Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Matleena wrote:To moja już 3 tygodnie się śluzuje. Tylko.... co to znaczy?
Nie mam pojęcia, moja dopiero dziś ale tak nieprzyjemne uczucie jakby mi wody się sączyły.. Ale tylko jak wstaję to czuję jak wycieka. Ta noc będzie ciężka..Amelia 23.12.2015 🩷
Hania 10.06.2025 🩷 -
nick nieaktualnyAńdźka wrote:Kochane błagam o radę. Mam nawał pokarmu i piersi jak kamienie. Czy któraś miała ten problem? Boję się zapalenia piersi

Masuj pod cieplym prysznicem i czesto przystawiaj dziecko. Zrob tez okaldy z zimnej kapusty- bierzesz lisc kapusty rozbijasz tluczkiem do kotletow i wkladasz w stanik- ulga gwarantowana. Mozesz naqal sciagnac laktatorem tylko nie za duzo bo piersi beda jeszcze wiecej pokarmu produkowac (tak slyszalam)
genoweffa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAneczka co do macierzynskiego w zusie w ciagu 14 dni jak pojdziesz zlozyc wniosek to masz prawo wyboru wyplaty zasilku (80% przez caly rok czy 100% przez 6 msc i 60% przez kolejne 6) jesli nie zadeklarujesz w tym czasie zus decyduje za Ciebie i z tego co slyszalam to przyznaje najpierw 100% a pozniej 60% (przy dg i najwyzszych skladkach 100% to ponad 7 tys a 60% cos ponad 4 tys. 80% to cos ok 5500, ale wiecej musisz dopytac w zusie. Na infolinie zadzwon bo to za wazna sprawa jest.
Zielone oliwki moze taka ukladanke drewniana co sie ksztalty dopasowuje? Sa niedrogie ok 20 zl, a bardzo roznorodnq tematyka, mysle ze cos bys wybrala
ZieloneOliwki lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKochane moje dziękuję za słowa wsparcia. Niestety jest coraz gorzej. Adaś buntuje się co do karmienia, wypluwa moją pierś, zanosi się płaczem, po prostu płacze z głodu. Na razie wspomagam się laktatorem ale dłużej nie dam rady. Nie wyrobie się czasowo żeby odciągać tyle pokarmu, ogarniać dom i jeszcze dzieciątko... znowu płacze. Jestem już o krok od podjęcia decyzji o mleku modyfikowanym. Oczywiście wszędzie dookoła znajomych terror laktacyjny pełną parą. Weszłam nawet na internet szukając jakiejś grupy wsparcia dla matek karmiących mm a tam co? "Mleko modyfikowane-bomba z opóźnionym zapłonem"... Ja pier... piszą głupoty nie znając prawdziwych historii osób. No ale nie ważne. W końcu gdzie ja znajde taką wspaniałą grupę wsparcia jak nie tutaj...Mam pytania do matek karmiących mm:
1. Z tego co się orientuję to dużo pozytywnych opinii tutaj na forum ma mleko hipp. gdzie kupujecie to mleko, ile kosztuje i na ile wystarcza?
2. Skąd wiecie w jakim okresie życia noworodka ile mleka podawać i jak często?
3. Do jakiego okresu czasu podaje siętakie mleko i co dalej?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 04:05
-
W sumie nie wiem czemu sie przejmowac tym terrorem laktacyjnym:D nie ma co sie zalamywac, to nasze dzieciaczki i reszta niech sie w dupe pocaluje, nikt za nikogo nie bedzie decydowal... Wiec nie przejmujcie sie tym, serio, wiecej stresu niz to warte
alisss871 lubi tę wiadomość
-
o 5 odeszly mi wody , jedziemy juz ale mala mawyczucie
skurcze sa ale nawet nie wiem co ile nie liczylam jeszczze
aannkkaa, pati_zuzia, kwiatakacji, Dominique88, mnk, iNso87, rewelka, MeGi2986, Madzisek, cytrynówka, Ola_45, Mi$ia26, Marik, emilka24, m@rzenie, ZieloneOliwki, lilianna, Dżulia, Matleena, alicja_ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKasiaG trzymam kciuki za szybki rozwoj akcji!

Alisss ja kp ale znam odp na Twoje drugie pytanie
na poczatku dokarmialam mm i na opakowaniu jest przelicznik ile ml zrobic mleka dla dziecka 1 msc a ile dla 2 msc itd itd. Ja na twoim miejscu kupilabym mm, nie mowie ze od razu przejsc na nie calkowiecie, ale dokarmiac skoro dziecko glodne. Ja tak zrobilam, kilka dni dokarmialam mm, w miedzy czasie przystawialam do piersi i laktacja sie rozkrecila i to bardzo, w tym momencie wlasnie z cyckow kapie jak z rynny.
Mama-julka, alisss871, genoweffa lubią tę wiadomość
-
mój Olek jest na etapie "brum brumów" więc może jakiś samochodzik/jeździk? do 50 zł spokojnie można coś dostać np coś takiego http://allegro.pl/mochtoys-motorek-rowerek-biegowy-jezdzik-trike-red-i5259597900.htmlZieloneOliwki wrote:taaak, albo "przynajmniej się najesz pierogów" ...
Ja też lubię takie rzeczy ale ze względu na łóżeczko, komodę i komodę kąpielową nie mamy miejsca na choinkę w tym roku. Trudno, będzie w przyszłym jak Kuba już będzie dobrze widział
Justyna14 i inne dziewczyny, potrzebuję kupić rocznemu dziecku jakiś drobiazg (syn kolegi z pracy męża od których dostaliśmy mnóstwo rzeczy dla małego) co takiemu chłopcu można kupić? Jakiś czas temu kupiliśmy im pampersy, ale teraz na święta chciałąbym coś z czego mały się ucieszy
ZieloneOliwki lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyPati zuzia Ty chyba pisalas ze Gabrys zaciskal odbyt przy robieniu kupki, dobrze kojarze? Moja corcia bardzo sie prezy orzy kazdej kuoce steka czerwieni sie poplakuje, ale robi 4-5 luznych kupek na dobe wiec to nie problem z zaparciami, poszperalam w necie i znalazlam cos takiego: http://pediatria.mp.pl/prawidlowyrozwoj/rozwojfizyczny/show.html?id=52299, moze ktoras mama tez ma ten problem to sie uspokoi.
-
nick nieaktualny1. My kupujemy mleko hipp w Rossmanie, 600g starcza nam na 5 dni i kosztuje ok 30 zl.alisss871 wrote:Mam pytania do matek karmiących mm:
1. Z tego co się orientuję to dużo pozytywnych opinii tutaj na forum ma mleko hipp. gdzie kupujecie to mleko, ile kosztuje i na ile wystarcza?
2. Skąd wiecie w jakim okresie życia noworodka ile mleka podawać i jak często?
3. Do jakiego okresu czasu podaje siętakie mleko i co dalej?
2. Te informacje sa na opakowaniu.
3. Nie wiem, ja na pewno bede chciala po kilku miesiacach wprowadzic posiłki. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMi$ia26 wrote:Dziewczyny po SN ile krwawilyscie i czy po 2 tyg tez was tak ciagnal szew ja ledwo siedze bo ciagnie szew przy posladku jak cholera i mam wrazenie ze mi sie to troche rozeszlo

Po tej ciąży, mimo szycia, mogłam usiąść w kilka godzin po porodzie, ale po pierwszej długo siadałam na kółeczku poporodowym, a w miejscu ciągnięcia przykładałam kostkę kodu owiniętą w pieluchę.