X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1990 wrote:
    Ola w takim razie o szpital jestem spokojna:) ja wcinam ciastko, dobra pora nie ma co:) moj maz mowi na mnie Obelix, ma mi jeszcze szelki dokupic i spodnie w bialo-niebieskie paski:) kazalam mu wasy zapuscic zeby wygladal jak Asterix:) przynajmniej do siebie pasujemy:)

Mój brat jak mnie zobaczył ostatnio to też walnął tekstem, że mam brzuch jak Obelix :P

Karola1990 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy myslicie,ze ja to jakis mistrz cukiernictwa :P dlatego robie trotprawie miesiac wczesniej, zeby miec czas na wemilowanie bledow :D mam nadzieje, ze nie bedzie tak,ze robie okroagly a kocowy efekt wyjdzie kwadratowy lub jakis kanciasty ;)
    ajesli chodzi o swieta to ja mam zamiar ugotowac pierogi, barszczyk,uszka, moze i kapuste wczesniej znaczy juz niedlugo i zamrozic,tylko zobaczmy czy sie zbiorewsobie,zeby ten plan zrealizowac :D jak sie urodzil Gabrys cale swieta zrobily moa mama, siostra i tesciowa :) no ale w tym roku nie bedzie tak, bo mama nie zyje, siostra jednak nie przyjedzie, a tesciow jak zaprosimy to juz jak maly bedzie mial conajmniej miesiac, bo te pierwsze chwile czhcemy spedzic sami,znaczy tylko nasza czworka :)

• evvik Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_zuzia.

Mrozisz tez pierogi?
    Jesli tak, to gotujesz je najpierw? czy takie ulepione nie ugotowane?
    Bosz, jus terras mi sie nie chice, a co dopiero na pare tygodni;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Moim zdaniem kupowanie Prenalen jest bez sensu. Dałam prawie 30zł za syrop, czytam w domu skład a tam co? Cukier, sok z malin i czosnek :/
    Ja na katar używam wody morskiej. Na gardło isla i tantum verde. Do tego rosół, herbata z pigwą i sokiem (prawdziwym, można kupić w aptece) z malin i wypocić się jak najmocniej.

Mnie też pomaga Isla i sól morska na katar, a w aptece babka poleciła mi Gripovitę https://www.doz.pl/apteka/p52107-Gripovita_Forte_proszek_10_saszetek. Dużo tańsza niż prenalen, ma bogatszy skład i była w promocji z termometrem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4 wrote:
    Leże na sali z dziewczyna która ma cholestaze i Szwedzi ją głównie brzuch i ręce ;/ biedna bo lekarze postraszyli ją że że muszą wcześniej rozwiazac caze a jest dopiero w 31tc

O kurczę, to nieciekawie :( Oby u mnie jej nie stwierdzono.

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-) Ja cały czas podczytuję, ale tak jak już któraś z dziewczyn pisała zanim zdążę nadrobić to już większość tematów jest nieaktualna ;-)
    Trzymam kciuki za wszystkie, a teraz szczególnie za mamusie, które mają się niedługo rozpakować...
    Mnie dopadł jakiś kryzys pod koniec tej ciąży, czuję się okropnie zmęczona zgagą, opuchlizną i brakiem sił :-P do tego w środę po badaniu u lekarza zaczął odchodzić mi czop ( chyba)i trwa to do dziś i zastanawiam się jak długo to jeszcze może potrwać...

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, u Ciebie już niewielkie szanse żeby się obróciła, mówiłam o mnie :) Choć lekarz dwa tygodnie temu powiedział że nie sądzi że się obróci. Czytałam gdzieś ostatnio, że na takim etapie nie tylko nie ma miejsca, ale główka jest już ciężka i dzidzia nie ma siły się obrócić bo obraca się w poprzek i wraca spowrotem na swoje miejsce. Dla mnie plusem CC byłoby to że wypadłaby przed świętami no i nie stresowałąbym się że zacznę rodzić w wigilię czy sylwestra :P No i wolę cesarkę, niż jakieś kleszczowe...

