Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja sama nie wiem jak z tym kapaniem codziennie. Nie wyobrazam sobie nie umyc dziecka przed spaniem, bo sama bym nie zasnela nie umyta. Moj maz to juz w ogole jak sa upaly to po 2 razy idzie pod prysznic. Byla znajoma u urologa z corka bo tam jakies problemy miala i dr nie kazala myc codziennie, bo zaburza malej flore bakteryjna. Ja jak bylam prywatnie u pediatry przy trzydniowce, to kazal koniecznie dziecko codziennie kapac a przy goraczce nawet 3-4 razy dziennie. I my mala kapiemy codziennie wieczorem, nie jest to dluga kapiel, ale uwielbiam potem te jej pachnace wloski
Co do mowienia, to mala non stop gada po swojemu. Wlacze wieczorem serial, to sie nie da ogladac tak dziabie. Teraz jest faza na gaski i caly dzien chodzi i gega, juz to ge ge ge to po nocach mi sie chyba bedzie snilo. Maz strasznie napalony jest na syna i mowi jej ze bedzie miala brata. Jade ostatnio do dr a maz mi mowi, zebym sie zapytala czy widzi juz jajaI pyta sie "Zuzia ma ten dzidzius jaja?" A Zuzia "jaja nie nie nie nie " i teraz tylko jak uslyszy o bracie to wola jaja nie nie
Zuzi wyszla kolejna czworka. Dziasla tragiczne, w dzien jest ok, a na noc dalismy ibum, zeby spokojnie mogla spac.
-
Cześć Kochane!
Jeryyy ostatnio nawet nie mam czasu coś naskrobać, taki armagedon z tym moim adaśkiem że szok! wszędzie go pełno i strasznie płaczliwy się zrobił. No taka maruda że na każdym kroku płacze bez powodukatar mu minął ale mam już serdecznie dosyć tych inhalacji i ciągle rozwalonego odkurzacza do odciągania smarków
u nas z zębów nadal tylko jedynki na dole i na górze plus dwójki na górze. Noce koszmarne, ciągle płacz, rzucanie się w łóżeczku, obijanie o szczebelki... matko... jak ja mam dosyć tych nocy już
Jeśli chodzi o gadanie to jestem w szoku i zazdroszcze że u Was dzieci już tak łądnie mówią! Adaś tylko się na wszystko dziwuje a ze słów to tylko łaaaałłłłł i ohhhhooooo. Reszta to dziecięcy "bełkot" którego w ogóle nie czaje
Przestawiliśmy go totalnie na jedną drzemkę, rzeczywiście pięknie sam zasypia na butli wieczorem ale nie wiem czy przez to przestawienie nie jest taki płaczek w dzień18.12.2015 Adam ❤️
04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Sabinaaa żebyś Ty wiedziała co ja przeszłam podczas tej sesji... wyszłam mokra! Nie dość że ciągle ganiałam tego mojego małego szkodnika po całym studio, co chwilę go przebierałam (czego on nie znosi) to jeszcze musiałam udawać małpę, błazna i klauna w jednym żeby choć na chwilę go zająć w jednym miejscu! Teraz wszyscy widzą tylko efekt końcowy-piękne zdjęcia i śliczne uśmiechnięte dziecko
a ja już zapowiedziałam mężowi że z naszym kolejnym dzieckiem to on idzie na sesje "roczkową"
P.S. W pewnym momencie fotograf zaproponował że zrobi nam wspólne jedno zdjęcie ale jak spojrzałam na siebie w lustrze to podziękowałam18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
natalka0887 wrote:Co to ten dexeryl? Moze nie powinnam go tym smarowac dopoki azs nie zostanie stwiedzone, zeby nie zaszkodzic.
Ja malo mu przyprawiam, a zupki robie na bulionie ktory sama robie z warzyw w thermomixie. Odstawilam mandarynki, bo pomyslalam ze po nich moze mocz jakis bardziej kwasny czy cos. Cukru malo tez je, troche biszkoptow, ostatnio sama mu pieke biszkopt. Ale chyba tez mu ogranicze.
Powiem ci ze na poczatku smarowalam bephantenem i sudokremem i nie daly rady. Dopiero przeszlo po nappiderm. W ogole to wszystko przez te pieluchy! Musze go czesciej sadzac na nocnik, tylko ostatnio nie bardzo chce na nim siedziec. Teram ma faze na chodzenie i noszenie wszystkiego.
