X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • czarnaamalinaa Koleżanka

Wysłany: 30 marca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie i tak za chwilę te ulewanie się skończy a po co mała ma się męczyć ;) to wytrwałości w przebieraniu ;D nas dziś ominelo szczepienie takie oblężenie było po chorej stronie, że nas wysyłała do domu ;) ale Miki już waży 7470 i ma 72cm! Z 3200 i 50cm to jest ogromna różnica, już jest wielkim dzidziorem ;))

Kava, iNso87 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj też mieliśmy mieć szczepienie ale wcale nie mawiałam Małego bo nie dawno dopiero mu katar przeszedł. Pojadę z nim za tydzień dopiero, nie ma co się spieszyć. A dzisiaj mój Michałek kończy 3 miesiące, jestem ciekawa ile waży już.

Aliss87 - jak udało się załatwić skierowanie?

iNso87 lubi tę wiadomość

• ola_35 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piegus wrote:
    Hej, dopiero jakoś się ogarnęłam po świętach i po chrzcinach. Wszystko się udało, mały w kościele był najgrzeczniejszym dzieckiem, bo większość czasu przespał :D A potem cały dzień miał dobry humor i wszystko się udało.
    Z kupami dalej problem, byliśmy wczoraj u pediatry i kazała podawać biogaję, któraś z Was pisała, że też to podawała. Mam nadzieję, że pomoże. Dodatkowo kazała zrobić morfologię, żeby sprawdzić żelazo. I już mi źle z tym, że będzie kłuty, nie wiem skąd mu pobiorą, mam nadzieję, że nie z główki :(
    Jeśli chodzi o rozszerzanie diety, to 14 kwietnia Tobi skończy 4 miesiące i wczoraj pediatra powiedziała, że kwiecień/maj należałoby wprowadzić coś nowego. Więc myślę, że w kwietniu już coś mu dam i zobaczymy jak zareaguje. :)

Ja podawałam Biogaie i faktycznie świetnie skutkuje przy zaparciach, jak mała nie mogła zrobić to Biogaia i kupa była na drugi dzień.

Ja mam dziewczyny pytanie do tych które karmią wyłacznie piersią, jaką konsystencję mają kupy waszych maluchów? Nie wiem czy jestem przewrażliwiona, ale ja mam problem raz z zaparciami, a raz z bardzo luźną kupą (biegunką).

Chciałabym też zapytać czy orientujecie się jakie zasady mnie teraz obowiązują na urlop rodzicielski, stare czy nowe. Na razie wypisałam tylko 26 tyg urlopu macierzyńskiego a chcę jeszcze teraz wypisać część urolpu rodzicielskiego.

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) my już po szczepieniu , dzięki dokarmianiu mm Pola w końcu ruszyła z wagą i waży już 6300g i mierzy 66 cm :) obwód głowki i klatki ma taki sam i wynoszą 41,5 cm :)

może i ja spróbuje biogaje na zaparcia u Poli. Dziś dałam jej ciuńkę jabłuszka od Olka ze słoiczka spróbować bo pięknie lizała :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Ja też zaczynałam od Hipp bio combiotic. Pamiętam że skusiłam się po wpisie Flakonika że zmienił dziewczynkom Enfamil na Hipp bo lepszy, hahaha o ja głupia! Dobrze że nie napisała że daje im Łaciate 3,2 % bo pewnie też bym się zastanawiała ;)
    W każdym razie po wypiciu pierwszej butelki Adaś tak wymiotował że spokój był dopiero wtedy, gdy wyrzygał wszystko co wypił, mało tego-strasznie spuchły mi dłonie, ja byłam przerażona bo na prawdę rączki miał jak balony! Pojechaliśmy na pogotowie, tam kazali sprawdzać tylko czy mocz się nie zatrzymał i powiedzieli że to reakcja alergiczna na mleko. Także nam też nie posłużyło ale wiem, że ludzie je chwalą. W sumie naszemu Adasiowi to tylko pepti służy.
    Teraz kończymy Hipp, ale mu służył. Wprowadzam Bebiko AR i myślę, ze też jest dobrze. Karmię też piersią i zwłaszcza na wieczór się bardzo jej domaga, ale że mam mało muszę go oszukiwać. Dać possać cycka i szybko wtyknąć butlę. Ale całe szczęście w nocy jak się budzi 2-3 x to w piersiach mam akurat mleka :)
    Ważne jest samopoczucie dziecka po mm, ale że karmię mieszanie nie jestem pewna czy np. kupy po samym sztucznym by były ok, a to też jest ważne.
    Ja zdecydowałam się na Hipp ze względu na dobre opinie i pozytywne testy jakim są poddawane mleka w Niemczech. Pamiętałam, że jednym dzieciaczkom forumowym podpasował, a innym nie. Ale niestety tak jest że trzeba wypróbować na swoim dziecku wszystko żeby wiedzieć czy mu coś odpowiada.

iNso87 lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Ja podawałam Biogaie i faktycznie świetnie skutkuje przy zaparciach, jak mała nie mogła zrobić to Biogaia i kupa była na drugi dzień.

Ja mam dziewczyny pytanie do tych które karmią wyłacznie piersią, jaką konsystencję mają kupy waszych maluchów? Nie wiem czy jestem przewrażliwiona, ale ja mam problem raz z zaparciami, a raz z bardzo luźną kupą (biegunką).

