X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella jak sie czujesz? Jak koncowka ciazy? Julka bedzie miala brata czy siostre? :)

Moja Zuzia tez bawi sie czasami autkiem i robi przy tym brum brum :) Bylam z nia ostatnio u lekarza, bo wstala z goraczka. Niby gardlo tylko troszke czerwone. Poszla spac w poludnie i tyle bylo tej choroby. Wstala zadowolona a goraczki juz wiecej nie bylo. Sama sie zastanawiam co to bylo za chwilowe zalamanie zdrowka.

A ja tak rosne, ze masakra. Na szczescie nie cala, a tylko brzuch. Z Zuzka o tej porze to na pewno byl duuuuuzo mniejszy :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od kilku dni znow zaczely sie nocne pobudki po kilka razy albo pol nocy bujanie w wozku, zeby jakos przespac ta nocke. Co prawda nie je juz w noc, tylko daje sie mu napic wody, to chetnie wypije pare lykow z kubka niekapka. A juz bylo tak fajnie

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka u nas noce też nie należą do wymarzonych. A dziś znowu zaliczyłam prawie cztero godzinną zabawę. Właśnie zasypia przy cycu.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale piękna pogoda.

Aneczka86 lubi tę wiadomość

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• nutella_ Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Nutella jak sie czujesz? Jak koncowka ciazy? Julka bedzie miala brata czy siostre? :)
    Jak się czuje ? Tak jak przeciętna kobieta na końcówce ciąży z drugim małym dzieckiem pod ręką :P
    Ciągnie się czas. Niecierpliwe oczekiwanie na godzinę "zero" :) ale już chwila moment.
    Julcia będzie miała braciszka- Antosia.

Ty też dopiero co pisałaś, ze w ciąży jesteś, a tu już za półmetkiem. Na kiedy dokładnie termin ?

Kava lubi tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Hej, wpadłam poczytać co u was i widzę że masz problem to się wypowiem bo u nas była bardzo podobna sytuacja.
    Dawidek miał wtedy moze z 5 miesięcy. Zaczeło się od takich nagłych baaardzo silnych ataków płaczu przy okazji miał czrwonego siusiaka więc skojarzyłam ze to może być infekcja. Nie chciałam czekać (i tobie też nie radzę ) i pojechałam z nim tego samego dnia na opiekę całodobową do szpitala. Okazało się że ma zapalenie żołędzi prącia. Dostaliśmy wtedy syrop Bactrim, i maść Mupirox (antybiotyk na receptę) do smarowania siusiaka. Poza tym mieliśmy robić przymoczki z rivanolu(nasączyc wacik obficie rivanolem, obłożyć nim siusiaka i tak zostawić w pieluszce do następnej zmiany pieluszki i tak na okrągło) i doraznie podac leki przeciwbólowe. Patrze na zlecenie teraz i widzę że jest pogrubione : W przypadku zatrzymania moczu zgłosić się pilnie na SOR!. Poza tym dostałam skierowanie do chirurga i za 2 dni mieliśmy wizytę. Ale tak naprawdę te leki z całodobówki praktycznie całkiem już rozwiązały problem. Chirurg dał nam jakiś steryd do smarowania siusiaka i dalej kazał obkładać rivanolem. Kazał lekko naciągać napletek przy myciu ale tylko tyle ile się da a nie że na siłe. U nas ten napletek da się odciągnąć do połowy żołędzi. Chyba tyle. Myśle że musisz jak najszybciej jechać z małym do lekarza. Mam nadzieję ze pomogłam :) Pozdrawiamy :) jeszcze wieczorem zajrzę jakbyś miała jakieś pytania.
    Lips, ale Ci dziękuję. U nas coś się dzieje. Na razie się przyglądam. Stasiek dużo płacze ale wiem, że mu aż 5 zębów wychodzi i myślałam, że to może od tego Na czubku coś tam też się dzieje. Może to to samo?
    Tylko słówko co u nas.
    Staś żłobkuje od 2 miesięcy i jest suuuuper. Szczęśliwy wychodzi, nawet się za nami nie ogląda. Jest tam tylko 4 godziny. Na dłużej póki co nie chcę (budowanie więzi rodzicielskich). Ja zaczynam 9 miesiąc ciąży ale kurde tak mnie bolą plecy i pachwiny, że chyba do 1 maja nie wytrzymam. Obym do jutra wytrzymała... Mama w tej chwili na diagnostyce w szpitalu czy przypadkiem udaru nie ma, mąż... jak zwykle więc pisać nie będę.
    Pogoda cudna. Mam balkon już na święta wypucowany więc korzystam z aury. Które ze mną rodzą ;P ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2017, 20:21

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Jak się czuje ? Tak jak przeciętna kobieta na końcówce ciąży z drugim małym dzieckiem pod ręką :P
    Ciągnie się czas. Niecierpliwe oczekiwanie na godzinę "zero" :) ale już chwila moment.
    Julcia będzie miała braciszka- Antosia.

