Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKubol też ma tak że jak się obudzi nad ranem koło 5 na jedzenie to już nie zaśnie... Tak jak dziś, spał do 5:30, pokręcił się do 6:30 zamykając oczy na kilka minut no i teraz dopiero dałam mu wody i zasnął na łóżku. Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że mu coś w swoim łóżeczku nie pasuje, zaśnie w wózku, zaśnie na łóżku nawet jak go nie lulam, a w łóżeczku nie.co to może być?
-
nick nieaktualnyFlakonik wrote:Są nosidełka w których można już od urodzenia nosic np nosidełka babybjorn:) i poznaje Alicja że też masz z tego nosidelko;) tak?
Zdjęcia robię telefonem

Podobno nie ma żadnych nosidełek, których można używać od urodzenia, to jest ściema, nawet jeśli mają wkładkę dla niemowlaków
dużo jest głosów sprzeciwu co do tych nosidełek o których producenci mówią, że się nadają dla niemowlaków a skoro tak jest to ja bym nie ryzykowała
bo po co dziecko narażać na problemy no z kręgosłupem w przyszłości 
Z troski to piszę!
justyna14 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMadzia890722 wrote:Nosidełko jest tylko dla dzieci, które już samodzielnie siedzą
a nie wszystkie nosidełka, nawet te rekomendowane są zdrowe, bo w większości dziecko wisi a musi mieć nóżki rozstawione jak siedzi 
Popytaj na grupie na fb, tam dziewczyny się znają i powiedzą Ci czy Twoje nosidełko jest zdrowe dla Sarki
https://www.facebook.com/groups/chusty.polska/?fref=nf
Kochana nie masz racji. Ja mam nosidełko ergonomiczne BABYBJORN ONE AIR. Nosidełko może być używane od 1 dnia życia dziecka.
'Międzynarodowy Instytut ds. Dysplazji Bioder potwierdza, że nosidełko ergonomiczne BABYBJÖRN One zapewnia zdrową pozycję dla bioderek dziecka. Biodra dziecka mają zapewnione prawidłowe podparcie i są utrzymywane w optymalnej pozycji z nóżkami skierowanymi na zewnątrz. Przyczynia się to do właściwego rozwoju stawu biodrowego, tak ważnego w pierwszych miesiącach życia dziecka.
Nosidełko zostało zaprojektowane w bliskiej współpracy z pediatrami. Firma BABYBJÖRN współpracuje z najlepszymi lekarzami dziecięcymi, położnymi oraz psychologami. Ich ekspertyza medyczna jest bardzo ważna przy tworzeniu nowych rozwiązań i wprowadzaniu nowych produktów.'
Gdy decydowałam się na zakup takiego nosidełka starannie sprawdziłam wszelkie informacje, ale dzięki
-
popieram, im mniej taki maluszek jest w pionowej pozycji tym lepiej dla jego kręgosłupa. My Olka zaczęliśmy nosić pionowo częściej dopiero jak zaczął naprawdę sam głowkę trzymać. Z Polą zrobimy tak samo, w pionie tylko ją odbijam i tyle.Madzia890722 wrote:Podobno nie ma żadnych nosidełek, których można używać od urodzenia, to jest ściema, nawet jeśli mają wkładkę dla niemowlaków
dużo jest głosów sprzeciwu co do tych nosidełek o których producenci mówią, że się nadają dla niemowlaków a skoro tak jest to ja bym nie ryzykowała
Z troski to piszę!
7w3d 💔 -
piszą o biodrach, a o kręgosłupie nic. Że dla bioderek ok to może i tak, bo pewnie szeroko nóżki są rozstawione, ale czy tak dobrze dla kręgosłupa, który nie jest tak naprawdę dobrze podtrzymywany przez mięśnie? no ja bym się jednak zastanowiło. A papier to zawsze wszystko przyjmie.alicja_ wrote:Kochana nie masz racji. Ja mam nosidełko ergonomiczne BABYBJORN ONE AIR. Nosidełko może być używane od 1 dnia życia dziecka.
'Międzynarodowy Instytut ds. Dysplazji Bioder potwierdza, że nosidełko ergonomiczne BABYBJÖRN One zapewnia zdrową pozycję dla bioderek dziecka. Biodra dziecka mają zapewnione prawidłowe podparcie i są utrzymywane w optymalnej pozycji z nóżkami skierowanymi na zewnątrz. Przyczynia się to do właściwego rozwoju stawu biodrowego, tak ważnego w pierwszych miesiącach życia dziecka.
