Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzieki dziewczyny
rodzice dzieci niestety nie nadawali się do opieki, szkoda wogóle gadać....dzieci mają 7 i 10 lat. Dzisiaj dostalismy juz pisemna zgode sadu ze na czas procesu pelnimy normalnie prawa rodziny zastepczej wiec bedzie teraz duzo zalatwiania. Przede wszystkim musimy przeniesc je do szkoly obok nas zeby to wszystko sprawnie funkcjonowało. Franek za to szczesliwy bo ma kompanow do zabawy
ja zawsze chcialam miec duza rodzine, maz tez szczesliwy, no serce tak kazało zrobic a rozum sie zgodzil
justyna14 lubi tę wiadomość
-
aneczka1983 wrote:to jeszcze zapytam mądre głowy... czysto hipotetycznie
oby... jeśli ciąża się będzie dobrze rozwijać... to czy mogę zrobić tak:
12 grudnia kończy mi się wychowawczy. Czy mogę od razu przejść na l4 w związku z ciążą czy muszę najpierw urlop wybrać? Jak to działa?
W kwestii doprecyzowania. My wszystkie obecnie nie przebywamy na urlopie wychowawczym a macierzyńskim/rodzicielskim. To ogromna różnica w przepisach.
justyna14 wrote:Aneczka z tym l4 po macierzyńskim to jest tak, że wracasz np jutro do pracy i daje od razu L4 od jutra. Czyli wracasz oficjalnie i od razu na zwolenienie. tak u mnie było.
Dokładnie tak. Nie trzeba wykorzystywać urlopu.
iNso87 wrote:Mozesz isc na l4,ba nawet bedzie sie to bardziej oplacac bo wtedy 100% platne powinnas miec. Bo jak jest kod B na zwolnieniu to odrazu 100%,a urlop nie przepada. Doczytalam,ze niby przydaloby sie isc do pracy chociaz na jeden dzien, i potem na l4 przejsc ale z tym to juz nie wiem czy to prawda.
Można iść na l4, ale najpierw należy zrezygnować z dalszej części urlopu rodzicielskiego, wrócić do pracy, choćby na ten jeden dzień i złożyć zwolnienie. Wtedy z literką B będzie płatne 100%, czyli korzystniej.
Przy czym należy pamiętać, że przerwać urlop rodzicielski mogą tylko matki, które złożyły wnioski o wszystkie urlopy ciągiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 23:20
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
Moj maz na targach caly weekend a Szymon od wczoraj daje czadu. tylko oczy otworxyl juz plakal i jeczal. Chyba goi brzuch boli, wczoraj kupy nie zrobil, dzxis rano juz tak ale nieduzo. Od 2 tygodni robi twarde kupki, takie normalne bobki, a wasze maluchy jak? Ostatnio on tez mniej pije moze dlatego.
I jeszcze jeczy bo chcialby juz stac. Sam sie podciagnie na kolana i placze bo dalej nie umie, rekami sie podciaga a nie wie jak nogi ulozyc. Zreszta stoi na palcach glownie. Jak go sadzam to nogi usztywni i chce stac
Zawsze jak zostaje sama to jakies cyrki mam, ze nwet do toalety trudno wyjsc. Jade do tesciow na caly dzien bo sama nie dam rady
-
Boje sie, ze zwyczajnie nie dam sobie rady z dwojka malych dzieci. Mama moja wyjezdza za granice, maz calymi dniami w pracy i ja sama. Jak czytam posty podwojnych mamusiek to ich podziwiam, bo ja mam jedno i czasem wieczorem mam dosc po calym dniu. Justyna chociaz Ty jestes przykladem, ze da sie ogarnac dzieci rok po roku, posprzatac dom, zrobic obiad i jeszcze na kawe miec czas
Mimo watpliwosci chyba chcialabym drugie szybko, no i fajnie byloby po macierzynskim rzucic im w pracy kolejne l4, bo to praca na ktorej kompletnie mi nie zalezy.
justyna14 lubi tę wiadomość
-
sabinaaa wrote:Boje sie, ze zwyczajnie nie dam sobie rady z dwojka malych dzieci. Mama moja wyjezdza za granice, maz calymi dniami w pracy i ja sama. Jak czytam posty podwojnych mamusiek to ich podziwiam, bo ja mam jedno i czasem wieczorem mam dosc po calym dniu. Justyna chociaz Ty jestes przykladem, ze da sie ogarnac dzieci rok po roku, posprzatac dom, zrobic obiad i jeszcze na kawe miec czas
Mimo watpliwosci chyba chcialabym drugie szybko, no i fajnie byloby po macierzynskim rzucic im w pracy kolejne l4, bo to praca na ktorej kompletnie mi nie zalezy.
