Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Wczoraj byliśmy u lekarza, bo mała była bardziej niespokojna niż zwykle. Okazało się, że ma zapalenie gardła i niedoleczone zapalenie ucha. Do tego bardzo dużo gazów w brzuszku. Dostaliśmy Debridat, Bobotic forte i Floxal do stosowania do noska i gdybyy mocno płakała to czopki paracetamol 50. No i musielismy zrobić ogólne badanie moczu, by wykluczyć infekcje pęcherza moczowego.
Dziś już jest o niebo lepiej, a mała w końcu śpi i jest spokojna
Co do wagi, to zostały mi 3 kg sprzed ciązy, a przybrałam 21 kg. Niby ok, bo nie stosuję diety, tylko kp, ale mam tak wystający brzuch, że wchodzę w tylko 1 dżinsy -
genoweffa2 wrote:Co do wagi, to zostały mi 3 kg sprzed ciązy, a przybrałam 21 kg. Niby ok, bo nie stosuję diety, tylko kp, ale mam tak wystający brzuch, że wchodzę w tylko 1 dżinsy
u mnie tez tylko brzuch odstaje. Jakos po pierwszej ciazy szybciej plaska bylam:/( ale moze to tez wiek. -
nick nieaktualnySuerte wrote:no Moj ulewa non stop wodą. czy wypije 20 ml czy 200... ale jak Dziewczyny pisaly, ze trzeba to dawalam...
wczoraj mialam znowu horror, rzucanie przy jedzeniu, wrzask, szczypanie, drapanie, wyginanie, cala noc jekow i stekow, bo chcialby puscic baczka, a nie moze... i wiecie co, od przedwczoraj dawalam Mu znowu sab simplex bo mi sie espumisan skonczyl i to chyba jego wina. dzisiaj daje juz espumisan i jest troszke lepiej...
Strasznie Ci współczuję i Bartusiowi, my też mamy problemy z brzuszkiem ale nie takie silne jak u Was. A próbowałaś tych rurek Windy? Ja jak czytałam w necie o problemach z brzuszkiem u niemowlaków to dużo rodziców chwaliły sobie ten sposób odgazowywanie dzieci. Ja osobiście nie próbowałam, ale jak mówię u nas nie jest jeszcze tak źle. -
evvik wrote:u mnie tez tylko brzuch odstaje. Jakos po pierwszej ciazy szybciej plaska bylam:/( ale moze to tez wiek.
Jeśli to wiek to d...paAle od poprzedniego porodu minęło 1,5 roku i jakoś wtedy ten brzuch był bardziej płaski. Inna kwestia jest taka, że w 1 ciąży nie miałam takiego bebzona.
-
niania.ogg wrote:Ostatnio była tu dyskusja o przepajaniu przy karmieniu mm, przy okazji Bartusia od Suerte... Ja wczoraj doznałam szoku, gdy pediatra zabronił mi podawać jakiekolwiek płyny za wyjątkiem mleka. Wróciłam do domu, przetrzepałam net, ale rzeczywiście. Przy mm nie trzeba dziecka dopajać, a przy ulewaniu (według mojego pediatry) jest to absolutnie niewskazane. My mamy nie pić, bo Helenka nie tylko ulewa, ale też za mało je i lekarz stwierdził, że tylko zapychamy brzuszek całkiem niepotrzebną wodą.7w3d 💔
-
justyna14 wrote:no nie do końca, przepaja się przy karmieniu mm latem, bo wtedy mały człowiek jak i dorosły potrzebuje więcej wody.
Lekarz nam mówił też wczoraj, że dopajać można, jeżeli kupki mają zbyt zwartą konsystencję lub gdy herbatka pomaga bezpośrednio na brzuszek, ale nas to niestety nie dotyczy.https://www.maluchy.pl/li-71898.png
https://www.maluchy.pl/li-72950.png -
Mi zostało jeszcze z 6kg do wagi sprzed ciazy, ogolnie stosuje diete mż i zaczęłam cwiczyć z chodakowską, zobaczymy jak to bedzie, za miesiac chrzciny to dobrze byłoby sie jakos prezentowac
niestety po cesarce nie na wszystkie cwiczenia moge sobie pozwolic jeszcze
-
Ja dawałam tak jak w ulotce. I pomagało wiec nie widzę sensu od razu pakować w dziecko zbyt duzej dawki. Myśle że najlepiej podać jak w ulotce a jakby nie było widać efektu to dopiero wtedy zwiększać dawke. A masz ten zwykły espumisan czy espumisan 100? Bo właśnie miedzy nimi jest spora różnica w dawkowaniu.
-
nick nieaktualny
-
lips wrote:A jak spią wasze dzieciaki ? Zawijacie je w kocykowe roladki na noc? BO my do tej pory tak robiliśmy ale już chyba zrezygnujemy bo mimo że ściskam go naprawde mocno i jeszcz zawiazuje tasiemka to dziś w nocy rozkopywał sie co godzinę... NO i oczywiście rozkopuje się i wtedy płacz.
Jak śpią dzieci bez zawijania? Nie budzi ich ten odruch moro ? I jak wogóle kładziecie dzieci? Na plecach czy na boku ?wczoraj usnela o 22 i obudziła się o 7
klade ja na pleckach i okrywam kolderka. Ale kolderka sięga tylko po pachy. Raczki lubi mieć na wierzchu
-
Kava wrote:Mam pytanie...
Od 4 dni mój mały wieczorem ryczy jak szalony. Trwa to około 1,5 h. Trzeba z nim chodzić, lulać a przestaje tylko na chwilę. Macha wtedy rączkami i nóżkami. Tak mi go szkoda
Zastanawiam się czy to kolki czy zwykła histeria.
Do wczoraj byłam za histerią bo jak się uspokajał to od razu zasypiał. Myślałam, że to ze zmęczenia. Jednak wczoraj po tym jak mu przeszło nie spał jeszcze kilka godzin i był w dobrym nastroju.
Kupiłam espumisan i chcę sprawdzić czy pomoże. Wiem, że temat wałkowany był 100 razy ale jak go dawkowałyście?
Tak jak w ulotce napisane czy inaczej? Kiedyś znalazłam fajny artykuł porównujący espumisan i sab simplex i substancja czynna jest ta sama tylko przy sab simplex jest wyższe dawkowanie.
Poza tym espumisan jest lekiem niemieckim i na niemieckiej ulotce jest napisane 25 kropli przed lub po każdym posiłku a w Polsce 25 kropli 2 x dziennie.
Jak wy dawkujecie?