Genoweffa, ta Gripovita ma tylko inne owoce w składzie niż Prenalen: koncentrat proszku z czarnej porzeczki 500 mg, koncentrat maliny w proszku 280 mg, ekstrakt z czarnego bzu 200 mg, ekstrakt z hibiskusa 100 mg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Hej dziewczyny :-) Ja cały czas podczytuję, ale tak jak już któraś z dziewczyn pisała zanim zdążę nadrobić to już większość tematów jest nieaktualna ;-)
    Trzymam kciuki za wszystkie, a teraz szczególnie za mamusie, które mają się niedługo rozpakować...
    Mnie dopadł jakiś kryzys pod koniec tej ciąży, czuję się okropnie zmęczona zgagą, opuchlizną i brakiem sił :-P do tego w środę po badaniu u lekarza zaczął odchodzić mi czop ( chyba)i trwa to do dziś i zastanawiam się jak długo to jeszcze może potrwać...
    Teoretycznie czop może odchodzić nawet dwa tygodnie :)

• evvik Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co z gym mrozeniem swiat? ;p

Marie jakies pomysly jak sie zorganizowac teraz by byly pierogi na wigilie? :D

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Pola, u Ciebie już niewielkie szanse żeby się obróciła, mówiłam o mnie :) Choć lekarz dwa tygodnie temu powiedział że nie sądzi że się obróci. Czytałam gdzieś ostatnio, że na takim etapie nie tylko nie ma miejsca, ale główka jest już ciężka i dzidzia nie ma siły się obrócić bo obraca się w poprzek i wraca spowrotem na swoje miejsce. Dla mnie plusem CC byłoby to że wypadłaby przed świętami no i nie stresowałąbym się że zacznę rodzić w wigilię czy sylwestra :P No i wolę cesarkę, niż jakieś kleszczowe...

Moj doktorek powiedzial, ze absolutnie mam sie nie zgadzac na zadne kleszcze, obracanie dziecka zewnetrznie i tego typu akcje. Powiedzial cyt " my mozemy gadac co chcemy, a w razie tragedii to pani zostanie z chorym dzieckiem, a lekarze umyja rece " ...

Ciesze sie, ze trafilam na takiego lekarza, bo niewielu teraz prawde ci powie lub o wszystkich mozliwych konsekwencjach. Powiedzial mi, ze przy cc w tym wypadku mam pewnosc, ze mala urodzi sie zdrowa, a przy naturalnym, przy takim ulozeniu tej gwarancji nie ma...

genoweffa lubi tę wiadomość

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierogi chyba kupię. Nie mam siły na to żeby stac i lepić. Dla meza i malej normalne z kapusta i grzybami a dla siebie ruskie. Ja jakos za wiele nie bede robic na swieta jak i tak bedziemy sami, barszczyk, uszka, pierogi, maja mowila ze zrobi mi rybe po grecku, jakies krokiety, pieczeń, gyrosa dla meza i jeszcze moze cos wymyślę. No i obowiązkowo Ze dwie blachy ciasta bo w pierwszy dzien świat goscie na urodziny do wiktorii sie zjadą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 12:09

1usap07w9hybl9h9.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Teoretycznie czop może odchodzić nawet dwa tygodnie :)

Nie pocieszyłaś mnie :-P
    A najlepsze jest to, że moja Joasia w 29 tyg ważyła 1060g i martwiłam się, że będzie taka maleńka a teraz waży 3 kg! I teraz martwię się jak ja ją urodzę ;-)
    A mój doktorek twierdzi, że przy mojej budowie 4 kg mogę spokojnie urodzić :-O

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Pola_27 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    co z gym mrozeniem swiat? ;p

Marie jakies pomysly jak sie zorganizowac teraz by byly pierogi na wigilie? :D

Gotowe lekko obgotuj, wyloz na deske i wloz do zamrazarki, pozniej wrzuc do woreczka lub pojemnika. Chodzi o to zeby sie cholery nie posklejaly. Na desce mozesz wylozyc folie spozywcza posmarowana olejem ;)

Mama-julka lubi tę wiadomość

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Nazja Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za mną kolejna nieprzespana noc :( Wstałam po 2 do łazienki i od tej pory zasnąć nie mogłam. Rano byłam na badaniach i myślałam, że odeśpię po powrocie,ale wiecznie coś-już prawie zasnęłam,a tu kurier przyszedł,potem znowu się położyłam, telefon dzwoni,teraz z kolei pies się domaga wyjścia na dwór,ale muszę poczekać, aż przestanie padać.Chyba daruje sobie zaplanowane na dzisiaj sprzątanie...

f2wlwn15q3fd6na8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi - najważniejsze że jesteś w szpitalu, sterydy na pewno zadziałają i będzie wszystko dobrze jak urodzisz, lekarze wiedzą co robią. Moja kuzynka urodziła w 32 tyg synka 1500 gram, jest teraz zdrowym 6 latkiem, bardzo dobrze się rozwija i absolutnie nic mu nie jest.

