WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Paulina2711 Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola współczuję:( znam ten ból... kiedyś zrobiłam dokładnie to samo co Ty o framuge i też stluklam sobie palucha z tym że jeszcze zdarlam sobie paznokcia... Tragedia! Na samą myśl nadal skręca mnie z bolu

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    hej!
    mój mały uparciuch w końcu zaczął pić mleko z butelki a ja zamiast sie cieszyc mam coraz wiecej problemow. doradzcie prosze. w jakiej pozycji bezpiecznie jest podawać mleko? tak na bobasa jakos nie mieści mi się na rękach, na leżąco boję się bo trochę jeszcze się krztusi (mam smoczek z aventu 2), czy można robić mleko na podgrzanej w podgrzewaczu mineralnej?

czy może ktoś używa aventu i doradzi jakie smoczki? mam całą furę innych butelek, ale tam są raczej smoczki dla mniejszych dzieci i nie probowałam.
    My mleko zazwyczaj pijemy na łóżku. Mała leży na podusi, ja kłade sie koło niej i tak pije. Czasami tak jak Paulina na kolanach, ale to zazwyczaj jak wydziwia i chce butelke wyrwać, albo jak jest foch na cały swiat :) butelki też mamy z aventu, smoki trójprzepływowe i mała świetnie sobie radzi. Mleko samo pije na dwójce, a jak zaģęszczone to na trójce.

Julia2015 lubi tę wiadomość

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też na Avencie. Tylko on się przyjął. 6+. Karmię jak Paulina.
    Staś po ciężkiej nocy. Nie wiem czy to ząbki. Dziś rano strasznie płakał. Nic mu nie pomagało. Ani lulanie, ani dentonix, ani nic. Łzy, płacz, krzyk. Temperatura od wczoraj bez zmian nawet jak podaję lek przeciwbólowy - wiem, że podaje się gdy niuniuś ma 38 a ma ledwie 37,3. W każdym razie nie widzę aby coś wychodziło - przy czym on nie bardzo chce się dać dotknąć. Katar straszny. Ciężko jakkolwiek wyciągnąć katarkiem. A nawet jeśli jakoś się uda to i tak furczy na całego. Ma problem z jedzeniem, spaniem. W razie czego nasmarowałam go rozgrzewającym kremem poprawiającym oddychanie, dałam nasivin, zrobimy inhalacje, daję gryzaka z lodówki ale nie specjalnie chce się nim zajmować. I ot. Nie wiem jak mu pomóc. Teraz zasnął ale na jak długo nie wiem bo co chwilę przebudza się z płaczem. A mi głowa pęka. M oczywiście jak Stach zaczął płakać uciekł do łazienki. Ja tak chyba nie potrafię a przydałoby mi się czasem "odcięcie". Książki nie poczytałam ale zrobiłam to wczoraj wieczorem. Jak Staś zasnął poszłam do swojej restauracyjki gdzie siadam przy piwku i czytam. Moja chwila. Oczywiście później musiałam się tłumaczyć, że dlaczego sama a nie z nim i Stasiem. Cóż. Nie będę się tłumaczyć z tego że żyję. Mamy nowy dzień. Teraz mam odrobinę czasu to poczytam sekundkę i zabiorę za gotowanie. Miłego dnia dziewuszki.

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olu, biedactwo. Uściski ciepłe.

Ola_45 lubi tę wiadomość

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka1983 - wydaje mi się, że to na pewno ząbki, skoro Staś nie ma jeszcze ani jednego, to w przeciągu dwóch miesięcy pewnie coś wyrośnie, a u nas na pierwsze ząbki były oznaki właśnie już 2 miesiące wcześniej ;/ Doświadczone babcie rozpoznały, że to objawy typowe dla ząbkowoania, raz było lepiej a czasem nie wiadomo dlaczego robił awanturę. I przy dolnych jedynkach ja też ie widziałam objawów na dziąsłach, ząbki pojawiły sie nagle. Za to przy dwójkach było inaczej - widziałam grudki na dziąsłach, wydaje mi się, że jeszcze bardziej go to męczyło. Ale już się przebiły i mam nadzieje, ze będzie choć trochę spokoju.

Ja też często wysiadam psychicznie i fizycznie, bo noce od urodzenia są trudne i wstaje z bólem całego ciała, a od ponad 8 miesięcy nie spałam cięgiem dłużej niż 4h. Pare razy zdarzyło mi się, że musiałam wyjść z pokoju bo byłam blisko potrząśnięcia małym, a nie chce tego robić, bo wiem że to i tak nic nie da, a jest już w takim wieku, że doskonale odczytuje emocje. Jeśli zdarzy mi się zostawić go w łóżeczku na dwie minuty to jemu płaczącemu nic się nie stanie, a ja mogę odetchnąć. No i jak pomyślę sobie, że coś go boli, że przecież nie płacze bez powodu, to aż mi serce ściska, bo przecież jesteśmy teraz dla dzieci całym światem.

