WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po dłuższej przerwie :-)
    U mnie Nikola zaczyna pupę podnosić i raczkować. Narazie robi z dwa kroki i pada susem do przodu :-D
    Zęby jej widać przez dziąsła ale ani jeden nie jest wyrzniety...
    A co do nowych umiejętności to zaczęła robic swego rodzaju mostki- podnosi sie na stopach i głowie, aż mnie to przeraża że sobie przy tym kark skreci... :-\

3i49p07wxglh0lzs.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łał! Inso! Lena jest niesamowita i piękna!
    Liliana, Stasiek też robi mostki ale bez główki. Nogi mu się przy tym plączą i czasem łupnie niezdarnie na ziemię.
    U nas ciężki poranek. Stasiek w nocy co chwilę budził się z płaczem. Ma straszny katar, a w nocy lekko podniesioną temperaturę. Teraz chce zasnąć. Pies znów zrobił siku i kupę w salonie. Nie rozumiem co mu sie dzieje. Wstałam kompletnie nieprzytomna i nadal jestem. Zabrałam Staśka do Orange aby przedłużyć umowę i załatwić nową kartę sim ale tłum kłębił się pod salonem i nic nie załatwiłam. Więc nici wyszły z moich słodkich planów rozpoczynania dnia od książki. Padam na pysk ale nie chcę się kłaść. Jestem totalnie skołowana. Dzień się zaczął a ja już mam dość.

iNso87 lubi tę wiadomość

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNSO pisz tu co ty jej dajesz na porost i objętość włosów bo ja też to chce! no szok! moja Pola ma krótke kłaczki z meszkiem niemowlęcym jeszcze a tu taki "busz" jak u 3 latki! wow!!!

u nas też ciężka noc, mnie męczy mega kaszel nadal, katar zatokowy (kto przeżył ten wie co to za masakra), do tego Pola zaczęła ostro pokasływać i mega katarek ma :/
    z plusów : Oluś zdrowieje, znów chętnie syropki pije, daje ładnie psikuać gardełko, myć ząbki i chodzi spać o 20.30 :) także choć tyle :)

z mężem staramy się uratować nasze małżeństwo, widzę, że się stara. zobaczymy jak będzie.

co do dbania o siebie to makijaż codziennie rano robię (tapetka, puder, kreska, rzęsy, trochę różu), paznokciu u rąk nie maluje, bo musiałabym to robić codziennie na nowo a u stóp raz na dwa tygodnie maluje, trzymają się tyle więc mam spokój :) fryzjer rzadko niestety, teraz się wybieram i wybrać nie mogę, ale generalnie sama lubie eksperymentować i np na tą niedziele zrobiłam sobie koka z dobieranego :) trzymał się cały dzień, wyglądał super do sukienki :) najgorzej z układaniem grzywki, nie znoszę tego :/często prostuje, albo modeluje na szczotkę jak mam czas :) (czyt. chłop zajmuje się dziećmi).

Co do jedzenia Poli : nie chce mleka za cholere! w nocy przestaje prawie już jeść, ale i tak wstaje z 6 razy bo szloch o smoczek jak go wypluje :) w dzień na śniadanie zjadła zupkę jarzynową (słoiczek, bo nie zdążyłam jej nic ugotować jeszcze) mlekiem wzgardziła, teraz zjadła kilkanaście borówek (sama z blaciku w chodziku - brała w rączkę i ciach do buźki - świetnie jej idzie jedzenie BLW).

Co do tego co Pola potrafi : cóz, jesteśmy w tyle za murzynami , bo Pola dopiero zaczyna sama siadać (jeszcze nie usiadła sama ani razu, ale już brakuje dosłownie ciut więc kwestia kilku dni), posadzona posiedzi może ze 2 min, i bach, nie raczkuje, kleknie na kolankach, tyłek w górę uniesie, ale rączki leżą :) przemieszcza się po domu obracając się :)
    także o :) na nóżkach też nie staje , nawet chyba nie wie, że je ma :)

za to do perfekcji opanowała marudzenie, żebranie o noszenie i wszelkiego rodzaju krzywki, piski i inne, żeby tylko być noszoną :)

za to Oluś pięknie mówi :) no w szoku jestem jak w ciągu miesiąca się rozwinął, mówi wszystko, powtarza , nawet zrozumiale, na spacerze dziś: " mama popatś, mama oć, mama popatś" :) mój kochany

