X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina super ten rowerek :-) A jaka Zuzia szczęśliwa :-)
    My jutro idziemy na roczek córeczki mojej szwagierki. A wczoraj bylismy u tesciowej i ona wlasnie kupila rowerek. Niestety nie przypadl mi do gustu. No ale to nie dla mnie, wiec nie komentowalam :-) No ale tesciowa mowi do Lenki, że też dostanie taki w grudniu.. zatem muszę ją chyba uprzedzić :-) haha

sabinaaa lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro idziemy na wesele. Zuzka zostaje chwile z moja siostra. Po obiedzie wezmiemy ja chwile, bo wesele bardzo blisko naszego domu, a wieczorem przyjezdzaja do niej moi tesciowie. Takze dzis w domu generalne porzadki :D Chociaz obawiam sie troche, bo Zuzia nie zostawala z nimi nigdy i roznie moze byc. Jest noc taka, ze spi jak zabita, a czasami kreci sie, cuduje i wtedy bez mamy ani rusz. Mam plan nie klasc jej spac drugi raz i po prostu moze padnie ze zmeczenia. Oby tak bylo...

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to od wczoraj stajemy na nogi, oczywiście przy czymś.

Aneczka86, justyna14, Mama_Julka, iNso87 lubią tę wiadomość

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    No to od wczoraj stajemy na nogi, oczywiście przy czymś.
    gratulacje :) my jak zawsze na szarym końcu, ale w końcu zaczęła sama siadać i staje już na czworaka więc może kiedyś poraczkuje w końcu :)

cisza tu dziś ogromna, wszystkie korzystają z ostatnich dni lata?

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    My jutro idziemy na wesele. Zuzka zostaje chwile z moja siostra. Po obiedzie wezmiemy ja chwile, bo wesele bardzo blisko naszego domu, a wieczorem przyjezdzaja do niej moi tesciowie. Takze dzis w domu generalne porzadki :D Chociaz obawiam sie troche, bo Zuzia nie zostawala z nimi nigdy i roznie moze byc. Jest noc taka, ze spi jak zabita, a czasami kreci sie, cuduje i wtedy bez mamy ani rusz. Mam plan nie klasc jej spac drugi raz i po prostu moze padnie ze zmeczenia. Oby tak bylo...
    my mamy wesele za tydzień i teściowa zostaje z dziećmi, nie dość, że się do niej nie odzywam to jeszcze nigdy z dziećmi nie zostawała ale wyjścia nie ma, bo mojej mamy nie będzie wtedy w kraju :/ także, wiem co czujesz :/

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Dziewczyny polecam zakup rowerka dla dzieciaczkow. Ja sie zastanawialam dlugo, maz twierdzil, ze Zuza za mala, ale kupilam i to byl strzal w dziesiatke. Radosci bylo co nie miara! Ciezko wyciagnac ja bylo z tego rowerka.
    9d8c912dbc7b8689med.jpg
    super! nasza rowerka jeszcze nie ma ale na pojazdach Olka często jedzi i też jest w niebo wzięta, a najbardziej pasuje jej samochód elektryczny , do tego ma muzyczki normalnie w nim tanczy z radości :)

7w3d 💔
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, rzeczywiście piękne lato na koniec, ale jak pomyślę sobie o zimie, wyprawach na spacery, ubieraniu w kombinezony to dostaję białej gorączki.
    Po pierwsze nie wiem jaki kombinezon kupić, jest tyle rodzajów różnych, nie wiem czy będzie mały chodził już czy nie, czy lepiej kupić śpiworek do wózka, czy kombinezon bez stópek, czy dwuczęściowy. Czapek nienawidzi nosić i nie wiem jak to będzie w zimę. A o butach już nie wspomnę. Po prostu czuje się jak rok temu, kiedy przed porodem bałam się, że mi mały zamarznie na spacerach, a jednak było wtedy łatwiej. Pach do wózka i się nie ruszał, a nawet przy -10 było mu ciepło.
    Może jakieś pomysły, porady? :D

A druga sprawa, korzystacie z mebli do przewijania? Mój się już tak wierci, okręca, że ostatnio już go ubierałam w pieluchę w locie. Nie mam pomysłu gdzie go przewijać i ubierać, ale na tym przewijaku już trochę niebezpiecznie się robi. Gdzie przewijacie dzieci?

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola to chyba ty pytałaś o procę i urlop.
    No więc ty znalazłam odpowiedzi tu:
    http://www.rodzicielski.gov.pl/rodzic-w-pracy
    strona Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, więc powinna być wiarygodna

A jak ci się nie chce czytać to wklejam fragment:

Jakie są ograniczenia w wykonywaniu pracy w ramach stosunku pracy u pracodawcy, który udzielił urlopu macierzyńskiego (podstawowego i dodatkowego) oraz urlopu rodzicielskiego?

Przepisy Kodeksu pracy dopuszczają łączenie korzystania z dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz z urlopu rodzicielskiego z wykonywaniem pracy u pracodawcy udzielającego tych urlopów, jednakże w wymiarze nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy.

Nie pozwalają natomiast na łączenie korzystania z podstawowego urlopu macierzyńskiego z wykonywaniem u niego pracy np. na ½ etatu.

Wyjątki dopuszczające powrót do pracy u pracodawcy, który udzielił podstawowego urlopu macierzyńskiego przed upływem pełnego wymiaru tego urlopu, są przewidziane w Kodeksie pracy i dotyczą sytuacji, gdy:
    •mama dziecka przerywa podstawowy urlop macierzyński, jeżeli wykorzystała co najmniej 14 tygodni tego urlopu po porodzie i wraca do pracy, a w tym czasie z pozostałej części urlopu macierzyńskiego korzysta tata dziecka,
    •​mama dziecka, po wykorzystaniu 8 tygodni podstawowego urlopu macierzyńskiego, przerwa taki urlop i wraca do pracy na okres, w którym jej dziecko jest chore i przebywa w szpitalu,
    •pracownica wraca do pracy po nie mniej niż 8 tygodniach podstawowego urlopu macierzyńskiego, jeżeli zrezygnowała z wychowywania dziecka i oddała je innej osobie w celu przysposobienia lub do domu małego dziecka.