P.s. dzis,go posmarowalam kremem nivea, zobacze jak bedzie jutro wygladac skora7w3d 💔 -
Kazdy dermatolog dzieciecy a bylam u conajmniej pieciu i kazdy pediatra jak trzech na miejscu twierdzi ze dziecko nie powinno byc kapane codzinne bo wlasnie zaburza to flore, wysusza dodatkow skore a.dziecko przeciez w zime sis nie poci praktycznie, wiec mozna umyc raczki buzie pupcie bez moczenia calego dziecka a glowe to myke raz w tygodniu bo wiem ze im czesciej sie myje tym szybciej wlosy sie przetluszczaja a glowa wysusza wiec po co? Dla samego zapachu to szkoda skory. Serio. Poczytajcie i jednak zmiencie przyzeyczajenia bo latem to ok dziecko brudne spocone to myjemy cod,iennie ale zima takiej potrzeby nie ma a serio i zalecane nie jest.7w3d 💔
-
Ja juz roboty nowej szulam bo inaczej mowili jak dzwonili i bylo wroc a teraz finansowo inaczej wychodzi wiec jiz szukam. Tylko pytanie jesli jestem zatrudniona od 2012 roku w tej firmie to jaki mam okres wypowiedzenia? Bo boje sie ze 3 msc i przez to trudno moze nyc mi zmienic prace.7w3d 💔
-
Dziwne to jakieś z tym myciem. Dermatolog-alergolog do której chodzimy (mała ma stwierdzony lekki AZS) słowem nie wspomniała o kąpielach co dwa dni. Mam kąpać w emolientach i nawilżać emolientami po kąpieli.
Poza tym moja uwielbia kąpiele, czasami w wodzie siedzi godzinę i się bawi.
A jeżeli chodzi o mówienie to u nas lipa, tak samo jak z chodzeniem i siadaniem na nocnik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 21:03
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
A u mnie w pracy super przyjęli wiadomość o ciąży.
Ja się cieszę, że jestem w ciąży, ale jak pomyślę, że jeszcze prawie dwa lata będę w domu to z chęcią na trochę wróciłabym do pracy. Niestety nie jest to możliwe, bo nie mam z kim małej zostawić, a poza tym na kilka miesięcy nie opłacałoby się przeorganizowywać dla mnie na nowo mojego działu, zwłaszcza, że w ciąży to nigdy nie widomo jak będzie.syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
Mi dermatolog te mówiła, zeby nie myć codziennie bo to źle dla skóry dziecka.
Kąpię go co prawda codziennie bo to lubi ale nie powinno się. Włosy myję raz, maksymalnie 2 razy w tyg.
Justyna, okres wypowiedzenia nie zależy od tego jak długo pracujesz w danej firmie ale jaką masz umowę.
Ale nie martw się.Szukaj a jak coś znajdziesz to pewnie rozwiążecie umowę za porozumieniem stron. Z niewolnika nie ma pracownika. Poza tym zawsze mozesz zagrozić, ze pójdziesz na L4
Alisss, efekt rzeczywiście piękny
A wiem, zę łatwa sprawa to nie jest bo na naszej roczkowej to i ja i maż się cali upociliśmy -
Justyna, wypowiedzenie zalezy, zdaje sie, od stazu pracy. Jesli masz mniej niz 10 lat (wlicza sie studia) to miesieczny, wiecej to trzymiesieczny
Co do kapania to jest roznie, bo czytalam ze dziecku nie powinno sie zbyt czesto myc glowki max 3 razy w tyg. Szymonkowi sie przetluszczaja wloski, zwlaszcza ze ciagle go ktos glaska po glowie i wlosy poprawia. Kolezanka ma syna z azs i kapie go codziennie w emoliencie i smarowala 4 razy dziennie jakasc mascia. Teraz chyba juz tak nie smaruje go. Ale sama przyznala ze jak sie urodzil to go codziennie kapala, smarowala oliwkami itp i chyba starla mu ta warstwe ochronna skory tym. Moze to i prawda, biorac pod uwage uwarunkowania genetyczne i predyspozycje skory to przesuszania.
Zatem dzis umylam buzie i raczki, dupke ciepla woda. Posmarowalam tormentiolem. Nie powinnam, ale stwierdzilam ze jak posmaruje pare razy to sie nic nie stanie.
Julia puscilam go raz bez pieluchy w samych bodach, troche popuscil i body byly mokre i sie balam zeby mu sie siusiak nie przeziebil. Niby w domu cieplo, ale mi jest zimno w tylek jak usiade na panelach a co dopiero maluchowi.
Alisss masz slicznego synka, taki slodki i nie widac ze w nocy tak szaleje. Pociesze cie, u nas nocki coraz lepsze odkad wrocilam do pracy. Maly raz ze wiecej w ruchu, bo zalicza codziennie wycieczki do tesciowej samochodem, zaczal chodzic, duzo je i chyba sie zmeczy i spi. Kiedys budzil sie juz po godzinie, teraz spi od 20 do 23, nakarmie go cycem, potem wstaje ok 2 i alo spi do rana albo przebudzi sie kolo 5,30 ale szybko da sie ululac. Wiec w porownaniu do tego co bylo jest super. A balam sie bardzo ze nie wyrobje jak tyle bede wstawac
-
Justyna
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony i określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:
•2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy,
•1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy,
•3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.
