WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1990 wrote:
    Ola w takim razie o szpital jestem spokojna:) ja wcinam ciastko, dobra pora nie ma co:) moj maz mowi na mnie Obelix, ma mi jeszcze szelki dokupic i spodnie w bialo-niebieskie paski:) kazalam mu wasy zapuscic zeby wygladal jak Asterix:) przynajmniej do siebie pasujemy:)

Mój brat jak mnie zobaczył ostatnio to też walnął tekstem, że mam brzuch jak Obelix :P

Karola1990 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy myslicie,ze ja to jakis mistrz cukiernictwa :P dlatego robie trotprawie miesiac wczesniej, zeby miec czas na wemilowanie bledow :D mam nadzieje, ze nie bedzie tak,ze robie okroagly a kocowy efekt wyjdzie kwadratowy lub jakis kanciasty ;)
    ajesli chodzi o swieta to ja mam zamiar ugotowac pierogi, barszczyk,uszka, moze i kapuste wczesniej znaczy juz niedlugo i zamrozic,tylko zobaczmy czy sie zbiorewsobie,zeby ten plan zrealizowac :D jak sie urodzil Gabrys cale swieta zrobily moa mama, siostra i tesciowa :) no ale w tym roku nie bedzie tak, bo mama nie zyje, siostra jednak nie przyjedzie, a tesciow jak zaprosimy to juz jak maly bedzie mial conajmniej miesiac, bo te pierwsze chwile czhcemy spedzic sami,znaczy tylko nasza czworka :)

• evvik Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_zuzia.

Mrozisz tez pierogi?
    Jesli tak, to gotujesz je najpierw? czy takie ulepione nie ugotowane?
    Bosz, jus terras mi sie nie chice, a co dopiero na pare tygodni;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Moim zdaniem kupowanie Prenalen jest bez sensu. Dałam prawie 30zł za syrop, czytam w domu skład a tam co? Cukier, sok z malin i czosnek :/
    Ja na katar używam wody morskiej. Na gardło isla i tantum verde. Do tego rosół, herbata z pigwą i sokiem (prawdziwym, można kupić w aptece) z malin i wypocić się jak najmocniej.

Mnie też pomaga Isla i sól morska na katar, a w aptece babka poleciła mi Gripovitę https://www.doz.pl/apteka/p52107-Gripovita_Forte_proszek_10_saszetek. Dużo tańsza niż prenalen, ma bogatszy skład i była w promocji z termometrem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4 wrote:
    Leże na sali z dziewczyna która ma cholestaze i Szwedzi ją głównie brzuch i ręce ;/ biedna bo lekarze postraszyli ją że że muszą wcześniej rozwiazac caze a jest dopiero w 31tc

O kurczę, to nieciekawie :( Oby u mnie jej nie stwierdzono.

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-) Ja cały czas podczytuję, ale tak jak już któraś z dziewczyn pisała zanim zdążę nadrobić to już większość tematów jest nieaktualna ;-)
    Trzymam kciuki za wszystkie, a teraz szczególnie za mamusie, które mają się niedługo rozpakować...
    Mnie dopadł jakiś kryzys pod koniec tej ciąży, czuję się okropnie zmęczona zgagą, opuchlizną i brakiem sił :-P do tego w środę po badaniu u lekarza zaczął odchodzić mi czop ( chyba)i trwa to do dziś i zastanawiam się jak długo to jeszcze może potrwać...

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, u Ciebie już niewielkie szanse żeby się obróciła, mówiłam o mnie :) Choć lekarz dwa tygodnie temu powiedział że nie sądzi że się obróci. Czytałam gdzieś ostatnio, że na takim etapie nie tylko nie ma miejsca, ale główka jest już ciężka i dzidzia nie ma siły się obrócić bo obraca się w poprzek i wraca spowrotem na swoje miejsce. Dla mnie plusem CC byłoby to że wypadłaby przed świętami no i nie stresowałąbym się że zacznę rodzić w wigilię czy sylwestra :P No i wolę cesarkę, niż jakieś kleszczowe...

