X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Mam te kropelki sab simplex. Ale ulotka po niemiecku. Jak często i ile kropelek dajecie? Chcę dawać ;profilaktycznie bo znajoma poleciła i podobno po 2 tygodniach dopiero są efekty.
    Hmm powiem jak było u nas. Mały miał kolki od 18. Zazwyczaj karmienie było 15 i pózniej 18 więc dawałam mu 10 kropelek łyżeczką przed tym karmienie o 15. Następną dawkę o 18. Zdarzyło mi się że dałam jeszcze raz przy kolejnym karmieniu. Ja efekty widziałam już po pierwszym wieczorze, bo nastepnego jak podałam te kropelki to był spokój, a 3 dawkę musiałam podać chyba tylko raz. Kropelki podawałam łyżeczką bo gdzieś przeczytałam że niby daje to lepsze efekty. W dzień nie miałam potrzeby podawać więc nie faszerowałam małego. Krople stosowaliśmy tydzień. Po tygodniu zauważyłam że po mały zaczął ulewać po karmieniu z kropelkami i tak jakby go brzuszek bolał ale nie przez kolkę. Więc odstawiłam i kropelki i kolki już nie było. Ale to wszystko przy mleku prenan, przy hippie nie było potrzeby podawać. Teraz jestem na nan ha i niestety musiałam wrócić do kropelek, ale daje tylko jak widzę że mały ma problemy z brzuszkiem, a nie zdarza się to cały czas i podaję 5 kropelek do mleka.

• bella88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję Wam takich placzacych maluszków. Będąc na Waszym miejscu pewnie też bym ryczała. Mój prawie wogole nie płacze ale mam z nim inny znowu problem bo strasznie dużo mi je a ja już nie wiem co mam zrobić bo nie chce go przekarmic. Karmie mm. Od wczoraj próbuje wprowadzić mu stałe godziny posiłków tak jak alicja. Wczoraj zjadł o 22 i myślałam że przespi mi do tej 4 ale on nie. Obudził się o 2 i zjadł 70ml później o 5 zjadł 120, ok 9 zjadł 120, o 10.30 znowu był głodny ale dałam mu koperku 90ml i tak zdołałam go przytrzymać do 11.30 i wtedy dałam mu mleko i zjadł 90ml zaraz po tym koperku. Wczoraj było to samo. Między kamrmieniami mu daje rumianek lub koperek i w sumie ładnie pije ale mam wrażenie że on bez przerwy jest głodny :/ jedyny plus podawania mu takich ilości naparow plus kropelek jest taki że ma dużo mniejsze problemy z brzuszkiem bo wcześniej bardzo się męczył. Może on się nie najada tym mlekiem? Jak myślicie?

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    05.05 16dpo Beta 1113 mlU/ml, Prog 35,60 ng/ml
    07.05 18dpo Beta 2307 mlU/ml
    Wizyta 29.06 godz. 18.45 prenatalne
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na porodowce powodzenia :)
    Kwiatakacji ja uzywam chusty elastycznej I jestem zadowolona,moze troche sie rozciaga pod ciezarem malenstwa,ale dla noworodkow I dzieciaczkow do 3 miesiaca jest najlepsza,pozniej podobno lepsza jest tkana. Mysle,ze to prawda bo dziecko coraz ciezsze,a ze chusta jest elastyczna to sie wlasnie rozciaga. Z Gabrysiem uzywalam dosc dlugo i nie zawsze bylo wygodnie jak juz byl duzy,ale wtedy juz mi sie nie oplacalo kupowac drugiej :) Ja ok 3 miesiaca mam zamiar kupic tkana. My lubimy sie chistowac ima duzo plusow dla maluszkow :)

ZieloneOliwki lubi tę wiadomość

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kończymy opalanko i idziemy do domku ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:44

bella88, iNso87, Marik, akira, justyna14, Mama-julka, MeGi2986, kwiatakacji, pati_zuzia, Madzisek, lilianna, emilka24, Pchelkaa, Mi$ia26, Piegus, m@rzenie, genoweffa, lula.91, Suerte, gosia mmr, Matleena, aannkkaa, Flakonik, ZieloneOliwki lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve_84 wrote:
    Justyna, uważam ze jestes nieoceniona skarbnica wiedzy! Moja mała przy każdej kąpieli darła sie w niebogłosy a wczoraj podwyższyliśmy temperaturę wody u była bardzo zadowolona :)
    Dzisiaj mam następujący problem :) w jednej piersi zrobił sie zastój. Cała jest obolała i nabrzmiała. Odciagnel troche laktatorem, ale nie chce dużo zeby bardziej jej nie pobudzić. Obliczyłam kapusta po ostatnim karmieniu. Cis wiecej moge zrobić?
    ja zastojów nie miałam ale kuzynka i u niej pomagała gorąca kąpiel, prysznic skieruj na tą pierś i masuj i lekko wysickaj mleko z tych miejsc gdzie czujesz zastoje/ górki. Potem najlepiej dziecko do piersi przystawić i też podczas karmienia pomimo bólu uciskaj tej miejsca gdzie wyczuwasz górki, powinno pomóc. Generalnie najlepszą metodą na zastoje jest dziecko - wyssie wszystko :) także przystawiaj więcej do tej obolałej piersi.

