X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Kava Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 09:58

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, które karmią piersią kiedy zaczynacie rozszerzać dietę swoim maluszkom? Będziecie czekać do skończonego 6 miesiąca?

3i499vvjv3ex36x6.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczekam napewno do 5-6 miesiąca. Zreszta mam nadzieje że do tej pory nadal będziemy tylko na piersi.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 20:49

Martosza83 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso Bebiko i Bebilon to ta sama firma to mleko zagęszczone mączką chleba świętojańskiego. NAN jest zagęszczany mąką ziemniaczaną, a Enfamil jeszcze czymś innym. Myślisz, że Bebilon przypasuje?

Czarnamalina karmię mieszanie. Na początku jak zaczęłam zagęszczać to się zdziwiłam, że aż tak kupy się bardzo zmieniły. Całe szczęście, że kp.

Alisss mój mały też zasypia kręcąc głową na boki. Gdy to pierwszy raz zobaczyłam to się przestraszyłam. Moja mama mówi, że jak był bujany to się przyzwyczaił i Dlatego tak robi.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • lips Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko do mam "starszaków".
    Potrzebuje prezentów na roczek dla dzieciaków naszych znajmych. Nie chce nic kosztownego, poprostu chce im kupić jakieś zabawki którymi się będą chętnie bawić. CO polecacie ? (dla chłopca i dziewczynki )

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    A ja od rana biję się z myślami czy jechać z moim Adasiem w końcu do tego neurologa dziecięcego :( dzisiaj w nocy to już totalnie przeszedł samego siebie! Całą noc przez sen się wiercił, kręcił, rzucał w łóżeczku, machał tymi rękoma i nóżkami, głowa mu lata na wszystkie strony... Moi bliscy (z mężem na czele) każą mi czekać. Ale kurcze jest coraz gorzej! no chyba że Adaś tak reaguje na skok że w nocy wstępuje w niego istny diabeł... Jedna przyjaciółka poradziła mi że mam zrobić jak mi intuicja każe a ja już sama nie wiem co mi mówi ta intuicja i instynkt macierzyński... już dzisiaj w nocy chciałam go nagrać na komórkę i poszukać jakiegoś lekarza ale najbliższy neurolog dziecięcy jest w odległości 100 km od mojego miasta :( Z drugiej strony Adaś jak był teraz w szpitalu na to zapalenie płuc to badało go trzech różnych pediatrów i jak wspominałam o jego wyczynach w nocy to wszyscy mówili mi że nie widzą niepokojących objawów neurologicznych, tylko ze oni badali go w dzień :/ dla nich największym "wyznacznikiem" że u Adasia jest wszystko ok było to, że Adaś się świadomie uśmiecha. W dzień jest pogodnym dzieckiem, w miarę spokojnym, to że marudzi to inna sprawa. Za to w nocy-koszmar :(
    W sumie jak pójde do neurologa i da mu jakieś leki uspokajające to i tak mu ich nie podam bo uważam że jest za mały.
    A może on jest taki nerwus dlatego że ja jak byłam w ciąży to ciągle przeżywałam jakiś stres - śmierć bliskiej osoby, zmiana pracy męża, ciągłe problemy z Zusem, łożysko przodujące... może to wszystko odbiło się na Adasiu...

Kobitki poradźcie coś bo w głowę dostaje.
    ja bym pojechała, bo po 1 bęziesz pewna, że niczego nie zaniedbałaś, a może trzeba z nim np poćwiczyć to od razu ćwicznia Wam pokaże, ja z Olkiem jeżdziłam, ćwiczyłam i jestem zdania, że zawsze jak coś niepokoi matkę to trzeba to spradzić, bo matka wie najlepiej!!!

alisss87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dziś zgubiliśmy ulubiony i jedyny ukochany smoczek Olka, innego do ust nie bierze i co? ryk, ba nawet nie ryk a wycie! przed drzemka popołudniowa 10 min płakał a ja mu tłumaczyłam ze zgubilismy smoczusia na spacerze a Olek do mnie "bach?" a ja mu"tak kochanie bach, wypadł z wózka i nie ma" i uspokoił sie i zasnął. teraz na noc znów to samo ale zasnął. ciewkawe co jutro przyniesie. byłam juz w 4 drogerich i nigdzie takiego smoczka nie ma a innego nie wezmie wiec mysle ze moze uda sie odstawic troche drastycznie ale zawsze, smoczka ma stałe.

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Mam pytanko do mam "starszaków".
    Potrzebuje prezentów na roczek dla dzieciaków naszych znajmych. Nie chce nic kosztownego, poprostu chce im kupić jakieś zabawki którymi się będą chętnie bawić. CO polecacie ? (dla chłopca i dziewczynki )
    ja polecam mate na wodny dlugopis,choc nie wiem czy jeszcze nie zamale dzieciaczki,ale sciany i calareszta bezpieczna :D

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulka a kiedy u Ciebie kolejna dzidzia? bo kiedyś pisałaś, że już o tym myślisz...

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati_zuzia83 wrote:
    ja polecam mate na wodny dlugopis,choc nie wiem czy jeszcze nie zamale dzieciaczki,ale sciany i calareszta bezpieczna :D
    kupiłam to swojemy chrześniakowi i to zabawkana chwilę była bo długopis w zestawie jest jeden i jednokolorowy wiec frajda mała. mój Olek to faj samochodów i z każdego brrum bruma się cieszy, zwłaszcza jak mu się drzwi otwierają :) często też bawi się klockami lego duplo.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    No jasne ja bym Szla za ciosem:d i probowala odrazu odstawić:) fakt,ze może Olek jest jeszcze za maly? Jesli można określić do jakiego wieku dziecko powinno/moglo spac ze smoczkiem wogole. Ja dla Laury obcielam smoczka nożyczkami i pokazałam przed snem,powiedziałam,ze jest duza dziewczynka a takie nie noszą juz smoczkow,miała wtedy cos kolo półtora roku,moze ciut więcej. Tez drastycznie ale przeszlo:)
    no Olek już skonczył 1,5 roku i ma już dużo żabków bo i jedynki, dwójki, czworki i idą wszystkie kły, więc nie chce zeby mu się od smoczka te ząbki powysuwały czy coś. zobaczymy, moze sie uda, grunt, że coś kuma z mojego tłumaczenia już.

