WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też bardzo samodzielna. Zdejmie wszystko, łącznie z buzką, już dawno. Założy buty, czasem skarpetki. Jak ma zryw to też założy majtki i spodnie. Bluzki na ramiączka i z krótkim rękawem zakładam tylko głowę, ręce ona sama.

Je ładnie wszystkimi sztućcami, ale jej się nie chce. Woli być karmiona. Pije sama z każdej szklanki, kubka, butelki bez dziubka. Nalewa sama mleko z kubka do miseczki jak ma jeść płatki z mlekiem i już nie rozlewa.
    Co tam jeszcze. Na przykład czasami pozwalam jej smarować chleb masłem. Przed ugotowaniem sama tnie pierogi leniwe na kawałki.

Sama się myje. To znaczy najpierw ona sama a potem ja. Oprócz głowy. To zupełnie inna historia a raczej histeria podczas mycia.

Sama wsiada do samochodu i zakłada pasy, ja zapinam. W wózku sama sie zapina.

Wchodziła po drabinie i rwała czereśnie. Na strych wchodzenie i schodzenie po dość stromej drabinie to dla niej pestka.
    Wchodzi na wszystkie zjeżdżalnie po śluzgu.

Ma rower, ale nie umie pedałować. Hulajnogi nie ma.

Ale nie jest różowo caly czas, borykamy się z sikaniem. Są dni, że super a są dni, że leje w gacie.

Edit. Liczy tylko do czterech. Z liter zna tylko A B T M O D I S .
    Tu nad morzem jest dziewczynka 2 lata i 1 miesiąc to jej mama mówiła, że zna cały alfabet. Nie wnikalam dokładnie czy tylko recytuje czy też rozpoznaje litery.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 18:51

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ja po polowkowym. Dziewczynka! Wazy 290g. Zdrowa, poprzecznie ulozona. Szyjka 34mm zamknieta. Wszystko ok!

Ale mnie roczulił twn wpis.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• sabinaaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka chlopaki sa fajni, uwierz mi ;) A maz jaki bedzie dumny :D I ciuszki z zary tez sa fajne na chlopcow haha No chociaz jeszcze nic nie wiadomo i moze bedzie druga cora ;)

Moja Zuzia tez jest w miare samodzielna. Przy ubieraniu/rozbieraniu musze pomoc tylko z bluzeczka. Poza tym sama stroi sie, czasami jest to spodniczka tiulowa i kalosze. Nawet tu chyba raz zdj wstawialam takiej stylowki :D Buty zaklada sama, chociaz czasami ubiera prawego na lewa noge i odwrotnie. Je ladnie sama, z zupa pomagam.
    Na rowerze jezdzi jak szalona, pedaluje sama i jezdzi kolo mnie jak idziemy na spacer. Spacery sa teraz super, bo potrafi baaardzo daleko jechac i nie marudzi. Na zjezdzalni to najfajniej zjezdza sie glowa w dol. Najpierw mialam stan przedzawalowy jak to widzialam, teraz juz nie robi to na mnie wrazenia. Zna bardzo duzo piosenek, wierszykow, ale wiekszosc to zasluga yt, nie mamy ;) I obym za szybko sie nie pochwalila, ale bunt dwulatka jakby sie powoli zmniejszal. Nie ma juz takich napadow zlosci i zrobila sie grzeczniejsza.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi, co mam o tym myslec... Moj Kubus uderza glowa w podloge i meble. Nie robi tego czesto, ale przeraza mnie to. Poza tym, nie ma zadnych innych niepokojacych zachowan. Ladnie sie bawi, reaguje na swoje imie, duzo sylab wymawia, robi papa, bije brawo. Juz czytalam w necie o objawach autyzmu, bo non stop o tym mysle..

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina może ma to do siebie rocznik 2017. Moj też tak czasem robi. W nerwach uderza o podłogę. Kiedyś wiecej. Kilka razy porządnie walnął i teraz mniej mu się zdarza.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka, gratuluję córeczki! Moj synek podobny z charakteru do Twojego, a córeczka mi się taka słodka i kochana trafiła i tylko z wyglądu są bardzo podobni. Moze z nią bedziesz miala spokojniejsze przeboje :)

Sabina, mój starszak tez tak uderzał, może byl troxhe starszy, roczek z kawałkiem miał i czesto siadał i po prostu uderzał glowa w podłogę. Ja to nawet skonsultowalam z psychologiem dziecięcym, o żadnym autyzmie nie było mowy. Jest to zachowanie, które oznacza że dziecko musi rozładować swoje emocje, czegoś nie rozumie i musi się zatrzymać i po swojemu ruszyć dalej. Najlepiej nie przerywać tego gwałtownie tylko jakos delikatnie odwrócić uwagę i zająć czyms innym, nie karcić za takie zachowanie i nie krytykować. O ile dziecko nie robi sobie krzywdy to nie wymaga to żadnych interwencji specjalistów. U nas po kilku miesiącach przeszlo, nawet nie pamiętam kiedy ale teraz już od daaawna tego nie ma. Bunt dwulatka to cos innego :)

