Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Uwierzcie, nie ma co narzekac
na wiekszosc sluzby zdrowia. U nas za wszystko sie placi jak sie do lekarza idzie. Ciezarowki niby maja bezplatna opieke lekarska. Z tego wychodzi tylko polozna i badania na ktore ona mnie moze skierowac:p bo jakbym chciala na wlasna reke dodatkowe badania jakies robic to musze bulic hajs. Za jazde karetka sie placi prawie 200 polskich plnow
-
nick nieaktualnyNawet jak sa podstawy,ze vos moze sie dziac zlego? Nie wiem na ang. Sluzbe zdrowia tez mozna narzekac zwlaszcza na poczatku ciazy,gdzie do tego 13 tyg sie czeka oby wszystko bylo ok,ale I tak maja oddzcial wczesnej ciaxy w szpitalu I jak cos to mozna tam dzwonic albo jechac. Ja jak potrzebowalam dodatkowych badan to nie bylo mowy o placeniu,nawet nie wiedzialam,ze je musze miec. Duzo zalezy od osoby ktora sie Toba zajmuje. Kurde mnie od daena pytali czy dobrze sie czuje,nie puchne,a Ty w takim stanie I rzucili na luz bo juz koncowka. Mi wywolywali kilka dni przed terminem z usg co mogli choc poczekac do niego I wtedy. Nie da sie nic zrobic?
-
nick nieaktualny
-
Nie wiem zobaczymy w poniedzialek jak mi sie uda dostac do poloznej albo juz poczekam do tej srody bo i tak mam wizyte. U nas tez pierwszy trymestr jest taki ze oni nic nie zrobia, ciaza jak ma sie utrzymac o sie utrzyma, nie to nie. Jak poronilam w walentynki pojechalam na pogotowie to najpierw czekalam 3 godziny az mnie poloza na lozko na 30 minut ledwo, przyszedl jakis lekarz, cos popytal i kazal mi nastepnego dnia jechac do drugiego szpitala (mamy dwa szpitale i jeden nie ma nic wspolnego z takimi rzeczami jak ciaza poronienia iw ogole) pojechalam a tam babka mi powiedziala ze ona mnie nie moze przyjac bo nie maja czasu (a wszystkie siedzialy i pily kawke w recepcji) i moze mnie umowic na za 3 dni dopiero na usg zeby zobaczyc co jest grane... Jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy teraz i bylam u gina potwierdzic, bo to tez nie jest obowiazkowe, i zapytalam sie co z moja praca bo dzwigam po 30 kg nawet to powiedzial ze to nie ma znaczenia bo jesli zarodek jest silny to bedzie z tego dziecko a jak nie to nie i trudno.
-
nick nieaktualnyAliss ja peklam sama I tak peklam ladnie troszke w srodku,ze odrazu siadalam normalnie,na poczatku myslalam,ze to dzieki znieczuleniu,ale nie nic kompletnie nie czulam.
Przy Gabrysiu cieli mnie I mysle ze jakies 2 tyg do 3 czulam dyskomfort. Na pewno 2 tyg siadalam na jednym poldupku. Ale to duzo zalezy od ciecia I szycia. Ja na dzien dzisiejszy wole peknac sama
-
nick nieaktualnyNo a pracodawca nie ma obowiazku zapewnic Ci zmiany stanowiska itd? Tutaj musi zmienic Ci stanowisko na lzejsze,plus robia risk assesment I raczej go przestrzegaja,przynajmniej moje szefostwo.
U nas pojawil sie tradzik noworodkowy,niby to nie jest dokuczliwe I nic nie trzeba z tym robic,bo ma samo zniknac, pozostaje efekt tylko wizualny, ale moze ktoras z mamusiek ma doswiadczenie z czyms takim I jednak cos stosowala? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykwiatakacji wrote:
My od dwóch dni walczymy z brzuszkiem. Jest płacz, prężenie. Mała śpi niespokojnie, płacze przez sen, wybudza się.Oby to nie był początek kolek.