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisss jeszcze a pro po neurologa, ja nawet teraz Olka zapisałam na kontrole bo też miałam pewne zastrzerzenia co do jego postawy przy zabawie, jakby jedno rami trzymał wyżej niż drugie i nie umiał ruszać samą ręką tylko od razu całym barkiem i to może być pozostałość po napięciu mięśniowym i jedziemy to skontroować. Lepiej dmuchać na zimne niż potem żałować, że coś mżna było zrobić a się człowiek nie zdecydowął na czas.

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 09:58

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • czarnaamalinaa Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym mlekiem Hipp jest coś dziwnego wszyscy mi je zachwalali a tak ulewal, jakaś wysypka na buzi mu się pojawiła i nie przybieral.. Pamiętam więcej dziewczyn pisało, że się coś działo po tym mleku, ale ważne, że Lence służy ;) jak przechodzisz na ar to nie będzie lepiej później już zostać na Bebilonie żeby aż tak nie mieszać? ;)

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 20:49

justyna14 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliss- pójść do neurologa na penwo nie zaszkodzi a pomóc może. Ja byłam z Olą jak miała chyba z 4 tyyg ze względu na jeszcze problemy z ciąży i byłam bardzo zaskoczona ile takie małe dziecko ma odruchów. Po kolei ten neurolog wszystko posprawdzał,teraz za 2 tyg znów idziemy na kontrole bo on mi wtedy wytłumaczył, że im dziecko starsze tym więcej umiejętności i odruchów które da się zbadać. Ja myśle że dla uspokojenia idź z Adasiem, może akurat wystarczy że powie że jakieś ćwiczenia drobne na uspokojenie wystarczą. A co do nerwowości w ciąży to też niestety może mieć wpływ bo wiem jak dzieci mojej siostry właśnie - pierwszy chłopak z bardzo nerwowej ciąży i teraz jeste bardzo taki szybki, nerwowy - już ma 8 lat, a młodsza córka z bardzo spokojnej ciąży, siostra dużo leżała - i ona jest bardzo taka opanowana. Także coś jest chyba na rzeczy. Nie zamartwiaj się na zapas!

justyna14 lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • Piegus Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dopiero jakoś się ogarnęłam po świętach i po chrzcinach. Wszystko się udało, mały w kościele był najgrzeczniejszym dzieckiem, bo większość czasu przespał :D A potem cały dzień miał dobry humor i wszystko się udało.
    Z kupami dalej problem, byliśmy wczoraj u pediatry i kazała podawać biogaję, któraś z Was pisała, że też to podawała. Mam nadzieję, że pomoże. Dodatkowo kazała zrobić morfologię, żeby sprawdzić żelazo. I już mi źle z tym, że będzie kłuty, nie wiem skąd mu pobiorą, mam nadzieję, że nie z główki :(
    Jeśli chodzi o rozszerzanie diety, to 14 kwietnia Tobi skończy 4 miesiące i wczoraj pediatra powiedziała, że kwiecień/maj należałoby wprowadzić coś nowego. Więc myślę, że w kwietniu już coś mu dam i zobaczymy jak zareaguje. :)

Kava, iNso87, justyna14 lubią tę wiadomość

2EeVp2.png
    NcmSp1.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnaamalinaa wrote:
    Z tym mlekiem Hipp jest coś dziwnego wszyscy mi je zachwalali a tak ulewal, jakaś wysypka na buzi mu się pojawiła i nie przybieral.. Pamiętam więcej dziewczyn pisało, że się coś działo po tym mleku, ale ważne, że Lence służy ;) jak przechodzisz na ar to nie będzie lepiej później już zostać na Bebilonie żeby aż tak nie mieszać? ;)

Ja też zaczynałam od Hipp bio combiotic. Pamiętam że skusiłam się po wpisie Flakonika że zmienił dziewczynkom Enfamil na Hipp bo lepszy, hahaha o ja głupia! Dobrze że nie napisała że daje im Łaciate 3,2 % bo pewnie też bym się zastanawiała ;)
    W każdym razie po wypiciu pierwszej butelki Adaś tak wymiotował że spokój był dopiero wtedy, gdy wyrzygał wszystko co wypił, mało tego-strasznie spuchły mi dłonie, ja byłam przerażona bo na prawdę rączki miał jak balony! Pojechaliśmy na pogotowie, tam kazali sprawdzać tylko czy mocz się nie zatrzymał i powiedzieli że to reakcja alergiczna na mleko. Także nam też nie posłużyło ale wiem, że ludzie je chwalą. W sumie naszemu Adasiowi to tylko pepti służy.

Mama_Julka, justyna14, m@rzenie lubią tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę spróbować wywalczyć u pediatry skierowanie do neurologa. To będzie walka bo on twierdzi że u Adasia takie zachowanie jest normalne i tak jak kolki, tak i to minie. Kolki owszem minęły ale noce Adasia z dnia na dzień są coraz gorsze. Przecież gdyby miało minąć to by było lepiej a nie gorzej...
    Jak nie da skierowania to trudno-jadę prywatnie.

hala123 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
‹‹ 2712 2713 2714 2715 2716 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