X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka moj spi sam u siebie w pokoju, stad tez moje przypuszczenie ze to wyczuwa i chce sie przytulic

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Paulina2711 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Paulina a jak przebieglo u was odstawienie od piersi? Ja jeszcze nie zamierzam, dopiero pod koniec roku zanim wroce do pracy. Jednak teraz jak mu probowalam dac butle to usta zacisnal i koniec jedzenua :-P
    Wiesz co u nas zawiodla moja glowa... Byl okres, ze Igor non stop plakal, wiecznie marudny, wiecznie na cycku, wiec ktoregos dnia mialam juz dosc i po karmieniu podalam mu butle i wciagnal prawie 180ml... i tak sobie wlasnie wmowilam, ze nie mam juz pokarm i dziecko glodzilam, przez ostatnie tygodnie (chociaz pokarm zapewne byl, bo caly czas bardzo ladnie na wadze przybieral), ale z drugiej strony zastanawiam sie, co z tym pokarmem moim bylo, bo w zasadzie z dnia na dzien przeszlismy na mm a piersi wogole mnie nie bolaly, nie twardnialy jakby puste byly... Igor wlasnie wogole nie mial problemu z butelka, on jest smoczkowy, pielegniarki juz porodzie od razu podaly mu smoczek i tak zostalo... o cycku tez jakby od razu zapomnial... bo wogole sie nie upominal...Takze u nas calkowicie bezbolesnie jesli chodzi o Igorka, gorzej ze mna:P Bo mialam straszne wyrzuty do siebie samej

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2711 wrote:
    Wiesz co u nas zawiodla moja glowa... Byl okres, ze Igor non stop plakal, wiecznie marudny, wiecznie na cycku, wiec ktoregos dnia mialam juz dosc i po karmieniu podalam mu butle i wciagnal prawie 180ml... i tak sobie wlasnie wmowilam, ze nie mam juz pokarm i dziecko glodzilam, przez ostatnie tygodnie (chociaz pokarm zapewne byl, bo caly czas bardzo ladnie na wadze przybieral), ale z drugiej strony zastanawiam sie, co z tym pokarmem moim bylo, bo w zasadzie z dnia na dzien przeszlismy na mm a piersi wogole mnie nie bolaly, nie twardnialy jakby puste byly... Igor wlasnie wogole nie mial problemu z butelka, on jest smoczkowy, pielegniarki juz porodzie od razu podaly mu smoczek i tak zostalo... o cycku tez jakby od razu zapomnial... bo wogole sie nie upominal...Takze u nas calkowicie bezbolesnie jesli chodzi o Igorka, gorzej ze mna:P Bo mialam straszne wyrzuty do siebie samej

Ja Szymka dokarmialam w 2 i 3 miesiacu butla. Potem odrzucil butle i chcial tylko cyca, narazie nauczyl sie pic soczek z butli bo wczesniej to lyzeczka mu podawalam. Wiec dziwne to moje dziecie, odwrotnie niz wiekszosc maluchow, ktore raczej odrzucaja piers jak posmakuja butle.

A zakladacie dzieciom rajstopki do raczkowania? Moj narazie pelza tylem po panelach, ale pozniej ma zimne raczki i nozki

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso -broń Boże ja się nie martwię że Ola mało je,bo przybiera - choć ona z tych drobnych i waży dopiero 6600, ale jest zadowolona, zdrowo wygląda. Po prostu sie zadziwiłam że Lenka tyle wsunie przez dzień;) A generalnie co jej nie dam do spróbowania, czy bułki czy coś to chłonie bardzo chętnie;) ale to raczej ciekawość niż głod;)
    Natalka - to faktycznie o tulenie pewnie chodzi. Ja widze że Ola na przykład bardzo dużo bliskości potrzebuje:) Moja nie używa smoczka, nigdy butli w budzi nie miała;) jak jej daje kompocik np. to z kubeczka i ona sama sobie trzyma i nic nie wylewa. Mam taki kubeczek z Medeli ze ściętym jednym rantem. Ja Ole odstawić będę chciała tak po 1,5 roku:)

iNso87 lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ilosci pokarmow to wydaje mi sie, ze moj Igor duuuuzo je :P
    o 7- 180 ml mleka
    0 11- ok 120 kaszki
    miedzy 14-15 je zupke ok 150 ml
    0 17- 180 ml mleka+ deserek owocowy
    i o 20 kolacja- 180 ml mleka z kasza
    W miedzy czasie chrupie jeszcze chrupka kukurydzianego, albo cos z naszego obiadu, bo jak jemy to tak sie patrzy na nas i kloci, zeby mu cos dac... Tylko, ze on faktycznie to wszystko zjada ze smakiem i czasem mam wrazenie, ze chcialby jeszcze... Apetyt ma po tatusie :P Urodzil sie z waga 3400 a teraz juz prawie 11kg...