Nosidełko zostało zaprojektowane w bliskiej współpracy z pediatrami. Firma BABYBJÖRN współpracuje z najlepszymi lekarzami dziecięcymi, położnymi oraz psychologami. Ich ekspertyza medyczna jest bardzo ważna przy tworzeniu nowych rozwiązań i wprowadzaniu nowych produktów.'
Gdy decydowałam się na zakup takiego nosidełka starannie sprawdziłam wszelkie informacje, ale dzięki
Madzia890722, Mama-julka, kwiatakacji lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyFlakonik wrote:Są nosidełka w których można już od urodzenia nosic np nosidełka babybjorn:) i poznaje Alicja że też masz z tego nosidelko;) tak?
Zdjęcia robię telefonem

Tak, tak. Mam właśnie z tej firmy. Zależało mi, żeby można było nosić już od urodzenia.
Wow - telefonem - to chapeau bas!
Mi nigdy nie wychodzą takie ładne telefonem
Flakonik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMadzia890722 wrote:Podobno nie ma żadnych nosidełek, których można używać od urodzenia, to jest ściema, nawet jeśli mają wkładkę dla niemowlaków
Z troski to piszę!
Tak, tak - wiem, że z troski. W tym co pisze nie ma żadnej agresji, więc nie zrozum mnie źle, ale na prawdę siedziałam głęboko w temacie nosideł.
Odnosząc się do wspomnianych przez Ciebie głosów sprzeciwu i ryzyka, można by tutaj przywołać również sytuację wielce niebezpiecznych smoczków (po co narażać dziecko na wadę zgryzu), chodzików czy chociażby szczepień.
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:popieram, im mniej taki maluszek jest w pionowej pozycji tym lepiej dla jego kręgosłupa. My Olka zaczęliśmy nosić pionowo częściej dopiero jak zaczął naprawdę sam głowkę trzymać. Z Polą zrobimy tak samo, w pionie tylko ją odbijam i tyle.
Moja już normalnie trzyma główkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 10:21
-
ZieloneOliwki wrote:Myjecie buzię w środku maluszkom? Czasem mam wrażenie że Kubie coś w buzi przeszkadza bo mieli językiem i go wystawia, któraś z Was też coś takiego zauważyła u swoich dzieciaszków?
my mamy od poczatku probem jezyczkiem, czyscilismy gazikami z woda ale nic nie pomagalo ciagle byl bialy mala meradala widac ze ja deenerwowalo to a wczoraj na konroli lekarz powiedzial, ze jezyk bardzo brzdki ze to plesniawka juz i byc moze jest glebiej stad tez te problemy brzuszkowe wymioty itd i dal nam nstatyne i we wtorek idziemy do kontroli... -
a ja nosze mala pionowo czasami, chociaz moja tesciowa tez sie czepiala, zeby tak nie robic... corke starsza tez tak nosilam i ma zdrowy kregoslup nie widze w tym nic zlego jesli nie nosi sie dziecka w tej pozycji dlugo.
nasza mala wczoraj przyszalala zjadla po 18 zasnela po kapieli po 20:10 i wstala po 1 na jedzenie
i pierwsza nc spala cala w swoim lozeczku, alez sie wyspalam!! tak spalam, ze moj malz mnie budzil ze mala wstala na jedzeni o 3 i o 6 
Matllena zaprs mnie do zn bo ja cos nie moge
alicja_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:piszą o biodrach, a o kręgosłupie nic. Że dla bioderek ok to może i tak, bo pewnie szeroko nóżki są rozstawione, ale czy tak dobrze dla kręgosłupa, który nie jest tak naprawdę dobrze podtrzymywany przez mięśnie? no ja bym się jednak zastanowiło. A papier to zawsze wszystko przyjmie.
Oczywiście, że piszą o kręgosłupie
"Nosidełka BABYBJÖRN można używać już od urodzenia. Pierwsze tygdnie są niezwykle ważne dla rozwoju dziecka i dlatego nosidełka zostały tak zaprojektowane, aby zapewnić prawidłowe wsparcie dla głowki, szyi, kręgosłupa i bioderek noworodka."
(...)