Ty też dopiero co pisałaś, ze w ciąży jesteś, a tu już za półmetkiem. Na kiedy dokładnie termin ?
    Oj mi ten czas strasznie ucieka. Test ciazowy to jakbym wczoraj robila a to juz polowa ciazy za mna. Termin mam z miesiaczki na 1 sierpnia, a z usg tydzien wczesniej. Zuzka tez bedzie miala brata i tez mi sie podoba Antos, chociaz maz cos nosem kreci :)

Aneczka fajnie, ze sie odezwalas. Bylam pewna, ze Ty juz urodzilas :) Malo to pocieszajace, ale ja dopiero na polmetku jestem, a plecy mnie tez bola strasznie. Dzis byla cudowna pogoda i pochodzilam duzo z Zuzka to pachwiny tez bola. Jak sie polozylam do lozka, to jak stara babcia nie moglam sie przekrecic z boku na bok. Fajnie, ze Twoj Stas taki zadowolony ze zlobka i oby z mama nie okazalo sie nic powaznego. Stres Ci teraz nie wskazany!

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez taka piekna pogoda. Z reszta chyba jak wszedzie :) Caly weekend spedzony na szalenstwach na polu :) W ogrodzie hustawka, zjezdzalnia juz w ruchu. Teraz tatus obiecal zrobic coreczce piaskownice. Buziak Zuzi tez opalony, nie moge sie przyzwyczaic, ciagle mi sie wydaje, ze jest taka rozpalona i goraczke ma. Oby swieta tez byly takie cudownie cieple.
    Na forum taka ciszaaaaa, pewnie wszystkie mamusie z pociechami delektowaly sie sloneczkiem? :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka, super ze sie odezwałaś. Badzo zastanwaiałam sie co u Was słychać.
    Super, ze Staś rośnie no i ze mu się w żłobku podoba.
    Zaraz rozwiązanie - trzymam kciuki z całych sił!

aneczka1983 lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej :) nawet nie mam kiedy zajrzeć. U nas po staremu, juto z dziećmi idę do lekarza bo Oluś jeszcze resztki kaszlu ma, więc chce żeby go osłuchała, a Pola kaszle strasznie do tego jakaś wysypka, boje się , że AZS się u niej też zaczyna :/
    a generalnie piękna pogoda, w koncu wiosna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 12:17

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava a co to za [*] z datą 04.2017?

7w3d 💔
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, słyszałam, że z tymi szczepionkami to jakiś cyrk. My już na szczęście jesteśmy po szczepieniach. Ostatnie szczepienie zbiegło się z pójściem Staśka do żłobka i ciężko to przechorował. Odpukać już od ponad miesiąca dzień w dzień zdrowy.
    U nas wysypka się uspokoiła po fenistilu, z pupą odpukać zero komplikacji, generalnie wszystko dobrze. Niestety spacery nie zawsze należą do najprzyjemniejszych bo strasznie chce chodzić swoimi ścieżkami i nie obywa się bez kładzenia na ziemi i płaczów... ale cóż.. przyznaję, że ma to po mnie.

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Kava co sie dzieje?

Justyna oby nie azs, miejmy nadzieje,ze tak cos wyskoczylo.
    Ja kurde musze jednak recepte zmienic szczepionki z 5w1 na hexe 6w1.. No niestety nigdzie niedostepna eh.
    Kasiakasia mialyscie szczescie z tym szczepieniem.. Mi juz nerw chodzi takim mieszaniem. No ale coz..:/