a jak patrzę na te moje szkraby jak już razem się bawią, przepychają i zabierają sobie zabawki .... płacz przy tym tez jest, ale jakie to urocze
a czas szybko leci, Pola zaraz bedzie chodzić i najgorszy etap za nami także u Ciebie też zleci
sabinaaa, iNso87 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
dom w miarę ogarnięty, syn z mężem u fryzjera, mała śpi, potem jedzenie, gnamy pozrywać malin żeby soku narobić, kąpiel, make-up, włosy i przychodzi teściowa. a i obiad gdzieś po drodze
trzymajcie kciuki, żeby dziś to wszystko ogarnęła . udanego weekendu
Ola_45, iNso87 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Dziewczyny,czy ktorejs maluszek jeszcze budzi sie w nocy na jedzenie? Mam na mysli dzieciaczki pijace MM. Bo moj je tak ok. 23 a pozniej nad ranem jeszcze
Nie wiem czy to jego widzimisie czy na prawde az tak glodny jest..03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
I transfer - 09.2024 - 5t.💔
II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
III transfer - 12.2024 - nieudany
2 PROCEDURA IVF :
I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️
Został 1 ❄️
-
Problem w tym ze on nawet w ciagu dnia nie lubi pic wody, herbatek itp. Wmuszam mu co jakis czas zeby mi sie chlopak nie odwodnil. Dobre i te kilka lykow co kilka godzin.
A w nocy nie wiem czy to przejdzie. Bede musiala cos wymyslic bo nie wyobrazam sobie wstawac do niego w nocy w nieskonczonosc.03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
I transfer - 09.2024 - 5t.💔
II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
III transfer - 12.2024 - nieudany
2 PROCEDURA IVF :
I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️
Został 1 ❄️
-
Ola_45 wrote:Dziewczyny,czy ktorejs maluszek jeszcze budzi sie w nocy na jedzenie? Mam na mysli dzieciaczki pijace MM. Bo moj je tak ok. 23 a pozniej nad ranem jeszcze
Nie wiem czy to jego widzimisie czy na prawde az tak glodny jest..Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2016, 22:48
-
Justyna tak jak pisze Inso super to ujelas i tez zgadzam sie z Toba w 100 %. No wlasnie nikt nie daje gwarancji, ze jak odczekam rok to bedzie latwiej. Ja mam siostre 10 lat starsza i to zdecydowanie za duza roznica. Ona moglaby juz zostac babcia bo ma syna 18letniego a ja dopiero zabieram sie za rodzenie dzieci
Takze, chyba to juz ten czas na starania o drugie. Tylko meza musze zgwalcic, bo on tez widze nie do konca zdecydowany:) Ostatnio dziwnie sie czulam, nawet przechodzilo przez mysl, ze w ciazy jestem i jak dostalam okres to troche rozczarowana bylam, ze jednak to nie ciaza. Takze w sumie kobiete to ciezko zrozumiec
justyna14, iNso87 lubią tę wiadomość
-
Ola pociesze cie. My co prawda kp, ale wstaje do malego czasem i 6 razy. No dzis 4
i za kazdym razem je. W dzien nie chce cyca za bardzo. Rano tylko i czasem raz popoludniu, to chyba nadrabia w nocy... Masakra a co bedzie jak wroce do pracy? Najgorzej ze nie chce sie przestawic na mm. Pluje i nie chce pic nawet kaszy z butli na noc.
Jakbt mi powiedzial ze bedzie pic mm to bym go juz dzis odstawila. Jak go karmie w nocy to mnie tak drapie ze az mam strupki. Nawet szczypie mnie po piersiach ostatnio...
-
Ola_45 wrote:Dziewczyny,czy ktorejs maluszek jeszcze budzi sie w nocy na jedzenie? Mam na mysli dzieciaczki pijace MM. Bo moj je tak ok. 23 a pozniej nad ranem jeszcze
Nie wiem czy to jego widzimisie czy na prawde az tak glodny jest..7w3d 💔 -
Wesele udane, wrocilismy po 2 bo dzis jeszcze na poprawiny z dziecmi wiec zeby choc te 4/godz pospac. Tesciowa dala rade, jak wrocilismy to Pole do siebie wzielismy i we 3/spalismy , ona zajela pol lozka i pol my:-)
Agat moze i 3/dniowka jak nic innego sie nie dzieje, moja niedawno te, przechodzila, jak 3 dnia dostala wysypki to poszlam potwierdzic do pediatry czy to to i przeszlo za kolejne 2/dni .
Sabina masz racje, kobiecie to nigdy nie dogodzisz, zycze w takim razie zeby kolejny okres pojawil sie za rok
Inso Tobie sie nie chce? No szok!!!iNso87 lubi tę wiadomość
7w3d 💔