wolałabym by obyło się bez. Mi się kiedyś obiło o uszy, że mają 30 dni od dnia przejścia na zasiłek, ale nie wiem czy to prawda. Najlepiej zasięgnąć informacji u nich bezpośrednio.

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Piątek, piąteczek, piątunio"- jakbym słyszała stały tekst mojego :D. Nawet dziś przed wyjściem do pracy się cieszył, że wreszcie "piątek, piąteczek, piątunio":D

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Dokładnie u mnie to samo, mój w pracy na nocce i też marzy mi się winko :P Aktualnie zadowalam się tylko świeczkami zapachowymi :D może jakaś maseczke sobie trzasne dla relaksu :P

Dżulia lubi tę wiadomość

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Koniecznie daj znać co powiedzą. W PUE sprawdzałaś? Może już coś widać? Teraz sporo kontroli robią, ale mnie to tam w cycki za przeproszeniem szczypie. Chociaż wolałabym by obyło się bez. Mi się kiedyś obiło o uszy, że mają 30 dni od dnia przejścia na zasiłek, ale nie wiem czy to prawda. Najlepiej zasięgnąć informacji u nich bezpośrednio.

Pewnie, że dam znać. Ja tych wersji od kiedy liczy się to 30 dni słyszałam kilka różnych, pewnie robią jak im pasuje.
    W PUE nie mam nic :/ Sprawdzam codziennie.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżulia wrote:
    Ja mam to samo, mój też na nocce. Na szczęście ostatnia. ;) Byłam dziś u rodziców i robili "parapetówkę", tyle było alkoholu (drinki, winka, szampanik), że aż żal było powiedzieć "nie".:/
    Ha a ktoś Ci wogole proponował :D?

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Dżulia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ha a ktoś Ci wogole proponował :D?
    Tak, rodzinka żarty sobie ze mnie robiła, bo stwierdzili, że oficjalnie nic nie wiedzą, że jestem w ciąży. A rodzice chcieli mi dać winka, tak żeby zmoczyć sobie usta:D ale po co sobie ochoty robić...:(

‹‹ 1315 1316 1317 1318 1319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