Ja dzis spacer udany a nawet dwa udane, o 12 i o 16:40 jak wyszlam tak znalazlam sie pod blokiem moich rodzicow i dopiero weszlam do nich kolo 18:40:) i do domu Malz juz autkiem nas zabral. Aktulnie ide wlasnie ostatnia spac;)
    trochę ma takie zmiany liszajkowate jak kiedyś Olek, ale dziś po nocy całą ją wysypało, i nie wiem co to. Liczę , że może potówki, dziś położyłam ją spać w samym bodziaku z krótkim rękawkiem, bo do tej pory spała w pajacu bez nóżek bawełnianym. Może się spociła, nie wiem. jutro rano wizyta więc zobaczymy czy coś zniknie do tego czasu. U nas w niedalekiej rodzienie ostatnio szkarlatyna była a to ponoc z wysypką jest, więc modle się, żeby nie szkarlatyna, bo już wtedy to i Oluś na pewno złapie :/

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy są już u nas dzieci które chodzą bez pieluszek? bo chce już Pole odpieluszkować, bo mam wrażenie że ona już chce się pozbyć tego pampersa. Czekam aż jeszcze ciut cieplej będzie i chyba zaczynamy .

Kava lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    czy są już u nas dzieci które chodzą bez pieluszek? bo chce już Pole odpieluszkować, bo mam wrażenie że ona już chce się pozbyć tego pampersa. Czekam aż jeszcze ciut cieplej będzie i chyba zaczynamy .
    Moj niestety siedzi na nocniku jakies 2 sekund. Ale wie co sie robi na nocnik. Narazie go tak troszke sadzam, zeby sie przyzwyczail. Ja mysle ze latem bedziemy puszczac bez pieluszki. U nas jak sie w maju konczy sezon grzewczy to mega zimni w domu sie robi.
    W sobote robilam cos w kuchni z Szymonkiem i on nagle sie lapie za pieluche i wola si si. To mowie chodz idziemy na nocnik. Biegniemy, zdjelam mu spodenki, ale zostawilam pieluche, no i usiadl, ale po paru sekundach juz schodzil :-\

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna - moja siedzi na nocniku chętnie, sama przynosi jak chce kupe - zawsze, a jak siku to raczej pokazuje, choć nie zawsze. Ale np. jest przyzwyczajona, że po wstaniu czy po spacerze siada na nocnik i jak np. ja zapomnę, to ona się sama dopomina. Ja w lato spróbuje ją odpieluchować, ale nic na siłę;)

201512131765.png

201909081765.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej przychodzą po radę. Chce Dawidkowi kupić fotelik na rower. Raczej tai zapinany do ramy z tyłu. Rozglądałyście sie juz za czym takim ? A moze macie jakieś sprawdzone modele ? :)

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips- my kupujemy, ale przyczepke taką do roweru. Ja nie chce fotelika bo to strasznie niewygodne dla dziecka, mnie aż ciary przechodzą jak czasem widzą jak w tych fotelikach te dzieci śpią z taką pokrzywioną i latającą na wszystkie strony głową:/no tylko że taka przyczepka to strasznie droga jest. A też pytanie czy dużo jeździcie.

201512131765.png

201909081765.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    hej przychodzą po radę. Chce Dawidkowi kupić fotelik na rower. Raczej tai zapinany do ramy z tyłu. Rozglądałyście sie juz za czym takim ? A moze macie jakieś sprawdzone modele ? :)

Mi mąż w ten weekend zamontował na rowerze system HAMAX i do tego fotelik z regulowanym oparciem (w razie gdyby Adaś zasnął). Zrobiliśmy już nawet rundkę po okolicy i powiem Ci że świetna sprawa! Fotelik z tym systemem do tanich nie należy (my dostaliśmy na roczek od chrzestnego, kupował w Decathlonie i płacił ok 350 zł) ale ja wiedziałam że to będzie trafiony prezent. Ten system działa jak amortyzator, dziecko nie dotyka bagażnika, każda dziura czy jakieś wyboje to Adaś niczym pływał :) był bardzo zadowolony, ja zresztą też. Niestety znowu pogoda się spieprzyła więc czekamy na kolejne porcje słońca żeby pośmigać :)

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka super że się wreszcie odezwałaś! Trzymam kciuki za rozwiązanie i mam nadzieję że z mamą nic poważnego?

Kava... co to za smutny opis? :(

Inso jak tam kupki? nadal śluz?

Nocnik... Hmmm... w tej kwestii osobiście przyznaję że odnoszę wielką porażkę :( Jak ja widzę co Adaś z nim wyrabia to nawet spodni nie chce mi się jemu zdejmować :( powiedziałam sobie że od maja startuję z przyzwyczajaniem. Muszę tylko znaleźć jakąś fajną literaturę jak się do tego zabrać bo jestem zielona w tym temacie.

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
‹‹ 2981 2982 2983 2984 2985 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