Pati_Zuzia - ja jak robię tort to zawsze jako krem ubijam śmietanę 30% z cukrem pudrem i śmietana-fixem, no ale taki tort to koniecznie musi być w lodówce. Jeszcze smaczne są kremy z połączania serka mascarpone z bitą śmietaną, ja lubię takie lekkie kremy a nie maślane.

Moja Pani ginekolog ostatnio właśnie mówiła o główce że na tym etapie jest na tyle ciężka że nie powinien synek już się przekręcić (fiknął główką w dół).

• evvik Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola_27 wrote:
    Moj doktorek powiedzial, ze absolutnie mam sie nie zgadzac na zadne kleszcze, obracanie dziecka zewnetrznie i tego typu akcje. Powiedzial cyt " my mozemy gadac co chcemy, a w razie tragedii to pani zostanie z chorym dzieckiem, a lekarze umyja rece " ...

Cos w tym jest, w szpitalu jestesmy jak sardynki na tasmie... a najgorsze jak czlowiek nie jest swiadomy co jest dobre a co szkodzi dziecku.
    Tak jak z mom pierwszym dzieckiem, wmowiono mi, ze byl lekko niebieski, bo zle oddychalam, podczas gdy w nastepnych latach dowiedzialam, sie, ze dziecko zmienilo kolor ze wzgledu na zle przeprowadzony porod. No i badz tu madry.

• Nazja Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1990 wrote:
    Jest duza szansa ze mozemy sie spotkac:) Nazja a ty czemu wybralas ten szpital? Wlasnie mnie bratowa telefonem obudzila, to se pospalam ale zaraz Was nadrobie:)

Karola,wybrałam ten szpital ze względu na lokalizację. Mieszkam teraz na południu waw i ten jest w sumie najbliżej ;) Poza tym moja koleżanka rodziła na Madalińskiego w tym roku i była zadowolona z opieki :)

Karola1990 lubi tę wiadomość

f2wlwn15q3fd6na8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze o świętach miałam napisać, że u nas też wielka nie wiadomo, bo mogę już być z synkiem w domu a równie dobrze mogę być z nim w szpitalu, albo co najgorsze może jeszcze siedzieć w brzuszku u mnie. Więc bardzo ciężko coś zaplanować. :(

Pierogi można spokojnie mrozić, surowe albo ugotowane, tylko właśnie rozłożyć najpierw żeby zamroziły się i potem do torebki przesypać, żeby się nie posklejały.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko jest ktoś kto się dobrze czuje bo widzę że normalnie jakis pomór u nas...
    Megi trzymamy wszystkie kciuki za Ciebie i Franka :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    Pati_zuzia.

Mrozisz tez pierogi?
    Jesli tak, to gotujesz je najpierw? czy takie ulepione nie ugotowane?
    Bosz, jus terras mi sie nie chice, a co dopiero na pare tygodni;p
    lekko obgotowuje,pozniej wykladam jedna warstwe na talerz wystudzic i do zamrazalki. jak mam mniej miejsca w zamrazalce to wykladam warstwowo,ale miedzy warstwy wkaldam paier do pieczenia to sie nie posklejaja i latwo wyjac :) sorki ze dopiero teraz odp,ale robilam ten tort i jeszcze nie skonczony.A tak mi pomaga Gabrys
    no nic biore sie teraz za sprzatanie tego balaganu i za obiad :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 10:32

Pola_27, kwiatakacji, Ola_45, Matleena, Piegus, Moniusia89, Madzisek, Nadulka, Acikk, Hashija, Mama-julka, maya34, ZieloneOliwki, moniek90 lubią tę wiadomość

‹‹ 1538 1539 1540 1541 1542 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