X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde, co jest z tymi pępowinami, nie widać tego na usg przed porodem...?

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole z tymi kupkami to dziwna sprawa. Synek mojej siostry jest w podobnym wieku co Twoj Olek i ostatnio miał właśnie takie ostre biegunki z kawałkami jedzenia. Sam kwas i nic więcej. Młoda sie wkurzyła, poszła z nim do szitala na badania. Okazało się, że wszystko ok, nic mu nie jest, wyniki dobre, a kupy rzadkie dalej były. Siostra zaczęła kombinować z jedzeniem, uważała bardzo co mu daje i po kolei wykluczyła mu produkty z glutenem... i pomogło. A co do wspomagania organizmu, Milena dawała małemu acidolac a później jakis inny chyba multilac baby

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    skonczone 14 msc. a gdzie to mozna kupic ? w aptece?

Jest jeszcze DICLOFLOR

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    kurde, co jest z tymi pępowinami, nie widać tego na usg przed porodem...?

Właśnie też nad tym myślę, bo skoro widać jej długość i to, że dziecko się nią bawi, to tym bardziej powinno być widać, że się owija...

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    skonczone 14 msc. a gdzie to mozna kupic ? w aptece?

Tak w aptece. Są różne smaki. Dobrze mieć go zawsze w zapasie.

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola_27 wrote:
    Właśnie też nad tym myślę, bo skoro widać jej długość i to, że dziecko się nią bawi, to tym bardziej powinno być widać, że się owija...
    mi przed samym porodem usg nie robili, chyba zazwyczaj robi sie tylko ktg.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki za porady, jestem juz tym wszystkim potwornie zmeczona i zmartwiona, ze tyle to trwa i ciagle cos :/

7w3d 💔
  • puli27 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Acikk nacięcia czy z zzo czy bez i tak nie czujesz bo robią je podczas skurczu, a przy takim bólu to uwierz mi malutkie nacięcie naprężonej do granic wytrzymałości skóry to pikuś. Nacięcie robią wtedy jak widzą, że kobieta może popękać, raczej bez względu na to czy miała zzo czy nie.

Do mamuś: Olek ma biegunkę, co mogę mu podać? smecte zwymiotował, po enterolu nie ma poprawy bo stosujemy go już 2 tydzień, teraz jakiś zamienny probiotyk kupiłam. Ale dziś było od 6 rano do teraz 8 kup, czyli co zje to wykupczy, kupy obrzydliwe ciemne zielone, toksyczne ostro bo od razu pupka cała odparzona pomimo stosowania bepantenu i sudocremu. Właśnie moczyliśmy go w rumianku. Nie wiem już czy iść się zastrzelić czy co.... Jak nie choroba to teraz sraczka, czy to wszystko kiedyś minie? jak ja mam do tej wylęgarni bakterii wirusów noworodka sprowadzić? jestem załamana, bezsilna i zmęczona :(
    z lekow rewelacyjny jest nifuroksazyd mojemu synkowi zawsze go pidaje gdy ma biegunke

puli27
    hchy9n7333pwomwk.png
  • Pola_27 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    mi przed samym porodem usg nie robili, chyba zazwyczaj robi sie tylko ktg.

Mi jeszcze we wtorek zrobią i w poniedziałek przed cc... ale widzę, że w pl ciut inaczej jest. Tu na każdej wizycie mam usg i od 28 tyg na kazdej wizycie ktg. Chociaz pamiętam,że z Pawełkiem przed porodem też mi usg robili, ale może dlatego, że były pewne komplikacje

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Acikk Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna mama nie jestem, ale z metod mojej mamy pamiętam kleik ryzowy na wodzie.

Dziewczyny co do pępowiny u nas padło to pytanie na SR i niestety czasem jest tak że dziecko się owinie jak się wstawia w kanal i po 1 już wtedy nie robi się USG a po 2 głowa jest wtedy tak nisko że nie byłoby tego widać.

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ja własnie we wtorek rozmawiałam ze swoim lekarzem na temat pępowiny bo moja mała przy porodzie miała ją owiniętą. Lekarz mówił że oni nawet jak widzą to nie zwracają na to uwagi bo dziecko jest owinięte a za godzinę już nie i odwrotnie a 40 % dzieci rodzi sie z pepowiną wokół szyi. W ten sposób maluch sie nie udusi bo oddycha pępowiną a musiała by ona być owinięta kilkakrotnie żeby zacisnać się do tego stoponia żeby dziecko się udusiło. Właśnie dltego robią ktg żeby w razie gdyby coś sie działo móc szybko zareagować bo ktg jest lepszym wyznacznikiem przy pępowinie niż usg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2015, 21:22

ZieloneOliwki, Mama-julka lubią tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    Laski ja własnie we wtorek rozmawiałam ze swoim lekarzem na temat pępowiny bo moja mała przy porodzie miała ją owiniętą. Lekarz mówił że oniżnawet jak widzą to nie zwracają na to uwagi bo dziecko jest owinięte a za godzinę już nie i 40 % dzieci rodzi sie z pepowiną wokół szyi. W ten sposób maluch sie nie udusi bo oddycha pępowiną a musiała by ona być owinięta kilkakrotnie żeby zacisnać się do tego stoponia żeby dziecko się udusiło. Właśnie dltego robią ktg żeby w razie gdyby coś sie działo móc szybko zareagować bo ktg jest lepszym wyznacznikiem przy pępowinie niż usg.

Dokładnie. Najważniejsze jest tętno które jest calky czas sprawdzane przez ktg.

Madzisek lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna najlepszy jest orsalit dla dzieci. W niektórych aptekach dzielą na saszetki tak że nie musisz brać całego opakowania od razu najlepiej wziać kilka i zobaczyć czy mały chce to pić choć. Są róże smaki od 6 miesiąca(bananowy albo malinowy)ewentualnie gdyby nie smakowało to ponizej 6miesiaca jest też neutralny.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podejrzana cisza :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk weeckend sie zaczął to nic dziwnego.
    Ja napisalam smsa do gina zobaczymy kiedy odpowie

1usap07w9hybl9h9.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 09:51

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Pchełka a marchewkę dałąm mu wczoraj, do obiadku posiekałam ugotowałam i pięknie zajadł z ziemniaczkami i mięskiem z nami, a dziś dosłownie w kupie były zupełnie nie strwaione kawałki marchewki, jak posiekałam i łyknął tak wyszły, więc na razie chyba marchewki mu nie dam.

Marchewkę dawaj jak najbardziej, ale mięska nie. Ziemniaki tylko suche, ewentualnie pogniecione z marchewką.

Biegunka może byc od ząbków, ale też od uszka czy antybiotyku. Czy uszka bolą najprościej sprawdzisz dociskając lekko płatki uszu. Jak go nie bolą to nie będzie reakcji.
    Wyklucz mu całkowicie nabiał, mleko też na 2-3 dni.
    I na pupcię odparzoną najlepiej krem/maść z tlenkiem cynku a bepanthen pomaga jak już jest rana.
    Do jedzonka możesz mu też zrobić papkę z Corn Flakes z wodą.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Mai
    Alicja
    GRATULUJE!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2015, 22:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja gratulacje ;)

MamaMai gratulacje;)

• Acikk Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa no tak zapomniałam że weekendzik a moj mąż jeszcze w piątek robi ostatnia nocke więc u nas trochę inaczej te weekendziki :P wszystkie się seksuja przy weekendzie :)
    Ale chyba nikt nie rodzi wiec spokojna nocka dziś :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
‹‹ 1780 1781 1782 1783 1784 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