iNso87 lubi tę wiadomość

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problemem niecheci picia z butli teraz okazal sie smoczek... Mielismy trojprzeplywowy z aventu i musielismy m zmienic juz na wiekszy... I teraz znowu ladniutko pije wszystko :)

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso Wlasnie nic m sie nie dzialo! Igorek nie mial kolek wogole... a Przez pierwszy miesiac dokarmialam go wlasnie mm, wiec wydaje mi sie, ze juz troche byl przyzwyczajony... wiekszy problem mamy teraz przy zmianie mleka na 2, bo te jego kupki z takich zolciutkich zrobily sie takie cieeemno zielone, ale pediatra mowila, ze w 2 jest duzo wiecej zelaza i dopoki nie ma innych dolegliwosci to zostajemy przy naszym mleku... No wyrzutu, bo zdaje sobie sprawe, ze to ja spartolilam... Ale jak to mowia, na pierwzym dziecku czlowiek sie uczy a drugie wychowuje :P Takze o tyle bede juz madrzejsza :P

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn mielismy troche problem z zaparciami, ale jakos sie to uregulowalo i juz jest w porzadku :)

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka, dla mnie tez te ilosci sa duze. A mnie sie wydawalo, ze moj syn duzo je :D

U nas kp na zadanie, srednio 7x dziennie, ale w upaly bywalo i po 10, wiadomo. No ale srednio 7. Ostatnio wlaczylam mu drugi posilek wiec je kolo 11-12 drugie sniadanie ok. 120-150g (np. platki owsiane z owocami), a kolo 16-17 obiad czyli warzywa, kasza, makaron, czasem mieso, jakies placuszki, nalesniki, zalezy co akurat robie. Obiadu wychodzi 160-200g.
    I dla mnie to meeega duzo :D Ale jest chudziutki, je zdrowo, nie jakies przetworzone kupne rzeczy, wiec na zdrowie :D

Jak robilas kompot?

• Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2711 wrote:
    Co do ilosci pokarmow to wydaje mi sie, ze moj Igor duuuuzo je :P
    o 7- 180 ml mleka
    0 11- ok 120 kaszki
    miedzy 14-15 je zupke ok 150 ml
    0 17- 180 ml mleka+ deserek owocowy
    i o 20 kolacja- 180 ml mleka z kasza
    W miedzy czasie chrupie jeszcze chrupka kukurydzianego, albo cos z naszego obiadu, bo jak jemy to tak sie patrzy na nas i kloci, zeby mu cos dac... Tylko, ze on faktycznie to wszystko zjada ze smakiem i czasem mam wrazenie, ze chcialby jeszcze... Apetyt ma po tatusie :P Urodzil sie z waga 3400 a teraz juz prawie 11kg...
    Mój podobnie je, a tyle nie waży :/ 8 kg wczoraj pokazała waga.
    Kaszki je więcej, dodaję do niej owoce, a obiadku to duży słoiczek. I nie jest taki ruchliwy żeby niewiadomo jak spalał kalorie.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igor tez ruchliwy chyba bardzo nie jest, bo on wiekszac czasu spedza lezac na brzuszku i sie bawiac... ewentualnie turla sie po calej podlodze :P Ale kazde dziecko jest inne... Z mojego syna podejrzewam bedzie duzy chlopak, bo tatus tez duuuzy(nie gruby, ale wysoki i bardzo masywny) ;) Ja mu owocow do kaszki nie dodaje z tego wzgledu, ze on wlasnie pije tylko soki, wiec nie chce tez przesadzic z tymi owocami

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Animka, dla mnie tez te ilosci sa duze. A mnie sie wydawalo, ze moj syn duzo je :D

U nas kp na zadanie, srednio 7x dziennie, ale w upaly bywalo i po 10, wiadomo. No ale srednio 7. Ostatnio wlaczylam mu drugi posilek wiec je kolo 11-12 drugie sniadanie ok. 120-150g (np. platki owsiane z owocami), a kolo 16-17 obiad czyli warzywa, kasza, makaron, czasem mieso, jakies placuszki, nalesniki, zalezy co akurat robie. Obiadu wychodzi 160-200g.
    I dla mnie to meeega duzo :D Ale jest chudziutki, je zdrowo, nie jakies przetworzone kupne rzeczy, wiec na zdrowie :D

Jak robilas kompot?
    Liskova - to widzę że nasze maluchy podobnie jadają - ja też sama jej robie wszystko, ostatnio nawet od babci ze wsi miałam marchewki i buraczki;) A kompot zrobiłam z reszty co dzem robilam i zagotowalam wode do gotujacej wrzucilam owoce i poczekalam zeby doslownie raz sie zagotowalo i wylaczylam bo zeby nie zabic wit. C:) oli odlalam bez cukru a nam troche posłodziłam bo strasznie kwasne;)

201512131765.png

201909081765.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze wlasnie sok zrobic porzeczkowy na zime :)

• pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez Kp na zadanie i czasem wyjdzie 5 czasem 7 na drugie sniadanie zazwyczaj ma owoce, lub platki owsiane z owocami lub placuszki z twarozkiem i owocami,albo "kanapka"np z pasta z awokado, pozniej jest obiad i podwieczorek lub kolacja i miedzy posilkami ma cyca choc popoludniu zazwyczaj juz nie chce. Ciezko mi powiedziec ilosciowo ile zjada,bo on sam sie "karmi" czasem zje wszystko czasem tylko pomlaska,ale ladnie przybiera na wadze i nie mamy zadnych problemow wiec sie nie martwie :) a i ciagle budzi sie w nocy na cyca,ale ostatnio zauwazylam,ze co kilka nocy przedluza sobie ta przerwe o te 15-30 min. oby tak zostalo :)

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Klara87 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Witam po bardzo długiej przerwie, może ktoś mnie jeszcze pamięta ;)

U nas wszystko dobrze. Emilka jest chyba jedną z najdrobniejszych grudniowych dzieciaczków, bo tydzień przed skończeniem 7 miesięcy ważyła 6750 i mierzyła 68cm. Ale dobrze się rozwija, dobrze wygląda, jest zdrowa i radosna, więc po prostu taka jej uroda. Z resztą ja też jestem drobna ;)
    Jest bardzo ruchliwa i ciekawa świata, wszystko ją interesuje i chciałaby zajrzeć w każdy kąt. Turla się i pełza po całym pokoju, a gdy tylko zobaczy otwarte drzwi, zasuwa do przedpokoju :D Przymierza się do raczkowania, bo dźwiga się na rączkach i kolankach i kiwa się do przodu-do tyłu. Dzisiaj złapała się ławy i podniosła aż na kolanka, ale po chwili upadła. Jeszcze nie siada, ale myślę, że jeszcze ma trochę czasu i nie martwię się tym ;) Z moją pomocą siedzi stabilnie na moich kolanach, ale sadzam ją tak tylko do jedzenia.
    Nadal karmię piersią na żądanie, a pokarmy stałe Emilka dostaje w kawałkach i je sama rączkami.
    No i mamy już 2 ząbki - wyszły na Dzień Matki :D

To się rozpisałam :)
    Idę zrobić sobie herbatę póki jeszcze Emilka ma drzemkę, a później idziemy na spacer :)

natalka0887, iNso87, Paulina2711, Nadulka lubią tę wiadomość

16udugpjp1ufwrk7.png
    1usapx9iwyl0ra73.png
    Aniołek - 29.07.2014 (12tc)
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Pytanie do mam kp, których dzieci mają ząbki: nie obawiacie się o swoje sutki? Moja córka ma póki co tylko jeden ząbek, ale potrafi czasem zacisnąc dziąsła dość boleśnie. Pojawia się pytanie co będzie później. Mówię jej, że tak nie wolno i ze mamę boli, ale raczej niewiele z tego rozumie. A mam wrażenie, ze ten ząbek jest ostry jak brzytwa :)
    Ja co prawda już nie karmie, ale do 6 mies karmiłam. Zuzce wyszły już dwa ząbki i gryzła mnie niesamowicie. Czasem już ze złością wyciagalam jej sutka z buzi. Zuzka sama przestala chciec cyca wiec problem sie rozwiazal. Mojej kolezanki corka ma prawie 2 lata i do tej pory ciagnie cyca. Ponoc nie gryzie jej wcale, zdarzylo sie jej tylko raz przez sen i wtedy z sutka poplynela krew. Takze to chyba zalezy od dziecka.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis zrobilam malemu jajecznice na sniadanie z zoltka i zjadl prawie cala, sie najadl co hehe, i bral do buzi, pomemlal i troche polknal reszta zostaje mu na jezyku. On nie potrafi sobie rozdrobnic pokarmu. Tak samo jak mu daje chleb, to skorka jakos je, a ze srodka myslalm ze juz zjedzone a on na jezyku trzyma

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka- musi sie nauczyc, przeciez chodzic tez odrazu nie bedzie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 13:19

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filip wkoncu usnal. Nie spal od 6, zrobil soboe chyba tylko dzisiaj 20minutowa drzemke chyba po 10. To soboe wyobrazcie z jaka awantura usypial. Przez godzine probowalam go ululac spac. W zaden sposob soe nie dalo, usnal zmeczony, wykrzyczal sie, mi podniosl cisnienie, zmeczyl soe i padl, a ja teraz tez padlam i leze i proboju wszystko ogarnac o co kaman O.o
    Nie wiem co sie dzisiaj z nim dzieje, tak tłamsil zabawke, widac bylo ze go keszcze do tego wszystkiego dziasla draznia.

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    Zostały 2 ❄️❄️
  • Anetka88 Koleżanka

Wysłany: 29 lipca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny

‹‹ 2831 2832 2833 2834 2835 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