Kurcze u Nas to samo wlasnie
wczoraj od 19 probowalam ja uspac. Padla po 23
a bylam sama- byly chwile ze plakalam razem z nia z bezsilnosci ze nie moge jej pomoc. W dodatku caly dzien sama bylam, maz przyjechal dopiero po 23. Masakra
-
nick nieaktualnystars2345 wrote:Hej. Do mamus z dzieciaczkami mam pytanie. Ile razy dziennie robią kupkę? Bo u nas po wyjściu ze szpitala byla jedna w ciagu dnia o 12 i dzis o 2 w nocy dopiero kolejna i Malo, to normalne czy ma problemy z brzuszkiem? No i kiedy po cc miałyście juz normalnie pokarm w piersi i czy mm robocie z woda przegotowana czy niegazowaną i czy przepajacie czyms Maluszki czy samo to mm?
Moja np wczoraj w ciagu dnia zrobila 4 a w nocy ani jednej. Srednio na dobe robi 4-5. Co do mm, ja kp, ale zsarzalo mi sie podac mm na poczatku i robilam z woda przegotowana przefiltrowana z dzbanka brita. Co do pokarmu po cc taka wystarczajaca ilosc mialam dopiero po powrocie do domu czyli 4-5 doba. W szpitalu raz na dobe musialam dokarmiacWiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2015, 08:23
-
Pchelkaa wrote:Moja np wczoraj w ciagu dnia zrobila 4 a w nocy ani jednej. Srednio na dobe robi 4-5. Co do mm, ja kp, ale zsarzalo mi sie podac mm na poczatku i robilam z woda przegotowana przefiltrowana z dzbanka brita. Co do pokarmu po cc taka wystarczajaca ilosc mialam dopiero po powrocie do domu czyli 4-5 doba. W szpitalu raz na dobe musialam dokarmiac
I nie masz problemu z KP? Nam położna na SR nagadała że jak podamy mm nawet raz to dziecko się rozleniwi i nie będzie chciało ciągnąć cyca...
Aliss gratulacje
Matlena mój też o suchym pysku cały czas od 37 tc
nawet sam nie wychodzi z kolegami bo się obawialam że zacznę rodzić
-
Pati_zuzia czyli chyba za rzadko go karmie. To w takim razie jak to rozplanowac zeby co gidzinke go karmic? Karmieni (mniej wiecej po ile minut z kazdej piersi), pieluszka (za kazdym razem?) i jak chce spac to do spania a jak nie to przytuac nosic itp ? Ciezko mi to ogarnac a polozne tylko z laska cos odpowiedza.
-
nick nieaktualnylips wrote:Pati_zuzia czyli chyba za rzadko go karmie. To w takim razie jak to rozplanowac zeby co gidzinke go karmic? Karmieni (mniej wiecej po ile minut z kazdej piersi), pieluszka (za kazdym razem?) i jak chce spac to do spania a jak nie to przytuac nosic itp ? Ciezko mi to ogarnac a polozne tylko z laska cos odpowiedza.
U nas kupa jest przy KP prawie przy każdym karmieniu a czasem przed i po
podobno norma to 4/5/6 ... my się w dzień karmimy co dwie godziny a w nocy co trzy - wybudzam Majke są każdym razem bon jest śpiochem ale dziś fajnie sama tuż przed karmieniem zaczynała się wiercic w kołysce.
Mnie położne w szpitalu nauczyły ze pieluszki zmieniamy przed karmieniem aby po nie ruszać zabrakło dzieckiem które jest najedzona bo po co mieszać w brzuszku i ten sposób super sie sprawdza bo po prostu się wybudza fajnie i potem ładnie ciągnie cyca.
Ogólnie jak płacze a powodem nie jest pielucha ani głód (sprawdzam dając jej mały palec i ja zaczyna ssać energicznie to gloda) to się przytulamy i się uspokaja