X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka moj spi sam u siebie w pokoju, stad tez moje przypuszczenie ze to wyczuwa i chce sie przytulic

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Paulina2711 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Paulina a jak przebieglo u was odstawienie od piersi? Ja jeszcze nie zamierzam, dopiero pod koniec roku zanim wroce do pracy. Jednak teraz jak mu probowalam dac butle to usta zacisnal i koniec jedzenua :-P
    Wiesz co u nas zawiodla moja glowa... Byl okres, ze Igor non stop plakal, wiecznie marudny, wiecznie na cycku, wiec ktoregos dnia mialam juz dosc i po karmieniu podalam mu butle i wciagnal prawie 180ml... i tak sobie wlasnie wmowilam, ze nie mam juz pokarm i dziecko glodzilam, przez ostatnie tygodnie (chociaz pokarm zapewne byl, bo caly czas bardzo ladnie na wadze przybieral), ale z drugiej strony zastanawiam sie, co z tym pokarmem moim bylo, bo w zasadzie z dnia na dzien przeszlismy na mm a piersi wogole mnie nie bolaly, nie twardnialy jakby puste byly... Igor wlasnie wogole nie mial problemu z butelka, on jest smoczkowy, pielegniarki juz porodzie od razu podaly mu smoczek i tak zostalo... o cycku tez jakby od razu zapomnial... bo wogole sie nie upominal...Takze u nas calkowicie bezbolesnie jesli chodzi o Igorka, gorzej ze mna:P Bo mialam straszne wyrzuty do siebie samej

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2711 wrote:
    Wiesz co u nas zawiodla moja glowa... Byl okres, ze Igor non stop plakal, wiecznie marudny, wiecznie na cycku, wiec ktoregos dnia mialam juz dosc i po karmieniu podalam mu butle i wciagnal prawie 180ml... i tak sobie wlasnie wmowilam, ze nie mam juz pokarm i dziecko glodzilam, przez ostatnie tygodnie (chociaz pokarm zapewne byl, bo caly czas bardzo ladnie na wadze przybieral), ale z drugiej strony zastanawiam sie, co z tym pokarmem moim bylo, bo w zasadzie z dnia na dzien przeszlismy na mm a piersi wogole mnie nie bolaly, nie twardnialy jakby puste byly... Igor wlasnie wogole nie mial problemu z butelka, on jest smoczkowy, pielegniarki juz porodzie od razu podaly mu smoczek i tak zostalo... o cycku tez jakby od razu zapomnial... bo wogole sie nie upominal...Takze u nas calkowicie bezbolesnie jesli chodzi o Igorka, gorzej ze mna:P Bo mialam straszne wyrzuty do siebie samej

Ja Szymka dokarmialam w 2 i 3 miesiacu butla. Potem odrzucil butle i chcial tylko cyca, narazie nauczyl sie pic soczek z butli bo wczesniej to lyzeczka mu podawalam. Wiec dziwne to moje dziecie, odwrotnie niz wiekszosc maluchow, ktore raczej odrzucaja piers jak posmakuja butle.

A zakladacie dzieciom rajstopki do raczkowania? Moj narazie pelza tylem po panelach, ale pozniej ma zimne raczki i nozki

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso -broń Boże ja się nie martwię że Ola mało je,bo przybiera - choć ona z tych drobnych i waży dopiero 6600, ale jest zadowolona, zdrowo wygląda. Po prostu sie zadziwiłam że Lenka tyle wsunie przez dzień;) A generalnie co jej nie dam do spróbowania, czy bułki czy coś to chłonie bardzo chętnie;) ale to raczej ciekawość niż głod;)
    Natalka - to faktycznie o tulenie pewnie chodzi. Ja widze że Ola na przykład bardzo dużo bliskości potrzebuje:) Moja nie używa smoczka, nigdy butli w budzi nie miała;) jak jej daje kompocik np. to z kubeczka i ona sama sobie trzyma i nic nie wylewa. Mam taki kubeczek z Medeli ze ściętym jednym rantem. Ja Ole odstawić będę chciała tak po 1,5 roku:)

iNso87 lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ilosci pokarmow to wydaje mi sie, ze moj Igor duuuuzo je :P
    o 7- 180 ml mleka
    0 11- ok 120 kaszki
    miedzy 14-15 je zupke ok 150 ml
    0 17- 180 ml mleka+ deserek owocowy
    i o 20 kolacja- 180 ml mleka z kasza
    W miedzy czasie chrupie jeszcze chrupka kukurydzianego, albo cos z naszego obiadu, bo jak jemy to tak sie patrzy na nas i kloci, zeby mu cos dac... Tylko, ze on faktycznie to wszystko zjada ze smakiem i czasem mam wrazenie, ze chcialby jeszcze... Apetyt ma po tatusie :P Urodzil sie z waga 3400 a teraz juz prawie 11kg...