Genoweffa, ta Gripovita ma tylko inne owoce w składzie niż Prenalen: koncentrat proszku z czarnej porzeczki 500 mg, koncentrat maliny w proszku 280 mg, ekstrakt z czarnego bzu 200 mg, ekstrakt z hibiskusa 100 mg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Hej dziewczyny :-) Ja cały czas podczytuję, ale tak jak już któraś z dziewczyn pisała zanim zdążę nadrobić to już większość tematów jest nieaktualna ;-)
    Trzymam kciuki za wszystkie, a teraz szczególnie za mamusie, które mają się niedługo rozpakować...
    Mnie dopadł jakiś kryzys pod koniec tej ciąży, czuję się okropnie zmęczona zgagą, opuchlizną i brakiem sił :-P do tego w środę po badaniu u lekarza zaczął odchodzić mi czop ( chyba)i trwa to do dziś i zastanawiam się jak długo to jeszcze może potrwać...
    Teoretycznie czop może odchodzić nawet dwa tygodnie :)

• evvik Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co z gym mrozeniem swiat? ;p

Marie jakies pomysly jak sie zorganizowac teraz by byly pierogi na wigilie? :D

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Pola, u Ciebie już niewielkie szanse żeby się obróciła, mówiłam o mnie :) Choć lekarz dwa tygodnie temu powiedział że nie sądzi że się obróci. Czytałam gdzieś ostatnio, że na takim etapie nie tylko nie ma miejsca, ale główka jest już ciężka i dzidzia nie ma siły się obrócić bo obraca się w poprzek i wraca spowrotem na swoje miejsce. Dla mnie plusem CC byłoby to że wypadłaby przed świętami no i nie stresowałąbym się że zacznę rodzić w wigilię czy sylwestra :P No i wolę cesarkę, niż jakieś kleszczowe...

Moj doktorek powiedzial, ze absolutnie mam sie nie zgadzac na zadne kleszcze, obracanie dziecka zewnetrznie i tego typu akcje. Powiedzial cyt " my mozemy gadac co chcemy, a w razie tragedii to pani zostanie z chorym dzieckiem, a lekarze umyja rece " ...

Ciesze sie, ze trafilam na takiego lekarza, bo niewielu teraz prawde ci powie lub o wszystkich mozliwych konsekwencjach. Powiedzial mi, ze przy cc w tym wypadku mam pewnosc, ze mala urodzi sie zdrowa, a przy naturalnym, przy takim ulozeniu tej gwarancji nie ma...

genoweffa lubi tę wiadomość

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierogi chyba kupię. Nie mam siły na to żeby stac i lepić. Dla meza i malej normalne z kapusta i grzybami a dla siebie ruskie. Ja jakos za wiele nie bede robic na swieta jak i tak bedziemy sami, barszczyk, uszka, pierogi, maja mowila ze zrobi mi rybe po grecku, jakies krokiety, pieczeń, gyrosa dla meza i jeszcze moze cos wymyślę. No i obowiązkowo Ze dwie blachy ciasta bo w pierwszy dzien świat goscie na urodziny do wiktorii sie zjadą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 12:09

1usap07w9hybl9h9.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Teoretycznie czop może odchodzić nawet dwa tygodnie :)

Nie pocieszyłaś mnie :-P
    A najlepsze jest to, że moja Joasia w 29 tyg ważyła 1060g i martwiłam się, że będzie taka maleńka a teraz waży 3 kg! I teraz martwię się jak ja ją urodzę ;-)
    A mój doktorek twierdzi, że przy mojej budowie 4 kg mogę spokojnie urodzić :-O

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Pola_27 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    co z gym mrozeniem swiat? ;p

Marie jakies pomysly jak sie zorganizowac teraz by byly pierogi na wigilie? :D

Gotowe lekko obgotuj, wyloz na deske i wloz do zamrazarki, pozniej wrzuc do woreczka lub pojemnika. Chodzi o to zeby sie cholery nie posklejaly. Na desce mozesz wylozyc folie spozywcza posmarowana olejem ;)

Mama-julka lubi tę wiadomość

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Nazja Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za mną kolejna nieprzespana noc :( Wstałam po 2 do łazienki i od tej pory zasnąć nie mogłam. Rano byłam na badaniach i myślałam, że odeśpię po powrocie,ale wiecznie coś-już prawie zasnęłam,a tu kurier przyszedł,potem znowu się położyłam, telefon dzwoni,teraz z kolei pies się domaga wyjścia na dwór,ale muszę poczekać, aż przestanie padać.Chyba daruje sobie zaplanowane na dzisiaj sprzątanie...

f2wlwn15q3fd6na8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi - najważniejsze że jesteś w szpitalu, sterydy na pewno zadziałają i będzie wszystko dobrze jak urodzisz, lekarze wiedzą co robią. Moja kuzynka urodziła w 32 tyg synka 1500 gram, jest teraz zdrowym 6 latkiem, bardzo dobrze się rozwija i absolutnie nic mu nie jest.