Mały właśnie spał obok mnie, obudził się i spojrzał na mnie z uśmiechem, przeciągnął i powiedział: tataaa :D No co za niewdzięcznik ;D

aneczka1983, iNso87, natalka0887 lubią tę wiadomość

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka,ja bym dala pierogi.Zalezy jak robisz,ale na ogol ciasto to mąka, woda, olej,jajko, wiec nic strasznego. Naleśniki moj syn też już jadł.

iNso87 lubi tę wiadomość

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Paulinka,ja bym dala pierogi.Zalezy jak robisz,ale na ogol ciasto to mąka, woda, olej,jajko, wiec nic strasznego. Naleśniki moj syn też już jadł.

Masz jakieś porady jak zachęcić dziecko żeby jadł takie rzeczy? Od paru dni próbuje z twarogiem, gotowanymi warzywami do rączki, owocami, krzywi się i nie wie do czego to jest. Z łyżeczki zjada ładnie, daje mu papki z grudkami, bo jak dałam raz takie posiekane widelcem to zjadł, ale strasznie bolał go brzuch potem, masa bąków i wszystkie kawałki byly w kupie :( naleśniki, placuszki, próbowałam i nic. je tylko chleb i chrupki.

• Liskova Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tylko czas - podawać codziennie coś innego do łapki i czekać aż załapie :)
    U nas z takich hitów do rączki, to fasolka szparagowa, frytki z batata i ogórek małosolny :)

Julia2015 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    hej!
    mój mały uparciuch w końcu zaczął pić mleko z butelki a ja zamiast sie cieszyc mam coraz wiecej problemow. doradzcie prosze. w jakiej pozycji bezpiecznie jest podawać mleko? tak na bobasa jakos nie mieści mi się na rękach, na leżąco boję się bo trochę jeszcze się krztusi (mam smoczek z aventu 2), czy można robić mleko na podgrzanej w podgrzewaczu mineralnej?

czy może ktoś używa aventu i doradzi jakie smoczki? mam całą furę innych butelek, ale tam są raczej smoczki dla mniejszych dzieci i nie probowałam.
    hej, malutka podusie pod głowę i spokojnie można mleczko podać, całkowicie na płasko odradzam. A smoczek 2 proponuję odłożyć na półkę i zacząć chociaż od 3, moja mleko pije z 4 normalnej, a mleko z kaszką z trójprzepływowego. Soczki podaję z 4 i 3 . 2 dla 7-8 miesięcznego dziecka to zdecydowanie za mała dziurka - za mało dziurek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 11:50

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka1983 wrote:
    My też na Avencie. Tylko on się przyjął. 6+. Karmię jak Paulina.
    Staś po ciężkiej nocy. Nie wiem czy to ząbki. Dziś rano strasznie płakał. Nic mu nie pomagało. Ani lulanie, ani dentonix, ani nic. Łzy, płacz, krzyk. Temperatura od wczoraj bez zmian nawet jak podaję lek przeciwbólowy - wiem, że podaje się gdy niuniuś ma 38 a ma ledwie 37,3. W każdym razie nie widzę aby coś wychodziło - przy czym on nie bardzo chce się dać dotknąć. Katar straszny. Ciężko jakkolwiek wyciągnąć katarkiem. A nawet jeśli jakoś się uda to i tak furczy na całego. Ma problem z jedzeniem, spaniem. W razie czego nasmarowałam go rozgrzewającym kremem poprawiającym oddychanie, dałam nasivin, zrobimy inhalacje, daję gryzaka z lodówki ale nie specjalnie chce się nim zajmować. I ot. Nie wiem jak mu pomóc. Teraz zasnął ale na jak długo nie wiem bo co chwilę przebudza się z płaczem. A mi głowa pęka. M oczywiście jak Stach zaczął płakać uciekł do łazienki. Ja tak chyba nie potrafię a przydałoby mi się czasem "odcięcie". Książki nie poczytałam ale zrobiłam to wczoraj wieczorem. Jak Staś zasnął poszłam do swojej restauracyjki gdzie siadam przy piwku i czytam. Moja chwila. Oczywiście później musiałam się tłumaczyć, że dlaczego sama a nie z nim i Stasiem. Cóż. Nie będę się tłumaczyć z tego że żyję. Mamy nowy dzień. Teraz mam odrobinę czasu to poczytam sekundkę i zabiorę za gotowanie. Miłego dnia dziewuszki.
    hej, współczuję, moja też ma mega katar teraz i do tego kaszel. Ja psikam co chwile wodą morską i fridą odciągam, a potem zapodaję nasivin do oczyszczonego noska plus dwa razy dziennie jeszcze inhalacje. frida co 30 min dziś idzie w ruch bo dosłownie jej leci.

a co do chłopa? współczuję :/ mój jaki jest taki jest ale chociaż dziećmi się zajmie. Podziwiam, że dajesz rade!