iNso87 lubi tę wiadomość

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problemem niecheci picia z butli teraz okazal sie smoczek... Mielismy trojprzeplywowy z aventu i musielismy m zmienic juz na wiekszy... I teraz znowu ladniutko pije wszystko :)

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso Wlasnie nic m sie nie dzialo! Igorek nie mial kolek wogole... a Przez pierwszy miesiac dokarmialam go wlasnie mm, wiec wydaje mi sie, ze juz troche byl przyzwyczajony... wiekszy problem mamy teraz przy zmianie mleka na 2, bo te jego kupki z takich zolciutkich zrobily sie takie cieeemno zielone, ale pediatra mowila, ze w 2 jest duzo wiecej zelaza i dopoki nie ma innych dolegliwosci to zostajemy przy naszym mleku... No wyrzutu, bo zdaje sobie sprawe, ze to ja spartolilam... Ale jak to mowia, na pierwzym dziecku czlowiek sie uczy a drugie wychowuje :P Takze o tyle bede juz madrzejsza :P

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn mielismy troche problem z zaparciami, ale jakos sie to uregulowalo i juz jest w porzadku :)

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka, dla mnie tez te ilosci sa duze. A mnie sie wydawalo, ze moj syn duzo je :D

U nas kp na zadanie, srednio 7x dziennie, ale w upaly bywalo i po 10, wiadomo. No ale srednio 7. Ostatnio wlaczylam mu drugi posilek wiec je kolo 11-12 drugie sniadanie ok. 120-150g (np. platki owsiane z owocami), a kolo 16-17 obiad czyli warzywa, kasza, makaron, czasem mieso, jakies placuszki, nalesniki, zalezy co akurat robie. Obiadu wychodzi 160-200g.
    I dla mnie to meeega duzo :D Ale jest chudziutki, je zdrowo, nie jakies przetworzone kupne rzeczy, wiec na zdrowie :D

Jak robilas kompot?

• Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2711 wrote:
    Co do ilosci pokarmow to wydaje mi sie, ze moj Igor duuuuzo je :P
    o 7- 180 ml mleka
    0 11- ok 120 kaszki
    miedzy 14-15 je zupke ok 150 ml
    0 17- 180 ml mleka+ deserek owocowy
    i o 20 kolacja- 180 ml mleka z kasza
    W miedzy czasie chrupie jeszcze chrupka kukurydzianego, albo cos z naszego obiadu, bo jak jemy to tak sie patrzy na nas i kloci, zeby mu cos dac... Tylko, ze on faktycznie to wszystko zjada ze smakiem i czasem mam wrazenie, ze chcialby jeszcze... Apetyt ma po tatusie :P Urodzil sie z waga 3400 a teraz juz prawie 11kg...
    Mój podobnie je, a tyle nie waży :/ 8 kg wczoraj pokazała waga.
    Kaszki je więcej, dodaję do niej owoce, a obiadku to duży słoiczek. I nie jest taki ruchliwy żeby niewiadomo jak spalał kalorie.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igor tez ruchliwy chyba bardzo nie jest, bo on wiekszac czasu spedza lezac na brzuszku i sie bawiac... ewentualnie turla sie po calej podlodze :P Ale kazde dziecko jest inne... Z mojego syna podejrzewam bedzie duzy chlopak, bo tatus tez duuuzy(nie gruby, ale wysoki i bardzo masywny) ;) Ja mu owocow do kaszki nie dodaje z tego wzgledu, ze on wlasnie pije tylko soki, wiec nie chce tez przesadzic z tymi owocami

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Animka, dla mnie tez te ilosci sa duze. A mnie sie wydawalo, ze moj syn duzo je :D

U nas kp na zadanie, srednio 7x dziennie, ale w upaly bywalo i po 10, wiadomo. No ale srednio 7. Ostatnio wlaczylam mu drugi posilek wiec je kolo 11-12 drugie sniadanie ok. 120-150g (np. platki owsiane z owocami), a kolo 16-17 obiad czyli warzywa, kasza, makaron, czasem mieso, jakies placuszki, nalesniki, zalezy co akurat robie. Obiadu wychodzi 160-200g.
    I dla mnie to meeega duzo :D Ale jest chudziutki, je zdrowo, nie jakies przetworzone kupne rzeczy, wiec na zdrowie :D

Jak robilas kompot?
    Liskova - to widzę że nasze maluchy podobnie jadają - ja też sama jej robie wszystko, ostatnio nawet od babci ze wsi miałam marchewki i buraczki;) A kompot zrobiłam z reszty co dzem robilam i zagotowalam wode do gotujacej wrzucilam owoce i poczekalam zeby doslownie raz sie zagotowalo i wylaczylam bo zeby nie zabic wit. C:) oli odlalam bez cukru a nam troche posłodziłam bo strasznie kwasne;)

201512131765.png

201909081765.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze wlasnie sok zrobic porzeczkowy na zime :)

• pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez Kp na zadanie i czasem wyjdzie 5 czasem 7 na drugie sniadanie zazwyczaj ma owoce, lub platki owsiane z owocami lub placuszki z twarozkiem i owocami,albo "kanapka"np z pasta z awokado, pozniej jest obiad i podwieczorek lub kolacja i miedzy posilkami ma cyca choc popoludniu zazwyczaj juz nie chce. Ciezko mi powiedziec ilosciowo ile zjada,bo on sam sie "karmi" czasem zje wszystko czasem tylko pomlaska,ale ladnie przybiera na wadze i nie mamy zadnych problemow wiec sie nie martwie :) a i ciagle budzi sie w nocy na cyca,ale ostatnio zauwazylam,ze co kilka nocy przedluza sobie ta przerwe o te 15-30 min. oby tak zostalo :)

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Klara87 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Witam po bardzo długiej przerwie, może ktoś mnie jeszcze pamięta ;)

U nas wszystko dobrze. Emilka jest chyba jedną z najdrobniejszych grudniowych dzieciaczków, bo tydzień przed skończeniem 7 miesięcy ważyła 6750 i mierzyła 68cm. Ale dobrze się rozwija, dobrze wygląda, jest zdrowa i radosna, więc po prostu taka jej uroda. Z resztą ja też jestem drobna ;)
    Jest bardzo ruchliwa i ciekawa świata, wszystko ją interesuje i chciałaby zajrzeć w każdy kąt. Turla się i pełza po całym pokoju, a gdy tylko zobaczy otwarte drzwi, zasuwa do przedpokoju :D Przymierza się do raczkowania, bo dźwiga się na rączkach i kolankach i kiwa się do przodu-do tyłu. Dzisiaj złapała się ławy i podniosła aż na kolanka, ale po chwili upadła. Jeszcze nie siada, ale myślę, że jeszcze ma trochę czasu i nie martwię się tym ;) Z moją pomocą siedzi stabilnie na moich kolanach, ale sadzam ją tak tylko do jedzenia.
    Nadal karmię piersią na żądanie, a pokarmy stałe Emilka dostaje w kawałkach i je sama rączkami.
    No i mamy już 2 ząbki - wyszły na Dzień Matki :D

To się rozpisałam :)
    Idę zrobić sobie herbatę póki jeszcze Emilka ma drzemkę, a później idziemy na spacer :)

natalka0887, iNso87, Paulina2711, Nadulka lubią tę wiadomość

16udugpjp1ufwrk7.png
    1usapx9iwyl0ra73.png
    Aniołek - 29.07.2014 (12tc)
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Pytanie do mam kp, których dzieci mają ząbki: nie obawiacie się o swoje sutki? Moja córka ma póki co tylko jeden ząbek, ale potrafi czasem zacisnąc dziąsła dość boleśnie. Pojawia się pytanie co będzie później. Mówię jej, że tak nie wolno i ze mamę boli, ale raczej niewiele z tego rozumie. A mam wrażenie, ze ten ząbek jest ostry jak brzytwa :)
    Ja co prawda już nie karmie, ale do 6 mies karmiłam. Zuzce wyszły już dwa ząbki i gryzła mnie niesamowicie. Czasem już ze złością wyciagalam jej sutka z buzi. Zuzka sama przestala chciec cyca wiec problem sie rozwiazal. Mojej kolezanki corka ma prawie 2 lata i do tej pory ciagnie cyca. Ponoc nie gryzie jej wcale, zdarzylo sie jej tylko raz przez sen i wtedy z sutka poplynela krew. Takze to chyba zalezy od dziecka.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis zrobilam malemu jajecznice na sniadanie z zoltka i zjadl prawie cala, sie najadl co hehe, i bral do buzi, pomemlal i troche polknal reszta zostaje mu na jezyku. On nie potrafi sobie rozdrobnic pokarmu. Tak samo jak mu daje chleb, to skorka jakos je, a ze srodka myslalm ze juz zjedzone a on na jezyku trzyma

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka- musi sie nauczyc, przeciez chodzic tez odrazu nie bedzie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 13:19

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filip wkoncu usnal. Nie spal od 6, zrobil soboe chyba tylko dzisiaj 20minutowa drzemke chyba po 10. To soboe wyobrazcie z jaka awantura usypial. Przez godzine probowalam go ululac spac. W zaden sposob soe nie dalo, usnal zmeczony, wykrzyczal sie, mi podniosl cisnienie, zmeczyl soe i padl, a ja teraz tez padlam i leze i proboju wszystko ogarnac o co kaman O.o
    Nie wiem co sie dzisiaj z nim dzieje, tak tłamsil zabawke, widac bylo ze go keszcze do tego wszystkiego dziasla draznia.

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • Anetka88 Koleżanka

Wysłany: 29 lipca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny

‹‹ 2831 2832 2833 2834 2835 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