Eve_84 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Dziewczyny a mierzyłyście swoim dzxieviom tempetaturę. Nasza ma cały czas 37.2 - 37.5. My naszej zmierzyliśmy bo ciągle wydaje nam się gorąca. No i okazało się, że wodę do kąpieli dawaliśmy niższą niż temperatura ciała i był płacz. Teraz dajemy stopień wyższą i małej się podoba.
    Dzisiaj mała dalej walczy z kupką, bączki idą kupy nie ma. Ciężko się patrzy jak dziecko się męczy. Zastanawiałam się nad podaniem herbatki bo wiem,że przy karmieniu mm zalecają dopajanie ale przy kp już nie. Wie może któraś jak jest przy karmieniu mieszanym?
    dzieci mają temperaturę ciała właśnie do 37,5 i to jest norma. Jak powyżej to już traktuj jako stan podgorączkowy a gorączka jest powyżej 38 st C.

Przy kp nie trzeba dopajać dziecka wodą ale to nie znaczy że nie można. A przy mieszanym jak najbardziej możesz trochę wody podawać.

Któraś pytała od kiedy do bujaczka / leżaczka można kłaść - ja zacznę dopiero po pierwszym miesiącu życia, ale to też zależy od bujaczka/leżaczka, bo niektóre są dopiero np od 3-4 msc. Także warto zapoznać się z instrukcją.

kwiatakacji lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • lips Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    Hmm powiem jak było u nas. Mały miał kolki od 18. Zazwyczaj karmienie było 15 i pózniej 18 więc dawałam mu 10 kropelek łyżeczką przed tym karmienie o 15. Następną dawkę o 18. Zdarzyło mi się że dałam jeszcze raz przy kolejnym karmieniu. Ja efekty widziałam już po pierwszym wieczorze, bo nastepnego jak podałam te kropelki to był spokój, a 3 dawkę musiałam podać chyba tylko raz. Kropelki podawałam łyżeczką bo gdzieś przeczytałam że niby daje to lepsze efekty. W dzień nie miałam potrzeby podawać więc nie faszerowałam małego. Krople stosowaliśmy tydzień. Po tygodniu zauważyłam że po mały zaczął ulewać po karmieniu z kropelkami i tak jakby go brzuszek bolał ale nie przez kolkę. Więc odstawiłam i kropelki i kolki już nie było. Ale to wszystko przy mleku prenan, przy hippie nie było potrzeby podawać. Teraz jestem na nan ha i niestety musiałam wrócić do kropelek, ale daje tylko jak widzę że mały ma problemy z brzuszkiem, a nie zdarza się to cały czas i podaję 5 kropelek do mleka.

A konsultujecie podawanie kropelek z pediatrą? Bo jakoś się boje samej podawać tym bardziej że to kropelki niemieckie a nie nasze polskie. A nasze polskie kropelki nie pomagały że zdecydowałaś się na te sab simplex?

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane nie mam czasu moj niunio niechce spac wcale w dzien i od 8:30 mamy problemy z brzuszkiem ale naszczescie przyszly kropelki sab simplex i jak je dawkowac :/

Acikk Aliss wspolczuje wam tych problemow moj nie placze ale marudzi i sie denerwuje i niechce sam polezec tylko na rece i na rece spi po pol godz i sie budzi a ja nie moge nic zrobic :/

Bella to moj je teraz od 80 do 120 ml a ma 3 tyg i jakos staram sie trzymac tych godz ale czasem je o pol godz wczesniej przy tych 4 godzinnych przerwach :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    A konsultujecie podawanie kropelek z pediatrą? Bo jakoś się boje samej podawać tym bardziej że to kropelki niemieckie a nie nasze polskie. A nasze polskie kropelki nie pomagały że zdecydowałaś się na te sab simplex?
    Nasz pediatra jak i polozna wiedza o podawaniu kropelek i nie mieli przeciwskazan. My zaczelismy od sab simplexu bo pilecili nam znajomi ktorzy go stosowali u maluszka i po przeczytaniu opinii na necie. Pozniej dopiero spreawdzilam ze nasz espumisan ma nawet wiecej w skladzie glownego skladnika niz simplex. I tak jak maly kwilil a pozniej z wysilkiem puszczal baki to mu podawalam eapumisan dla pomocy. A jesli mial kolke przy ktorej wiszczal z bolem brzucha to dostawal simplex. Nie wiem czemu tak u niego to dzialalo, ale espymisan na kolke sie nie soeawdzil. Wiadomo oprocz kropelek najpierw kladlisny na brzuszku, masowalismy brzuszek ale niestety nie zapobiegalo to problemon