I jak czytam o samodzielności waszych dzieci, to myślę, ze może ja za dużo od swojego dziecka wymagam bo młody robi praktycznie wszytko co wyżej opisalyscie tylko czesto domaga się mojej pomocy, ba wrecz nakazuje bo inaczej strajk. Z jedzeniem najgorzej bo wiele rzeczy jest blee i nie spróbuje sam, ale niedawno odkryłam ze jak go karmie przed bajką ktora oglada po żłobku to zje wszystkie warzywa, mięso pod każdą postacią.
    Sam je wielcem i łyżką potrafi bez podlewania, (wybrane potrawy, większości odmawia nawet sprobowac), rozbiera sie sam, zakłada buty, odkurza:), wsiada i wychodzi z auta, liczy do 14 A tak do 6 to potrafi zawsze pokazać tyle elementów, sporo śpiewa i zna książeczki na pamięć, sporo razem gotujemy, podlewa kwiaty i w ogóle jest uzdolniony. Martwie sie jak to będzie w przedszkolu bo jednak w żłobku mam wrażenie panie inaczej traktują te dzieciaczki ktore są mniejsze i mniej samodzielne. Pewnie bedzie dobrze A ja tu mnoże zgryzoty.

natalka0887 lubi tę wiadomość

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny! Nawet nie wiecie jak mnie uspokoilyscie!

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kiedy byście wpisały 1dc. O 23:45 zobaczyłam pierwszą oznakę okresu. Nawet nie wiem kiedy mi pociekło. Okolo 20-tej na pewno nic nie było.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ja po polowkowym. Dziewczynka! Wazy 290g. Zdrowa, poprzecznie ulozona. Szyjka 34mm zamknieta. Wszystko ok!
    Gratulacje :-) super wiadomości :-)

natalka0887 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana. Jadę zaraz na ostatnie pobranie krwi :-)

Super, że nasze dzieci już takie samodzielne. Niedługo sobie będę przypominać od początku wszystko :-) Pola zaczyna jeść sama, piję z kubka już od dawna, do auta do fotelika też od dawna wsiada sama, żeby ja nie musiał dźwigać. Bez pampersa od 06.2017, dużo mówi, pełnymi zdaniami, sama umie się rozebrać ,.ubrać spodnie majtki i rajstopki też umie. Z bluzkami ma problem jeszcze i skarpetami. Pięknie bawi się na niby z Olkiem :-)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Na kiedy byście wpisały 1dc. O 23:45 zobaczyłam pierwszą oznakę okresu. Nawet nie wiem kiedy mi pociekło. Okolo 20-tej na pewno nic nie było.
    od dziś ja bym zaznaczyła

7w3d 💔
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szymek duzo potrafi ale nie je sam, bo rozwala, rozlewa i sie tylko wkurzam. Nauczy sie w przedszkolu hehr

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też wskakuje sama do fotelika i zakłada szelki a ja zapinam. :) Na dniach wyciągam fotelik ten wyższy i mniejszy, rozkładany do pozycji pol leżącej. Ciekawe czy Ona wogole w niego wejdzie.. A przydałby się nam na wyjazd nad morze. Bo jak zasnie to chociaz głową normalne będzie leżała. Bo w tym normalnym foteliku dla Starszakow to jak zasnie to głowa do przodu leci i zadne poduszki nie pomagają na szyi.

Kasia też bym od dziś zaznaczyła.

Aneczka to dobrze, że miło spedzacie czas. :) U nas już od dziś pochmurno ale jeszcze burzy i deszczu nie ma. I tak ma być ponad tydzień.

Natalka super wiadomość! Będziesz miała parke:d

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:

Jeśli jest okres po 15:00 to liczymy 1 dc od dnia następnego

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Dziewczyny coś czuję, że u nas 3 baba bedzie.. Zjem poprostu zaraz cała nutelle.. Nie mogę oprzeć się slodyczom:/ masakra. Z resztą i owoców też, cały czas bym jadla borówki, winogrona i czereśnie.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, a Ty masz fotelik caretero sport z tego co pamiętam? Teraz będziesz robić te pierwsza modyfikację czy to już kolejna?

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia mamy Caretero Ibiza ale Sport prawie niczym się nie różni. Są podobne. Megi też miałaś chyba Caretero?

Julia chodzi Tobie o zmianę fotelika? W Caretero u nas Mala przesiadla się jak skonczyla 7-8msc. Jezdzila aż do grudnia 2017. I z tym Nowym Rokiem jeździ caly czas w foteliku dla Starszych dzieci. Pierwszy raz po takim czasie będę wyciagac ten fotelik i to tylko po to żeby na tydzień go wsadzić nad morze jak będziemy jechać. Po przyjeździe zmienię na ten co teraz w nim jeździ.
    W sumie jest do 25kg.moja ma ok.20kg. Ale zastanawiam się na wysokość. Gdzie głową będzie? Czy już nie nad fotelikiem? No i plus, że pupa pewnie wiejdzie bo to lato i w kurtkach i ciepłych spodniach się nie siedzi;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 10:34

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Jeśli jest okres po 15:00 to liczymy 1 dc od dnia następnego

Oooo! Nie wiedziałam o tym.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. Zaznaczyłam od dziś.
    Więc testowanie mozna wpisać na 12 sierpień. Pewnie nic ze starania nie wyjdzie bo w czasie dni plodnych będziemy oddzielnie.

iNso87 lubi tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak o zakładaniu tych bluzek było. Dziś poprosiłam, żeby sama założyła. Piczatkowo nie chciała, ale karmilam Szymona i ją instuoawalam i udało się. Co prawda tył na przód, ale jednak.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

‹‹ 3181 3182 3183 3184 3185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