Twój przypadek skoro od 2012 to powyżej 3lata, czyli okres wypowiedzenia 3 m-ce
Edit: To są najnowsze przepisy z 22 lutego 2016roku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 21:34
justyna14 lubi tę wiadomość
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
natalka0887 wrote:Alisss masz slicznego synka, taki slodki i nie widac ze w nocy tak szaleje. Pociesze cie, u nas nocki coraz lepsze odkad wrocilam do pracy. Maly raz ze wiecej w ruchu, bo zalicza codziennie wycieczki do tesciowej samochodem, zaczal chodzic, duzo je i chyba sie zmeczy i spi. Kiedys budzil sie juz po godzinie, teraz spi od 20 do 23, nakarmie go cycem, potem wstaje ok 2 i alo spi do rana albo przebudzi sie kolo 5,30 ale szybko da sie ululac. Wiec w porownaniu do tego co bylo jest super. A balam sie bardzo ze nie wyrobje jak tyle bede wstawac
No to gratulacje! Właśnie miałam Cię pytać jak tam nocki Szymka, cieszę się że jest lepiej. Na prawdę często o Was myślałam. U nas niestety nadal tragediajuż sama nie wiem, nie wierzę już w te zęby bo u nas już długi zastój jeśli chodzi o nowe. Teraz zaczynam się zastanawiać czy to nie koszmary... Usypia sam super, pośpi dwie godziny i zaczyna się jazda-rzucanie, obijanie, płacz, jakby miejsca se nie umiał znaleźć. Podejdę, utulę, podam smoka, odłożę i za 15minut znowu to samo... I tak w kółko. A rano wstaje z uśmiechem tak szerokim że aż żal mi samej siebie bo ja po takiej nocce wyglądam jak zombie
Dostaliśmy skierowanie do neurologa z podejrzeniem padaczki (wspominałam kiedyś o tym). Na wizycie chcę opowiedzieć to wszystko lekarce, Adaś od dziecka niespokojnie śpi no ale teraz to już w ogóle coraz gorzej. A, miałam Wam pisać... dzwonię do tej poradni a babka do mnie że do czerwca nie ma miejsc ale skoro jest to podejrzenie padaczki to "WCIŚNIE" nas na 29 marca... masakra. Zapisałam nas ale stwierdziliśmy z mężem że jak będzie częściej tak machał głową z tym oczopląsem to jedziemy prywatnie. Oczywiście prywatnie terminy za ok 2-3 dniOt taki nasz kraj.
18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
U Nas Mała też dużo mówi po swojemu. Jak jej się chce to powie mama, tata, baba, dada, am, ała, nie, nie ma... i po swojemu twitwi, kaj kaj, kuli...
Pediatra i dermatolog mi powiedziała że wystarczająco takie dziecko kąpać co drugi dzień. I ja tak robię od urodzenia. Skórę natłuszczam jej codziennie i w dniu bez kąpieli buzie i rączki przecieram chusteczkami... ale co lekarz to opinia inna. Jak dziecko zaczyna być bardzo ruchliwe na zasadzie że biega i przy tym się poci np. latem itp. to kąpiel codziennie by minimalizować odparzenia itd
Ogólnie to u nas na razie dobrze, choć coraz bardziej przekonuję się że rośnie nam mała łobuziara. Dziś o wszystko się kłócila- krzyczała po swojemu jak się na coś nie pozwolilo.
Powoli też już zaczynam przestawiać ją na tryb jak będę do pracy wracać by dziadkowie dali sobie z nią rady... a ja chętnie bym jeszcze została- w pracy taki sajgon że masakra...jak mi koleżanki odpowiedziały co mnie czeka to najchętniej bym sie pod ziemię schowala... być może zmiana z domu na pracę jest kusząca ale nie wiem gdzie będzie gorzej...
-
Generalnie przy azs najlepiej rany najpierw zasuszac a później nawilzac. My dostaliśmy maść witaminowa od lekarza w pl i odpukać u małego nie ma za dużo. Chociaż po powrocie do is znowu mu się zaczynają problemy. Inny klimat, inna woda i tez kapiemy co dwa-trzy dni juz żeby skora odpoczela
Ze się tak wtrącę -
Powiem Wam ze u nas w tym roku u Olka prawie sladu po azs nie ma a w tamtym roku byl caly w stanach zapalnych drapal krew sie lała
i od tamtej pory jak go doleczylismy to stosujemy dexeryl po kapoeli co drug dzien i jest ok, jak widze ze sie drapie to smaruje czesciej i tyle ale i diete ma bez chemii - zadnych benzoesanow sodu , barwnikow, i innych sztucznosci. Z nabialem tez nie przesadzamy bo i bylo podejrzenie ze od tego ah i 3 msc w ubieglym roku bral pribiotyk zeby wzmocnic flore wlasnie. Takze przy duzych zmianach polecam codzienne podawanie probiotyku jakiegos.
7w3d 💔