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w domu nie wyrabiam się z niczym przez tą chorobę, dwa dni leżenia i mam :) góra do prania, góra do prasowania, wszędzie bałagan, brudno, nie poodkurzane, jedynie co to zmywam na bieżąco i gotuje :) masakra, ale może do weekendu się ogarnę jakoś ze wszystkim :)

iNSO spóźnione gratulacje dla Lenki z okazji 8 msc :) piękny wiek :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso niesamowita córeczka, wygląda jak duża dziewczyna!
    Mój leniuch, tylko siedzi i jak chce po coś sięgnąć to wyciąga się na płasko, ale zawsze wraca na tyłek. czasem wesprze się na rękach ale jedną nogę ma podwiniętą.
    blw gardzi, nie ma pojęcia że można zjeść to co mu podaje, tylko chrupki wcina i dziś wyrwał mi pomarańczę. ależ był krzyk jak mu zabrałam, bo zassał się i nie chciał puścić.
    Z imponujących umiejętności to umie kosi kosi, robić tak palcem o wargi i wydawać głos (nie wiem jak to się nazywa), układa kółka na pal (taka zabawka), pełza tylko do tyłu i niestety bardzo szybko się denerwuje w pozycji na brzuchu.

iNso87 lubi tę wiadomość

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Filip juz opanowal raczkowanie ale tylko idzie jak widzi cos zakazanego :D Np piloty albo telefon :D
    Tak to troche przejdzie, pokozy soe, usiadzie i marudzi zeby go zabawiac :D ale juz potrafi takze chociaz tyle :)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    Zostały 2 ❄️❄️
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro mamy wizyte u lekarza..Lena wciąż nie je obiadkow. Jak komuś o tym mówię, to każdy mówi co się martwię, przecież dobrze wygląda. Kurcze ale ja bym jednak wolala, żeby jadła obiadki a jie tylko mleko, kaszka i owoce. Zobaczymy co Pani doktor zaradzi.
    Ja mam wrażenie, że rozwoj Leny stanął w miejscu :-) Chyba za szybko bym chciala wszystkiego :-) Jak zaczela sie bujac na kolankach już ponad miesiac temu tak buja się do dziś :-) Do przodu ani rusz za to do tylu super jej idzie.
    W sobotę wyjeżdżamy nad morze..w koncu :-) Macie jakieś rady co do pakowania?

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Paulina2711 Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Inso Twoja Lenka wyglada normalni jak lalaeczka, Serio :) I tych wloskow zazdroszcze :P Tyle kiteczek, spineczek, kokardek mozna Takiej lalce powpinac :)

My z Igorem juz po dzisiejszej rehabilitacji... Po ostatnich cwiczeniach i masażach widac spora poprawe... :) Zaczal nawet w tym tygodniu sam siadac w wozku i tzymac sie tego palaka, ale jeszcze bardzo sie chwieje... Grunt, ze jest postep... Noi karmienie to istna tragenia, bo zjarzyl, ze sam moze trzymac sobie lyzeczke i teraz juz go nie jestem w stanie karmic go ja lyzeczka tylko on musi sam! Wiec zakladam mu takie gumowe wdzianko i daje lyzeczke i sobie sam wcina, tylko caly czas w glowie mam czy on nie jest glodny, bo wieksza czesc jedzenia to on rozwala naookolo zanim do buzki trafi... ale nie da sie juz cwaniak matce nakarmic. Mam nadzieje, ze to minie :)

iNso87 lubi tę wiadomość

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kurcze obrazil sie cos na przecierane soki typu marchewka z bananem itd.. Fakt, ze w ostatnich dniach pil albo kompoty z jablek czy wisni albo jakis kupny sok, ale wlasnie taki nie przecierany, bo tak sie akurat zlozylo... i od trzech dni na taki gesty zamyka buzie i nawet lyka nie wezmie tylko placz straszny ... Do tej pory bardzo lubil takie soki a teraz mu sie odmienilo... Nie wiem o co mu chodzi..