Czy jest możliwość pracy w ramach stosunku pracy u innego pracodawcy niż ten, który udzielił urlopu macierzyńskiego (podstawowego lub dodatkowego) oraz urlopu rodzicielskiego?

Zgodnie z art. 11 Kodeksu pracy nie ma przeszkód prawnych, ograniczających mamie dziecka podjęcie pracy w ramach stosunku pracy u innego pracodawcy niż ten, który udzielił jej podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego.
    Warto jednak pamiętać, że czas urlopu macierzyńskiego służy zarówno zapewnieniu opieki małemu dziecku, jak i regeracji sił pracownicy - mamy tego dziecka po trudach ciąży i porodu. Ze względu na ochronę własnego zdrowia wskazane jest zatem powstrzymanie się od podjęcia takiej pracy zwłaszcza przez pierwsze 8 tygodni od dnia narodzin dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2016, 14:52

Ola_45 lubi tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna mojej mamy tez nie ma w kraju, dlatego to jedyne wyjscie, bo siostra ma jakas impreze wieczorem :/ Zuza jak sie przebudzi to moze byc roznie, ale 5 minut i jestesmy w domu jakby bylo bardzo zle :) Zostaje nam miec nadzieje, ze dzieci dobrze zniosa pobyt z babciami :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Wam jeszcze raz dziewczyny :) :* Zadzwonilam jeszcze do Zusu i na pewno moge pracowac. Takze niedlugo ide do pracy ale narazie na 1/2etatu bo ktos musi byc z Filipem :)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • agat Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:27

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Justyna, chyba Ty pytałaś wczoraj jak sobie z odciskami poradzić. Ja od zawsze miałam odcisk na małym palcu, od czasu do czasu stosowałam maść na odciski,ale zawsze pojawiał się ponownie. Używałam tez jakiegoś preparatu z scholla, ale bez efektow. Mojej cioci kosmetyczka zawsze piłuje odcisk podczas pedicure, wiec też tak zrobiłam. Mam pilnik scholl do stóp i raz na ok. 2-3 tygodnie go stosuje przy okazji piłuje tez odcisk i juz go nie ma. Tylko za pierwszym razem miałam obawy. A na stopy w ostatnim tygodniu stosowałam po kąpieli krem neutrogeny na zrogowaciałą skórę, później zakładałam skarpetki, ale do spania zdejmowalam i są juz super nawilżone :)
    dzięki, włsnie nad tym pilnikiem scholla sie zastanawiałam czy dobry. a jaka masc na odciski stosowałaś?

7w3d 💔
  • agat Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:27

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 września 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej hej co tu tak cicho??? Mamuśki żyjecie? sprzątacie gotujecie pierzecie pracujecie czy już leżycie i odpoczywacie? Inso jak rozpoczęcie roku ?

7w3d 💔
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey :-)
    My dziś bylismy na roczku. Lena szalala, miala z kim się bawić, wiec my trochę "odpoczelimy". Teraz padła :-)
    No i kupilismy w końcu spacerowke. Teraz spacery to bajka :-) Tą od 3w1 zostawiamy na wypadek ostrej zimy a wiosną sprzedajemy, bo nie jestesmy zadowoleni. Dla kolejnego dzidziusia kupimy inny.

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej. Dolecieliśmy. Było ciężko ale dałam radę. Sikamy z upalneej Malty.

iNso87, justyna14 lubią tę wiadomość

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My odpoczywamy po weselu. Zuzka spisala sie nam na medal. Na weselu co prawda srednio jej sie podobalo. Za duzo ludzi i za glosno jak dla niej. Wieczorem przyjechali tesciowie, a mala jak na pokaz pieknie zasnela i spala bardzo grzecznie bez wiercenia sie. Poszlismy spac o 3.30 a o 6 rano Zuza juz po nas skakala. Zwykle spimy do 9 a dzis nie miala litosci nad nami. Bylismy chwile na poprawinach, ale szybko skonczylismy impreze bo mamy dosc. Starosc nie radosc :D Justyna teraz trzymamy kciuki za Pole, zeby Wam za tydzien pozwolila pobawic sie na weselu.

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 09:22

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Anetka88 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2016, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wlasnie nadrobilam Was i w koncu moge napisac. Nie pisalam wczesniej bo powiem Wam szczerze ze sie troche zalamalam po ostatniej wizycie u pediatry. Nasza waga oszalala i okazalo sie ze Maksio przybral nie 450 a 50 gramow! No masakra jakas! Wydaje mi sie ze to przez ten ostatni tydzien gdy nie chcial jesc, teraz pieknie je wiec mam nadzieje ze i waga ruszy. Lekarka nie widzi bic niepokojacego twierdzi ze poprostu bedzie mial moja drobna budowe... Poza tym byla u mnie znajoma przed ktora sprzatalam 2dni, zawsze stresuje sie gdy ma przyjsc bo ona z tych ostro oceniajacych. Maz mowil ze przeciez jest czysto a ja i tak latalam jak oszalala... Milego dnia zyczymy. Dzis wraca Maz z pracy i z Maksiem nie mozemy sis juz doczekac

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ramach przypomnienia dla dziewczyn, które myślą o kolejnym dziecku. Warto już brać kwas foliowy.

iNso87, justyna14, aneczka1983 lubią tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

‹‹ 2861 2862 2863 2864 2865 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