"Nosidełka BABYBJÖRN spełniają wszystkie zalecenia ortopedyczne i pediatryczne w zakresie prawidłowego noszenia niemowląt. W naszych nosidełkach kręgosłup dziecka, główka i szyja są optymalnie zabezpieczone i podparte. To pozwala na noszenie dziecka w pozycji pionowej, przodem do klatki piersiowej rodzica już od urodzenia dziecka (zaczynając od 3,5 kg)."
-
justyna14 wrote:popieram, im mniej taki maluszek jest w pionowej pozycji tym lepiej dla jego kręgosłupa. My Olka zaczęliśmy nosić pionowo częściej dopiero jak zaczął naprawdę sam głowkę trzymać. Z Polą zrobimy tak samo, w pionie tylko ją odbijam i tyle.
Czyli chusty też nie są dobre, bo nosi się dzieci min w pozycji pionowej?
Przez 2,5 dnia podczas karmienia przeczytałam całą książkę... Kryzys laktacyjny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 10:52
alicja_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Madzisek wrote:Kacperek od kilku dni zaczyna gaworzyć
Ja do niego gadam to od czasu do czasu jest "agu" a jak się denerwuje jak próbuje wydać z siebie jakiś dźwięk a mu nie wychodzi 
na koniec drugiego miesiaca dzieci swiadomie sie usmiechaja... to bedzie dopiero piękne
)))
Madzisek lubi tę wiadomość
-
hej,
my po wizycie u ortopedy - stawy biodrowe prawidlowe
Dr zauwazyla, ze mala ma problemy z przywodzeniem, chowa kciuk i stope do srodka, tak wiec ma przyklejone plasterki na dłonie i stopy. I widze juz poprawe, tzn. zaczyna odwodzic kciuk. W piatek mamy wizyte u dr rehabilitacji - bede pytac o woombie, to zapytam tez przy okazji o nosidelka i chusty.
Co do opinii lekarzy, to wiecie jak to jest. Jak sie wprowadza produkt na rynek, to trzeba zdobyc rekomendacje lekarzy, by przekonac rodzica, ze daje dziecku to co najlepsze. I tak rehabilitant poleca lezaczek, logopeda smoczek-uspokajacz, a rodzic jest uspokojony, ze nie bedzie zadnych negatywnych konsekwencji dla dziecka.
kwiatakacji lubi tę wiadomość

-
nick nieaktualnyJa Alana też nosze w pionie bo tylko tak my dobrze i koniecznie podkurczone nóżki
Boże kiedy ten apetyt wróci juz rycze z bezsilności bo nic jeść nie mogę bo jak patrzę na jedzenia niedobrze mi.. żyje na jednej max dwóch kanapkach dziennie, nie mam siły na nic -
nick nieaktualnychusty są dobre, bo dziecko jest w innej pozycji, bardziej skulonej. W chuście trzeba "podwinąć" miednicę, tak, żeby dziecko nabrało dobrej pozycji
naprawdę polecam gruupę na fb związaną z chustonoszeniem. Wiele osób tam pytało o nosidła i zawsze jest ta sama odpowiedzieć a jest tam wiele doradców chustowych 
https://www.facebook.com/groups/chusty.polska/
-
nick nieaktualnyMyślę ze wszystko w granicach rozsądku. Też mamy to nosidełko. Nie noszę w nim często. Częściej mąż nosi bo nie chce mu się chusty wiązać mi jakoś wygodniej w chuscie. Ale to tak samo byśmy nie mogły dzieciaczki w leżaczkach, bujaczkach itp. Jeśli wyraźnie pozwalają takim małym dzieciom to według mnie można tylko wiadomo że nie cały dzień... to moje zdanie.
alicja_, Pchelkaa, Blair lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny za odpowiedzi, właśnie była położna i zapytałam o to mielenie w buzi. Powiedziała że trzeba myć właśnie przegotowaną wodą bo może mu przeszkadzać brudny język od mleka, a jak się nie będzie myć to mogą wystąpić pleśniawki.
Kubuś poziomo lubi być trzymany tylko jak ma butlę z mlekiem w buzi
Inaczej płacze albo stęka bo coś mu nie pasuje... Ale też wydaje mi się że jak go ponoszę kilka razy dziennie po kilkanaście minut to chyba nic się nie stanie. Choć się nie znam