Pati_Zuzia - ja jak robię tort to zawsze jako krem ubijam śmietanę 30% z cukrem pudrem i śmietana-fixem, no ale taki tort to koniecznie musi być w lodówce. Jeszcze smaczne są kremy z połączania serka mascarpone z bitą śmietaną, ja lubię takie lekkie kremy a nie maślane.

Moja Pani ginekolog ostatnio właśnie mówiła o główce że na tym etapie jest na tyle ciężka że nie powinien synek już się przekręcić (fiknął główką w dół).

• evvik Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola_27 wrote:
    Moj doktorek powiedzial, ze absolutnie mam sie nie zgadzac na zadne kleszcze, obracanie dziecka zewnetrznie i tego typu akcje. Powiedzial cyt " my mozemy gadac co chcemy, a w razie tragedii to pani zostanie z chorym dzieckiem, a lekarze umyja rece " ...

Cos w tym jest, w szpitalu jestesmy jak sardynki na tasmie... a najgorsze jak czlowiek nie jest swiadomy co jest dobre a co szkodzi dziecku.
    Tak jak z mom pierwszym dzieckiem, wmowiono mi, ze byl lekko niebieski, bo zle oddychalam, podczas gdy w nastepnych latach dowiedzialam, sie, ze dziecko zmienilo kolor ze wzgledu na zle przeprowadzony porod. No i badz tu madry.

• Nazja Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1990 wrote:
    Jest duza szansa ze mozemy sie spotkac:) Nazja a ty czemu wybralas ten szpital? Wlasnie mnie bratowa telefonem obudzila, to se pospalam ale zaraz Was nadrobie:)

Karola,wybrałam ten szpital ze względu na lokalizację. Mieszkam teraz na południu waw i ten jest w sumie najbliżej ;) Poza tym moja koleżanka rodziła na Madalińskiego w tym roku i była zadowolona z opieki :)

Karola1990 lubi tę wiadomość

f2wlwn15q3fd6na8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze o świętach miałam napisać, że u nas też wielka nie wiadomo, bo mogę już być z synkiem w domu a równie dobrze mogę być z nim w szpitalu, albo co najgorsze może jeszcze siedzieć w brzuszku u mnie. Więc bardzo ciężko coś zaplanować. :(

Pierogi można spokojnie mrozić, surowe albo ugotowane, tylko właśnie rozłożyć najpierw żeby zamroziły się i potem do torebki przesypać, żeby się nie posklejały.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko jest ktoś kto się dobrze czuje bo widzę że normalnie jakis pomór u nas...
    Megi trzymamy wszystkie kciuki za Ciebie i Franka :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    Pati_zuzia.

Mrozisz tez pierogi?
    Jesli tak, to gotujesz je najpierw? czy takie ulepione nie ugotowane?
    Bosz, jus terras mi sie nie chice, a co dopiero na pare tygodni;p
    lekko obgotowuje,pozniej wykladam jedna warstwe na talerz wystudzic i do zamrazalki. jak mam mniej miejsca w zamrazalce to wykladam warstwowo,ale miedzy warstwy wkaldam paier do pieczenia to sie nie posklejaja i latwo wyjac :) sorki ze dopiero teraz odp,ale robilam ten tort i jeszcze nie skonczony.A tak mi pomaga Gabrys
    no nic biore sie teraz za sprzatanie tego balaganu i za obiad :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 10:32

Pola_27, kwiatakacji, Ola_45, Matleena, Piegus, Moniusia89, Madzisek, Nadulka, Acikk, Hashija, Mama-julka, maya34, ZieloneOliwki, moniek90 lubią tę wiadomość

‹‹ 1538 1539 1540 1541 1542 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