mhsvi09kmqevf2jo.png

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mam jeszcze takie pytanie: Czy pierogi ruskie dla tekiego dziecka to przesada? Bo n jutro sobie zaplanowalam i tak mysle czy nie zrobic dla niego troszke bez cebli i przypraw... twarozek jz jadl i mu smakowal... Zastanawiam sie tylko nad ciastem, czy moze takie dziecko juz zjesc? Jak uwazacie?

mhsvi09kmqevf2jo.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 08:58

iNso87 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso!!! Nie moge sie napatrzec na twoja Lenke! Jaka piekna, a wlosy, jak marzenie. Ja mam dlugie, ale dosc plaskie u nasady i chcialabym miec taki tapir jak Lenka.

A wiecie co ma moj Szymek na wlosach, na srodku glowy rowniutka linie wytarta, jakby pd czapki z daszkiem. Tymczasem on tak trze glowa jakby robil "nie, nie, nie"
    Ostatnio robi taka smieszna mine, dziasla pokazuje, nos marszczy, przymyka ocY i sie tak cieszy. W ogole to od niedzieli smieje sie z byle czego. Dzis ze swoich skarpetek bo powiedzialam ze sa smierdziuchy hehe. Oczywiscie placzki jak go zostawie samego nie przeszly, ale teraz maz ma 2 tyg urlopu, to ciagle mlody jeat z kims.

iNso87 lubi tę wiadomość

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2711 wrote:
    I mam jeszcze takie pytanie: Czy pierogi ruskie dla tekiego dziecka to przesada? Bo n jutro sobie zaplanowalam i tak mysle czy nie zrobic dla niego troszke bez cebli i przypraw... twarozek jz jadl i mu smakowal... Zastanawiam sie tylko nad ciastem, czy moze takie dziecko juz zjesc? Jak uwazacie?
    Paulina moja mama lepiła nam ostatnio pierogi (ja sama tego nie robie) i jak jedliśmy to dałam małej skosztować. Tak posmakowały, że zjadła 3,5, z tym, że ja dawałam sam farsz bez ciasta. Nic jej nie było, także myśle, że spokojnie możesz dać małemu spróbować :)

Paulina2711 lubi tę wiadomość

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż zrobił nam ostatnio huśtawke. Dużą drewnianą i obok mały plastikowy kubełek. Zuza jest nią zachwycona. W swojej małej przesiedziała dziś chyba ze 2 godz. Jak tylko chcieliśmy ją wyciągnać, albo huśtawka zwalniała to od razu złość. Mąż nawet kolacje kolo huśtawki jadł, bo nie było opcji iść do domu :) Na dużej biore ją na kolana i albo sie bujamy razem, albo przytula sie i zasypia. Także która ma możliwość to polecam. A jak nie to nawet w drzwiach w mieszkaniu można powiesić i radocha gwarantowana :)
    e7e039bdc23795admed.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2016, 23:08

Mama_Julka, Ola_45, MeGi1986, iNso87, lilianna, Paulina2711, Nadulka, Klara87 lubią tę wiadomość