no i uwaga, na zgodę z mężem zaszaleliśmy , niby to było dzień po owulacji i nie do konca we mnie, ale coś mnie dziś zmuliło rano i liczę, że to nie to, że nie ma opcji. @ powinna być w piątek, oby przyszła terminowo!

sabinaaa lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lencia wygląda na łobuziarę, tzn takiego psotnika, a ty Inso piszesz, że ona złote grzeczniutkie dziecko.

iNso87 lubi tę wiadomość

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierogi ja dawałam już dawno i to właśnie ciasto, brzeg pieroga. A to były pierogi z owocami, to ten brzeg tylko maczałam w tych owocach ze środka.
    Ja podaję też makaron, więc myślę, że ciasto z własnych pierogów jest nawet lepsze.

iNso87 lubi tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    hej, malutka podusie pod głowę i spokojnie można mleczko podać, całkowicie na płasko odradzam. A smoczek 2 proponuję odłożyć na półkę i zacząć chociaż od 3, moja mleko pije z 4 normalnej, a mleko z kaszką z trójprzepływowego. Soczki podaję z 4 i 3 . 2 dla 7-8 miesięcznego dziecka to zdecydowanie za mała dziurka - za mało dziurek.

Dzięki, tak właśnie myślę, że zaraz ruszymy na poszukiwania smoczka, bo mimo że się krztusi 2, to on jest dla małych dzieci i może lepiej niech od razu uczy się z większego.

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caa955b1818a4477med.jpg

Mojej dzidzi takiej wielkości cząstki kanapek jednorazowo wkładam do buzi na śniadanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:22

justyna14, iNso87, Ola_45 lubią tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Klara87 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso! Pierwszy raz widzę Twoją Lenkę, jakie ona ma włoski! No cudne, nie mogę się napatrzeć :D Pewnie urodziła się z gęstymi i dość długimi włoskami? Śliczna dziewczynka :)

Sabina, piękna córcia:)

sabinaaa, iNso87, Ola_45 lubią tę wiadomość

16udugpjp1ufwrk7.png
    1usapx9iwyl0ra73.png
    Aniołek - 29.07.2014 (12tc)
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpisałam się i mi się skasowało :(
    Moja Lena pije mleczko z butelki 3, kleik ze smoczka do gęstych pokarmów taki z dużą dziurką a wodę z 2.
    Mleczko czy wodę pije przeważnie sama. Kładę na podusię, podaję butelkę i już sama sobie bierze i pije :)
    Jak tak Was podczytuje to sobie myślę, że moja Lena to jest bardzo dobrym dzieckiem. Noce przesypia całe - dziś spałyśmy do 8 :) Zasypia sama, teraz w dzień zasypia przy mnie. Nawet nie wiedziałam, że jej tak szybko się uda zamienić bujak na mamusię :) Przy katarku też dobrze sypiała, przy ząbkach też nie miałam problemu. Mówię jej, że jest dzielniejsza niż mama :) Czasami ktoś mnie zapyta czy ona wogóle płacze :)
    Jedynym naszym zmartwieniem to jest to jedzenie.
    Dziś byłam w pracy to jedna z Pań mnie zapytała co zrobić, żeby mieć takie dobre dziecko :) Lena napewno jest dobra po tatusiu ale zastanawiam się czy ciąża ma wpływ na dziecko ? Wiem, że na pewno jakiś tam wpływ jest ale jak duży?
    Powiem Wam, że jakbym wiedziała, że kolejne dziecko bedzie takie dobre to mogłabym już mieć :) Tak kocham tą moją radosną małą Lencię :)

Paulina2711, justyna14, sabinaaa lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Paulina2711 Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasta sama nie robię, bo nie potrafię:P haha może to głupio zabrzmi, ale serio nigdy mi dobre jeszcze nie wyszło:P ciasto robi mi ciocia i przywozi gotowe a ja tylko dzień wcześniej farsz sobie szykuje i lepie... ale uwaga!!! Dziś pobilam rekord.. w 4 godziny ilepilam 40 pierogów...haha moje pierwsze pierogi odkąd mam dziecko i chyba ostatnie:P jakbym miała nimi rodzinę wyzywic taka ilością to ciężko by było:P Igorek śpi sobie teraz, jak wstanie to akurat będą swiezutkie pierożki;)

iNso87 lubi tę wiadomość

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale bym zjadła pierogów ruskich...:)
    Ale jak pomyślę ile z tym pracy..eh :(

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 zazdroszczę, z mojej grzecznej Poli, została już tylko Pola :) teraz tylko wymuszanie na ręce i ciągle domaga się rozrywki, nudzi się w mig, najchętniej już by biegała z Olkiem, tylko nie wie, gdzie ma nogi :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oglądam właśnie rowerki biegowe, bo Olkowi chce na urodziny kupić tylko czy lepszy drewniany czy z metalu? i jaki? może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii

7w3d 💔
‹‹ 2835 2836 2837 2838 2839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