• Acikk Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej :)
    Dzięki ze pytacie o nas :*
    U nas nocka jak nocka raczej spokojna dwie pobudki na jedzenie i z godzinna marudzenia.
    Byliśmy i pediatry mały dużo przybrał na wadze bo ponad 0,5 kg w 2 tyg. Ale jak to pani dr powiedziała patrząc na rodzicow to nie zapowiada się na drobnego chłopczyka he he
    :)

No i jest zdrowy a nasze płacze wynikają niestety z problemów z gazami, antek na orkiestrę dęta w brzuszku :(
    dostaliśmy leki na recepte.

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce któraś kupić saB SIMPLEX bo mam 5 opakowań od znajomych z Niemiec a my chyba nie będziemy ich stosować jak mamy inne zalecenia od pani doktor

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella88 wrote:
    Dziewczyny współczuję Wam takich placzacych maluszków. Będąc na Waszym miejscu pewnie też bym ryczała. Mój prawie wogole nie płacze ale mam z nim inny znowu problem bo strasznie dużo mi je a ja już nie wiem co mam zrobić bo nie chce go przekarmic. Karmie mm. Od wczoraj próbuje wprowadzić mu stałe godziny posiłków tak jak alicja. Wczoraj zjadł o 22 i myślałam że przespi mi do tej 4 ale on nie. Obudził się o 2 i zjadł 70ml później o 5 zjadł 120, ok 9 zjadł 120, o 10.30 znowu był głodny ale dałam mu koperku 90ml i tak zdołałam go przytrzymać do 11.30 i wtedy dałam mu mleko i zjadł 90ml zaraz po tym koperku. Wczoraj było to samo. Między kamrmieniami mu daje rumianek lub koperek i w sumie ładnie pije ale mam wrażenie że on bez przerwy jest głodny :/ jedyny plus podawania mu takich ilości naparow plus kropelek jest taki że ma dużo mniejsze problemy z brzuszkiem bo wcześniej bardzo się męczył. Może on się nie najada tym mlekiem? Jak myślicie?

A może spróbuj mleka dla dzieci, które mają większy apetyt tj. mleko oznaczone R lub RG. Zawiera ono kleik ryżowy co podnosi jego wartość energetyczną i sprawia, że dziecko jest bardziej najedzone.

• bella88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    Bella to moj je teraz od 80 do 120 ml a ma 3 tyg i jakos staram sie trzymac tych godz ale czasem je o pol godz wczesniej przy tych 4 godzinnych przerwach :)
    Tylko ze mój zje 120 i za godzinę znowu wola i tak jak mu wcześniej dawałam to spokojnie dojadal jeszcze 60ml a nieraz i więcej i to już rozwala cały system zachowania tych 3-4 godzin. Tak jakby to mleko było mało tresciwe. No juz sama nie wiem.

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk to oby leki przyniosły ulge dla Antosia:* a wiadomo od czego ta orkierstra u niego?

• bella88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    A może spróbuj mleka dla dzieci, które mają większy apetyt tj. mleko oznaczone R lub RG. Zawiera ono kleik ryżowy co podnosi jego wartość energetyczną i sprawia, że dziecko jest bardziej najedzone.
    O to nie wiedziałam że coś takiego jest. Spróbuje w takim razie. A to bez recepty jest? I jakiej firmy? Bo mój je bebiko.

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk a co Wam przepisała pediatra?

7w3d 💔
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi no właśnie powiedziała ze po prostu taka jego uroda i można ewentualnie próbować mleko zmienić ale być może te 3 m-ce będzie trzeba przecierpiec potem powinno minąć a do tego czasu zobaczymy na razie jak po tych lekach.

Justyna przepisala mam debridat i jakies kropelki bio gaja ale te nie były na recepte tylko ten debridat.

pati_zuzia lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisała Zieloneoliwki:

Hej, dziś o 10.55 przyszedł na świat Kubuś przez CC. 3170, 57cm :-)

pati_zuzia, bella88, MeGi2986, Mi$ia26, iNso87, alicja_, KASIAG24, akira, Marik, Madzisek, m@rzenie, justyna14, lula.91, emilka24, genoweffa, lilianna, Dżulia, Suerte, Nadulka, Piegus, Ola_45, Matleena, aannkkaa, kwiatakacji, Moniusia89, Flakonik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama julka gratuluje :)

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2016, 10:16

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 2218 2219 2220 2221 2222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