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 03:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj, a raczej wczoraj poznym popoludniem stluklam sobie palca u stopy, nie wiem jak to zrobilam ze walnelam we futryne pd drzwi. Zrobilam kolacje, a ze lecial moj serial i mialam okazje obejrzec go w spokoju (Filipa dziadek wzial go na spacer popoludniowy) to sie spieszylam i walnelam. Na pczatku spokoj, pozniej bol. Przylozylam lod to bylo ok, jak juz nie chlodzilan to spuchlo, bolalo okropnie. Nie moglam w ogole chodzic a jak stanelam na stopie to mnie od piety az po tego palca tak szczykalo ze szok. Pojechalismy do szpitala na wszelki wypadek zeby sie upewnic ze nic sie nie stalo tylko stluczenie. I cale szczescie to tylko stluczenie. Ale tak boli ze nie wiem jak ja sobie dam rade z Filipem w ciagu dnia.
    Kacper cale szczescie teraz ma tak prace ze mnoej wiecej od 12 bedzie w domu.
    Wlasnie obudzilam sie bo Filip pil mleczko a teraz usnac nie moge. Palec spuchl jak balon, czuje sie jakby tam bylo cialo obce O.o
    No i najgorsze w tym wszystkim jest to ze musze czekac z cwiczeniami. Ponoc do tygodnia albo i wiecej sie czeka az przejdzie.
    Kurcze, a ja sie tak obzeralam u rodzicow, mialam to spalic dzisiaj :D A nawet wczoraj mialam w planach bieganie. To se pobiegalam...

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :
    Zostały 2 ❄️❄️
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 03:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wlasnie mamy zamiar zakupic hustawke i chyba zamontujemy w mieszkaniu :) I rodzicow kolejna na dworze bo tam jest mozliwosc ;)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :
    Zostały 2 ❄️❄️
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem ze niedawno pisałyscie o twarożku, mogłybyscie przypomniec jaki kupujecie maluszkom? I z czym go podajecie tzn czy go jakos rozrzedzacie?

Ja tez planuje zakup hustawki tylko takiej stojacej bo ogrodu nie mamy wiec w mieszkaniu za duzo miejsca tez zeby nie zajmowala :)

Wloski Lenki Inso na zywo jeszcze fajniejsze :) ma ich ogrom!:)

Justyna14 zdrowka dla Was no i milo czytac ze sytuacja z mezem sie poprawia, nawet jesli kosztuje Was to wiele pracy.

A ja spac nie moge juz od 4.30....tak mnie plecy bola jakos :/

justyna14, iNso87 lubią tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nocka tez jakaś gorsza dzis byla, a mi oczy sie same zamykają... niestety do 14 jestem sama i o drzemce nie ma mowy.
    Dzis tez ide robic w koncu tatuaże- wreszcie chwila dla mnie :-)

Kava lubi tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej!
    mój mały uparciuch w końcu zaczął pić mleko z butelki a ja zamiast sie cieszyc mam coraz wiecej problemow. doradzcie prosze. w jakiej pozycji bezpiecznie jest podawać mleko? tak na bobasa jakos nie mieści mi się na rękach, na leżąco boję się bo trochę jeszcze się krztusi (mam smoczek z aventu 2), czy można robić mleko na podgrzanej w podgrzewaczu mineralnej?

czy może ktoś używa aventu i doradzi jakie smoczki? mam całą furę innych butelek, ale tam są raczej smoczki dla mniejszych dzieci i nie probowałam.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    hej!
    mój mały uparciuch w końcu zaczął pić mleko z butelki a ja zamiast sie cieszyc mam coraz wiecej problemow. doradzcie prosze. w jakiej pozycji bezpiecznie jest podawać mleko? tak na bobasa jakos nie mieści mi się na rękach, na leżąco boję się bo trochę jeszcze się krztusi (mam smoczek z aventu 2), czy można robić mleko na podgrzanej w podgrzewaczu mineralnej?

czy może ktoś używa aventu i doradzi jakie smoczki? mam całą furę innych butelek, ale tam są raczej smoczki dla mniejszych dzieci i nie probowałam.
    Hej :) my używamy Avantu i właśnie jakoś tydzień temu zmieniliśmy na większy. Teraz mamy te 6+ czyli czteroprzeplywowy a do kaszy taki z jednym podłużny napięciem... Ja Igorka karmie w pozycji pol siedzącej... Sądzam na kolanach, jedna jego rączkę przekładam sobie do tyłu i tak się karmimy ;) przynajmniej jedną rączkę ma unieruchomiona, bo on strasznie tymi rękami macha, wszystkiego chce dotknąć akurat wtedy kiedy je ;)

Julia2015 lubi tę wiadomość

mhsvi09kmqevf2jo.png
‹‹ 2834 2835 2836 2837 2838 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