Chciałabym też zapytać czy orientujecie się jakie zasady mnie teraz obowiązują na urlop rodzicielski, stare czy nowe. Na razie wypisałam tylko 26 tyg urlopu macierzyńskiego a chcę jeszcze teraz wypisać część urolpu rodzicielskiego.
    Przy wyłącznym kp kupy były luźne z grudkami, w sumie takimi kulkami i żółtawe, musztardowe.
    Ja jestem na nowych zasadach urlopu. Od razu wypisałam na rok. Jak masz wątpliwości to dowiesz się wszysykiego w ZUS-ie.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaję rano i wieczorem po dwie krople dicoflor i jest dobrze. Nie daję już espumisanu. W pewnym momencie pogarszał sytuację.

My po szczepieniu. Mały waży 5820 i ma 64 cm :D

iNso87 lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piegus, ale teraz doczytałam, ze Ty masz problem z luźnymi zielonkawymi kupkami, wg mnie Biogaia bardziej na zaparcia jest, a na luźne bardziej bym poleciła probiotyk , który ma składzie Lactbacillus rhamnosus GG.
    Taka kupa jak piszesz może świadczyć o reakcji alergicznej, najczęściej powoduje to mleko i nabiał, u mnie tak było. Patrz żeby probiotyk nie miał białka mleka ani innych alergenów, bo czesto mają. Dicoflor ma olej kukurydziany ( u mnie kukurydza uczula ), acidolac ma białka mleka ( u mnie nie pomagał przez te białka , które powodowały reakcję alergiczną), polecam Floractin-cena 14 zł i nie ma żadnych alergenów. Moje dziecko jak spożywałam mleko , nie miało wysypki na buzi a reagowało takimi kupami. Natomiast na inne alergeny reaguje wysypka skórną, bardzo małą ale ja ją widzę i umiem odróżnić od tradziku niemowlęcego jak mi niektórzy mówili że ma, gdyż jestem mamą już jednego alergika).

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka wrote:
    Przy wyłącznym kp kupy były luźne z grudkami, w sumie takimi kulkami i żółtawe, musztardowe.
    Ja jestem na nowych zasadach urlopu. Od razu wypisałam na rok. Jak masz wątpliwości to dowiesz się wszysykiego w ZUS-ie.

No właśnie nie wie do jakiego momentu jest luźna kupka i jak ma wyglądać,mała jest po antybiotyku i nie wiem czy on spowodował te kupki , czy są normalne....

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    No właśnie nie wie do jakiego momentu jest luźna kupka i jak ma wyglądać,mała jest po antybiotyku i nie wiem czy on spowodował te kupki , czy są normalne....
    No kurczę trudno tak opisać. Wiedziałam, że są ok bo zawsze były takie same. Trochę wsiąka w pampersa bo wodniste.
    Edit. A przy tym antybiotyku dajesz ptobiotyk osłonowo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 13:55

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • lips Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka wrote:
    Ja podaję rano i wieczorem po dwie krople dicoflor i jest dobrze. Nie daję już espumisanu. W pewnym momencie pogarszał sytuację.

My po szczepieniu. Mały waży 5820 i ma 64 cm :D

U nas dziś : 5800 i też 64 cm :)
    Tylko u nas juz mierzą dziecko na prosto a nie metrem krawieckim. U was też ?

iNso87 lubi tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    He he, a Twój starszy, ale mam byczka :) U nas też na prosto w takim korytku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 14:12

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka wrote:
    No kurczę trudno tak opisać. Wiedziałam, że są ok bo zawsze były takie same. Trochę wsiąka w pampersa bo wodniste.
    Edit. A przy tym antybiotyku dajesz ptobiotyk osłonowo?

Tak dawałam, ale musiałam przerwać antybiotyk, bo się zaczęła lać woda z pupy... i teraz dochodzimy do siebie.

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:

U nas tez mierzą już na prosto. My na szczepienie idziemy za tydzień. A 5tygodni temu wazyla 4900 i miala 58cm, zobaczymy jak teraz będzie :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam sie od wczoraj kupka zatrzymała- to polecacie na zaparcia biogaje? :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Tak dawałam, ale musiałam przerwać antybiotyk, bo się zaczęła lać woda z pupy... i teraz dochodzimy do siebie.
    To możliwe że antybiotyk szkodził. A probiotyk powinien pomóc. Widzę po swoim małym. Na początku gdy zaczęłam dokarmiać mm z nutrionem kupy zrobiły się gęstsze, plastelinowe, a przy dicoflor rzadsze.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • akira Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Moja nigdy nie miała zaparć. Kupy są pomarańczowo-żółte, luźne, czasem z grudkami ;-) jak zmieniam pierś w trakcie karmienia, tzn. kiedy krótko ssie z jednej piersi kupy sa zielonkawe.
    aha - kupy sa codziennie dwie lub trzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 17:28

revvelka1, ola_35 lubią tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • revvelka1 Znajoma

Wysłany: 30 marca 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Moja nigdy nie miała zaparć. Kupy są pomarańczowo-żółte, luźne, czasem z grudkami ;-) jak zmieniam pierś w trakcie karmienia, tzn. kiedy krótko ssie z jednej piersi kupy sa zielonkawe.
    aha - kupy sa codziennie dwie lub trzy
    U nas podobnie. Tylko z ilością rożnie. Raz po każdym karmieniu a czasem jedna na dwa dni.

l22nej28n69nbb1b.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 09:58

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Kava Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 09:58

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
‹‹ 2713 2714 2715 2716 2717 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